Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 37, 2018


  • En kost, der inkluderer soja, styrker kvinders knogler
  • Religiøsitet forbundet med næsten 4 års ekstra levetid, men hvorfor?
  • Sund kost forbundet med sund cellulær aldring hos kvinder
  • Selv lettere forhøjet kolesterol er skadelig
  • Lidt af hvert

UGENS CITAT

“Hvis ting går galt, lad være med at gå med.”

— Roger Babson (1875-1967)


En kost, der inkluderer soja, styrker kvinders knogler

Osteoporose, nedsat fysisk aktivitet og vægtstigning er alvorlige sundhedsmæssige bekymringer for kvinder efter overgangsalderen.

Forskere fra University of Missouri har via et dyrestudie opdaget, at sojaprotein kan modvirke de negative virkninger af overgangsalderen på knogler og metabolisk sundhed. Desuden mener forskerne, at sojaprotein også kan have positive virkninger på knoglestyrken for kvinder, der endnu ikke har nået overgangsalderen.

"Resultaterne tyder på, at alle kvinder kan se forbedret knoglestyrke ved at tilsætte nogle uraffinerede sojabaserede fødevarer som tofu og sojamælk til deres kost," udtaler Pamela Hinton, professor i ernæring og motion fysiologi ifølge en pressemeddelelse: "Vi mener også, at sojabaserede kostvaner kan forbedre metabolisk funktion for postmenopausale kvinder."

Kilde: Pamela S.Hinton m.fl. Soy protein improves tibial whole-bone and tissue-level biomechanical properties in ovariectomized and ovary-intact, low-fit female rats. Bone Reports. Volume 8, June 2018, Pages 244-254. https://doi.org/10.1016/j.bonr.2018.05.002


Religiøsitet forbundet med næsten 4 års ekstra levetid, men hvorfor?

En undersøgelse har vist, at mennesker med religiøse tilhørsforhold lever næsten fire år længere end dem, der ikke er religiøse.

Mange studier har vist, at folk, der involverer sig i frivilligt godgørende arbejde og deltager i sociale grupper, har en tendens til at leve længere end andre. Forskerne kombinerede derfor data fra to studier for at se, om det frivillige arbejde og de sociale muligheder, som religiøse grupper tilbyder, kunne forklare den længere levetid.

Resultaterne viste, at dette kun er en del af grunden til, at religiøse mennesker lever længere.

En anden grund kan være de regler og normer i mange religioner, som begrænser usunde vaner i form af fx alkohol og narkotika. Mange religioner praktiserer også en eller anden form for stressdæmpende aktivitet som bøn, meditation, taknemmelighed og lignende.

Kilde: Laura E. Wallace, Rebecca Anthony, Christian M. End m.fl. Does Religion Stave Off the Grave? Religious Affiliation in One’s Obituary and Longevity. Social Psychological and Peronality Science. First published online: June 13, 2018. https://doi.org/10.1177/1948550618779820


Sund kost forbundet med sund cellulær aldring hos kvinder

En ny undersøgelse viser, at en kost, der er rig på frugt, grøntsager og fuldkorn og med et lavt indhold af sukker, salt og forarbejdede kød, kan bidrage til at fremme sund cellulær aldring hos kvinder.

"Det vigtigste, vi kan lære fra undersøgelsen, er, at en sund kost kan hjælpe os med at opretholde sunde celler og undgå visse kroniske sygdomme," udtaler Cindy Leung, den ledende forfatter til undersøgelsen. "Der bør lægges vægt på at forbedre den samlede kvalitet af din kost frem for at lægge vægt på individuelle fødevarer eller næringsstoffer."

I undersøgelsen brugte forskere telomerlængde til måling af cellulær aldring.

Mere om telomerer i artiklen: Sund livsstil sinker aldring


Selv lettere forhøjet kolesterol er skadelig

Selv en lettere øget mængde af det såkaldt dårlige kolesterol i blodet øger risiko for død af hjerte-kar-sygdomme -- også hos ellers sunde mennesker.

Ifølge ny forskning er det også en god ide, at sunde mennesker med lav risiko for hjerte-kar-sygdomme, holder øje med deres kolesteroltal.

En undersøgelse har fundet, at ellers sunde mennesker med højt LDL-kolesterolniveauer har større risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme end sunde mennesker med lavere LDL.

LDL, som ofte betegnes det "dårligt kolesterol", bidrager til fedtaflejringer i arterierne, hvilket øger risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og perifer arteriesygdom.

Forskere undersøgte data fra 36.375 patienter, som blev fulgt i omkring 27 år. Det viste sig, at folk med LDL-niveauer på 4.1 mmol/L eller højere havde en 70% til 90% højere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med mennesker med LDL under 2.6 mmol/L.

Kilde: Shuaib M. Abdullah, Amit Khera m.fl. Long-Term Association of Low-Density Lipoprotein Cholesterol With Cardiovascular Mortality in Individuals at Low 10-Year Risk of Atherosclerotic Cardiovascular Disease. Results From the Cooper Center Longitudinal Study. Circulation.2018;0:CIRCULATIONAHA.118.034273

   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.