Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 37, 2022
- Sunde og minimalt forarbejdede
fødevarer mindsker risikoen for sygdom og for tidlig død
- Kostændringer kan have størst
indflydelse på at reducere hjerterisikoen hos mennesker med forhøjet
blodtryk
- Søvnløshed øger risikoen for
svækket hukommelse hos ældre
- Hvordan nærer naturen hjernen?
- Undersøgelse forbinder forbrug af
sukkersødet drikke med leverkræft.
|
UGENS CITAT
"Det virker
faktisk, som om den anden halvdel af en persons liv ikke består af andet
end de vaner, vedkommende har oparbejdet i løbet af den første halvdel."
— Fyodor
Dostoyevsky
Sunde og minimalt forarbejdede fødevarer mindsker risikoen for sygdom og
for tidlig død
To nye undersøgelser viser, at der er sammenhæng mellem indtagelse af
højt forarbejdede fødevarer og risikoen for alvorlig sygdom som
hjertesygdomme og tarmkræft samt at dø for tidligt.
Undersøgelserne kan føjes til den række af undersøgelser, der viser
en sammenhæng mellem et højt forbrug af ultraforarbejdede fødevarer og
højere risiko for flere kroniske sygdomme.
Kilder: Joint association of food nutritional profile by Nutri-Score
front-of-pack label and ultra-processed food intake with mortality:
Moli-sani prospective cohort study. BMJ 2022; 378 doi:
https://doi.org/10.1136/bmj-2022-070688 (Published 31 August 2022).
The Guardian:
New research gives more reasons to eat less-processed food
Læs evt.
mere om ultraforarbejdede fødevarer.
Kostændringer kan have størst indflydelse på at reducere
hjerterisikoen hos mennesker med forhøjet blodtryk
Blandt flere livsstilsændringer, der kan reducere hjerte-kar-sygdomme
såsom kost, vægttab, fysisk aktivitet mv., kan DASH-kosten (Dietary
Approaches to Stop Hypertension) ifølge forskere have den største
indvirkning for unge og midaldrende voksne med blot let forhøjet
blodtryk.
DASH-spiseplanen er specielt designet til at hjælpe med at
kontrollere blodtrykket. Kosten lægger vægt på fødevarer, som frugt,
grøntsager, nødder, frø og korn, kun magert kød og begrænsning af
forbruget af rødt kød, salt, sukker og sukkersødede drikkevarer.
Kilde: Den amerikanske hjerteforening:
Diet change may return bigger heart health rewards than other lifestyle
changes.
Kommentar:
DASH-kosten bliver sandsynligvis endnu bedre, hvis kødet helt eller
delvist erstattes med flere vegetabilske fødevarer — inkl. flere
bælgfrugter og nødder.
Søvnløshed øger risikoen for svækket hukommelse hos ældre
En ny canadisk undersøgelse af mere end 26.000 deltagere fandt, at
ældre mennesker med søvnløshed har større risiko for at miste hukommelse
og opleve langvarig kognitiv svækkelse såsom demens.
Kilde: Concordia University. "Insomnia increases the likelihood of
memory decline in older adults, according to new research: Longitudinal
study shows the psychological disorder is an important comorbidity for
dementia and other cognitive impairments." ScienceDaily. ScienceDaily, 6
September 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220906134013.htm>.
Læs
mere om vigtigheden af nok søvn og god søvn.
Hvordan nærer naturen hjernen?
En undersøgelse viser, at en times gåtur i naturen reducerer
stressrelateret hjerneaktivitet.
Forskerne undersøgte hjerneaktivitet i regioner involveret i
stressbehandling hos 63 raske frivillige før og efter en times gåtur i
skoven eller en shoppinggade med trafik i Berlin. Resultaterne af
undersøgelsen afslørede, at aktiviteten i den del af hjernen, der kaldes
amygdala, faldt efter gåturen i naturen, hvilket tyder på, at naturen
fremkalder gavnlige effekter på hjerneregioner relateret til stress.
Kilde: Sudimac, S., Sale, V. & Kühn, S. How nature nurtures: Amygdala
activity decreases as the result of a one-hour walk in nature. Mol
Psychiatry (2022).
https://doi.org/10.1038/s41380-022-01720-6
Undersøgelse forbinder forbrug af sukkersødet drikke med leverkræft
Stor undersøgelse af postmenopausale kvinder tyder på at fravalg af
sødede drikkevarer som sodavand og sødet frugtsaft kan reducere risikoen
for at udvikle leverkræft.
En undersøgelse af mere end 90.504 postmenopausale kvinder, der blev
fulgt i 18 år, viste, at de kvinder, der indtog mindst én sukker-sødet
drik dagligt, havde en 78 % højere risiko for at udvikle leverkræft
sammenlignet med de kvinder, der indtog mindre end tre drikke sødet med
sukker om måneden.
"Indtagelse af sukker-sødede drikkevarer, en mulig risikofaktor for
fedme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme, kan drive insulinresistens og
inflammation, som er stærkt impliceret i leverkræft", udtaler den
ledende forsker Longgang Zhao.
Undersøgelsen kunne ikke afgøre, om sukkersødede drikke faktisk
forårsager leverkræft, eller om indtagelse af sukkersødede drikkevarer
er en indikator for andre livsstilsfaktorer, der fører til leverkræft.
Kilde:
Study links sugar-sweetened beverage consumption with liver cancer.