Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 38, 2007
-
Hvordan du vurderer kosttilskud (5)
1a) Mail:
Færre antioxidanter i frugt og grønt
-
Fedtfattig
vegetarkost mod prostatakræft
-
D-vitamin
forlænger livet
-
Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
e.l. til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”Lad alt, du
gør, blive gjort på en måde, som om det gør en forskel.”
-- William
James, 1842-1910, amerikansk filosof og psykolog
Nogle mennesker tager kosttilskud, fordi de er blevet
overbevist om, at vore fødevarer efterhånden mangler en masse vitaminer,
mineraler, antioxidanter og andre vigtige næringsstoffer.
Nogle påstår, at jorden er så udpint, at de afgrøder, vi
dyrker i jorden, mangler en hel masse mineraler, vitaminer,
antioxidanter og andet, vi har brug for. Og det skulle være grunden til,
at vi er nødt til at supplere kosten med kosttilskud der indeholder de
vitaminer og mineraler, som vi ikke kan få nok af fra kosten.
Men selv om der er noget om snakken i forbindelse med
visse fødevarer, viser analyser af fødevarer, at de generelt set
indeholder masser af gode næringsstoffer.
Kosten behøver ikke være fattig på vitaminer,
mineraler, antioxidanter eller andre af de hundredvis af plantestoffer,
der gavner kroppen.
Vi har netop i vor tid en unik mulighed for at indtage
en stor variation af sunde fødevarer fra hele verden, hele året rundt.
Vi har muligheder, som aldrig før i historien, for at
vælge de bedste fødevarer, når vi sammensætter vores kost.
Det er nu meget lettere sammensætte en kost, der
er rig på vitaminer, mineraler og et væld af andre gavnlige
plantestoffer, end det var tidligere i historien.
Der er en del mennesker, der lider af
mangeltilstande, men det er ikke fordi vore fødevarer som sådan mangler
næringsstoffer, men fordi de vælger de forkerte fødevarer. Derved
opstår mangel på nogle af de tusindvis af plantestoffer der findes i
frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter, bælgfrugter, nødder og frø.
Problemet er, at de fleste mennesker slet ikke udnytter
de fantastiske muligheder, de har for at vælge en stor variation af
sunde fødevarer. Alt for mange spiser for mange usunde fødevarer.
Det er misvisende at sammenligne mad med kosttilskud.
Kosttilskud indeholder ekstrakter af bestemte enkelte stoffer fra maden,
som måske slet ikke har den samme gavnlige virkning, når de tages ud af
sammenhæng med alle de andre stoffer de findes sammen med i naturen (i
maden). En sund kost er sprængfyldt med vitaminer, mineraler og
hundredvis af andre gavnlige plantestoffer
En pille er altid meget fattig på en lang række gavnlige
plantestoffer i den præcise sammensætning, du kun kan få fra
rigtig mad.
Samspillet mellem forskellige plantestoffer i frugt,
grøntsager og andre vegetabilske fødevarer kan ikke erstattes af
kosttilskud.
Derfor:
-
Tilskud af vitaminer, mineraler mv. kan ikke og bør
ikke erstatte en sund kost med et højt indhold af især frugt og
grønt
-
Næringsstoffer fra kosten er altid bedre end
næringsstoffer i piller
Vi kan sige, at regel nr. 5 er:
Kosttilskud
kan supplere en sund kost, men vælg så vidt muligt at få de nødvendige
næringsstoffer fra kosten.
Her en mail, der kommer ind på emnet ...
Hej John
Jeg synes at du svarer Anette på hendes spørgsmål
angående antioxidanter og troværdigheden af det man hører om
kosttilskud lige overfladisk nok.
Angående antioxidant-behov:
Antioxidantbehov er afhængig af en hel masse
faktorer/belastninger som f.eks. miljø, fysisk aktivitet (sportintensitet),
kroppens tilstand (betændelser, amalganbelastning), livsstil osv., og
kan derfor ikke kategorisk godkendes med indtag af 600-1000 gr.
frugt/grønt/dag uden at tage nævnte faktorer med i vurderingen, og når
man som forbruger oven i købet ikke kender frugten/grøntsagernes
ernæringsmæssige status kan man bestemt ikke være sikker på at være
antioxidativ dækket ind.
Angående troværdigheden:
Det kommer så sandelig an på hvem der udtaler sig, en
professionel og økonomisk uafhængig ekspert vil altid være at fortrække
(men giver ingen sikkerhed).
Ernæringsterapeuterne er direkte uddannet til at vejlede
i disse ernæringsmæssige spørgsmål og ved for det meste en stor del mere
omkring ernæring end de fleste læger gør.
Med venlig hilsen
Rolann Raisch-Untereiner.
Ernæringsterapeut
Hej Rolann
Ja, der findes mange meninger om emnet.
Jeg kan gå med til, at det sandsynligvis i visse
situationer er bedre for nogle mennesker, som bare ikke kan/vil spise
nok frugt og grønt, at tage kosttilskud med antioxidanter.
Du har naturligvis også ret i, at mange faktorer spiller
ind, men hvordan vil du og andre kostvejledere vurdere, at der ikke er
nok antioxidanter i kosten?
Hvis de 600 gram grønt eller mere består af franske
kartofler er det enkelt nok ;-), men hvad er det, du kan vurdere, som
forbrugeren ikke selv kan vurdere?
Og hvis du eller forbrugeren skønner, at flere
antioxidanter ville være godt, hvorfor så ikke bare spise mere MAD med
antioxidanter ... fx ved at udvælge en stor variation af frugt og grønt,
spise meget råkost, mere økologisk, inkludere specielle fødevarer der er
rige på antioxidanter osv.?
Med venlig hilsen
John Buhl
Hej John
Jeg kan jo ikke undgå at give dig ret i at det er
umuligt for nogen at kende den aktuelle antioxidative status af frugt og
grønt overhovedet, men kender man lidt til hele forløbet fra frø til
frugt/grøntsag, transport, opbevaring, tvangsmodning og distributionen
(jeg ved godt at hovedparten af forbrugerne ikke ved noget om det) er
den eneste nogenlunde sikkerhed for indtag af antioxidanter et
kontrolleret/standardiseret indtag og dvs. kosttilskud.
For en ting ER sikkert, for hovedparten af frugt og
grønt har lødigheden af indholdet hvad antioxidanter angår kun bevæget
sig i en retning - nedad.
Selvfølgelig er det du nævner rigtig nok, mængden i
indtag af antioxidanter stiger med konsumet af relevante fødevarer.
Venlig hilsen
Rolann Raisch-Untereiner
Faglærer
Hej Rolann
Hvor ved du fra, at frugt og grønt indeholder færre og
færre antioxidanter?
Og – hvis der er en forskel/forringelse - er forskellen da så stor, at
den betyder noget?
Med venlig hilsen
John Buhl
Kommentar:
Jeg har endnu ikke fået svar fra Roland, men det kommer
måske.
Er du udsat for mange giftstoffer, der belaster din
krop, øges dit behov sandsynligvis for antioxidanter. I sådanne
situationer er det derfor et fornuftigt valg at gøre noget ekstra for at
få nok/rigelig med antioxidanter, men det er bedst at alle eller
hovedparten af antioxidanterne kommer fra kosten -- altså fx ved at
spise store mængder frugt og grøntsager.
Jeg mener, at det er langt bedre at få nødvendige
antioxidanter (og andre gode ting) fra kosten frem for kosttilskud. Det
udelukker naturligvis ikke, at man kan tage kosttilskud med vitaminer og
andre antioxidanter for en sikkerheds skyld.
Hvad mener du?
Er du blevet fortalt, at du bliver nødt til at tage
kosttilskud, fordi kosten ikke længere indeholder nok vitaminer,
antioxidanter mv.? Hvor kommer den idé fra?
Bøger og kurser
På kurset: Den naturlige løsning - uden medicin og
kure vil du lære om alle de vigtige faktorer, der har indflydelse på
din sundhed, og du vil lære om kunsten at ændre vaner.
Formålet med Nomedicakurserne er at skabe et seriøst
alternativ til de traditionelle måder at anskue og tackle
sundhedsproblemer på.
Når du anvender disse informationer korrekt, vil du ofte
se enestående resultater – uanset om du anvender dem på dig selv eller
hjælper andre med at opnå øget sundhed og velvære.
Læs mere om kurset her
Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre
radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller
måske endda helbrede sygdomme.
Køb online: 274,75
(normalpris: 317,00)
Spar også penge ved at købe andre bøger og
helseprodukter online.
Læs mere på
www.helseonline.dk
Vægttab
Ønsker du at komme ned i vægt, kan du læse om, hvordan
du bliver slank på en
sund og sikker måde.
Fedtfattig vegetarkost kan hjælpe med at forebygge eller
forsinke udviklingen af prostatakræft.
Forskerne gennemgik 25 tidligere offentliggjorte studier
der undersøgte virkningen af en plantebaseret kost på prostatakræft.
Generelt viste det sig, at en kost rig på kostfibre,
frugt og grøntsager -- og fattig på kød og mejeriprodukter -- kan
bekæmpe sygdommen.
Fx har adskillige studier af mænd med prostatakræft
afsløret en forbindelse mellem høj indtagelse af mættet fedt og
hurtigere udvikling af kræften og en øget risiko for at dø af sygdommen.
Mættet fedt findes hovedsageligt i animalske fødevarer.
I modsætning til dette har nogle mindre undersøgelser
vist, at en fiberrig, fedtfattig vegetarkost kan sinke vækst og
spredning af tidligere stadier af prostatakræft.
Forskerne mener også, at balancen mellem de forskellige
fedtsyrer måske spiller en rolle. Nogle studier har vist at omega-3
fedtsyrer kan sinke prostatakræft.
Kilde:
Nutrition Reviews, Volume 65, Number 9, september 2007, pp.
391-403(13)
Diet and Survival After Prostate Cancer Diagnosis
Læs evt.
mere om sund kost her
Læs evt. mere om
omega-3 fedtsyrer her
Tilskud med D-vitamin nedsætter øjensynligt risikoen for
at dø af store folkesygdomme som kræft og hjerte-karsygdomme.
I en meta-analyse fra WHO's kræftforskningscenter i Lyon
har man gennemgået 18 undersøgelser, der alle har sammenlignet
dødeligheden hos to grupper af mennesker, hvor den ene gruppe fik et
dagligt tilskud af D-vitamin i form af en pille, og den anden placebo
(blindtablet). Den samlede opgørelse viser, at de mennesker, som fik
tilskud med D-vitamin, havde en syv pct. lavere risiko for at dø.
Kilde: Archives of Internal Medicine 2007;167:1709-1710.
Can Vitamin D Reduce Total Mortality?
cancer 18-09-2007
Kommentar:
Det er endnu uvist, om der er en risiko forbundet med at
tage tilskud af D-vitamin, hvis man allerede har et højt indhold af
D-vitamin i blodet. Du bør derfor holde dig til den anviste dosering på
etiketten, og undgå at tage to eller flere tilskud på samme tid, der
indeholder D-vitamin.
Den bedste kilde til D-vitaminer er solen.
Læs mere om at få nok sol her
Bil-os giver kræftrisiko
En undersøgelse har vist, at luften i København mange
steder er lige så skadelig som radioaktiv stråling.
Ultrafine partikler fra trafikforurenet vej giver
allerede inden for et døgn forandringer i blodet, der peger på en risiko
for at udvikle kræft.
(24timer 10-09-2007 og
cancer 10-09-2007)
40 procent af alle dødsfald skyldes forurening
62 mio. dødsfald om året - 40 pct. af alle - kan
henføres til miljøfaktorer. Organisk og kemisk forurening, som spreder
sig i den luft vi indånder, er sammen med forurenet vand de store
dræbere, fastslår amerikansk forskerhold.
(Jyllandsposten
11-09-2007)
Uddannelsesniveau og levealder
Tal viser, at mennesker med et lavt uddannelsesniveau
generelt har et kortere liv og flere leveår med sygdom end mennesker med
et højt uddannelsesniveau.
Ugens tal for folkesundhed uge 37, 2007
Stiletter torturerer dine fødder
Operation i tæer og knæ kan være konsekvensen, hvis du
går for meget på stilethæle. En artikel i Politiken giver dig nogle gode
tips til, hvordan du undgår, det kommer så vidt.
(Politiken
13-09-2007)
Meget antibiotika i fjerkræ og fisk
Forbruget af antibiotika til danske fisk steg 73 procent
fra 2005 til 2006. Svin får mest antibiotika af de dyr, der ender på
danskernes spiseborde.
(24 timer 14-09-2007)
Spis bygkerner og bliv klog
Både arbejdsindsatsen og opfattelsesevnen bliver bedre,
når man spiser bygkernebrød i stedet for blødt, hvidt brød, viser en
svensk doktorafhandling. Det er først og fremmest bygkernernes evne til
at holde blodsukret i skak hele dagen, der fremmer de mentale
resultater. Forsøgspersoner, der havde spist mange hele bygkerner til
morgenmad holdt deres blodsukret på et ensartet niveau ti timer senere.
(Berlingske
14-9-2007)
Køb danske æbler og spar CO2
Hver gang et hold udenlandske æbler kommer til Danmark,
koster det miljøet flere hundrede kilo CO2. Danske æbler gavner miljøet
og indeholder færre rester af sprøjtegifte.
(politiken
14-09-2007)
Frugt og grønt beskytter rygere mod lungekræft
Rygere, der spiser rigeligt med frugt og grønt, har op
mod 35 pct. mindre risiko for at udvikle lungekræft sammenlignet med
rygere, der ikke spiser meget frugt og grønt. Det er et af resultaterne
fra en doktorafhandling fra Kræftens Bekæmpelse.
cancer.dk 14-09-2007
Mandecremer fyldt med problematisk kemi
Kun en af ni testede cremer, som fås i Danmark, er helt
uden parfume, og flere indeholder hormonforstyrrende parabener.
(Politiken
15-09-2007)
"Midt i
vanskelighederne ligger mulighederne."
-- Albert
Einstein