Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 38, 2008


  1. Broccoli godt for patienter med rygelunger
  2. Motion reducerer risiko for flere kræftformer
  3. Naturligt kaloriefrit sødestof måske snart godkendt?
  4. Indlægssedler til medicin på nettet
  5. Mail: Dårlig ryg
  6. Mail: Kan man gøre noget ved slidgigt?
  7. Lidt af hvert
  8. Eftertanke

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Vær ikke bange for at bevæge dig langsomt fremad; vær kun bange for at stå stille."

-- Kinesisk ordsprog


1) Broccoli godt for patienter med rygerlunger

Mennesker der lider af rygelunger (KOL) kan måske opnå lindring ved at spise broccoli.

Forskere fra The Johns Hopkins School of Medicine i Baltimore, USA, har opdaget en sammenhæng mellem alvorlige tilfælde af rygelunger og et gen, der betegnes NRF2, som beskytter lungerne imod skader forårsaget af inflammation. Og broccoli indeholder stoffet sulforafan, der virker som en antioxidant og hjælper med at stabilisere niveauet af NRF2 i lungerne.

Genet NRF2 (nuclear factor erythroid-derived 2-related factor 2) virker som et hovedgen, der aktiverer antioxidanter og afgiftende gener, der beskytter lungerne mod forurening fra omgivelserne, som fx cigaretrøg.

Forskerne opdagede, at sulforafan øgede aktiviteten af NRF2 genet i menneskelige lungeceller, hvilket beskytter celler imod skader forårsaget af toxiner.

Broccoli -- eller rettere stoffet sulforafan, der findes i store mængder i broccoli -- ser altså ud til at kunne begrænse de skader, der fører til alvorlig lungesygdom. I dette studie fandt forskerholdet på Johns Hopkins School of Medicine betydeligt lavere aktivitet af NRF2 gener blandt rygere med udpræget rygerlunger.

Kilde: Broccoli Compound May Help COPD Patients
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine Vol 178. (15. september) pp. 592-604, (2008)

Kommentar

Rygerkunger eller KOL (KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) er en lungesygdom, der rammer mange danskere. Det skønnes at lidt over 250.000 danskere lider af sygdommen.

Store mængder frugt og grønt -- og især visse grøntsager som fx broccoli -- er en langt sundere ”afgiftningskur”, end mange af de populære ”detox” kure og programmer, der bruger mere eller mindre tvivlsomme kosttilskud, meget store og risikable doser vitaminer eller ekstrakter af mere eller mindre ufarlige urter.

De afgiftende egenskaber ved sunde fødevarer -- der også i stor udstrækning skyldes, at kroppen derved ikke i samme grad belastes med skadelige stoffer fra usunde fødevarer -- er en af grundene til de positive resultater, mange oplever ved at gennemføre omfattende forbedringer i kost og livsstil. Blandt andet som beskrevet i bøgerne Hvordan Rask? og Kunsten at ændre vaner
http://helseonline.dk/product.asp?product=297&sub=1&page=1

Indholdet af sulforafan i broccoli blev for nylig sat i forbindelse med en beskyttende virkning overfor skader på blodkar forårsaget af diabetes.

Broccoli og andre grøntsager fra kålfamilien er også blevet sat i forbindelse med lavere risiko for hjerteanfald og hjerneblødninger.

Denne artikel i Jyllands-posten beskriver nogle af de gavnlige virkninger af at spise broccoli. Og -- som beskrevet i ugeskriftet uge 31 -- kan broccoli være med til at forebygge og måske endda bekæmpe kræft, eller i det mindste medvirke til at begrænse spredning af kræft. Blot nogle få ekstra portioner broccoli om ugen ser ud til at kunne beskytte mænd mod prostatakræft.

Altså mange gode grunde til, at inkludere broccoli i din kost!


2) Motion reducerer risiko for flere kræftformer

Voksne der regelmæssigt er aktive –- uanset om de er fysisk aktive på deres arbejde eller i fritiden -– har mindre risiko for at udvikle en række kræftformer. Det viser et japansk studie.

Forskerne fulgte forekomsten af kræft blandt 79.771 mænd og kvinder, der var mellem 45 og 74 år gamle ved studiets begyndelse.

Fra 1995 til 1999 blev deltagerne udspurgt om deres niveau af fysisk aktivitet, kostvaner og andre levevaner.

Forskerne fulgte dem derefter indtil 2004.

I gennemsnit var risikoen for at få kræft 13 % lavere blandt de mest aktive mænd sammenlignet med de mindst aktive. De mest aktive kvinder havde 16 % lavere risiko for at få kræft sammenlignet med de mindst aktive.

Nogle af grundene til, at fysisk aktivitet er med til at forebygge kræft, kan fx være, at motion hjælper med til at holde vægten nede, stimulere immunsystemet, og sikre en bedre hormonbalance.

Kilde: American Journal of Epidemiology, August 15, 2008. 168(4):391-403; doi:10.1093/aje/kwn146
Daily Total Physical Activity Level and Total Cancer Risk in Men and Women: Results from a Large-scale Population-based Cohort Study in Japan


3) Naturligt kaloriefrit sødestof måske snart godkendt?

Planten Stevia indeholder et kaloriefrit sødestof, som ifølge ny dansk forskning også er et effektivt middel mod type 2-diabetes.

I små mængder er steviosid et velsmagende sødemiddel, der er 300 gange sødere end sukker, og grundige toxiologiske undersøgelser har vist, at sødestoffet er kaloriefrit og ufarligt. videnskab.dk 4-9-2008

WHO (Verdenssundhedsorganisationen) har godkendt stoffet, men EU-kommisionen tøver, måske fordi steviosid er havnet i et politisk spild om penge og magt. videnskab.dk 4-9-2008

Stevia er endnu ikke godkendt i EU til indtagelser for mennesker, men kan kun købes som ingrediens til kosmetik eller som sødestof til dyr.

Her er hvad den danske producent, der sælger Stevia -- til dyr eller kosmetik -- skriver om deres produkt.

Mon ikke der snart kommer en godkendelse i EU efter Coca Cola har set sig varm på planten!?

At Coca Cola seriøst arbejder for at bruge stevia i nogle af deres produkter, kan læses i denne artikel.

Jeg spurgte på et tidspunkt Fødevarestyrelsen om, hvorfor stevia ikke var godkendt som sødestof i Danmark og EU, og fik det svar, at der endnu ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at der ikke på længere sigt kan opstå bivirkninger ved at bruge det.

Så snart (og såfremt) producenter er i stand til at fremskaffe tilstrækkelig dokumentation for uskadelighed -- og/eller EU myndighederne er færdige med at vurdere dokumentationen -- bliver stevia givetvis et meget populært sødemiddel, da det både er kaloriefrit, ugiftigt og ekstremt sødt.


4) Indlægssedler til medicin på nettet

Lægemiddelstyrelsen står bag ny hjemmeside, hvor du kan finde oplysninger om den medicin, der sælges i Danmark.

På hjemmesiden www.indlaegsseddel.dk kan du læse elektroniske udgaver af de indlægssedler, der normalt følger med den medicin, du køber.

Alt for mange patienter (eller pårørende til patienter) får ikke grundigt læst indlægssedlen til deres medicin, og bruger den forkert eller er ikke tilstrækkelig opmærksom på eventuelle bivirkninger.

Tager du medicin -- eller hvis du har børn eller ældre i familien, som ikke selv har let ved at checke -- så check indlægssedlen/indlægssedlerne til medicinen.

Det er en del lettere at læse på nettet end den meget lille skrift, der findes på sedlen der følger med medicinen.

Sedlerne findes på hjemmesiden som pdf-filer, hvilket ikke er den smarteste måde at lægge ting på nettet, men har dog den fordel at du let kan justere størrelsen på skriften i filen.

Endnu er det ikke alle præparater, du kan finde på hjemmesiden, men i løbet af året er det meningen, at alle indlægssedler bliver tilgængelige på siden.

Flere oplysninger om medicin, der er lettilgængelige for både patienter og pårørende, vil mindske forkert og unødvendig medicin.

Min mening om medicin kan du bl.a. læse her.


5) Mail: Dårlig ryg

Hej John.

Mht. dårlig ryg har jeg læst, at det er godt med fiskeolie, kalcium og magnesium.

Hvad vil du anbefale?

Mvh. Ole

Hej Ole

Det er muligt, det vil hjælpe. Meget afhænger jo også af, hvad der er galt.

Sund kost (evt. suppleret med kosttilskud), udvalgte øvelser, godt med (den rette) motion, en god madras (ikke for hård) kan evt. hjælpe.

I en undersøgelse konstaterede forskerne, at træning og lektioner i Alexanderteknik gav vedvarende symptomlindring efter et år. Dagens Medicin 29-8-2008

Alexanderteknikken er en teknik, hvor patienten bl.a. lærer at undgå skadelige bevægelsesmønstre.

En liste over autoriserede lærere i Alexanderteknik findes på Dansk Forening for Lærere i Alexandertekniks hjemmeside: www.dflat.dk

Mange føler også, at regelmæssig zoneterapi i en vis udstrækning kan lindre, men på længere sigt er det altså Alexanderteknik og træning, der er bedst.


6) Mail: Kan man gøre noget ved slidgigt?

Hvad gør man ved slidgigt?

Jeg har fået det i nakke, lænd og hofter.

Mange hilsner
Jette

Hej Jette

Det mest brugte middel, som hjælper nogle mennesker, er glucosamin.

Elles handler det mest om at lindre med meget sund kost og motion.

Stærke muskler kan hjælpe en del (stærkere muskler kan i mange tilfælde kompensere for nedslidte led).

Snak med din læge, og få evt. en henvisning til en fysioterapeut. Gør det til en vane at lave de anviste øvelser hver dag og anden form for motion, der kan hjælpe.

Efter nogen tid vil du mærke en bedring.

Du kan evt. lindre smerter, hvis du har det, med lidt mild zoneterapi.

Det kan være en rigtig god idé at gå i motionscenter regelmæssigt, og sørge for at lave alle øvelserne rigtigt i de forskellige maskiner, med vejledning fra en dygtig instruktør -- der tager højde for dine problemer og anbefalinger fra fysioterapeuten/lægen.

Med venlig hilsen
John Buhl


7) Lidt af hvert

Mødre bliver ”høje” af smilende babyer

Når en baby smiler til sin mor, reagerer moderens hjerne nøjagtigt som når en kokainmisbruger får sit stof, viser ny forskning. Så snart en mor ser sin egen baby smile, er der stor aktivitet i de områder af hjernen, der styres af belønningsstoffet dopamin.
navlestreng.dk 11-9-2008

Dyre enestuer på hospitalet er en god forretning

Amerikanske undersøgelser viser, at patienterne bliver hurtigere raske, hvis de får enestuer med masser af dagslys. (Ingeniøren 12-9-2008)

Fiskeolie bedre end dyr medicin

De meget anvendte kolesterolsænkende lægemidler af typen statiner viste sig ifølge en undersøgelse ikke at gøre nogen forskel ved hjertesvigt. Kapsler med fiskeolie sørgede derimod for, at ni procent færre døde af hjertesvigt.
Metroxpress 4-9-2008

Kommentar:

Det betyder naturligvis ikke, at man på egen hånd blot dropper sin medicin, men snak med lægen om det. Henvis evt. lægen til undersøgelsen og få en god snak om, hvad der er bedst for dig.

Radikale ændringer i kost og livsstil har en meget positiv indvirkning og kan i mange tilfælde gøre medicin unødvendig.

Danske kvinder spiser for sødt og mænd for fedt

Kvinderne spiser generelt sundere end mændene, idet det gennemsnitlige indhold af fedt og alkohol er væsentlig lavere for kvinder end for mænd, mens indholdet af kostfiber er højere. Det eneste i kvindens kostvaner, som trækker i modsat retning er sukkerindholdet. Kvinder har en tendens til at være nogle sukkergrise.
altomkost.dk 11-9-2008

Dine tomater dræber agurken

Politiken har skrevet en lille guide om, hvordan du holder dine grøntsager friske, og de bringer flere gode links. Læs den her.

Milliardbøder til medicinalindustri for at manipulere med lægerne

I USA må medicinalindustrien jævnligt hoste op med milliardbeløb for ulovligt at markedsføre deres medicin til helt andre sygdomme, end den er godkendt til at behandle.
(Ingeniøren 15-9-2008)

Blogging forbedrer kræftsyges helbred

Nye undersøgelser fra USA har vist, at den ekspressive skrivning -– at skrive om sine følelser, tanker og oplevelser -- fremmer søvnen og hukommelsen, øger immuncelle-aktiviteten og giver hurtigere heling efter operationer.

Desuden viser en undersøgelse fra Onchologist, at kræftpatienter, der skriver deres tanker og følelser ned før, under og efter deres behandling, har det bedre både mentalt og fysisk sammenlignet med kræftpatienter, der ikke skriver.
(cancer.dk 28-8-2008)


8) Eftertanke

Et interessant foredrag af psykologen Barry Schwartz.
Han mener, at et væld af valgmuligheder ikke gør os lykkeligere, men paradoksalt nok kan være et problem.
http://blog.ted.com/2008/08/archive_barry_s.php 


"Ham som ikke er modig nok til at tage risici vil ikke opnå noget i livet."

-- Muhammad Ali


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.