Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 38, 2013


  1. Fastekure

 

Jeg håber alle kunne blive rige og berømte, og vil have alt, de nogensinde drømte om, så de vil vide, at det ikke er svaret.

— Jim Carrey


Fastekure

Der er mange måder at faste på, og det kan vi måske komme ind på en anden god gang, men efter lægen Michael Mosley har udgivet bogen The Fast Diet (som nu er blevet oversat til dansk), er det pludselig blevet populært at faste eller rettere halvfaste et par dage om ugen.

5:2-metoden

Den nye trend går ud på at spise, som du plejer, fem dage om ugen og halvfaste i to dage, hvor du kun indtager 1/4 af de kalorier, du normalt indtager — eller omkring 500 kcal for kvinder og 600 kcal for mænd.

Efter denne metode bør de to fastedage ikke ligge i forlængelse af hinanden.

Læs også: Fast dig sundere og slankere

Jeg er langt fra enig med Michael Mosley i, at det er den bedste måde at tabe sig på, men faste har afgjort flere gavnlige virkninger — også selv om der egentlig ikke er tale om en "rigtig" faste.

Flere nye bøger er på vej om faste og fastekure på dansk. En del er nok skrevet eller oversat, fordi emnet pludselig er blevet populært, og forlagene derfor vil have bøger ud om emnet.

Vi må håbe, at der også kommer bøger oversat fra engelsk af forfattere, der rent faktisk har uddybende kendskab til og erfaring med faste.

Vi får se.

Vi skal ikke læse ret meget om faste på nettet, før vi finder modstridende og underlige oplysninger. Det kan forvirre og måske få nogle mennesker til at faste på en uhensigtsmæssig eller risikabel måde.

Den nye dille med at spise, som du vil, i fem dage om ugen og spise mindre i to dage er ikke farlig og har gavnlige virkninger, selv om jeg også ser flere potentielle problemer forbundet med at faste på den måde.

Det er egentlig lidt misvisende at kalde de to dage for fastedage. Det er vel nærmere en slags halv-faste eller et par dage om ugen, hvor du holder dig til meget få kalorier og fem dage, hvor du spiser, som du har lyst til (uden at overspise vildt!).

Mange, der går i gang med regelmæssige (ugentlige) fastedage, ser det som en kærkommen mulighed for at kunne fortsætte (eller måske endda forværre) deres kostvaner det meste af tiden, og så gøre op for det usunde ved at faste.

Det er ikke alle, der er lige begejstret for ideen, og nogle fagfolk mener, at fremgangsmåden på sigt kan føre til spiseforstyrrelser.

Selv om en eller to ugentlige fastedage har gavnlige virkninger i form af bedre insulinfølsomhed, bedre blodsukkerbalance, bedre kolesteroltal, mindre fedt i blodet mv., kan de ikke i længden rette op på uheldige virkninger fra usunde kostvaner.

Tendensen er, at personer, der begynder at faste i en eller flere dage om ugen (eller blot regelmæssigt) ikke får indført sunde eller sundere kostvaner.

Fastekure bliver en slags sovepude.

Det er ikke spor lettere at gennemføre ugentlige fastedage end det er at gøre en sundere livsstil til en naturlig del af din hverdag.

Faktisk er sunde kostvaner lettere at fastholde, og bedre for helbredet end fastedage, når først de er blevet til nye vaner, du holder af.

Faste hver anden dag

En anden variant er, at du fra dag til dag skifter mellem at spise, som du har lyst til, og faster eller halvfaster.

De fleste mennesker, der faster hver anden dag, spiser blot væsentlig mindre på fastedage end de dage, hvor de spiser normalt.

De skifter mellem at spise, som de plejer, og højst indtage 600 kcal dagligt.

Denne form for faste hver anden dag er også blevet en populær måde at faste på.

Forlænget daglig faste

Endnu en måde at faste på er, at forlænge døgnets naturlige fasteperiode.

En undersøgelse beskrevet i artiklen: Kan en daglig fasteperiode hjælpe mod fedme viste, at en afgrænset spiseperiode og en længere daglig fasteperiode kan mindske eller helt fjerne de sundhedsskadelige virkninger af en fedtrig kost samt forebygge fedme, diabetes og leversygdom hos mus.

En forlænget daglig faste kan sandsynligvis også hjælpe med at forhindre eller mindske de kroniske betændelsestilstande, der sættes i forbindelse med udviklingen af sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, kræft, slagtilfælde og Alzheimers.

Læs evt. også artiklen: Kan en daglig fasteperiode være løsningen på fedme og flere sygdomme?

En forlænget daglig faste er mindre kur-agtig, og er mere en vane, du rimelig let kan indføre. Du fornægter ikke dig selv noget, du skal ikke holde dig til kun 1/4 af det, du plejer at spise, og du skifter ikke mellem at spise normalt og faste.

Det er på mange måder en sundere og mere fornuftig måde at faste på, end ugentlige fastedage.

Du faster allerede dagligt — i det mindste fra du går i seng, til du står op om morgenen — og hvis du lærer kun at spise, når du er ægte sulten og sikrer en god døgnrytme, vil du helt automatisk forlænge denne fasteperiode.

De fleste mennesker spiser tidligt om morgenen, selv om de egentlig ikke er sultne, og de spiser om aftenen for hyggens skyld eller for at stimulere kroppen og fjerne noget af trætheden — ikke fordi de egentlig er sultne eller har brug for næringsstoffer.

Med nogle få ændringer i dine vaner, kan du forholdsvis let forlænge døgnets naturlige fastperiode, og hurtigt gøre det til en vane, du holder af. Din søvn bliver bedre, hvis maven ikke er fyldt op, når du går i seng. Du vil også have lettere ved at tabe dig, hvis det er det, du ønsker.

Når du forlænger den naturlige daglige fasteperiode forsøger du at indtage alle dagens måltider inden for en 8-timers periode.

Med denne metode faster du altså 16 timer i døgnet, hvor du ingenting spiser, men kun drikker vand, te eller kaffe (ingen væske med kalorier).

Du kan fx forlænge døgnets naturlige fasteperiode ved at vente med at spise morgenmad (eller springe morgenmaden over) og undlade at spise om aftenen.

Et eksempel kunne være, at du indtager dit første måltid kl. 11:00 og det sidste kl. 19:00. Eller hvad der end passer dig bedst, blot du kun indtager føde i omkring 8 timer og faster ca. 16 timer i træk.


Det er tvivlsomt, at nogen af de tre ovennævnte måder at faste på vil gøre ekstra gavn, hvis du allerede spiser meget sundt (en plantebaseret kost uden eller kun med meget få raffinerede fødevarer).

Den mest naturlige måde at spise og faste på er ganske enkelt at spise, når du er ægte sulten og faste (lade være med at spise), når du ikke er sulten.

De fleste mennesker har vænnet sig til at spise alt for ofte og for meget af det forkerte.

Hvis det også gælder dig, kan det være en rigtig god idé at bruge en faste til at nulstille dine smagsløg, lære at sult ikke er så farlig endda og slippe fri af en afhængighed, hvis det er aktuelt (fx ved afhængighed af sukker, junkmad, slik, chips, nikotin eller koffein).

Den bedste metode til det formål, er dog ingen af ovennævnte metoder, men ganske enkelt at faste i form af nogle dage, hvor du kun drikker vand!

Jeg har skrevet lidt om det i min bog Hvordan Rask (3. udgave). Følg anvisningerne i bogen (kan også lånes på biblioteket).

Det er vigtigt at følge op med en sundere livsstil, som beskrevet i bogen.


Vise ordsprog falder ofte på golde jorden, men et venligt ord bliver aldrig smidt væk.

— Arthur Helps 


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.