Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 38, 2014


  1. Kulhydratfattig kost er næppe en god idé
  2. Mail: Multivitaminer
 

Der er stor forskel på at vide og forstå. Du kan vide en masse om noget uden virkelig at forstå det.

— Charles Franklin Kettering (1876-1958)


Kulhydratfattig kost er næppe en god idé

Visse medier var hurtigt ude efter en undersøgelse, der angiveligt viste, at en diæt med få kulhydrater og mere protein/fedt skulle være en bedre slankekost og bedre i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme.

Igen, igen formidlede visse eksperter og medier en ringe udført undersøgelse med et misvisende resultat, som om det var fakta.

Undersøgelsen blev offentliggjort i Annals of Internal Medicine: Effects of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets: A Randomized Trial

Sikke noget pjat!

Selv efter en meget overfladisk gennemgang af undersøgelsen — dens metoder og konklusion — bør det være klart for de fleste, at der er noget helt galt her!

Men lad og give ordet til nogle af de ernæringsforskere, der har kritiseret undersøgelsen ...

Professor Dean Ornish har skrevet en længere og skarp kritik af undersøgelsen på Facebook, hvor han blandt andet skriver:
... "Så det bekymrer mig meget, at mange mennesker får den fejlagtige meddelelse, at en kulhydratfattig kost er bedre for dit hjerte end en fedtfattig kost, når intet kunne være længere fra sandheden. I mere end 37 års randomiserede forsøg og demonstrationsprojekter, har mine kolleger og jeg på nonprofit Preventive Medicine Research Institute og University of California, San Francisco School of Medicine påvist, at når folk med selv alvorlig koronar hjertesygdom Skifter til en plantebaseret kost med lavt fedtindhold og lavt indhold af raffinerede kulhydrater, begynder deres hjertesygdomme at reversere (at blive helbredt).
... Det bedrøver mig, at disse undersøgelser forvirrer folk og kan motivere mange til at begynde at spise en kost, der er rig på rødt kød og "dårlige fedtstoffer", der kan være skadelige for dem".

Neal Barnard, M.D. præsidenten for Physicians Committee for Responsible Medicine skrev blandt andet i en respons til undersøgelsen i artiklen: Low-Carb Beats 'Low-Fat?' Take a Closer Look:
..." Ved at tilrettelægge undersøgelsen på denne måde, skabte forskerne en meningsløs sammenligning mellem to let ændrede udgaver af den almindelige amerikanske kost, hvoraf ingen er sunde - og ingen af dem reelt er fedtfattige.
... På den anden side, en sand fedtfattig kost - en udelukkende består af fiberrige plantebaserede fødevarer - har vist sundhedsmæssige fordele langt ud over, hvad begge grupper i denne undersøgelse var i stand til at opnå.
... Hold dig til, hvad forskerne har kendt i årtier: En fedtfattig, plantebaseret kost er decideret bedst for vores sundhed."

dr. David L. Katz. Director fra Yale University Prevention Research Center skriver i artiklen: Diet Research, Stuck in the Stone Age:
... Den "fedtfattige" kost indeholdt ikke meget mindre fedt end den typiske amerikanske kost, der som vi alle ved dybest set er crap (noget skidt). Chokerende nok var fiberindtagelsen næsten identisk, på omkring 15-16 gram om dagen, i begge grupper under hele forsøget. Du kan umuligt spise en god fedtfattig kost, der hovedsagelig er plantebaseret, og kun få så få kostfibre ...
... dette var en undersøgelse designet til at komme frem til et forudsigeligt ubrugeligt, misvisende, og potentielt skadeligt svar på en ekstremt fjollet og måske endda med vilje uærligt spørgsmål. Hvis videnskab generelt var så dårlig, ville vi aldrig have forladt stenalderen."

Det er svært at konkludere ret meget fornuftigt, hvis noget overhovedet fra et så sløset gennemført studier, der sammenligner en junk-kost med en anden junk-kost.

Den gruppe, der indtog færre kulhydrater indtog færre kalorier, så det er ikke så mærkeligt, at de tabte sig mere (3½ kilo på et år).

OK, nok om den og den slags undersøgelser, der vel nærmest bevidst er tilrettelagt, så de kommer frem til et bestemt resultat.

En helt ny omfattende og mere seriøs undersøgelse har netop vist noget helt andet. Nemlig at det rent vægtmæssigt er uden betydning, hvilken kur, du vælger.

Undersøgelse bekræfter, at færre kulhydrat og mere protein ikke er en bedre slankekur end andre metoder.

Den viser, at det ikke gør nogen forskel, hvilken kur du vælger, hvis du udelukkende er ude efter at tabe dig og ikke tænker på din sundhed. Mange forskellige populære slankekure blev undersøgt. Der var ingen forskel i vægttab eller forskellen var helt uden betydning.

Læs artiklen: Betyder det egentlig noget, hvilken slankekur du vælger?

Rent sundhedsmæssigt er der naturligvis stor forskel på hvilken kur, du vælger. Du kan altså lige så godt og med stor fordel fravælge alle kure, der kan udgøre en helbredsmæssig risiko — altså blandt andet proteinkure baseret på animalske fødevarer.

Ifølge artiklen: Kan du tabe dig med kulhydrater? pointerer overlæge Mikael Bitsch, at du skal spise de kulhydrater, der kommer sammen med fibre. De usunde og hurtige kulhydrater fra slik, sodavand og kage skal du undgå. Jo flere fibre des langsommere en stigning i blodsukker og insulin vil der forekomme. Det er hverken kartofler, ris eller frugt der er skyld i overvægt og livsstilssygdomme, men derimod for meget forarbejdet mad med tilsat sukker samt animalsk fedt- og protein.

Der er en verden til forskel på raffinerede kulhydrater (fx sukker) og uraffinerede kulhydrater (fx hele korn, friske frugter, bælgfrugter og grove grøntsager), og det må være på tide, at forskere og dem, der formidler oplysning om ernæring, sådan helt forstår og tager højde for den forskel.

Kulhydratrige fødevarer, der ikke er blevet "forfinet", så de ikke længere egner sig som menneskeføde, er sunde. Det er kun de raffinerede fødevarer, som det er smart at fravælge eller kun indtage i små mængder (sukker, hvidt brød, kager, slik mv.), blandt andet fordi de fremmer overspisning og overvægt.

Fordi fødevarer med kulhydrater netop også er de fødevarer, der generelt set indeholder flest kostfibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter og gavnlige plantestoffer, er det nogle af vore bedste og sundeste fødevarer.


Mail: Multivitaminer

... jeg er vegetar ...
Det er et stort spørgsmål med tilskud af multivitaminer, men er man ikke med et par Spirulina Unik dagligt, dækket godt ind som vegetar...?

God weekend
vh. Per

Hej Per

Spirulina og multivitaminer er to meget forskellige ting. Spiruline indeholder ikke tilnærmelsesvis de mængder af vitaminer og mineraler, du finder i multivitaminer.

De vitaminer/mineraler, som vegetarer skal være opmærksomme på (fx jod, selen, zink, kalk, jern, D-vitamin og B12-vitamin), får du ikke i mængder, der kan bruges til noget, i Spirulina.

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John,

Er den generelle holdning ikke den, at man med en god og alsidig vegetarkost er godt dækket ind, men for en sikkerheds skyld snupper man en multivitamin?

Venlig hilsen
Per

Det er vist den generelle holdning, og den letteste løsning.

Det er ikke den bedste løsning, eftersom du i en multivitamin også får meget, som du ikke har brug for — især hvis du i forvejen spiser sundt og alsidigt.

Det er fx ikke altid en god idé at få en dagsdosis A-vitamin, folinsyre, E-vitamin, kobber, jern mv. fra en multivitamin oveni den dagsdosis, du allerede får fra kosten.

For mange mennesker, der ikke spiser særlig sundt og alsidigt, kan det dog være bedre at tage en multivitamin end slet ikke at tage kosttilskud.

For nogle vegetarer (ikke mindst veganere med tendens til et lavt niveau af B12) kan multivitaminer indeholde for lidt B12. De bør derfor evt. af og til tage en ekstra stærk B12-vitamin tablet sammen med deres multivitamin, eller helt droppe multivitaminen og forsøge kun at indtage de enkelte vitaminer og mineraler, de evt. mangler.

Det er nemlig bedst kun at tage de vitaminer og mineraler, som du vurderer ud fra din kost, at du måske mangler — eller som en blodprøve eller anden pålidelig test viser, du mangler. Det er mere besværligt end at tage en tablet "med det hele", og det er svært at vide helt præcist, men til gengæld undgår du så risikoen for overdosering af visse vitaminer og mineraler.

Det er muligt at sammensætte en kost uden animalske fødevarer — der indeholder nok af alle vitaminer og mineraler undtagen B12- og D-vitamin.

Med venlig hilsen
John Buhl


Man kan ikke vide, hvad vej man skal gå, hvis man ikke ved hvad vej, man vender.

— kinesisk ordsprog


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.