Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 38, 2014
- Kulhydratfattig kost er næppe en god idé
- Mail: Multivitaminer
|
|
|
Der er stor
forskel på at vide og forstå. Du kan vide en masse om noget uden
virkelig at forstå det.
— Charles
Franklin Kettering (1876-1958)
Kulhydratfattig kost er næppe en god idé
Visse medier var hurtigt ude efter en undersøgelse, der angiveligt
viste, at en diæt med få kulhydrater og mere protein/fedt skulle være en
bedre slankekost og bedre i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme.
Igen, igen formidlede visse eksperter og medier en ringe udført
undersøgelse med et misvisende resultat, som om det var fakta.
Undersøgelsen blev offentliggjort i Annals of Internal Medicine:
Effects
of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets: A Randomized Trial
Sikke noget pjat!
Selv efter en meget overfladisk gennemgang af undersøgelsen — dens
metoder og konklusion — bør det være klart for de fleste, at der er
noget helt galt her!
Men lad og give ordet til nogle af de ernæringsforskere, der har
kritiseret undersøgelsen ...
Professor Dean Ornish har skrevet en længere og skarp
kritik af
undersøgelsen på Facebook,
hvor han blandt andet skriver:
... "Så det bekymrer mig meget, at mange mennesker får den fejlagtige
meddelelse, at en kulhydratfattig kost er bedre for dit hjerte end en
fedtfattig kost, når intet kunne være længere fra sandheden. I mere end
37 års randomiserede forsøg og demonstrationsprojekter, har mine
kolleger og jeg på nonprofit Preventive Medicine Research Institute og
University of California, San Francisco School of Medicine påvist, at
når folk med selv alvorlig koronar hjertesygdom Skifter til en
plantebaseret kost med lavt fedtindhold og lavt indhold af raffinerede
kulhydrater, begynder deres hjertesygdomme at reversere (at blive
helbredt).
... Det bedrøver mig, at disse undersøgelser forvirrer folk og kan
motivere mange til at begynde at spise en kost, der er rig på rødt kød
og "dårlige fedtstoffer", der kan være skadelige for dem".
Neal Barnard, M.D. præsidenten for Physicians Committee for Responsible
Medicine skrev blandt andet i en respons til undersøgelsen i artiklen:
Low-Carb Beats 'Low-Fat?' Take a Closer Look:
..." Ved at tilrettelægge undersøgelsen på denne måde, skabte forskerne
en meningsløs sammenligning mellem to let ændrede udgaver af den
almindelige amerikanske kost, hvoraf ingen er sunde - og ingen af dem
reelt er fedtfattige.
... På den anden side, en sand fedtfattig kost - en udelukkende består
af fiberrige plantebaserede fødevarer - har vist sundhedsmæssige fordele
langt ud over, hvad begge grupper i denne undersøgelse var i stand til
at opnå.
... Hold dig til, hvad forskerne har kendt i årtier: En fedtfattig,
plantebaseret kost er decideret bedst for vores sundhed."
dr. David L. Katz. Director fra Yale University Prevention Research
Center skriver i artiklen:
Diet Research, Stuck in the Stone Age:
... Den "fedtfattige" kost indeholdt ikke meget mindre fedt end den
typiske amerikanske kost, der som vi alle ved dybest set er crap (noget
skidt). Chokerende nok var fiberindtagelsen næsten identisk, på omkring
15-16 gram om dagen, i begge grupper under hele forsøget. Du kan umuligt
spise en god fedtfattig kost, der hovedsagelig er plantebaseret, og kun
få så få kostfibre ...
... dette var en undersøgelse designet til at komme frem til et
forudsigeligt ubrugeligt, misvisende, og potentielt skadeligt svar på en
ekstremt fjollet og måske endda med vilje uærligt spørgsmål. Hvis
videnskab generelt var så dårlig, ville vi aldrig have forladt
stenalderen."
Det er svært at konkludere ret meget fornuftigt, hvis noget overhovedet
fra et så sløset gennemført studier, der sammenligner en junk-kost med
en anden junk-kost.
Den gruppe, der indtog færre kulhydrater indtog færre kalorier, så det
er ikke så mærkeligt, at de tabte sig mere (3½ kilo på et år).
OK, nok om den og den slags undersøgelser, der vel nærmest bevidst er
tilrettelagt, så de kommer frem til et bestemt resultat.
En helt ny omfattende og mere seriøs undersøgelse har netop vist noget
helt andet. Nemlig at det rent vægtmæssigt er uden betydning, hvilken
kur, du vælger.
Undersøgelse bekræfter, at færre kulhydrat og mere protein ikke er en
bedre slankekur end andre metoder.
Den viser, at det ikke gør nogen forskel, hvilken kur du vælger, hvis du
udelukkende er ude efter at tabe dig og ikke tænker på din sundhed.
Mange forskellige populære slankekure blev undersøgt. Der var ingen
forskel i vægttab eller forskellen var helt uden betydning.
Læs artiklen:
Betyder det egentlig noget, hvilken slankekur du vælger?
Rent sundhedsmæssigt er der naturligvis stor forskel på hvilken kur, du
vælger. Du kan altså lige så godt og med stor fordel fravælge alle kure,
der kan udgøre en helbredsmæssig risiko — altså blandt andet proteinkure baseret på animalske fødevarer.
Ifølge artiklen:
Kan du tabe dig med kulhydrater? pointerer overlæge Mikael Bitsch, at du skal spise de kulhydrater, der
kommer sammen med fibre. De usunde og hurtige kulhydrater fra slik,
sodavand og kage skal du undgå. Jo flere fibre des langsommere en
stigning i blodsukker og insulin vil der forekomme. Det er hverken
kartofler, ris eller frugt der er skyld i overvægt og livsstilssygdomme,
men derimod for meget forarbejdet mad med tilsat sukker samt animalsk
fedt- og protein.
Der er en verden til forskel på raffinerede kulhydrater (fx sukker) og
uraffinerede kulhydrater (fx hele korn, friske frugter, bælgfrugter og
grove grøntsager), og det må være på tide, at forskere og dem, der
formidler oplysning om ernæring, sådan helt forstår og tager højde for
den forskel.
Kulhydratrige fødevarer, der ikke er blevet "forfinet", så de ikke
længere egner sig som menneskeføde, er sunde. Det er kun de raffinerede
fødevarer, som det er smart at fravælge eller kun indtage i små mængder
(sukker, hvidt brød, kager, slik mv.), blandt andet fordi de fremmer
overspisning og overvægt.
Fordi fødevarer med kulhydrater netop også er de fødevarer, der generelt
set indeholder flest kostfibre, vitaminer, mineraler, antioxidanter og
gavnlige plantestoffer, er det nogle af vore bedste og sundeste
fødevarer.
Mail: Multivitaminer
... jeg er vegetar ...
Det er et stort spørgsmål med tilskud af multivitaminer, men er man ikke
med et par Spirulina Unik dagligt, dækket godt ind som vegetar...?
God weekend
vh. Per
Hej Per
Spirulina og multivitaminer er to meget forskellige ting. Spiruline
indeholder ikke tilnærmelsesvis de mængder af vitaminer og mineraler, du
finder i multivitaminer.
De vitaminer/mineraler, som vegetarer skal være opmærksomme på (fx jod,
selen, zink, kalk, jern, D-vitamin og B12-vitamin), får du ikke i
mængder, der kan bruges til noget, i Spirulina.
Med venlig hilsen
John Buhl
Hej John,
Er den generelle holdning ikke den, at man med en god og alsidig
vegetarkost er godt dækket ind, men for en sikkerheds skyld snupper man
en multivitamin?
Venlig hilsen
Per
Det er vist den generelle holdning, og den letteste løsning.
Det er ikke den bedste løsning, eftersom du i en multivitamin også får
meget, som du ikke har brug for — især hvis du i forvejen spiser sundt
og alsidigt.
Det er fx ikke altid en god idé at få en dagsdosis A-vitamin, folinsyre,
E-vitamin, kobber, jern mv. fra en multivitamin oveni den dagsdosis, du
allerede får fra kosten.
For mange mennesker, der ikke spiser særlig sundt og alsidigt, kan det
dog være bedre at tage en multivitamin end slet ikke at tage
kosttilskud.
For nogle vegetarer (ikke mindst veganere med tendens til et lavt niveau
af B12) kan multivitaminer indeholde for lidt B12. De bør derfor evt. af
og til tage en ekstra stærk B12-vitamin tablet sammen med deres
multivitamin, eller helt droppe multivitaminen og forsøge kun at indtage
de enkelte vitaminer og mineraler, de evt. mangler.
Det er nemlig bedst kun at tage de vitaminer og mineraler, som du
vurderer ud fra din kost, at du måske mangler — eller som en blodprøve
eller anden pålidelig test viser, du mangler. Det er mere besværligt end
at tage en tablet "med det hele", og det er svært at vide helt præcist,
men til gengæld undgår du så risikoen for overdosering af visse
vitaminer og mineraler.
Det er muligt at sammensætte en kost uden animalske fødevarer — der
indeholder nok af alle vitaminer og mineraler undtagen B12- og
D-vitamin.
Med venlig hilsen
John Buhl
Man kan ikke
vide, hvad vej man skal gå, hvis man ikke ved hvad vej, man vender.
— kinesisk
ordsprog