En undersøgelse viser, at en kost af høj kvalitet er forbundet med
flere potentielt gavnlige bakterier, hvorimod en kost af lav kvalitet er
forbundet med en stigning i potentielt skadelige bakterier.
Forskerne mener, at forbedring af bakteriesammensætning via kosten
kan være en måde at reducere risikoen for kroniske sygdomme.
En kost rig på frugt, grøntsager og fuldkorn med et lavt indhold af
sukker, alkohol og mættet fedt, var forbundet med væsentlig flere
gavnlige bakterier som dem med antiinflammatoriske egenskaber.
En kost af dårlig kvalitet var derimod forbundet med større mængder
potentielt sygdomsfremkaldende bakterier.
Forskerne mener, at den effekt, som usunde kostvaner har på
strukturen af bakterielle samfund i tyktarmens slimhinde, kan føre til
ændringer af medfødt immunitet, betændelse og risikoen for kroniske
sygdomme.
Kilde: Yanhong Liu, Li Jiao m.fl. Dietary quality and the colonic
mucosa–associated gut microbiome in humans. The American Journal of
Clinical Nutrition, Volume 110, Issue 3, September 2019, Pages 701–712,
https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz139
Pressemeddelelse om undersøgelsen:
Diet influences microbiome in human colonic mucosa
Fedtfattig kost reducerer risikoen for at dø af brystkræft
Kvinder, der fulgte en afbalanceret kost med lavt fedtindhold og
inkluderede daglige portioner af frugt, grøntsager og fuldkorn, havde
21% lavere risiko for død af brystkræft sammenlignet med kvinder, der
spiste en normal kost, som indeholder mere fedt og flere animalske
fødevarer, ifølge en undersøgelse præsenteret på
American Society of Clinical Oncology (ASCO) årligt møde.
Dette er det første store randomiserede kliniske forsøg, der viser,
at valg af kost kan reducere risikoen for at dø af brystkræft.
Hovedforfatteren af undersøgelsen, Dr. Rowan Chlebowski, udtaler:
"Vores resultater passer helt med American Institute for Cancer
Research's ekspertpanels anbefalinger til strategier for at reducere
kræft..."
Ifølge forskerne reducerede kvinderne i den fedtfattige gruppe
indtaget af fedt til omkring 25%. Medlemmer af denne gruppe tabte i
gennemsnit 3% af deres kropsvægt. De kvinder, som spiste den relativt
fedtfattige kost, der udviklede brystkræft, havde en lavere risiko for
at død af brystkræft end kvinderne, der udviklede sygdommen, men som
ikke spiste fedtfattigt.
Nigel Brockton, Vicedirektør for Forskning ved AICR, udtaler: "Denne
undersøgelse giver meget velkomne data til at hjælpe os med at formulere
de bedste evidensbaserede livsstilsråd for kvinder med en
brystkræftdiagnose. De forbedringer, der er rapporteret for både
overordnet og brystkræftspecifik overlevelse, tyder på, at en kost rig
på frugt, grøntsager og hele korn og med lavt fedtindhold kan påvirke
deres overlevelse betydeligt."
Kilde: American Institute for Cancer Research:
Low-Fat diet Reduces Risk of Dying from Breast Cancer in Postmenopausal
Women
Lidt af hvert
E-cigaretter frarådes
Sundhedsstyrelsen har revideret sin holdning til e-cigaretter og
fraråder nu ud fra et forsigtighedsprincip, at børn, unge, gravide og
ammende ryger e-cigaretter.
Det meddeler myndigheden, som desuden advarer mod, at brugere af
e-cigaretter tilsætter ting til e-væsker.
Læs
mere på sondagsavisen.dk
Her er Tysklands storstilede plan, der skal beskytte insekterne
Den tyske regering har besluttet at bevillige 100 millioner euro årligt
til beskyttelsen af insekter. 1/4 af pengene skal gå til forskning og
overvågning. »Fantastisk,« siger norsk insektforsker.
Læs
mere på videnskab.dk
Både gener og livsstil betyder noget for, hvem der bliver
overvægtige
Du bliver overvægtig, hvis du over længere tid indtager flere
kalorier, end du forbrænder. Spørgsmålet er, hvorfor nogle mennesker har
særlig let ved at indtage flere kalorier, end de har brug for.
Gener forbundet med fedme kan medvirke til at sult- og
mæthedsfornemmelser ikke bliver reguleret ordentligt.
Det er ikke generne, som bestemmer din vægt, men de er med til at
afgøre, hvor svært det er at komme ned i vægt og fastholde et vægttab.
Det er helt afgørende at gribe tingene rigtigt an.
Læs mere
i slankenyt
Overvægt ansvarlig for næsten 4 % af alle tilfælde af kræft i
verden
En ny rapport viser, at 3,9 % af alle tilfælde af kræft i verden i
2012 kan tilskrives overvægt.
Læs
mere på sciencedaily
Læs mere om et sundt og sikkert vægttab på
sikkerslank.dk
Hvor meget bør du veje?
Ligger din BMI i den øvre ende af normalområdet, har du lavest
risiko for at dø for tidligt. Sådan gennemsnitligt i hvert fald. Men
idealvægten er afhængig af alder og køn, ifølge et nyt, stort studie.
https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvor-meget-boer-du-veje