Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 39, 2011
- Protein til bedre forbrænding?
- Mail: Kaffe
- Mail: Om at falde tilbage
- Mail: Menstruationssmerter
- Mail: Colloid sølv
|
|
|
Lykkelige er
dem, der drømmer drømme og er klar til at betale prisen for at få dem
til at gå i opfyldelse.
— Leon
Suenens
Protein til bedre forbrænding?
En del kostvejledere anbefaler, at overvægtige spiser måltider, der
indeholder protein, ca. hver 3. time for at holde forbrændingen oppe
dagen igennem.
I nogle tilfælde anbefales de yderligere, at snacke lidt ind imellem
disse måltider.
Det har desværre fået mange overvægtige til at tilegne sig ekstremt
usunde kostvaner, som på længere sigt skader deres helbred.
Lad os først se lidt på, hvad stofskiftet er og derefter, hvorfor det
sandsynligvis er en rigtig dårlig idé at øge din forbrænding med dine
kostvaner.
Stofskiftet
Stofskiftet er den mængde energi målt i kalorier, som din krop
forbrænder hver dag.
Hvor mange kalorier, du forbrænder, afgøres af tre faktorer:
1) Dit hvilestofskifte — det såkaldte basale stofskifte. Det
er den forbrænding af kalorier, der altid finder sted, også når du er
helt i ro både fysisk og psykisk. Selv om du ikke foretager dig noget
aktivt, skal kroppen bruge energi til organernes funktioner og til at
holde kropstemperaturen omkring 37 °C.
Hvilestofskiftet afhænger blandt andet af, hvor gammel du er, din
vægt, dine arveanlæg og om du er kvinde eller mand. Det udgør typisk
50–70 % af det samlede energiforbrug i løbet af et døgn.
En kvinde har et gennemsnitligt hvilestofskifte på 1400-1500 kcal/døgn.
En mand har et gennemsnitligt hvilestofskifte på 1750-1900 kcal/døgn.
Motion-online.dk har en
stofskifteberegner. Den er naturligvis langt fra særlig præcis, men
du kan få en idé om dit hvilestofskifte samt dit samlede daglige
energibehov.
2) Den energi, du forbrænder ved fysisk aktivitet. Afhængig
af, hvor meget du bevæger dig i løbet af en dag, udgør fysisk aktivitet
ca. 20 - 40 % af den totale forbrænding. Al aktivitet forbrænder
kalorier. Jo mere fysisk aktiv, du er, desto mere forbrænder du.
3) Den energi, kroppen bruger i forbindelse med et måltid. Det
kaldes for madens termogene effekt. Det er den energistigning der sker i
forbindelse med et måltid, fordi vi bruger energi på at indtage, optage,
transportere, forbrænde og oplagre mad og næringsstoffer. Dette udgør
omkring 10 % af en gennemsnitpersons samlede energiforbrug i døgnet.
I modsætning til, hvad de fleste overvægtige tror, har antallet af
måltider ingen betydning for den termogene effekt. Det øger altså ikke
stofskiftet at spise mange gange i løbet af dagen.
En proteinrig kost er sværere at fordøje end raffinerede kulhydrater
og fedt. Det er netop fordi din krop bruger mere energi på at fordøje
protein, at nogle kostvejledere anbefaler, at overvægtige spiser ekstra
meget fisk, fjerkræ, kød og mælkeprodukter.
Forbrænding og levealder
Meget tyder på, at vi ældes langsommere, jo langsommere stofskiftet
er. Eller sagt med andre ord, så ældes vi hurtigere, jo hurtigere
stofskiftet er.
Vi ved fra dyrestudier, og delvist fra studier af mennesker, at
faktorer som kaloriebegrænsning, lavere kropstemperatur, lavere
blodtryk, lavere puls og lavere forbrænding generelt er forbundet med
længere levetid.
Et hurtigere stofskifte øger dannelsen af frie radikaler, hvilket kan
være en af forklaringerne på, at vi ældes hurtigere og dør tidligere, jo
mere gang, der er i stofskiftet.
I en ny undersøgelse ønskede forskerne at afgøre, om øget stofskifte
også giver kortere levetid hos mennesker, som det er tilfældet med dyr
og insekter. De konkluderede fra undersøgelsen, at øget hvilestofskifte
faktisk giver lavere levealder hos mennesker.
De målte hvilestofskiftet med to forskellige metoder i starten af
undersøgelsen. Deltagerne blev derefter fulgt i 11- 15 år, og dødsfald
af naturlige årsager blev registreret. Det viste sig, at for hver 100
kcal. øget forbrænding per 24 timer steg dødeligheden af naturlige
årsager med 25 - 29 %.(1)
Det er endnu en undersøgelse, der tydeligt peget i retning af, at
et langsomt stofskifte er en fordel og øger levealderen.
Eftersom et lavt stofskifte generelt er forbundet med øget sundhed og
længere levetid, er det nok ikke særlig smart, at råde overvægtige til
at spise sig til et højere stofskifte. Det vil sandsynligvis — alt andet
lige — belaste kroppen mere og derfor forkorte livet.
Du kan måske øge din forbrænding med op til 5 %, hvis du spiser mange
proteinrige fødevarer i løbet af dagen. Men spørgsmålet er altså, om du
derved også risikerer at sænke din levealder med op til 5 %.
Medmindre årsagen er en sygdom (meget sjældent) er lavere forbrænding en
stor sundhedsmæssig fordel (på samme måde som lavere puls og lavere
blodtryk er en fordel). Det slider mindre på kroppen, er med til at
forebygge sygdomme og øger chancerne for et længere liv.
Tab dig på en sund måde, hvis du er overvægtig. Læs mere på
www.slankeprogram.dk
Kilder:
(1) Jumpertz R, Hanson RL, Sievers ML, Bennett PH, Nelson RG, Krakoff
J.
Higher energy expenditure in humans predicts natural mortality.
J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jun;96(6):E972-6. Epub 2011 Mar 30.
Litteratur:
The Longevity Project. Surprising Discoveries for Health and Long
Life from the Landmark Eight-Decade Study. Af Howard S. Friedman and
Leslie R. Martin
The Blue Zone. Lessons for living longer from the people who've lived
the longest. Af Dan Buettner.
Hjemmeside: http://www.bluezones.com/
Min e-bog:
Ung Længere
2) Mail: Kaffe
Jeg er meget i tvivl om sundhedsværdien i kaffe, hvilken form er
bedst for kroppen?
Skal jeg vælge:
Økologisk kaffe med koffein
Økologisk kaffe uden koffein
Økologisk instant med koffein kaffe eller
Økologisk instant uden koffein?
Jeg drikker kaffe om morgnen/formiddagen (3-5 kopper) og hvid te
eller urtete resten af dagen.
Med venlig hilsen
Jonna
Hej Jonna
Der er vist argumenter både for og imod de fleste varianter af kaffe.
Efter min mening er økologisk koffeinfri kaffe sundest.
Kaffe indeholder både gavnlige antioxidanter og mindre heldige
stoffer. Det er nok bedst at undgå koffein, eller i hvert fald begrænse
indtagelsen til et minimum.
Med venlig hilsen
John Buhl
3) Mail: Om at falde tilbage
Jeg har opdaget, at når jeg falder tilbage i forhold til en
adfærdsændring, skyldes det, at en del af mig ikke ønsker den og derfor
er frustreret over den og kæmper imod. Først når jeg helt har forliget
mig med den og dermed sluttet fred med den, lykkes det for mig.
vh
winni
4) Mail: Menstruationssmerter
Vedr. menstruationssmerter vil jeg gerne dele et godt råd som gælder
alle piger.
I perioden med menstruation bør man ikke indtage kost som er
kulde-frembringende.
Kulde-frembringende kost er mælkeprodukter, frugt og rå kolde
grøntsager.
Hvis man til morgenmad f.eks. spiser havregryn bør man lune mælken
før man hælder den over sin morgenmad.
Dette er godt råd som ikke kun gavner dem som har smerteproblemer i
perioden men gavner også dem som er så heldig stillet at de ikke har
væsentlige problemer i perioden.
Hilsen Kamala
Hej Kamala
Selv om jeg har svært ved at forestille mig, hvordan eller hvorfor
det kan hjælpe, er dit råd hermed givet videre.
Med venlig hilsen
John Buhl
5) Mail: Colloid sølv
Jeg er blevet anbefalet at tage noget, der hedder colloid sølv, som
skulle være godt mod mange ting, og hvis jeg forstår det rigtigt er det
et mineral eller sporstof som de fleste mangler.
Har købt en flaske af en der vist nok har købt det i USA, hvor det er
meget brugt og lovligt. Men Sundhedsstyrelsen vil ikke godkende det,
fordi medicinfirmaer ikke kan få patent på at fremstille det, og de ikke
vil have det godkendt som kosttilskud fordi det er alt for effektiv!?
Hvorfor kan man få colloid sølv i USA og andre steder, men ikke i
Danmark?
Hvad mener du om det ... er det et godt produkt?
Mvh
Lene
Hej Lene
Det er ikke medicinalindustrien, der vil have det forbudt i Danmark
(de er nok nærmest ligeglade).
Grunden til, at det ikke lovligt kan sælges som kosttilskud er for at
beskytte dig mod potentielle bivirkninger. Lad være med at tage det! Det
er ikke et mineral nogen mangler. Det kan ikke helbrede "alt muligt".
Koloid sølv er ikke godkendt i USA som kosttilskud.
FDA advarer imod at bruge sølv som kosttilskud.
Med venlig hilsen
John Buhl
Evnen til at
fokusere opmærksomhed på vigtige ting er et afgørende kendetegn for
intelligens.
— Robert J.
Shiller