Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 39, 2012


  1. En kost rig på antioxidanter forebygger hjertesygdom
  2. Mangel på D-vitamin øger risikoen for hjertesygdom
  3. Sammenhæng mellem højt blodtryk og dårlig søvn
 

... for at gøre noget i denne verden, der er værd at gøre, må vi ikke stå rystende på bredden og tænke på kulden og faren, men hoppe i og kæmpe os igennem så godt vi kan.

— Sydney Smith


En kost rig på antioxidanter forebygger hjertesygdom

Antioxidanter fra især frugt og grønt mindsker risikoen for at få blodpropper i hjertet.

Det viser en ny undersøgelse.

Undersøgelsen fulgte 32.561 svenske kvinder i alderen 49 til 83 fra september 1997 til december 2007.

I løbet af de ti år undersøgelsen strakte sig over, fik 1.114 kvinder en blodprop i hjertet, og forskerne kunne konstatere, at de kvinder, der samlet set fik flest antioxidanter fra kosten, havde 20% lavere risiko for at få en blodprop i hjertet sammenlignet med de kvinder, der fik færrest antioxidanter fra kosten.

De kvinder, der fik flest antioxidanter i kosten, indtog næsten syv portioner frugt og grøntsager dagligt (vel svarende til 700 gram), og de kvinder, der indtog færrest antioxidanter, indtog i gennemsnit 2,4 portioner (ca. 240 gram frugt og grønt) dagligt.

De fleste antioxidanter i kosten kom fra frugt og grøntsager (44%). Eksempler på andre kilder til antioxidanter var fuldkorn (18%), kaffe (14%) og chokolade (4%).

Kilde: Alicja Wolk m.fl. Total Antioxidant Capacity from Diet and Risk of Myocardial Infarction: A Prospective Cohort of Women. The American Journal of Medicine. Volume 125, Issue 10 , Pages 974-980, October 2012.
Hele undersøgelsen kan læses her

Kommentar:

Du sikrer den højeste mængde antioxidanter i din kost ved at følge nogle enkle råd:

1) Undgå så vidt muligt tomme eller næsten tomme kalorier (sukker, kager, slik, sodavand, alkohol, hvidt brød).

2) Undgå eller begræns indtagelsen af fødevarer med et lavt indhold af antioxidanter (kød og andre animalske fødevarer, raffinerede kulhydrater, olie og fedt).

3) Spis mange vegetabilske fødevarer, der er rige på næringsstoffer i forhold til kalorieindholdet. Det er især de forholdsvis kaloriefattige grøntsager (de fleste grøntsager).

4) I undersøgelsen var det frugt og grønt, som var den største kilde til antioxidanter. Spis derfor især godt med frugt og grønt. Bær indeholder generelt flere antioxidanter end frugt. Farverige frugt og grøntsager indeholder generelt flere antioxidanter end de mindre farverige varianter. Der er flere antioxidanter i og lige under skrællen på frugt og grønt. Det er derfor en fordel at købe økologisk frugt og grøntsager og spise dem med skræl, når det er muligt.


Mangel på D-vitamin øger risikoen for hjertesygdom

Ny forskning fra Københavns Universitet og Herlev Hospital viser, at et lavt niveau af D-vitamin er forbundet med markant forøget risiko for blodpropper i hjertet og tidlig død. Studiet involverer over 10.000 danskere.

Et lavt niveau af D-vitamin er måske også forbundet med øget risiko for iskæmisk hjertesygdom — altså blodpropper i hjertet, forsnævringer på kranspulsårerne og hjertekrampe.

Et lavt niveau af D-vitamin sammenlignet med et optimalt niveau er forbundet med en 40 procent højere risiko for iskæmisk hjertesygdom. 64 procent øget risiko for blodpropper i hjertet. 57 procent øget risiko for tidlig død og hele 81 procent øget risiko for død af hjertesygdom.

Forskerne har sammenlignet de 5 procent laveste niveauer af D-vitamin (under 15 nanomol vitamin per liter serum) med de 50 procent højeste niveauer (over 50 nanomol vitamin per liter serum). I Danmark anbefales det pt., at man har en D-vitaminstatus på mindst 50 nanomol per liter.

Kilde: Peter Brøndum-Jacobsen, Marianne Benn, Gorm B. Jensen, Børge G. Nordestgaard. 25-Hydroxyvitamin D Levels and Risk of Ischemic Heart Disease, Myocardial Infarction, and Early Death. Population-Based Study and Meta-Analyses of 18 and 17 Studies. Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology. Published online before print August 30, 2012, doi: 10.1161/ATVBAHA.112.248039
Københavns Universitet 24.9.2012: Mangel på D-vitamin øger risikoen for hjertesygdom

Kommentar:

Flere undersøgelser har vist, at D-vitamin sandsynligvis har forebyggende og måske delvist helbredende virkning på flere sygdomme — blandt andet kræft, leddegigt, hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og sklerose. Der er også undersøgelser, der fx viser sammenhæng mellem D-vitaminmangel og depression.

Indtil videre har forskerne opdaget en sammenhæng mellem disse sygdomme og et lavt niveau af D-vitamin i blodet. Men det er ikke sikkert, at et lavt niveau af D-vitamin er årsag til disse sygdomme, eller at D-vitamin i store doser kan forebygge disse sygdomme.

Det er dog under alle omstændigheder klogt at være opmærksom på at få nok D-vitamin. Vitaminet har mange vigtige funktioner, og bidrager blandt andet til:

  • bevarelsen af normale knogler og tænder
  • optagelsen og udnyttelsen af kalk og fosfor
  • den normale koncentration af kalk i blodet
  • den normale celledeling
  • den normale funktion af immunforsvaret
  • en sund betændelsesreaktion
  • bevarelsen af en normal muskelfunktion.

D-vitamin dannes, når sollys rammer huden, og solen er den bedste og vigtigste kilde til D-vitamin.

D-vitamin fra solen kan ikke overdoseres, da kroppen blot lukke ned for dannelsen af D-vitamin, når der er nok. Dit behov for D-vitaminer bliver sandsynligvis dækket, hvis du opholder sig i direkte sol 5-30 minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret og evt. tager tilskud med D-vitamin i vinterhalvåret.

Der er ingen pålidelige vegetabilske kilder til D-vitamin. I animalske fødevarer findes D-vitamin især i fede fisk.

Fordi D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, optages kosttilskud med D-vitamin lettere, hvis du indtager det sammen med mad, der indeholder lidt fedt.


Sammenhæng mellem højt blodtryk og dårlig søvn

For mennesker, der allerede har forhøjet blodtryk, kan søvnløshed have alvorlige konsekvenser. Det viser en ny undersøgelse præsenteret på the American Heart Association's High Blood Pressure Research 2012 Scientific Sessions.

Forskerne studerede søvnmønstre hos 234 mennesker med forhøjet blodtryk. De fleste deltagere sov seks eller færre timer om natten, og dem, der også rapporterede dårlig søvnkvalitet, var dobbelt så tilbøjelige til at have resistent hypertension sammenlignet med dem, der sov godt.

Et højt blodtryk betragtes som resistent, hvis patienten tager tre eller flere blodtrykpræparater, men stadig har et blodtryk, der er højere end 140/90 mmHg.

Forskerne konkluderede, at personer med højt blodtryk var mere tilbøjelige til at have søvnproblemer. De konstaterede også, at dårlig søvnkvalitet hos patienter med forhøjet blodtryk var forbundet med resistent hypertension.

Kilde: Relation of poor sleep quality to resistant hypertension. American Heart Association News Tip - Abstract 63. September 21, 2012. American Heart Association

Kommentar:

Læs evt. mere om, hvad du kan gøre ved et forhøjet blodtryk her

Lidt om god søvn her


Modgang har den virkning at fremkalde talenter, som under bedre omstændigheder ville have ligget i dvale.

— Horace


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.