Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 39, 2012
- En kost rig på antioxidanter forebygger hjertesygdom
- Mangel på D-vitamin øger risikoen for hjertesygdom
- Sammenhæng mellem højt blodtryk og dårlig søvn
|
|
|
... for at
gøre noget i denne verden, der er værd at gøre, må vi ikke stå rystende
på bredden og tænke på kulden og faren, men hoppe i og kæmpe os igennem
så godt vi kan.
— Sydney
Smith
En kost rig på antioxidanter forebygger hjertesygdom
Antioxidanter fra især frugt og grønt mindsker risikoen for at få
blodpropper i hjertet.
Det viser en ny undersøgelse.
Undersøgelsen fulgte 32.561 svenske kvinder i alderen 49 til 83 fra
september 1997 til december 2007.
I løbet af de ti år undersøgelsen strakte sig over, fik 1.114 kvinder
en blodprop i hjertet, og forskerne kunne konstatere, at de kvinder, der
samlet set fik flest antioxidanter fra kosten, havde 20% lavere risiko
for at få en blodprop i hjertet sammenlignet med de kvinder, der fik
færrest antioxidanter fra kosten.
De kvinder, der fik flest antioxidanter i kosten, indtog næsten syv
portioner frugt og grøntsager dagligt (vel svarende til 700 gram), og de
kvinder, der indtog færrest antioxidanter, indtog i gennemsnit 2,4
portioner (ca. 240 gram frugt og grønt) dagligt.
De fleste antioxidanter i kosten kom fra frugt og grøntsager
(44%). Eksempler på andre kilder til antioxidanter var fuldkorn (18%),
kaffe (14%) og chokolade (4%).
Kilde: Alicja Wolk m.fl. Total Antioxidant Capacity from Diet and
Risk of Myocardial Infarction: A Prospective Cohort of Women. The
American Journal of Medicine. Volume 125, Issue 10 , Pages 974-980,
October 2012.
Hele undersøgelsen kan læses
her
Kommentar:
Du sikrer den højeste mængde antioxidanter i din kost ved at følge
nogle enkle råd:
1) Undgå så vidt muligt tomme eller næsten tomme kalorier (sukker,
kager, slik, sodavand, alkohol, hvidt brød).
2) Undgå eller begræns indtagelsen af fødevarer med et lavt indhold
af antioxidanter (kød og andre animalske fødevarer, raffinerede
kulhydrater, olie og fedt).
3) Spis mange vegetabilske fødevarer, der er rige på næringsstoffer i
forhold til kalorieindholdet. Det er især de forholdsvis kaloriefattige
grøntsager (de fleste grøntsager).
4) I undersøgelsen var det frugt og grønt, som var den største kilde
til antioxidanter. Spis derfor især godt med frugt og grønt. Bær
indeholder generelt flere antioxidanter end frugt. Farverige frugt og
grøntsager indeholder generelt flere antioxidanter end de mindre
farverige varianter. Der er flere antioxidanter i og lige under skrællen
på frugt og grønt. Det er derfor en fordel at købe økologisk frugt og
grøntsager og spise dem med skræl, når det er muligt.
Mangel på D-vitamin øger risikoen for hjertesygdom
Ny forskning fra Københavns Universitet og Herlev Hospital viser, at
et lavt niveau af D-vitamin er forbundet med markant forøget risiko for
blodpropper i hjertet og tidlig død. Studiet involverer over 10.000
danskere.
Et lavt niveau af D-vitamin er måske også forbundet med øget risiko
for iskæmisk hjertesygdom — altså blodpropper i hjertet, forsnævringer
på kranspulsårerne og hjertekrampe.
Et lavt niveau af D-vitamin sammenlignet med et optimalt niveau er
forbundet med en 40 procent højere risiko for iskæmisk hjertesygdom. 64
procent øget risiko for blodpropper i hjertet. 57 procent øget risiko
for tidlig død og hele 81 procent øget risiko for død af hjertesygdom.
Forskerne har sammenlignet de 5 procent laveste niveauer af D-vitamin
(under 15 nanomol vitamin per liter serum) med de 50 procent højeste
niveauer (over 50 nanomol vitamin per liter serum). I Danmark anbefales
det pt., at man har en D-vitaminstatus på mindst 50 nanomol per liter.
Kilde: Peter Brøndum-Jacobsen, Marianne Benn, Gorm B. Jensen, Børge
G. Nordestgaard. 25-Hydroxyvitamin D Levels and Risk of Ischemic Heart
Disease, Myocardial Infarction, and Early Death. Population-Based Study
and Meta-Analyses of 18 and 17 Studies. Arteriosclerosis, Thrombosis and
Vascular Biology. Published online before print August 30, 2012, doi:
10.1161/ATVBAHA.112.248039
Københavns Universitet 24.9.2012:
Mangel på D-vitamin øger risikoen for hjertesygdom
Kommentar:
Flere undersøgelser har vist, at D-vitamin sandsynligvis har
forebyggende og måske delvist helbredende virkning på flere sygdomme —
blandt andet kræft, leddegigt, hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og
sklerose. Der er også undersøgelser, der fx viser sammenhæng mellem
D-vitaminmangel og depression.
Indtil videre har forskerne opdaget en sammenhæng mellem disse
sygdomme og et lavt niveau af D-vitamin i blodet. Men det er ikke
sikkert, at et lavt niveau af D-vitamin er årsag til disse sygdomme,
eller at D-vitamin i store doser kan forebygge disse sygdomme.
Det er dog under alle omstændigheder klogt at være opmærksom på at få
nok D-vitamin. Vitaminet har mange vigtige funktioner, og bidrager
blandt andet til:
- bevarelsen af normale knogler og tænder
- optagelsen og udnyttelsen af kalk og fosfor
- den normale koncentration af kalk i blodet
- den normale celledeling
- den normale funktion af immunforsvaret
- en sund betændelsesreaktion
- bevarelsen af en normal muskelfunktion.
D-vitamin dannes, når sollys rammer huden, og solen er den bedste og
vigtigste kilde til D-vitamin.
D-vitamin fra solen kan ikke overdoseres, da kroppen blot lukke ned
for dannelsen af D-vitamin, når der er nok. Dit behov for D-vitaminer
bliver sandsynligvis dækket, hvis du opholder sig i direkte sol 5-30
minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret og evt. tager tilskud med
D-vitamin i vinterhalvåret.
Der er ingen pålidelige vegetabilske kilder til D-vitamin. I
animalske fødevarer findes D-vitamin især i fede fisk.
Fordi D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, optages kosttilskud med
D-vitamin lettere, hvis du indtager det sammen med mad, der indeholder
lidt fedt.
Sammenhæng mellem højt blodtryk og dårlig søvn
For mennesker, der allerede har forhøjet blodtryk, kan søvnløshed
have alvorlige konsekvenser. Det viser en ny undersøgelse præsenteret på
the American Heart Association's High Blood Pressure Research 2012
Scientific Sessions.
Forskerne studerede søvnmønstre hos 234 mennesker med forhøjet
blodtryk. De fleste deltagere sov seks eller færre timer om natten, og
dem, der også rapporterede dårlig søvnkvalitet, var dobbelt så
tilbøjelige til at have resistent hypertension sammenlignet med dem, der
sov godt.
Et højt blodtryk betragtes som resistent, hvis patienten tager tre
eller flere blodtrykpræparater, men stadig har et blodtryk, der er
højere end 140/90 mmHg.
Forskerne konkluderede, at personer med højt blodtryk var mere
tilbøjelige til at have søvnproblemer. De konstaterede også, at dårlig
søvnkvalitet hos patienter med forhøjet blodtryk var forbundet med
resistent hypertension.
Kilde: Relation of poor sleep quality to resistant hypertension.
American Heart Association News Tip - Abstract 63. September 21, 2012.
American Heart Association
Kommentar:
Læs evt. mere om, hvad
du kan gøre ved et forhøjet blodtryk her
Lidt om god søvn her
Modgang har
den virkning at fremkalde talenter, som under bedre omstændigheder ville
have ligget i dvale.
— Horace