Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 39, 2018


  • Antiinflammatorisk kost forbundet med længere levetid
  • Vegetarkost er velegnet ved nyresygdomme
  • Lidt af hvert

UGENS CITAT

"At forstå spørgsmålet er det halve svar."

— Sokrates


Antiinflammatorisk kost forbundet med længere levetid

Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost er ifølge en ny undersøgelse forbundet med lavere risici for at dø uanset årsag og for at dø af hjerte-kar-sygdomme eller kræft over en periode på 16 år.

68.273 svenske mænd og kvinder i alderen 45 til 83 år blev fulgt i 16 år. De deltagere, der i størst udstrækning fulgte en antiinflammatorisk kost, havde en 18 % lavere risiko for at dø i perioden uanset årsag. De havde 20 % lavere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme og en 13 % lavere risiko for at dø af kræft sammenlignet med de deltagere, der i mindre grad fulgte en antiinflammatorisk kost. Rygere, der fulgte en antiinflammatorisk kost, oplevede endnu større fordele sammenlignet med rygere, der ikke gjorde.

De antiinflammatoriske fødevarer, vurderet i undersøgelsen, var frugt og grøntsager, te, kaffe, fuldkornsbrød, morgenmad der består af kornprodukter, fedtfattig ost, olivenolie og rapsolie, nødder, chokolade samt moderate mængder rødvin og øl. Pro-inflammatoriske fødevarer omfattede rødt kød og forarbejde kødprodukter (som bacon, pølser, hamburgerryg, medisterpølse, skinke, saltkød, leverpostej, rullepølse o.lign) indmad, chips og sodavand.

"Vores dosis-responsanalyse viste, at selv delvis overholdelse af den antiinflammatoriske kost kan give en sundhedsfordel," udtaler den ledende forsker Joanna Kaluza.

Kilde: J. Kaluza m.fl. Influence of anti‐inflammatory diet and smoking on mortality and survival in men and women: two prospective cohort studies. Journal of Internal Medicine. First published: 12 September 2018 https://doi.org/10.1111/joim.12823

Pressemeddelelse om undersøgelsen: Anti-Inflammatory Diet Linked to Reduced Risk of Early Death


Vegetarkost er velegnet ved nyresygdomme

På grund af bekymring for protein- og aminosyremangel er patienter med kronisk nyresygdom indtil nu ikke blevet anbefalet en plantebaseret kost. Men det er ved at ændre sig.

En gennemgang af en række undersøgelser viser, at en plantebaseret kost kan dække proteinbehovet for folk med kronisk nyresygdom og give andre sundhedsmæssige fordele sammenlignet med animalske proteiner.

Vegetarkost yder beskyttelse mod højt blodtryk, hyperphosphatemia (for højt niveau af fosfor) og andre tilstande, hvorimod animalske proteiner kan bidrage til forværring af blodtryk, metabolisk acidose og hyperphosphatemia hos patienter med kronisk nyresygdom.

Kilde: Shivam Joshi, MD'Correspondence information about the author MD Shivam Joshi,Sanjeev Shah, Kamyar Kalantar-Zadeh. Adequacy of Plant-Based Proteins in Chronic Kidney Disease. Journal of Renal Nutrition. DOI: https://doi.org/10.1053/j.jrn.2018.06.006


Lidt af hvert ...

Intensiv aktivering af sygemeldte gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages meget mere, for de kan gøre den store forskel.
Læs mere på videnskab.dk

Du spiser dobbelt så meget kød, som din oldefar gjorde
Den økonomiske fremgang i 60erne og 70erne fik danskerne til at spise mere kød, men det store kødspiseri er unødvendigt og skader klimaet.
Læs mere på videnskab.dk

Det løgn: Mener Peter Gøtzsche virkelig det?
Den omstridte danske forsker og medicinalkritiker Peter Gøtzsche har mange tilhængere. Men mange ved nok ikke, hvad han i virkeligheden mener. Læs her hvad.
Læs mere på politiken.dk

Kommentar: I modsætning til mange i både lægeverdenen og den alternative verden har jeg svært ved at finde noget, hvor jeg er uenig med Peter Gøtzsche.

Slip for unødig kemi med ny hjemmeside
Miljø- og Fødevareministeriet har åbnet hjemmesiden kendkemien.dk, som indeholder viden om kemi i mad, cremer, legetøj og andre forbrugerprodukter.
Portalen er fuld af tips og konkrete råd til, hvad man bør være opmærksom på, hvis man vil spare sig selv, sine børn og miljøet for unødig kemi. Målet er at give borgerne et nemt overblik over hverdagens kemi, og hvordan man bedst muligt styrer uden om unødvendig kemi.
Læs mere på: https://kendkemien.dk/

Motion mindsker inflammation ved fedme
Mange af de sundhedsmæssige problemer, der er forbundet med fedme, skyldes kronisk inflammation. Ny forskning offentliggjort i The Journal of Physiology viser, at motion kan reducere inflammation hos svært overvægtige ved at ændre nogle egenskaber ved deres blod.
https://slankenyt.dk/slankenyt473.htm

Senere morgenmad og tidligere aftensmad giver øget fedttab
I en 10-ugers undersøgelse om "tidsbegrænset spisning" blev deltagerne delt op i to grupper. Den ene gruppe skulle spise morgenmad 90 minutter senere og aftensmad 90 minutter tidligere end kontrolgruppen, der blot spiste, som de plejede.
De deltagere, der ændrede tidspunkterne for deres måltider, tabte i gennemsnit mere end dobbelt så meget kropsfedt som deltagerne i kontrolgruppen, der spiste deres måltider som normalt.
https://slankenyt.dk/slankenyt474.htm

   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.