Antiinflammatorisk kost forbundet med længere levetid
Antiinflammatorisk kost er ifølge en ny undersøgelse forbundet med
lavere risici for at dø uanset årsag og for at dø af hjerte-kar-sygdomme
eller kræft over en periode på 16 år.
68.273 svenske mænd og kvinder i alderen 45 til 83 år blev fulgt i 16
år. De deltagere, der i størst udstrækning fulgte en antiinflammatorisk
kost, havde en 18 % lavere risiko for at dø i perioden uanset årsag. De
havde 20 % lavere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme og en 13 %
lavere risiko for at dø af kræft sammenlignet med de deltagere, der i
mindre grad fulgte en antiinflammatorisk kost. Rygere, der fulgte en
antiinflammatorisk kost, oplevede endnu større fordele sammenlignet med
rygere, der ikke gjorde.
De antiinflammatoriske fødevarer, vurderet i undersøgelsen, var frugt
og grøntsager, te, kaffe, fuldkornsbrød, morgenmad der består af
kornprodukter, fedtfattig ost, olivenolie og rapsolie, nødder, chokolade
samt moderate mængder rødvin og øl. Pro-inflammatoriske fødevarer
omfattede rødt kød og forarbejde kødprodukter (som bacon, pølser,
hamburgerryg, medisterpølse, skinke, saltkød, leverpostej, rullepølse
o.lign) indmad, chips og sodavand.
"Vores dosis-responsanalyse viste, at selv delvis overholdelse af den
antiinflammatoriske kost kan give en sundhedsfordel," udtaler den
ledende forsker Joanna Kaluza.
Kilde: J. Kaluza m.fl. Influence of anti‐inflammatory diet and
smoking on mortality and survival in men and women: two prospective
cohort studies. Journal of Internal Medicine. First published: 12
September 2018
https://doi.org/10.1111/joim.12823
Pressemeddelelse om undersøgelsen:
Anti-Inflammatory Diet Linked to Reduced Risk of Early Death
Vegetarkost er velegnet ved nyresygdomme
På grund af bekymring for protein- og aminosyremangel er patienter
med kronisk nyresygdom indtil nu ikke blevet anbefalet en plantebaseret
kost. Men det er ved at ændre sig.
En gennemgang af en række undersøgelser viser, at en plantebaseret
kost kan dække proteinbehovet for folk med kronisk nyresygdom og give
andre sundhedsmæssige fordele sammenlignet med animalske proteiner.
Vegetarkost yder beskyttelse mod højt blodtryk, hyperphosphatemia
(for højt niveau af fosfor) og andre tilstande, hvorimod animalske
proteiner kan bidrage til forværring af blodtryk, metabolisk acidose og
hyperphosphatemia hos patienter med kronisk nyresygdom.
Kilde: Shivam Joshi, MD'Correspondence information about the author
MD Shivam Joshi,Sanjeev Shah, Kamyar Kalantar-Zadeh. Adequacy of
Plant-Based Proteins in Chronic Kidney Disease. Journal of Renal
Nutrition. DOI:
https://doi.org/10.1053/j.jrn.2018.06.006
Lidt af hvert ...
Intensiv aktivering af sygemeldte gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for
psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal
arbejdspladserne inddrages meget mere, for de kan gøre den store
forskel.
Læs
mere på videnskab.dk
Du spiser dobbelt så meget kød, som din oldefar gjorde
Den økonomiske fremgang i 60erne og 70erne fik danskerne til at
spise mere kød, men det store kødspiseri er unødvendigt og skader
klimaet.
Læs
mere på videnskab.dk
Det løgn: Mener Peter Gøtzsche virkelig det?
Den omstridte danske forsker og medicinalkritiker Peter Gøtzsche har
mange tilhængere. Men mange ved nok ikke, hvad han i virkeligheden
mener. Læs her hvad.
Læs
mere på politiken.dk
Kommentar: I modsætning til mange i både lægeverdenen og den
alternative verden har jeg svært ved at finde noget, hvor jeg er uenig
med Peter Gøtzsche.
Slip for unødig kemi med ny hjemmeside
Miljø- og Fødevareministeriet har åbnet hjemmesiden kendkemien.dk,
som indeholder viden om kemi i mad, cremer, legetøj og andre
forbrugerprodukter.
Portalen er fuld af tips og konkrete råd til, hvad man bør være
opmærksom på, hvis man vil spare sig selv, sine børn og miljøet for
unødig kemi. Målet er at give borgerne et nemt overblik over hverdagens
kemi, og hvordan man bedst muligt styrer uden om unødvendig kemi.
Læs mere på:
https://kendkemien.dk/
Motion mindsker inflammation ved fedme
Mange af de sundhedsmæssige problemer, der er forbundet med fedme,
skyldes kronisk inflammation. Ny forskning offentliggjort i The Journal
of Physiology viser, at motion kan reducere inflammation hos svært
overvægtige ved at ændre nogle egenskaber ved deres blod.
https://slankenyt.dk/slankenyt473.htm
Senere morgenmad og tidligere aftensmad giver øget fedttab
I en 10-ugers undersøgelse om "tidsbegrænset spisning" blev
deltagerne delt op i to grupper. Den ene gruppe skulle spise morgenmad
90 minutter senere og aftensmad 90 minutter tidligere end
kontrolgruppen, der blot spiste, som de plejede.
De deltagere, der ændrede tidspunkterne for deres måltider, tabte i
gennemsnit mere end dobbelt så meget kropsfedt som deltagerne i
kontrolgruppen, der spiste deres måltider som normalt.
https://slankenyt.dk/slankenyt474.htm