På verdensplan er ernæring utilstrækkeligt integreret i
medicinske uddannelser, hvilket betyder, at medicinstuderende mangler
tillid, færdigheder og viden til at vejlede patienter om ernæring. Det
viser en systematisk gennemgang af 24 undersøgelser, der er
offentliggjort i tidsskriftet
The Lancet.
Forfatterne anbefaler blandt andet, at
ernæringsuddannelse gøres obligatorisk for alle medicinstuderende.
Globalt henføres 11 millioner dødsfald årligt til dårlig kost, hvilket
gør det til den førende risikofaktor for død overalt i verden.
Forskerne gennemgik 24 undersøgelser udført mellem
2012-2018 vedr. lægers uddannelse i ernæring. Undersøgelserne
konstaterede konsekvent, at medicinstuderende ønskede at modtage mere
uddannelse i ernæring for at udvikle deres færdigheder med at give
kostvejledning til deres patienter.
Kilde: The Lancet. "Despite growing burden of
diet-related disease, medical education does not equip students to
provide high quality nutritional care to patients: Researchers call for
improved nutrition education to be integrated into the medical
curriculum." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 September 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190918184454.htm>.
Indtagelse af nødder forbundet med lavere risiko for
dødeligt hjerteinfarkt og slagtilfælde
Folk, der spiser nødder mindst to gange om ugen, har 17%
lavere risiko for død af hjerte-kar-sygdom, ifølge forskning præsenteret
på ESC Congress 2019 sammen med World Congress of Cardiology.
"Nødder er en god kilde til umættet fedt og indeholder
kun lidt mættet fedt," sagde undersøgelsesforfatter dr. Noushin
Mohammadifard fra Isfahan Cardiovascular Research Institute, Iran. "De
indeholder også proteiner, mineraler, vitaminer, fiber, phytosteroler og
polyfenoler, der gavner hjertesundhed ...."
Kilde: European Society of Cardiology. "Eating nuts
linked with lower risk of fatal heart attack and stroke." ScienceDaily.
ScienceDaily, 31 August 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190831155847.htm>
Europæiske retningslinjer vedr. kolesterol anbefaler at
sænke kolesteroltallet for at forbygge hjerteanfald og slagtilfælde
Det dårlige kolesterol (LDL) bør sænkes så meget som
muligt for at forhindre hjerte-kar-sygdomme, især hos patienter med høj
og meget høj risiko.
"Der er nu overvældende bevis fra eksperimentelle,
epidemiologiske, genetiske undersøgelser og randomiserede kliniske
forsøg, at højere LDL-kolesterol er en væsentlig årsag til hjerteanfald
og slagtilfælde," udtaler professor Colin Baigent.
Der er ingen nedre grænse for LDL-kolesterol, der vides
at være usikker.
Det anbefales, at alle mennesker indfører og opretholde
en sund livsstil. "Det vigtigste er sund kost, undgå tobaksrygning og
regelmæssig motion," udtalte prof. Mach.
European Society of Cardiology. "European guidelines on
lipid control advocate 'lower is better' for cholesterol levels."
ScienceDaily. ScienceDaily, 31 August 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190831155846.htm>
Lidt af hvert
Efterlysning: Gode idéer til at skrue ned for de søde sager
Danskerne er verdensmestre i at spise slik – og det går bl.a. ud
over børns sundhed. I et nyt projekt skal DTU Fødevareinstituttet derfor
hjælpe danske børnefamilier til en sundere hverdag med færre søde sager
– og forskerne bag projektet vil meget gerne høre fra alle, der måtte
have konkrete idéer, gode tips og sjove tricks til, hvordan man
balancerer det søde med det sunde.
Læs
mere på food.dtu.dk
Kostfibre
God artikel om kostfibre på diabetes.dk
Adskillelige, store studier understøtter en forebyggende effekt af
kostfiberindtag, for både udvikling af type 2-diabetes,
hjerte-kar-sygdom og visse typer kræft, især tyk- og endetarmskræft.
Måltider med et højt indhold af kostfiber har en lavere energidensitet
og mætter også i længere tid, hvilket i længden kan resultere i vægttab.
Kostfibre findes kun i vegetabilske fødevarer, og især i fuldkorn og
fuldkornsprodukter.
Studier viser, at personer der spiser en kost med et højt dagligt
indhold af kostfibre har 40 % lavere risiko for at udvikle
hjertekarsygdomme, i forhold til personer der spiser mindre kostfiber.
Læs hele artiklen
Derfor skal vi passe på med at tale om, at vi har '12 år tilbage
inden klimakaos'
De unge har god grund til at være vrede over klimaforandringerne.
Men retorikken om, at vi kun har 12 år til at vende skuden, er
misvisende, skriver førsteforfatteren bag en af FN's klimarapporter.
Læs
mere på videnskab.dk
Kunstigt lyst om natten forbundet med vægtstigning
Det kan øge risikoen for at tage på og for at udvikle fedme at have
et fjernsyn kørende eller at have lys i soveværelset, når du sover.
Læs mere
på slankenyt.dk