Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 39, 2020
- Hurtigt fald i kolesterol, når
flerumættet fedt erstatter mættet fedt
- Forsker: Sådan kan tab af
biodiversitet gøre os syge
- Naturen kan optage store mængder
CO2, hvis verdens befolkning vælger en plantebaseret kost
- For lidt søvn forværrer vrede
- Mindre kød og mere plantebaseret
forebygger type-2 diabetes og giver vægttab
- Forskere: Sådan kan Danmark
modvirke den sjette masseuddøen
- Milena Penkowa i ny sag om grove
fejl: Endnu et studie trukket tilbage
|
UGENS CITAT
"Optimisme og
pessimisme kan eksistere sammen. Hvis du kigger godt efter, ser du dem
ved siden af hinanden i stort set alle succesrige virksomheder og
succesrige karrierer. De virker som modsætninger, men de arbejder sammen
for at holde alt i balance."
— Morgan Housel.
Hurtigt fald i kolesterol, når flerumættet fedt erstatter mættet
fedt
Det er kendt, at personer med for meget kolesterol i blodet kan sænke
deres kolesteroltal ved at sænke indtagelsen af mættet fedt.
Nu viser
et
eksperiment med sunde og raske deltagere, at kolesterolniveauet kan
falde med hele 8% efter blot tre dage, hvor deltagerne udskiftede mættet
fedt med flerumættet fedt!
Lavere kolesteroltal betyder lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Vi finder især mættet fedt i kød og mejeriprodukter. Umættede fedt
finder vi hovedsageligt i planter (bortset fra kokosolie, som også er
rig på mættet fedt).
Forsker: Sådan kan tab af biodiversitet gøre os syge
Overalt i verden er der sket en hastig stigning i såkaldte
ikke-smitsomme sygdomme og lidelser som astma og inflammatorisk
tarmsygdom blandt byboerne. Nogle forskere mener, at det er forbundet
med tabet af biodiversitet - det igangværende fald i mangfoldigheden af
levende organismer på Jorden.
Mikroorganismerne i miljøer, som ligner dem, hvori vi udviklede os
(skovområder og græsmarker), spiller en stor rolle i at 'undervise'
vores immunsystem. Eksponering for mange forskelligartede
mikroorganismer gør kroppen i stand til at opbygge en effektiv defensiv
respons på patogener.
Ligesom mikroorganismerne spiller en vigtig rolle i økosystemerne -
ved at hjælpe planter med at vokse og genanvende jordens næringsstoffer
- leverer de også næringsstoffer og kemikalier til vores organer, der
fremmer fysisk og mental sundhed.
Læs
mere på videnskab.dk
Naturen kan optage store mængder CO2, hvis verdens befolkning vælger
en plantebaseret kost
Hvis vi spiste mindre kød, kunne vi omlægge landbrugsjord til
naturlige økosystemer, der kunne opsuge CO2 fra atmosfæren.
De landområder der i dag bruges til at producere kød, ville kunne
opsuge de sidste 16 års globale CO2-udslip, hvis samtlige mennesker på
jorden droppede animalske produkter.
Og hvis klodens kødforbrug nedsættes med 70 procent vil det ifølge
forskerne frisætte landområder, der kan reducere CO2 i en mængde
svarende til de sidste ni års globale udledning.
Læs
mere på ing.dk
For lidt søvn forværrer vrede
Forskerne analyserede dagbøger fra 202 universitetsstuderende, der
noterede hvor godt de sov, daglige stressfaktorer og vrede i løbet af en
måned. Foreløbige resultater viser, at forsøgsdeltagerne var mere vrede
på dage efter mindre søvn end normalt for dem.
Forskergruppen gennemførte også et laboratorieeksperiment, hvor
deltagerne enten skulle opretholde deres regelmæssige søvnrutiner eller
begrænse deres søvn med cirka fem timer over to nætter. Eksperimentet
viste, at personer, der sov godt, tilpassede sig støj og rapporterede
mindre vrede efter to dage. I modsætning hertil udviste de
søvnbegrænsede personer mere og kraftigere vrede som reaktion på
ubehagelig støj, hvilket tyder på, at søvnmangel underminerede
følelsesmæssig tilpasning til frustrerende omstændigheder.
Læs
mere på sciencedaily.com
Mindre kød og mere plantebaseret forebygger type-2 diabetes og giver
vægttab
En analyse af data fra CARDIA-undersøgelsen (med 2.500 deltagere)
viser, at en mere plantebaseret kost i mere end 20 år, kan reducere
risikoen for diabetes type 2 med så meget som 50%.
Et højt og stigende indtag af kød var derimod forbundet med en 2,3
gange højere risiko for type 2-diabetes.
De deltagere, der spiste mere plantebaseret, havde også en sundere
vægt.
https://hepla.no/2020/08/28/kjottkutt-beskytter-mot-diabetes-type-to-og-overvekt/
https://care.diabetesjournals.org/content/early/2020/08/24/dc20-1005
Forskere: Sådan kan Danmark modvirke den sjette masseuddøen
Vi må genskabe vores vilde natur.
Verden oplevede massiv uddød af dyr og planter i det sidste årti, og
ødelæggelsen af dyr og planters levesteder er den absolut vigtigste
faktor.
Danmark er et af de lande, hvor situationen er værst, fordi vi har
mindre urørt natur.
Cirka 60 procent af Danmarks areal er intensivt landbrug, hvilket er
ekstraordinært meget. Dertil kommer, at vi har meget lidt skovareal,
hvor naturen er førsteprioritet frem for træproduktion.
Læs
mere på videnskab.dk
Milena Penkowa i ny sag om grove fejl: Endnu et studie trukket
tilbage
En ny afsløring af store fejl knytter sig nu til Milena Penkowa, der
tidligere er blevet fundet skyldig i dokumentfalsk og alvorlige brud på
videnskabelig praksis.
Et studie lavet af den forhenværende forsker fra Københavns
Universitet i 2016 viser sig nu at være så fuld af forkerte påstande, at
tidsskriftet trækker den videnskabelige artikel tilbage.
Det er niende gang, det sker for Milena Penkowa.
Læs
mere på videnskab.dk