Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 39, 2021


  • Forebyggelse af fedme som et middel mod COVID-19 og fremtidige pandemier?
  • En sund plantebaseret kost er forbundet med mindre risiko for smitte og et mildere forløb med COVID-19
  • Antibiotika knyttes til forhøjet risiko for tarmkræft

UGENS CITAT

"Du skal ikke "bare gøre det". Planlæg først, derefter gør det."

— Hal Elrod


Forebyggelse af fedme som et middel mod COVID-19 og fremtidige pandemier?

Artiklen: Rapport: Tydeligt mønster i hvilke lande, der har været hårdest ramt af corona på sundhedspolitisktidsskrift.dk omtaler en rapport fra organisationen World Obesity, der konstaterer, at der er ti gange så mange døde med covid-19 i lande med høj forekomst af overvægt og svær overvægt som i lande, hvor forekomsten er lavere.

Rapporten advarer om, at covid-19 ikke er den første infektion og heller ikke den sidste, der forværres af overvægt. Som det hedder i rapporten er ”en overvægtig befolkning en usund befolkning og en pandemi, som venter på at ske.”

Rapporten opfordrer politikere i alle lande til at fokusere på at undgå fremtidige pandemier gennem radikal forebyggelse af overvægt ved fx at anerkende svær overvægt som en sygdom, styrke forskning, forebyggelsesstrategier og behandlingsmuligheder samt nationale politikker.

Læs mere på sundhedspolitisktidsskrift.dk

Efter min mening er det helt håbløst at satse på bekæmpelse af overvægt som en metode til forebyggelse af COVID-19 og fremtidige pandemier.

For det første er overvægt ikke årsagen til pandemier, men blot en af rigtig mange faktorer, der i et eller andet omfang øger risikoen for et alvorligere forløb ved smitte.

Vi ved reelt ikke i hvor stor udstrækning et alvorligere covid-19 forløb blandt overvægtige skyldes deres vægt eller deres livsstil.

Det er faktisk muligt, at overvægtige og svært overvægtige, som har tilegnet sig sunde vaner — god søvn, nok motion, sunde kostvaner — ikke har væsentlig øget risiko for et alvorligt covid-19 forløb ved smitte. Måske har overvægt og fedme i sig selv ikke nogen særlig betydning.

Det bliver ikke sjovere at være overvægtig, hvis der kommer ekstra og særlig opmærksomhed på, at "få dem ned i vægt" pga. COVID-19 eller fremtidige pandemier.

Vi ved, at lande med høj forekomst af overvægt/fedme er de samme lande som har et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer.

Er det overvægten eller alle de ekstra kalorier fra usund junkmad, der er problemet?

De kostvaner og den livsstil, der også er årsag til overvægt og fedme, belaster og svækker kroppen på mange måder, som øger risikoen for sygdom og et mere alvorligt forløb ved sygdom. Det ved vi til gengæld med stor sikkerhed!

Vi ved også, at vi til dels kan forebygge fremtidige pandemier ved at behandle natur og dyr på en langt bedre måde, end vi gør nu.


En sund plantebaseret kost er forbundet med mindre risiko for smitte og et mildere forløb med COVID-19

Endnu en undersøgelse finder en sammenhæng mellem en sund plantebaseret kost, der fx er rig på frugt og grøntsager, og en lavere risiko for at få COVID-19 og lavere risiko for et alvorligt forløb ved smitte.

Forskere analyserede data om 592.571 deltageres kost og smitte med COVID-19. I undersøgelsesperioden fik 31,831 COVID-19.

Sammenlignet med de personer, som i mindst udstrækning spiste en sund plantebaseret kost, havde de personer, der i størst udstrækning spiste en sund plantebaseret kost, 9 % lavere risiko for at udvikle COVID-19 og 41 % lavere risiko for at udvikle alvorlig COVID-19

Kilde: Merino J, Joshi AD, Nguyen LH, et alDiet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort studyGut Published Online First: 06 September 2021. doi: 10.1136/gutjnl-2021-325353

Pressemeddelelse om undersøgelsen.

Kommentar:

Der er tale om en sammenhæng. Det er muligt og måske sandsynligt, at de personer, der i størst udstrækning vælger en sund plantebaseret kost også på andre måder lever sundt. Det er muligt, at de personer, som spiser mere usundt også er lidt mindre forsigtig med at holde afstand, bruge mundbind mv. Det viser undersøgelsen ikke noget om.

I tillæg til vaccinationer og andet fornuftigt, der hjælper med at få styr på covid-19, kan vi med fordel tilegne os en sund kost og livsstil.

En sund livsstil er med til at forebygge sygdomme og øge chancerne for, at vi kommer os hurtigere, når vi bliver syge. Det gælder COVID-19 såvel som de fleste andre sygdomme.


Antibiotika knyttes til forhøjet risiko for tarmkræft

I en ny befolkningsundersøgelse fra Sverige fandt forskerne, at personer, der havde taget antibiotika, havde en højere risiko for at udvikle kræft i den første og midterste del af tyktarmen.

Kvinder og mænd, der havde taget antibiotika i mere end 6 måneder, havde 17 procent større risiko for at udvikle kræft i den første del af tyktarmen sammenlignet med dem, der ikke havde brugt lægemidlet.

»Der er absolut ingen grund til bekymring, bare fordi du har taget antibiotika. Risikostigningen er moderat, og effekten på den absolutte risiko for den enkelte er ganske lille,« siger én af forskerne bag studiet, Sophia Harlid i en pressemeddelelse.

Læs mere på videnskab.dk


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.