Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 39, 2021
- Forebyggelse af
fedme som et middel mod COVID-19 og fremtidige pandemier?
- En sund
plantebaseret kost er forbundet med mindre risiko for smitte og et
mildere forløb med COVID-19
- Antibiotika knyttes til forhøjet
risiko for tarmkræft
|
UGENS CITAT
"Du skal ikke
"bare gøre det". Planlæg først, derefter gør det."
— Hal Elrod
Forebyggelse af fedme som et middel mod COVID-19 og fremtidige
pandemier?
Artiklen: Rapport: Tydeligt mønster i hvilke lande, der har været
hårdest ramt af corona på sundhedspolitisktidsskrift.dk omtaler en
rapport fra organisationen World Obesity, der konstaterer, at der er ti
gange så mange døde med covid-19 i lande med høj forekomst af overvægt
og svær overvægt som i lande, hvor forekomsten er lavere.
Rapporten advarer om, at covid-19 ikke er den første infektion og
heller ikke den sidste, der forværres af overvægt. Som det hedder i
rapporten er ”en overvægtig befolkning en usund befolkning og en
pandemi, som venter på at ske.”
Rapporten opfordrer politikere i alle lande til at fokusere på at
undgå fremtidige pandemier gennem radikal forebyggelse af overvægt ved
fx at anerkende svær overvægt som en sygdom, styrke forskning,
forebyggelsesstrategier og behandlingsmuligheder samt nationale
politikker.
Læs
mere på sundhedspolitisktidsskrift.dk
Efter min mening er det helt håbløst at satse på bekæmpelse af
overvægt som en metode til forebyggelse af COVID-19 og fremtidige
pandemier.
For det første er overvægt ikke årsagen til pandemier, men blot en af
rigtig mange faktorer, der i et eller andet omfang øger risikoen for et
alvorligere forløb ved smitte.
Vi ved reelt ikke i hvor stor udstrækning et alvorligere
covid-19 forløb blandt overvægtige skyldes deres vægt eller deres
livsstil.
Det er faktisk muligt, at overvægtige og svært overvægtige, som har
tilegnet sig sunde vaner — god søvn, nok motion, sunde kostvaner — ikke
har væsentlig øget risiko for et alvorligt covid-19 forløb ved smitte.
Måske har overvægt og fedme i sig selv ikke nogen særlig
betydning.
Det bliver ikke sjovere at være overvægtig, hvis der kommer ekstra og
særlig opmærksomhed på, at "få dem ned i vægt" pga. COVID-19 eller
fremtidige pandemier.
Vi ved, at lande med høj forekomst af overvægt/fedme er de
samme lande som har et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer.
Er det overvægten eller alle de ekstra kalorier fra usund junkmad,
der er problemet?
De kostvaner og den livsstil, der også er årsag til overvægt og
fedme, belaster og svækker kroppen på mange måder, som øger risikoen for
sygdom og et mere alvorligt forløb ved sygdom. Det ved vi til
gengæld med stor sikkerhed!
Vi ved også, at vi til dels kan forebygge fremtidige pandemier
ved at behandle natur og dyr på en langt bedre måde, end vi gør nu.
En sund plantebaseret kost er forbundet med mindre risiko for smitte
og et mildere forløb med COVID-19
Endnu en undersøgelse finder en sammenhæng mellem en sund
plantebaseret kost, der fx er rig på frugt og grøntsager, og en lavere
risiko for at få COVID-19 og lavere risiko for et alvorligt forløb ved
smitte.
Forskere analyserede data om 592.571 deltageres kost og smitte med
COVID-19. I undersøgelsesperioden fik 31,831 COVID-19.
Sammenlignet med de personer, som i mindst udstrækning spiste en sund
plantebaseret kost, havde de personer, der i størst udstrækning spiste
en sund plantebaseret kost, 9 % lavere risiko for at udvikle COVID-19 og
41 % lavere risiko for at udvikle alvorlig COVID-19
Kilde: Merino J, Joshi AD, Nguyen LH, et alDiet quality and risk and
severity of COVID-19: a prospective cohort studyGut Published Online
First: 06 September 2021. doi: 10.1136/gutjnl-2021-325353
Pressemeddelelse
om undersøgelsen.
Kommentar:
Der er tale om en sammenhæng. Det er muligt og måske sandsynligt, at
de personer, der i størst udstrækning vælger en sund plantebaseret kost
også på andre måder lever sundt. Det er muligt, at de personer, som
spiser mere usundt også er lidt mindre forsigtig med at holde afstand,
bruge mundbind mv. Det viser undersøgelsen ikke noget om.
I tillæg til vaccinationer og andet fornuftigt, der hjælper med at få
styr på covid-19, kan vi med fordel tilegne os en sund kost og livsstil.
En sund livsstil er med til at forebygge sygdomme og øge chancerne
for, at vi kommer os hurtigere, når vi bliver syge. Det gælder COVID-19
såvel som de fleste andre sygdomme.
Antibiotika knyttes til forhøjet risiko for tarmkræft
I en ny befolkningsundersøgelse fra Sverige fandt forskerne, at
personer, der havde taget antibiotika, havde en højere risiko for at
udvikle kræft i den første og midterste del af tyktarmen.
Kvinder og mænd, der havde taget antibiotika i mere end 6 måneder,
havde 17 procent større risiko for at udvikle kræft i den første del af
tyktarmen sammenlignet med dem, der ikke havde brugt lægemidlet.
»Der er absolut ingen grund til bekymring, bare fordi du har taget
antibiotika. Risikostigningen er moderat, og effekten på den absolutte
risiko for den enkelte er ganske lille,« siger én af forskerne bag
studiet, Sophia Harlid i en pressemeddelelse.
Læs
mere på videnskab.dk