Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 40, 2007

  1. Motion er lige så effektiv som medicin mod depression

  2. Ensomhed påvirker immunforsvaret

  3. Hvordan du vurderer kosttilskud (7)

  4. Mail: Kosttilskud, vitaminer etc.

  5. Mail: Kun godkendte produkter?

  6. Mail: Vedr. næringsstoffer og kosttilskud

  7. Lidt af hvert


Kære læser

Vi fortsætter snakken om kosttilskud, som der åbenbart er stor interesse for!

Denne gang lidt om de kosttilskud der lover mere energi, samt nogle mails om emnet.

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Disciplin er broen mellem mål og fuldførelse.”

-- Jim Rohn, forfatter


1) Motion er lige så effektiv som medicin mod depression

Regelmæssig motion kan virke lige så godt som medicin mod alvorlige depressioner.

202 deprimerede voksne der gennemførte et kontrolleret motionsprogram, klarede sig lige så godt som deprimerede voksne der fik antidepressiv medicin.

En tredje gruppe der dyrkede motion derhjemme fik det også bedre, men ikke i samme grad, som de der gennemførte et kontrolleret motionsprogram i en gruppe.

Efter 16 uger viste det sig, at 47 % af patienterne på antidepressiv medicin ikke længere mødte kriteriet for Major depression. Det samme var tilfældet med 45 % af de der var med i en kontrolleret motionsgruppe.

Kilde: Psychosomatic Medicine 69:587-596 (september, 2007)
Exercise and Pharmacotherapy in the Treatment of Major Depressive Disorder.

Kommentar:

Motion har mange positive indvirkninger på helbredet og velbefindende. Medicin har bivirkninger og der kan være risiko for afhængighed.

Læs mere om depression her


2) Ensomhed påvirker immunforsvaret

Tidligere undersøgelser har vist, at mennesker der føler sig ensomme har en højere dødelighed, end mennesker der ikke føler sig ensomme.

Nu har ny forskning måske givet forklaringen. Følelsen af ensomhed – uanset om ensomheden er reel eller blot en følelse – ændrer nemlig aktiviteten af de gener der styrer inflammation – altså immunforsvarets første reaktion.

Det betyder i praksis at risikoen for hjertesygdomme, infektioner og kræft er større, hvis vi føler os socialt isolerede.

UCLA news 13-09-2007


3) Hvordan du vurderer kosttilskud (7)

Der er ganske mange kosttilskud, der lover mere energi.

Kosttilskud kan give mere energi på forskellige måder:

  1. Ved at indeholder sukker eller sukkerstoffer, der hurtigt kommer over i blodet og giver et ”kick”

  2. Ved at indeholde urter, stærke krydderier e.l., der stimulerer kroppen på samme eller lignende måde som fx kaffe eller andre stimulanser

  3. Ved at indeholde de næringsstoffer, du mangler.

Problemet med stimulerende urter minder om de problemer der er med kaffe eller andre stimulanser.

Efter ret kort tid vænner kroppen sig til de stimulerende ingredienser, og de virker ikke så opkvikkende længere.

Drikker du meget kaffe hver dag, får du efterhånden ikke længere mere energi ved at drikke den, men en person der ikke er vant til at drikke kaffe får et kick af en kop stærk kaffe – måske endda så meget at blot en enkelt kop forstyrrer søvnen.

Nogle af de uheldige virkninger ved at bruge stimulerende urter er de samme som de uheldige virkninger af fx kaffe, cola eller andre drikke med koffein – du kan få sværere ved at slappe af og sove. Selv om du ikke nødvendigvis har svært ved at falde i søvn, kan stimulerende urter alligevel gøre søvnen mindre effektiv. Du sover måske ikke helt så dybt eller vågner oftere om natten.

Eksempler på ”energi-urter” er Guarana, rosenrod, russisk rod, ginseng og schizandra.

Eftersom du får mere energi på en naturlig måde ved bl.a. at være i stand til at slappe af og få en god nats søvn, er det meget uheldigt, at en del ”energitilskud” kan mindske evnen til at slappe af og måske endda forstyrre søvnen.

Du kan muligvis klare det problem ved kun at bruge den slags tilskud om morgenen eller først på dagen.

Det er ikke smart at peppe kroppen op med stimulanser, opkvikkende urter eller meget høje doser af fx vitaminer, når det kroppen virkelig behøver for at styrke vitalitet og sundhed er sund mad, god søvn, frisk luft og motion.

Læs evt. mere om stimulanser her

Visse næringsstoffer i høje doser kan give mere energi. I nogle tilfælde fordi kroppen får næringsstoffer, den mangler, og i nogle tilfælde fordi meget høje doser virker stimulerende.

Stærke B-vitaminer, meget store mængder askorbinsyre (især som ren askorbinsyrepulver), store doser E-vitamin kan give en øget fornemmelse af energi.

Problemet er, at denne øget fornemmelse af energi ved meget store doser vitaminer muligvis skyldes at de store doser stimulerer kroppen (altså ikke en gavnlig virkning). Et andet problem er, at meget store doser vitaminer over længere tid kan gøre skade.

Hvis du mangler visse næringsstoffer – og derfor er træt eller uoplagt – er det naturligvis nødvendigt at få de manglende næringsstoffer fra kosten og/eller som kosttilskud.

Mangel på næringsstoffer, næsten uanset hvilke det er, vil bl.a. give træthed, uoplagthed eller mindre energi (sammen med de mangelsymptomer, der ellers kan forekomme).

Løsningen er at sikre god næring til kroppen, ikke at stimulere den med ”energitilskud” o.l.

Få mere energi fra en sund kost og livsstil, ikke energitilskud. Altså ...

Regel nr. 7:

Få mere energi ved at indføre en sund kost og livsstil, ikke ved at stimulere kroppen


4) Mail: Kosttilskud, vitaminer etc.

Hej John,

Jeg har også fulgt diskussionen om kosttilskud og vitaminer, og jeg må nok erkende, at jeg er en af dem, der også er tilhænger af at tage ”lidt ekstra”. Også selv om jeg synes, at jeg spiser ret fornuftigt – det meste af tiden. Og jeg har prøvet både perioder, hvor jeg kun tager en enkelt vitaminpille, og perioder, hvor jeg tilføjer lidt ekstra af udvalgte vitaminer eller mineraler. Dog ikke i store doser. Og jeg kan også mærke en markant forskel – den eneste grund til, at jeg ikke gør det hele tiden, er udelukkende økonomisk – det er sørme dyrt!

Men det, som undrer mig, er de anbefalede daglige tilførsler (ADT). Jeg kan se på mine vitaminer (Solaray Spektro Mutil-Vita-Min), at ADT for f.eks. C-vitamin er 30 mg – og det lyder i mine ører til at være ganske forfærdelig lidt. Samtidig har jeg hørt, at f.eks. rygere ”mister” 50 mg C-vitamin, hver gang de ryger en cigaret. Jeg kender folk, der ryger 40-60 cigaretter om dagen – sikke et overtræk på kontoen, de må have!!! Man må håbe, at deres kassekredit ikke har det på samme måde! Og ADT for D-vitamin er 5 mcg. Det lyder altså ikke af meget.

Så det jeg godt kunne tænke mig at vide, er, hvem der har fastlagt ADT for alle disse vitaminer, mineraler osv.? Og for hvor længe siden? Min fornemmelse er, at de er baseret på nogle resultater, som det amerikanske forsvar er nået frem til under 2. verdenskrig, hvor det var væsentligt at lave nogle dagsrationer, som soldaterne kunne overleve på. Men i min verden er der stor forskel på, hvad der skal til for at overleve, og hvad der er det egentlige og optimale behov.

Så hvad siger du til det?

Med venlig hilsen
Elsebeth

Hej Elsebeth

Ja, vi hører så meget, der mere eller mindre er taget ud i den blå luft, fx at der ryger 50 mg C-vitamin ud sammen med hver cigaret.

Det er muligt, at større mængder at visse vitaminer -- især de vitaminer der fungerer som antioxidanter -- kan være med til at forebygge nogle af de skader, der ellers kan opstå fra fx tobaksrygning, udsættelse for trafikforurening mv. Men hvis det hjælper er det ikke ret meget. Meget høje doser af visse vitaminer kan endog på længere sigt gøre skade, så der er god grund til ikke at overdrive.

Anbefalet Daglig Tilførsel (ADT) fastsættes af ernæringsforskere, og anbefalingerne bliver hele tiden overvåget og regelmæssigt justeret en smule. Den anbefalede daglige mængde bestemmes ud fra tilgængelige oplysninger om kroppens behov og videnskabelige undersøgelser. For en sikkerheds skyld fastsættes ADT lidt højere end det faktiske behov. Det har altså ikke noget at gøre med resultater fra det amerikanske forsvar under 2. verdenskrig :-)

Eftersom de vitaminer, du finder i kosttilskud, ikke er nær så gode -- og givetvis generelt set optages/udnyttes langt dårligere end dem, du finder i maden -- kan der måske nok være god grund til at tage mere end ADT af visse vitaminer, for at være mere sikker på, at kroppen får nok, men stadig uden at komme så højt op i doser, at der kan opstå bivirkninger.

Det bedste er naturligvis helt eller så vidt muligt at få behovet for vitaminer og mineraler dækket via kosten.

Anbefalinger for de enkelte vitaminer og mineraler kan variere. Fx er der forskellige anbefalinger vedr. D-vitamin, som du nævner.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Mail: Kun godkendte produkter?

Kære John

Du skriver at man skal holde sig til de kosttilskud, som er godkendte.

Jeg har slidt brusk væk i min lænd, og for at få bygget dette op igen, kan jeg ikke nøjes med kost alene.

Jeg vil så helst kun købe godkendte kosttilskud, men det er lidt svært når MSM f.eks. ikke er godkendt.

Lægen Carsten V. Hansen, skriver på sin hjemmeside, at dette er en meget vigtig ting at få sammen med glucosamin.

Bare lige mine tanker.

K.H. Zanne

Kære Zanne

Ja, der kan sagtens være undtagelser.

Risikoen for at købe produkter, der enten ikke virker eller har bivirkninger er blot langt større, hvis du vælger at købe produkter fra udlandet, som ikke er godkendte i Danmark.

Grunden til at glucosamin kunne godkendes i Danmark (efter en del besvær!) var, at der forelå nok videnskabelige undersøgelser til at bekræfte en virkning, og til at vise at bivirkningerne var få og sjældne. Glucosamin blev derefter godkendt som håndkøbsmedicin.

Det er mere usikkert med MSM. Der er sandsynligvis ingen bivirkninger, men der er (indtil videre) ikke nok videnskabeligt bevis for, at det faktisk virker, til at producenter kan få det godkendt på samme måde som glucosamin, men det kommer måske (hvis ikke, er det fordi der ikke i tilstrækkelig grad kan dokumenteres en virkning).

Lægen Jerk W. Langer skriver lidt om MSM her

Med venlig hilsen
John Buhl


6) Mail: Vedr. næringsstoffer og kosttilskud

... Den helt anden ting er, at jeg vil mere end gerne svare til Herdis Sveinsdottir:

Kære Herdis,

Du indrømmer, at vi kan få alle næringsstoffer ved at spise flere kilo økologisk frugt og grønt om dagen. Men du påstår, at der vel er ingen, der gør det. Hermed vil jeg gerne rette dig og fortælle, at jeg kender flere, der gør det hver dag. Og at det er slet ikke svært at spise 1 kilo frugt til et måltid, vores datter har gjort det siden hun var helt lille. Min mor kan også, hvis jeg presser hende lidt ;)
Sandheden er, at vore madvaner er mere kulturelt baseret end så at sige videnskabelige eller naturlige.

Vi spiser mange bearbejdede produkter med lavt vandindhold. Naturlige fødevarer til gengæld indeholder meget vand og er tit næringstætte i forhold til den moderne kost, der er baseret på kalorietætte fødevarer.

Dyr i naturen spiser kalorielave fødevarer med stor vandindhold ligesom frugt og grøntsager. Man skulle virkelig have et bevis for, at vi er fra en anden planet, hvis man skulle påstå, at vi ikke lige så godt kan leve af naturens mad som andre hundredtusind dyrearter gør.

Og hvad så med kosttilskud? Tja, lige så længe dyr har det fint med at spise fra naturens hånd uden at tage kosttilskud, må et almindeligt menneske klare sig lige så fint med det. Men sandsynligvis kun hvis man spiser naturligt og ikke kunstigt.

Jeg har også en del erfaring med kosttilskud og min mening er, at selv om det kan være gavnligt i nogle tilfælde, burde man altid sørge for at fjerne årsager til ens problemer i stedet for at lindre symptomer af ens ubalanceret liv.

En kampagne baseret på at understrege hvor lidt næring der findes i dag i vore fødevarer vil kun fremme salg af kosttilskud og superfoods og efterlade folk i tvivl om det overhovedet kan betale sig at spise sundt, så de vil inklinere mere til junk og piller, fordi der kan de få det de kan lide og samtidigt sikrer sig alle de næringsstoffer de har brug for.

Du har ret i, at kostens næringsindhold er meget ringere i dag, og det er mest på grund af vores behandling af fødevarer som kogning, pasteurisering, bagning, stegning, sterilisation, konservering, raffinering osv. Den skabte ubalance ved at spise unaturlige fødevarer fører uden tvivl til næringsmangler og efterfølgende behov for kosttilskud. Løsningen ligger dog ikke i tilføjelsen af flere og flere næringsstoffer. Den findes i at finde balance i sig selv og i den mad, man indtager hver dag.

Kærlig hilsen,
Petr

Kommentar:

Hvis vi vælger de sunde fødevarer vil selv normale mængder sund mad (inkl. godt med frugt og grønt) sædvanligvis indeholde alle de næringsstoffer kroppen har brug for.

Hvis nogen mener, at det ikke er tilfældet, hører jeg gerne præcist hvilket næringsstof, vi ikke kan få nok af fra en sund kost og varieret kost.

Hvad mener du om kosttilskud? Send en mail, hvis du har et spørgsmål eller et indlæg om emnet!


Udtalelse om filmen “The Secret” ...

Hejsa John!

Jeg købte "The Secret" hos jer tidligere på året, og syntes godt nok, den var voldsomt opreklameret. Ærkeramerikansk lommefilosofi, serveret i honning og candyfloss. Selvfølgelig er det rigtigt, at det nytter med positive tanker, anskuelser og adfærd, men så er den da heller ikke længere.
Dette er bestemt ikke noget brokkeri, bare en tilbagemelding, for jeg nyder at læse nyhedsbrevene.

Per

Jeg hører gerne fra andre, der enten har set ”What the Bleep” eller ”The Secret”. Hvad mener du om disse film?

Er de til at forstå? Er det ufortjent, at filmene er blevet så populære? Hvad kan vi lære fra dem?


Bøger og kurser

På kurset: Den naturlige løsning - uden medicin og kure vil du lære om alle de vigtige faktorer, der har indflydelse på din sundhed, og du vil lære om kunsten at ændre vaner.

Formålet med Nomedicakurserne er at skabe et seriøst alternativ til de traditionelle måder at anskue og tackle sundhedsproblemer på.

Når du anvender disse informationer korrekt, vil du ofte se enestående resultater – uanset om du anvender dem på dig selv eller hjælper andre med at opnå øget sundhed og velvære.
Læs mere om kurset her

Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?

To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme. Køb online: 274,75 (normalpris: 317,00)

Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk 

Vægttab

Ønsker du at komme ned i vægt, kan du læse om, hvordan du bliver slank på en sund og sikker måde.


7) Lidt af hvert …

Omega-3 reducerer risiko for type 1 diabetes

Kost med højt indhold af Omega-3 fedtsyrer kan reducere risikoen for at diabetes hos børn med øget risiko for type 1-diabetes.
Dagens medicin 28-09-2007

Børn ofre for forældres sløseri med piller

Bispebjerg Hospitals Giftlinie har i år modtaget over 1.000 opkald fra bekymrede forældre, hvis børn har spist piller.
Politiken 28-09-2007

Hårprodukter fyldt med allergi-parfume

Voks, skum og mousse er fyldt med allergifremkaldende parfume, men producenterne skriver det ikke altid på pakkerne.
Politiken 28-09-2007

Allergi kommer naturligt

Det er ikke kun kunstigt fremstillede kemikalier, der kan give allergi. Det kan helt naturlige og økologiske produkter også.

Derfor skal man ikke tro sig sikker, hvis man udskifter den ’almindelige’ shampoo, creme, balsam eller babylotion med en grøn og naturlig variant.
(24timer 27-09-2007)


“En virkelig ven er én der kommer ind, når resten går ud.”

-- Walter Winchell, 1897-1972, amerikansk avis- og radiokommentator


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.