Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 40, 2013
-
Kostråd om kød
-
Mail: Hvordan mindre salt?
-
Mail: Udrensning af galdeblæren
|
|
|
Hvis du ikke
læser avisen, er du uvidende. Hvis du læser avisen, er du
fejlinformeret.
— Mark Twain
Kostråd om kød
Et af de nye kostråd hedder: Vælg magert kød og kødpålæg.
Der sættes samtidig en grænse. På Fødevarestyrelsens hjemmeside står
der: Vælg kød og kødprodukter med maks. 10 % fedt. Spis højst 500 g
tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. (altomkost.dk)
Vi retter fejlen i det kostråd til sidst, men konstaterer lige først,
at det er et fremskridt, at der sættes en konkret grænse.
WWF Verdensnaturfonden tager godt i mod de nye kostråd. Det gælder
især rådet om at erstatte kød med grøntsager. Se artiklen:
De nye kostråd — mindre kød, mere grønt
Mindre kød er da også en stor fordel for naturen, og eksperter er
rørende enige om, at det ville være en kæmpe fordel for miljøet og
klimaet, hvis mennesker valgte en plantebaseret kost.
Der er også bred enighed blandt fagfolk om, at mindre kød er godt for
helbredet, men der er ikke enighed om, hvorvidt det er sundt for
mennesker at inkludere noget kød i kosten eller det er bedre helt at
undvære kød.
Prof. Bente Klarlund skriver i Politiken, at befolkningsstudier har
konkluderet, at kød fra firbenede dyr øger risikoen for kræft i
endetarmen og tyktarmen samt for hjerte-kar-sygdom. Men man ved ikke, om
det er kødet som sådan, eller om det er, fordi kødet bliver stegt hårdt
eller på anden måde forarbejdet, eller om der knytter sig
uhensigtsmæssige vaner til det at spise meget kød, som man ikke kan tage
højde for i sine analyser. (Politiken.dk)
Fødevarestyrelsen skriver: "Kød indeholder proteiner, mineraler og
jern, som kroppen har brug for."
Et lidt underligt argument. At kroppen har brug for bestemte
næringsstoffer er ikke i sig selv et argument for at spise kød, og da
slet ikke her i den vestlige verden. Du kan let få alle næringsstoffer i
kød andre steder fra. En plantebaseret kost indeholder faktisk generelt
flere næringsstoffer end kød, selv om den indeholder færre kalorier,
hvilket giver øget sundhed samtidig med, at kosten forebygger fedme.
I en undersøgelse for nylig, der strakte sig over en periode på 18
uger, spiste deltagerne sig mæt i grøntsager, frugt, bælgfrugter og
fuldkorn.
Resultatet var, at deres kalorieindtag faldt. Det samme gjorde
indtagelsen af fedt og kolesterol. Samtidig fik de mere af beskyttende
næringsstoffer som kostfibre, beta-caroten, C-vitamin, magnesium og
kalium.
Deltagerne tabte sig i gennemsnit 5 kilo, sænkede deres kolesteroltal
med 13 points og fik bedre styr på blodsukkeret.
Læs evt. mere i artiklen:
PCRM’s New GEICO Study Shows How Plant-Based Diets Improve Nutrition
Som beskrevet i sidste uge —
Sund livsstil sinker aldring — vil en sund livsstil, der inkluderer
en plantebaseret kost, sandsynligvis endog have overraskende positiv
indflydelse på både levealder og forebyggelse af en lang række alvorlige
sygdomme.
Her kan du se et
interview med Dr. Dean Ornish om studiet.
Kostrådet siger, at vi skal vælge magert kød og kødpålæg. En ordlyd,
der kan misforstås. Jeg fravælger begge dele. Betyder det, at jeg ikke
følger fornuftige kostråd og derfor ikke spiser sundt?
En mere korrekt ordlyd ville have været vælg magert kød og
kødpålæg, hvis du spiser kød (selv om det givetvis er underforstået
i kostrådet).
Som Fødevarestyrelsen selv skriver
her: "Det kan sagtens lade sig gøre at sammensætte en vegetarkost,
som sikrer, at man får de nødvendige vitaminer, mineraler og proteiner."
Vi ved allerede, at vegetarkost sandsynligvis er bedre for sundheden
end en kost med selv små mængder kød.
I artiklen "Should we eat meat?" læser vi, at ernæringsguruen Dr.
Walter Willett fra Harvard siger, at han kun spiser rødt kød én eller to
gange om året.
Dr. Neal Barnard mener, at alle animalske produkter, herunder fisk,
er dårligt for både hjerte og hjerne, så han spiser ingen animalske
fødevarer.
Dr. Gary Fraser, der leder en lang række undersøgelse af 35.000
vegetarer på Loma Linda University i Californien, siger, at vegetarer
også klarer sig bedre end mennesker, der kun spiser moderate mængder kød
— både når det gælder lang levetid, hjertesygdomme, diabetes, forhøjet
blodtryk, fedme, og et par kræftformer. Og vegetarer, der opgiver alle
animalske produkter, herunder fisk, mejeriprodukter, og æg ser ud til at
klare sig endnu bedre.
Læs artiklen her
Selv om vi endnu ikke ved om en ren plantekost er bedre end en kost,
der kan indeholde lidt kød eller andre animalske fødevarer, tyder meget
faktisk på, at ren plantekost eller næsten ren plantekost er bedst for
de fleste mennesker.
Nå, men lad os få rettet det kostråd. Den korrekte tekst burde være
noget i stil med:
Hvis du spiser kød, så vælg magert kød. Undgå eller spis kun meget
sjældent forarbejdet kød som kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og
bacon. Du kan sagtens få de næringsstoffer, som kød indeholder, fra
andre fødevarer, hvis du fravælger kød.
Hvis helbredet halter så læs artiklen:
Helbredende kost er plantebaseret kost
Mail: Hvordan mindre salt?
Tak for mange gode og inspirerende publikationer.
Som kommentar vedr. alternativ til salt læste jeg for nyligt:
1. kapers
2. grønne oliven uden sten, tørret i oven 10-12timer ved 50-60 grader
(jeg har prøvet det, og de er overraskende salte.)
Venlig hilsen
Lene
Hej Lene
Mon ikke oliven bliver mere salte efter en tur i ovnen, fordi oliven
har ligget i salt/saltlage i lang tid før de bliver spiselige?
De oliven, jeg har her, indeholder 0.8 g natrium (=2 gram salt) per
100 gram.
Efter en omgang tørring i ovnen, hvor væsken forsvinder, indeholder
de endnu mere salt.
Jeg har ikke kapers i huset lige nu, så jeg kender ikke et evt.
indhold af natrium i dem.
Men eftersom både kapers og oliven i sig selv giver god smag, kan du
sikkert mindske indtagelsen af salt, ved at bruge dem.
Flere
tips til mindre salt her
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: Udrensning af galdeblæren
Jeg hører meget om udrensning af galdeblæren, og at det faktisk kan
være en god idé engang imellem, også fordi det kan forårsage
spændinger/problemer andre steder i kroppen.
I den forbindelse vil jeg gerne høre, hvad du siger til disse
udrensningskure? Der er nogen, hvor man drikker epson salt, og afslutter
med en blanding af grape og olivenolie inden man skal sove ...
Kan du anbefale en 'sund' kur, hvor man kan udrense, og samtidig ikke
risikerer at få galdesten på tværs?
Jeg har en bekendt, der har prøvet en epson-salt kur to gange. Anden
gang var der små grønne kugler i afføringen efterfølgende ... så et
eller andet sker der da?
På forhånd tak!
Med venlig hilsen
F.
Hej F.
Jeg kender godt de påstande, men tror ikke på dem. Og jeg kan ikke
anbefale en kur til at “rense galdeblæren” (det klarer den bedst selv).
Det er ikke galdesten, din bekendte finder.
Skrev tidligere
lidt om det her (følg links i mit svar der).
Med venlig hilsen
John Buhl
Enhver hellig
har en fortid, og enhver synder har en fremtid.
— Oscar Wilde