Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 41, 2006


  1. Kommentarer fra læsere vedr. mave-tarmproblemer

  2. Kommentarer fra læsere vedr. PMS

  3. Kommentar fra en læser vedr. kronisk træthed

  4. Kvaksalvere afsløret på sundhedsmesse

  5. Resultater fra forsøgsdyr kan snyde

  6. Frugt og grønt mindsker risiko for galdesten

  7. Cola nedbryder kvinders knogler

  8. Læsertip


Kære læser

Jeg får hver uge mange mails fra læsere med meninger og tips til, hvad man kan gøre ved nogle af de sygdomme og symptomer, vi tager op i nyhedsbrevet.

På den ene side vil jeg gerne bringe disse mails, på den anden side vil nyhedsbrevet blive alt for langt, hvis jeg bragte dem alle.

Jeg forsøger denne gang – og måske fremover – at bringe uddrag fra de mest relevante mails, og forklarer samtidig lidt om, hvorfor jeg sjældent anbefaler medicin eller kure.

På denne måde kommer alle (de fleste) til orde, også selv om jeg har forkortet mange mails en del.

Send en mail, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet!

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Sikkerhed kan kun blive opnået gennem konstant ændring, ved at kassere gamle ideer, der ikke længere er brugbare, og tilegne sig andre, der passer bedre til nuværende kendsgerninger.”

William O. Douglas, højesteretsdommer


1) Kommentarer fra læsere vedr. mave-tarmproblemer

De to mails nedenfor modtog jeg efter, vi havde emnet oppe om irriteret tyktarm i uge 38
http://www.nomedica.dk/ugeskrift38_2006.htm (punkt 3) og
http://www.nomedica.dk/ugeskrift39_2006.htm (punkt 5 om kræft og Morbus Crohn (en tarmsygdom) ...

Jeg købte drikke Aloe Vera, og uden at vide at det hjalp på noget med tarmene kunne jeg konstatere at den oppustethed jeg led af, hvor jeg hver aften så ud til at være i 3. eller fjerde måned pludselig næsten helt forsvandt. Jeg har taget alverdens ting fra Matas, men det har ikke hjulpet en centimeter.

Mvh Anne

Kommentar:

Aloe Vera er ikke godkendt som naturlægemiddel mod mave-tarm-problemer, så det er uvist om der evt. kan være bivirkninger forbundet med at indtage det over længere tid.

Det er først og fremmest vigtigt at gøre alt, hvad du kan, for at forbedre kost, livsstil og levevilkår. Find og fjern årsagen til problemerne, frem for blot at tage medicin eller naturmedicin!
http://www.nomedica.dk/helbreder_medicin.htm
http://www.nomedica.dk/naturmedicin.htm

Et tips til parret der gerne vil forebygge morbus chrohn.
Også god til colitis ulcerosa, glutenallergi og andre tarmdysbioser.

Læs bogen: Fortsæt den gode cyklus af Oscar Umahro Cadogan

En snæver diæt uden nogle kornprodukter overhovedet ...

vh Winni

Kommentar:

Bogen indeholder efter min mening både fornuftige og mindre fornuftige kostråd. Den indeholder også en del anbefalinger af kosttilskud, naturmidler mv., som jeg ikke er enig med forfatteren i.

Det er rigtigt, at en del mennesker med mave-tarm-problemer opnår lindring eller bliver helt raske, når de udelader kornprodukter – eller når de udelukker alt, der indeholder gluten.

Kan man ikke tåle gluten kan det resultere i en lang række problemer, og en del mennesker ved ikke, at de ikke kan tåle gluten.

Læs evt. mere om emnet på altomkost.dk


2) Kommentarer fra læsere vedr. PMS

Vi havde emnet oppe i sidste uge
http://www.nomedica.dk/ugeskrift40_2006.htm (punkt 5)

Det resulterede i følgende mails med forslag fra læsere:

Kære John,

Jeg vil her gerne kommentere PMS-sagen i uge 40.

Jeg er klassisk homøopat, og indenfor denne videnskab har man erkendt at der bestemt kan være en sammenhæng mellem p-pillen og PMS. Jeg har mange gode erfaringer med behandling af PMS. Et krav er dog at kvinderne med denne lidelse stopper indtagelsen af p-pillen.

Med venlig hilsen,
Gebbe List Petersen
[email protected] 

... og en mail fra en læser, der mener løsningen kan være at undgå pauser med p-piller:

Mange tak for en rigtig god side, som jeg altid læser. Jeg ved godt, at Nomedica rådgiver i sund livsstil og som følge heraf at undgå medicin.

Læste indlægget om PMS, hvor den unge kvinde i forvejen tog p-piller. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at PMS hos hende kan undgås ved at tage p-pillerne kontinuerligt (ikke sekvenspiller!).

Der er meget der tyder på, at det slet ikke er nødvendigt med uge-pauserne i p-pillerne.

Selvfølgelig får man mere hormon, så det er vigtigt at tage en lav-dosis pille.

Det vil også være muligt at tage færre uge-pauser, så man får større åndehuller mellem PMS-symptomerne.

Der skulle være piller beregnet til kontinuerligt brug i nærmere fremtid.

Mange hilsener
J.


Kommentar:

Det kan med andre ord være en god ide at forsøge enten at undgå p-pillerne eller undgå pauser med p-pillerne (snak med lægen først, før du evt. prøver).

Jeg har lige læst dit nyhedsbrev – bl.a. mailen om PMS. Jeg har også haft PMS, men er kommet det næsten til livs ved at spise kæmpenatlysolie – 2-4 kapsler om dagen. Det tager 80 % af både de følelsesmæssige og fysiske symptomer for mit vedkommende. Jeg spiser 2 kapsler hver dag, og sætter så dosis op til 3 eller 4 de sidste 14 dage før menstruationen. Det kan da være, at andre kan have gavn af det samme.

Mvh
Elsebeth

Kommentar:

Det er korrekt, at nogle kvinder med PMS bliver hjulpet af kæmpenatlysolie. Det er dog sjældent, at det gør en forskel (og ingen ved rigtigt hvor sundt det egentlig er at tage kæmpenatlysolie hele tiden). Andre føler sig hjulpet af fiskeolie eller kosttilskud med EPA-GLA (omega 3, 6 og 9 fedtstoffer).

Problemer med mangel på fedtsyrer (eller forkert balance mellem fedtsyrer) løses dog bedst og mest naturligt ved at gennemføre tilstrækkelig omfattende kostforbedringer.

Til hende der skrev ind om PMS.

Det jeg gjorde for mange år siden var at jeg begyndte at spise magnesium (400 mg) og det virkede næsten med det samme, PMS blev meget bedre allerede næste måned.

Magnesium er også kendt som "anti stress mineral".

Hvis du vil være så venlig at sende mit råd videre til hende, så sammen med mere søvn og god kost at få hende på højkant igen.

MVH/Birgit

Kommentar:

Magnesium er en af de ting, der kan give lindring hos nogle kvinder med PMS (det er dog forholdsvis sjældent, at det har den store virkning).

En sund kost er rig på magnesium (og alt muligt andet godt for kroppen).
Mere om sund kost her:
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm 

Som tilskud af magnesium anvendes ofte enten magnesium tabletter eller en blanding af calcium og magnesium (som i Cal-mag eller Osteoform).

Andre forslag, som ikke er medtaget i denne omgang, er bestemte alternative behandlere, der måske kan hjælpe, forskellige behandlingsformer (zoneterapi, kinesiologi og akupunktur) og andre produkter som melbrosia, stærke vitaminer, bachs blomstermedicin.

Min anbefaling forbliver den samme, som jeg beskrev sidste uge
http://www.nomedica.dk/ugeskrift40_2006.htm

Hvis det ikke hjælper tilstrækkeligt at forbedre søvn- og kostvaner vil det givetvis være en god idé at prøve nogle af ovennævnte tips og forslag.

Det gælder næsten altid om først og fremmest at satse på at forbedre kost, livsstil og levevilkår. Det er som regel langt vigtigere end medikamenter og behandling.

Hvis du vælger at prøve forskellige uskadelige produkter/behandlingsmetoder er det udmærket, men fokuser mest på at forbedre de vaner o.l., der forårsager/medvirker til problemet.


3) Kommentar fra en læser vedr. kronisk træthed

Efter vi havde emnet kronisk træthed oppe i sidste uge
http://www.nomedica.dk/ugeskrift40_2006.htm 
modtog jeg nedenstående mail:

Hej John

Jeg bliver altså voldsomt provokeret, når du imod kronisk træthed "ordinerer" sund kost og sund levevis. Det er da indlysende, at dette er nødvendigt, men det ændrer jo ikke noget ved selve årsagen, der måske er candida, amalganforgiftning, osv.

Mange af disse patienter lever jo faktisk allerede sundt osv. men det ændrer jo ikke noget ved, at selve årsagen stadig er til stede.

Håber det er okay at komme med denne kommentar - sund kost og levevis er nødvendigt - naturligvis - men det "kurerer" altså ikke sygdomme i sig selv.

Mvh
Dorthe

Hej Dorthe

Det er i orden, du bliver provokeret :-)

Problemet er faktisk at de fleste netop ikke gennemfører tilstrækkelig omfattende forbedringer i kost, livsstil og levevilkår, når det er nødvendigt.

Det er ganske enkelt for svært for de fleste mennesker at ændre deres vaner i nævneværdig grad.

Læs evt. mere om at ændre vaner her:
http://www.nomedica.dk/vaner.htm

Et andet problem kan være, at patienter foretager de forkerte ændringer (der findes jo hundredvis af forskellige – ofte forkerte – meninger og teorier om fx sund kost).

Næsten alle, der mener de "lever sundt" lever ikke sundt nok til at det klarer deres problemer med helbredet (ofte endda meget langt fra).

Candida er ikke en årsag. Candida er en effekt/virkning. Candida (og det meste andet) forsvinder, når personen gennemfører tilstrækkelig omfattende forbedringer.

Ved langt de fleste problemer med helbredet er årsagen netop, at kroppen i årevis er blevet overbelastet af usunde/skadelige vaner.

Med venlig hilsen
John Buhl


”Den bedste måde at slippe væk fra et problem på er at løse det.”

Welsh proverb


4) Kvaksalvere afsløret på sundhedsmesse

Flere forhandlere af vidundermidler fik deres varer beslaglagt, da Fødevarestyrelsen lavede razzia på helsemessen i Forum.

Det gik især ud over firmaet Mannatech. Firmaet påstod, at deres tablet Glyco Nutria kan hjælpe med at kurere sklerose, kræft, depression, hiv, diabetes, golfkrigssyndrom – og flere andre lidelser.

På pilleglassene med Glyco Nutria står der, at præparatet indeholder otte essentielle sukkerstoffer, og at det har modtaget Nobelprisen. Men der findes ikke noget der hedder essentielle sukkerstoffer, og "Nobelprisen" er blevet uddelt af Mannatech selv.
(Jesper V. Larsen, Urban 09-10-2006)
http://www.urbanavis.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061009/PCINDLAND/110090005/1103/PCINDLAND# 

Kommentar:

Det er meget uheldig, at der i helsebranchen findes firmaer, som kommer med den slags tåbelige påstande.

Det største problem med påstande om nærmest mirakuløs virkning ved at tage bestemte produkter er, at syge mennesker falder for de gyldne løfter, og tager medikamenter i stedet for i tilstrækkeligt omfang at gennemføre de forbedringer i kost, livsstil og levevilkår, som ville gøre en forskel, hvis de blev gennemført.


5) Resultater fra forsøgsdyr kan snyde

Udviklingen af ny medicin er ofte baseret på overførsel af resultater fra forsøgsdyr til mennesker, men nu viser en undersøgelse, at medicin der virker på forsøgsdyr, ikke nødvendigvis virker på samme måde på mennesker.

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har fundet afgørende forskelle i den måde dyr og mennesker reagerer overfor medicin.
(Danmarks tekniske universitet 05-10-2006)
http://www.dtu.dk/Nyheder/Nyt_fra_DTU.aspx?guid={A8B94E94-01B2-4473-8C5B-5E13D104FF7C

Kommentar:

Hver dag anvendes - og i mange tilfælde mishandles – mange millioner dyr i medicinforsøg.

Det er ikke for sarte sjæle at sætte sig lidt ind i, hvordan mange af disse forsøg foregår, og mange læger og forskere er da også modstandere af den måde medicinindustrien/forskere anvender dyr i deres forsøg.

Læs evt. mere om, hvordan dyreforsøg i mange tilfælde helt kan undgås (på engelsk)
http://www.pcrm.org/resch/anexp/index.html 

Hvis det nu viser sig, at mange af disse dyreforsøg giver misvisende resultater er det endnu et argument for at begrænse eller komme helt væk fra at bruge/mishandle dyr i medicinforsøg.


6) Frugt og grønt mindsker risiko for galdesten

Ud af mere end 77.000 kvinder i den igangværende såkaldte ”Nurse health Study” fandt forskerne, at de der spiste mest frugt og grønt, var mindre tilbøjelige til at få fjernet galdeblæren, hvilket ofte sker pga. galdesten.

Kvinder med den højeste indtagelse af frugt og grøntsager var 21 % mindre tilbøjelige til at få deres galdeblære fjernet, sammenlignet med de kvinder der havde den laveste indtagelse af frugt og grønt.

Citrusfrugter, bladgrønt og alle fødevarer rige på C-vitamin så især ud til at beskytte mod galdesten. Forskerne mener dog ikke, at det er C-vitaminet i sig selv, der beskytter, men et kompleks samspil mellem flere næringsstoffer.
(American Journal of Medicine, September 2006).


7) Cola nedbryder kvinders knogler

En undersøgelse har vist, at kvinder, der jævnligt drikker cola, øger risikoen for knogleskørhed.

2.500 personer indgik i undersøgelsen. Uafhængigt af alder og calcium-indtagelse var der en sammenhæng mellem cola-indtagelse og et lavt niveau af mineraler i knoglerne hos kvinder (men ikke hos mænd).

Knoglernes lave indhold af mineraler øger risikoen for knogleskørhed.

Det er endnu ikke klarlagt, hvorfor cola nedbryder knoglerne, men det er måske koffein og fosforsyre i cola, der har negativ virkning på knoglerne.

Forskerne mener, at et dagligt colaforbrug giver mere syre i blodet, hvilket får blodet til at trække calcium ud af knoglerne for at genskabe balance i blodet. Undersøgelsen viser samtidig, at det ikke hjælper at tage ekstra calcium sammen med colaen

Undersøgelsen viste ikke umiddelbart en lignende sammenhæng, når det gjaldt andre sodavand.
(American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 84, No. 4, 936-942, October 2006)
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/84/4/936 

Læs evt. mere om knogler her: http://www.nomedica.dk/knogler.htm
Mere om kalk her: http://www.nomedica.dk/kalk.htm


8) Læsertip

Linsesalat med avokadomos

Grønne linser koges med laurbærblade, timian og salt. Når de er afkølede tilsættes fintsnittet porre, fintsnittet rød og gul peberfrugt og hakket persille.

Der hældes en dressing over af olie, balsamico-eddike, godt med knust hvidløg, peber og salt.

Der pyntes med frisk persille og sorte oliven.

Hertil avokadomos af blendet avokado tilsat citronsaft.

Venlig hilsen
Hanne

Indsend også dit tip eller en sund opskrift!


"Venskab er uendelig meget bedre end venlighed."

Cicero


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.