Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 41, 2011
- Lavere forbrænding og lavere puls forlænger livet
- Mail: Får jeg nok protein?
- Mail: Hvidløg er kræfthæmmende
- Mail: Kolesterol
|
|
|
Den største
glæde, jeg kender, er at gøre en god handling i smug, og at nogen finder
ud af det ved et tilfælde.
— Charles
Lamb
Lavere forbrænding og lavere puls forlænger livet
På samme måde som lav forbrænding er forbundet med længere levetid —
se artiklen
Protein til bedre forbrænding? i et tidligere nyhedsbrev — er det
også tilfældet med lav puls.
Selv om der er undtagelser vil der generelt være sammenhæng mellem
lavere forbrænding, lavere puls, lavere blodtryk og længere levetid. Det
skyldes, at lav puls, lavt blodtryk og lav forbrænding slider mindre på
kroppen.
Det er velkendt, at en lav hvilepuls gavner helbredet, og en dansk
undersøgelse har vist, at ti færre slag i minuttet giver et helt år mere
i den anden ende.
»Den fjerdedel, som havde den laveste hvilepuls, levede flere år
længere end den fjerdedel, der havde den højeste. For mændene var den
forlængede levetid fem år, mens den for kvinderne var tre år,« siger
overlæge Gorm Jensen, hjerte- lungemedicinsk afdeling på Hvidovre
Hospital til Berlingske Tidende. (1)
En lav hvilepuls er godt for hjertet. Lidt på samme måde som en
bilmotor, der har bedst af at køre med lave omdrejninger.
I en undersøgelse fulgte forskere 24.999 mænd og 25.089 kvinder, der
fra starten var fri for hjerte-kar-sygdomme, for at finde ud af, om
personer med en høj hvilepuls har større risiko for at dø af et
hjerteanfald. Efter at have fulgt deltagerne i undersøgelsen i over 18
år var 2.566 mænd og 1.814 kvinder døde af hjerte-kar-sygdomme.
Det viste sig, at jo højere hvilepuls, desto større risiko for at få
et hjerteanfald. For hver gang hvilepulsen steg med 10 slag i minuttet,
steg risikoen for at få et hjerteanfald med 18 % for kvinder og 10 % for
mænd.(2)
Du ønsker generelt set ikke hverken en højere forbrænding, et højere
blodtryk eller en højere puls — da det betyder at kroppen kører på
højtryk, hvilket som sagt på ingen måder er sundt.
Den eneste undtagelse er en midlertidig højere puls, højere blodtryk
og højere stofskifte som følge af motion og fysisk aktivitet, som i stor
udstrækning vil gavne din sundhed — og netop på længere sigt sænke din
hvilepuls, dit blodtryk og gøre din forbrænding mere effektiv.
En høj hvilepuls tyder som regel på, at du er i dårlig form. Jo
lavere din hvilepuls er, jo bedre form er du nok også i, fordi kroppen
udnytter ilten i blodet bedre, så hjertet ikke behøver at slå nær så
mange gange.
Find din hvilepuls
Du måler din puls lige efter du er vågnet, mens du ligger i sengen.
Du tæller dine pulsslag i 15 sekunder og ganger med fire. Hvis du ønsker
et mere præcist tal, måler du din puls hver morgen i en uge. Den laveste
puls, du måler, er din hvilepuls.
En sund hvilepuls skal ligge mellem 50 og 80 slag i minuttet. En
hvilepuls mellem 80 og 100 slag er måske også i orden, men forskerne er
i tvivl. Over 100 slag er ikke godt.
Arbejd på at komme i så god form, at din hvilepuls ligger mellem 50
og 80 slag. (Toptrænede atleter kan have en hvilepuls et stykke under
50).
Du får din hvilepuls ned ved at dyrke godt med motion og komme i god
form — og i mindre udstrækning ved at spise sundt og sove godt.
(1) Kilde: Berlingske Tidende 6.5.2011. Lav hvilepuls giver et
længere liv. Kardiologisk Forum.
(2) J Nauman, T Ivar Lund Nilsen, U Wisløff, L J Vatten
Combined effect of resting heart rate and physical activity on ischaemic
heart disease: mortality follow-up in a population study (the HUNT study,
Norway)
J Epidemiol Community Health 2010;64:175-181
doi:10.1136/jech.2009.093088
2) Mail: Får jeg nok protein?
Jeg har med stor interesse læst om proteiner.
Jeg vil gerne spørge dig om, da jeg er en kvinde på 70 år som ikke er
stort spisende, om mit daglige behov for proteiner bliver dækket Jeg
spiser f.eks. meget sjældent varm mad, så min kost består af 1 blødkogt
æg om morgenen med 2 stk. groft rugbrød. Lidt frugt til middag æble,
pærer eller banan og dertil et glas soya mælk. Om aftenen spiser jeg som
oftest et stykke rugbrød med ost.
Er det nok til at holde organismen i gang?
Venlig hilsen
Hanne
P.S. Jeg har desværre en sød tand der spiser vingummi og drikker Cola
light
Kære Hanne
Der er protein i al rigtig mad — og derfor vil proteinmangel ikke
forekomme, så længe du dækker dit kaloriebehov på en fornuftig måde.
Det er vigtigt at det, du spiser, er af den bedste kvalitet, når du
ikke spiser ret meget. Det er derfor ikke godt, at du får en del af dit
kaloriebehov dækket med tomme kalorier (vingummi, søde sager mv.).
Fjern de fleste tomme kalorier og erstat dem med rigtig mad.
Hvis du spiser for lidt — i forhold til dit kaloriebehov — kan det
være vigtigt at få kigget på årsagen (noget medicin kan fx tage noget af
appetitten, vitaminmangel kan være en anden årsag).
Det handler mest om, at din mad er den bedst mulige kvalitet uden
tomme kalorier. Nødder, mandler og frø kunne måske indgå i din kost i
stedet for noget af slikket. De indeholder både sundt fedt, protein,
mineraler og andet godt.
Husk også grønsagerne!
Med venlig hilsen
John Buhl
3) Mail: Hvidløg er kræfthæmmende
Kan du ikke ved lejlighed skrive noget om hvidløg?
Hvordan er det nu lige, det er med det løg, mister det tilberedte
hvidløg mange af sine gode egenskaber — om nogen?
Jeg tænker specielt på, at hvidløg iflg. Richard Beliveau er en stærk
kræfthæmmer, jeg kan ikke umiddelbart finde svaret i hans bøger om kost
og kræft.
Hvis der mistes noget, skal man så bare spise flere løg, for at opnå
den samme virkning som ved friske hvidløg?
Eller er det som jeg (måske) tror, at hvidløget helst skal indtages i
rå tilstand?
På forhånd tak.
Mvh
Inger
Hej Inger
Der er — så vidt jeg ved — ingen videnskabelig dokumentation for
kræfthæmmende virkning af hvidløg. Det er under alle omstændigheder ikke
en "stærk kræfthæmmer".
Jeg ved ikke om tilberedning af hvidløg ødelægger nogle af de aktive
stoffer og evt. hvor mange.
I stedet for at satse på at forebygge kræft ved at spise hvidløg er
det langt bedre at forebygge ved at spise store mængder af forskellige
grønsager, færre animalske fødevarer, og på anden måde sikre en sund
kost og livsstil (inkl. god søvn, godt med motion, frisk luft mv.).
Med venlig hilsen
John Buhl
4) Mail: Kolesterol
Lige en kommentar (til et 'gammelt' nyhedsbrev som jeg først har fået
læst nu) vedr. kolesterol.
Der er to kendsgerninger vedr. kolesterol som de færreste er klare
over, og som jeg synes er vigtige at slå fast:
Kroppen producerer selv det kolesterol den skal bruge, og al
kolesterol indtaget via føde er overflødigt.
Kun animalske fødevarer indeholder kolesterol. Der findes ikke
kolesterol i plantebaseret føde.
Heini
Den
professionelle er den person, der har alt det besvær, forhindringer og
skuffende frustrationer, som alle andre har, men som alligevel
fortsætter, får arbejdet gjort, og får det til at se let ud.
— David
Cooper