Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 41, 2012


  1. Et dagligt æble er godt for dine blodårer og modvirker åreforkalkning
  2. Mail: Plantekost mod diabetes
  3. Mail: Børn og sundhed
 

Hvis du ikke kan forklare det til en seksårig, forstår du det ikke selv.

— Albert Einstein


Et dagligt æble er godt for dine blodårer og modvirker åreforkalkning

Et nyt studie har vist, at indtagelse af et æble om dagen i fire uger kan sænke blodets indhold af oxideret kolesterol med 40 procent. Hvilket kan have stor betydning, da oxideret kolesterol er forbundet med åreforkalkning. Også indtagelse af kapsler med polyphenoler — en type antioxidant, som findes i æbler — havde en lignende, men ikke så stor effekt.

Når LDL-kolesterol (det "dårlige" kolesterol) interagerer med frie radikaler oxiderer (iltes) det, hvilket gør kolesterol mere tilbøjelig til at fremme inflammation og forårsage vævsbeskadigelse.

Forskeren Robert DiSilvestro, der stod for undersøgelsen, forklarer, at daglig indtagelse af æbler er signifikant mere effektiv til at mindske forekomsten af oxideret LDL end andre antioxidanter, han har studeret — herunder curcumin (fra krydderiet gurkemeje), grøn te og tomatekstrakt.

De deltagere, der blev rekrutteret til undersøgelsen, var alle raske ikke-rygere i alderen mellem 40 og 60, som normalt spiste mindre end to æbler om måneden, og som ikke tog kosttilskud med polyphenoler eller andre plantebaserede koncentrater.

I alt spiste 16 af deltagere et stort æble dagligt i fire uger, 17 tog kapsler med 194 mg polyphenoler dagligt i fire uger, og 18 fik placebo, der ikke indeholdt polyfenoler.

Forskerne fandt ingen effekt hos dem, der fik placebo.

"Vi fik en enorm effekt mod oxideret LDL ved blot et æble om dagen i fire uger.", udtaler DiSilvestro.

Polyphenolekstrakt i kapsler havde også en målbar effekt, men ikke så stærk som at spise æbler. Det kan enten være fordi, der er andre ting i æbler, som kan bidrage til den gavnlige virkning, eller i nogle tilfælde synes disse bioaktive stoffer at blive bedre optaget, når de indtages i fødevarer.

Kilde: Robert A. DiSilvestro m.fl. Intakes of apples or apple polyphenols decease plasma values for oxidized low-density lipoprotein/beta2-glycoprotein I complex. Journal of Functional Foods, In Press, Corrected Proof, Available online 29 September 2012.
Læs evt. også artiklen om undersøgelsen fra The Ohio State University

Kommentar:

En meget stor gruppe af især plantestoffer virker som antioxidanter, men de virker ikke ens. I dette tilfælde ser det altså ud til at netop polyphenoler i æbler har en særlig gavnlig virkning i forbindelse med kolesterol og åreforkalkning.

Vores helt almindelige æble er faktisk en yderst interessant frugt med mange gode egenskaber. Og så er danske æbler endog nogle af verdens bedste, da vi har et næsten perfekt klima til æbler.

Æblets høje indhold af pektin øger mængden af sunde tarmbakterier, og som måske også er med til at mindste risiko for tarmkræft.

Æblers såkaldte glykæmiske indeks (GI) — altså hvor meget de påvirker blodsukkeret — er forholdsvist lavt i forhold til andre frugter, nemlig 38. Hvilket er med til at gøre dem velegnede som del af en sund slankekost.

Et andet studie viste, at daglige æbler i seks måneder kan give et fald i det farlige kolesterol på 23 %. Det er sandsynligvis æblernes indhold af antioxidanter og kostfibre, der hjælper på kolesteroltallet. Samtidig viste det sig, at de deltagere i undersøgelsen, der spiste æbler, tabte sig.

Læs evt. mere i artiklen: Vægttab og lavere kolesteroltal med æbler

Et eller flere æbler dagligt sammen med andre frugt og grøntsager er en enkel måde at forebygge en række sygdomme på.

90% af æblets sunde stoffer findes i og lige under skrællen. Inkl. guercetin der ser ud til at beskytte mod blandt andet hjerneblødning.

Desværre optager æbler let pesticider gennem den tynde skræl. Køb derfor så vidt muligt økologiske æbler. Er det ikke muligt at finde gode friske økologiske æbler, så køb danske æbler. De indeholder generelt færre pesticider end de udenlandske.

Du behøver ikke at spise et æble hver dag for at opnå en gavnlig virkning. Men et gennemsnitligt indtag på mindst et æble dagligt ser ud til at være en rigtig god idé.


Mail: Plantekost mod diabetes

Talte forleden med en læge om diabetes, hvor jeg bl.a. nævnte konkrete undersøgelser fra The China Study, som dokumenterer at en plantebaseret kost kan helbrede diabetes 2 patienter.

Han kendte godt til effekten af en plantebaseret kost, men påpegede at effekten ofte ikke varer mere end 10-15 år, før det igen blir’ nødvendigt for disse tidligere diabetes ramte at indtage insulin.

Det overrasker mig, da jeg var af den opfattelse at den positive effekt af kosten, ville vare livet ud ...
Når det er sagt, skal man jo ikke tro på alt, hva' folk siger ... ;-)

Har du en kommentar til hans udsagn?

Venlig hilsen
Lars Holm

Hej Lars.

Jamen, er det ikke fantastisk!?

Lægen ved, at en plantebaseret kost kan gøre hans type 2 patienter raske i 10-15 år.

Det vil i sig selv gøre en enorm forskel for disse patienter, og i den grad mindske de gener, de ellers ville have oplevet fra diabetes, forlænge deres levealder, forhindre bivirkninger fra medicin i 10-15 år osv. (Og måske forbliver de raske efter lægens egen udtalelse ... han siger jo “ofte”).

Jeg går derfor ud fra, at han fortæller om den mulighed til diabetespatienter. Det bør jo også betyde, at han gør alt, hvad han kan, for at hjælpe diabetespatienter med at indføre plantebaseret kost. Hvis ikke, så spørg ham lige hvorfor ikke.

Der er dog noget, som ikke helt stemmer her. Hvis han som læge gør sine patienter med type 2 diabetes raske i op til 15 år eller længere ved at sætte dem på plantebaseret kost, ville det hurtigt rygtes blandt andre læger og nok også i pressen ... og han ville være med til at skabe en hårdt tiltrængt revolution i behandlingen af sygdommen.

Jeg ved ikke, hvor han har fra, at tidligere diabetikere, der er blevet raske med plantebaseret kost, ofte igen får diabetes efter 10 – 15 år. Det er ikke noget, jeg kender til, og har derfor ingen kommentarer til det bortset fra, at det virker ulogisk. De fleste mennesker med type 2 diabetes, der gennemfører omfattende forbedringer i kost og livsstil (inkl. en plantebaseret kost), slipper af med deres diabetes – og så vidt jeg ved forbliver de raske, så længe de fastholder de nye sunde vaner.

Med venlig hilsen
John Buhl

PS: En god bog om emnet er Dr. Neal Barnard's Program for Reversing Diabetes

Hej John!

Tak for din vinkel på "sagen".

Vi to kan hurtigt blive enige om, at læger alt for ofte ikke ser en plantebaseret kost, som en 100% løsning på ikke bare diabetes 2, men også mange andre livsstilssygdomme. Enten kender de ikke til de mange veldokumenterede undersøgelser - eller også fravælger de bevidst en plantebaseret kost som en del af løsningen/behandlingen. Kan godt frygte, at min sidste antagelse har mest hold i virkeligheden ...

Tar' en god snak med lægen ved lejlighed, og ser om jeg kan få nogle fornuftige svar ud af ham. Tilsyneladende er han jo vidende om, hvad en plantebaseret kost kan gøre - det altafgørende er, om han så også i det mindste oplyser sine patienter om muligheden. Kort og godt at give patienterne muligheden for at vælge mellem: A. Den traditionelle behandling, eller B. Den bedste behandling.

Go' dag!

Lars :-)


Mail: Børn og sundhed

(sidste uges nyhedsbrev om emnet her)

Kære John Buhl, Heidi og børn m.fl.

Jeg genkender problemet med for med sukker, hvidt mel og mælkeprodukter i daginstitutionerne.

Da mine børn var små og skulle starte i institution, havde de aldrig smagt sukker og mælk.

Jeg besluttede at det skulle de fortsat undgå og medbragte alternativer (hjemmebag og gode ting fra helsekosten) til deres måltider og de mange uddelinger ved fødselsdage mm.

Det fungerede fint (trods institutionens skepsis og manglende forståelse) min ældste datter accepterede at det kunne hun bare ikke tåle. (Hun havde oplevet at få ondt i maven mm. når hun havde været hos bedsteforældre, som heller ikke kunne forstå mine valg).

Hun glædede sig over sine private lækkerier hjemmefra og har da helt klart også følt sig udenfor indimellem, men med en fornuftig grund (ondt i maven mm.) og en mor der bakkede hende op.

Lillesøsteren valgte hurtigt selv at være ligesom storesøster og noget af det første hun kunne sige var "ik tåle". Noget hun jo ofte havde hørt sin søster sige.

Min pointe er at vi som forældre har ansvaret og det kan godt være at vi møder modstand, men vi kan jo ikke lave om på andre.

Vi kan gå foran med et godt eksempel og tage ansvar for os selv og vores børn og vi kan kræve at blive accepteret for vores valg.

Jeg tænker også på at det er jo en udfordring resten af livet - at leve som vegetar i et kødspisende og mælkedrikkende samfund.

Jeg ville ønske min mor havde lært mig, at det er ok at være anderledes og vælge at spise det, som jeg har det godt med - uden at føle mig forkert men blot anderledes.

Mine børn har lært at mærke deres krop og tage ansvar for det de mærker, det har været en lang læreproces, men den er foregået i en sjov og glad barndom, fyldt med kærlighed og forståelse.

Jeg oplever at de i dag, hvor de er 20 og 23 år, generelt er mere i kontakt med sig selv og har større forståelse for andre mennesker. Så jeg tror på at mine valg, da de var små, har haft mange flere gode gevinster og sidegevinster end ulemper. Og det bedste: de har næsten ikke været syge. De har været raske og glade børn som stortrives.

Min egen kamp med at ændre kost, da jeg som ung blev mere og mere syg, har været af en helt anden karakter og meget mere op ad bakken. Jeg havde ingen at støtte mig til.

Jeg har stadig ikke vænnet mig til at spise anderledes, når jeg er ude og kæmper med at blive ramt, når folk lufter deres fordomme.

Men jeg vælger fortsat at tænke positivt og fokuserer på alt det gode - et liv som vegetar - giver mig. Mit liv er mit ansvar.

Mange hilsner fra Åse Lindskov

- - -
Jeg modtager gerne flere kommentarer, meninger og tips om emnet!


Det vigtigste er ikke at holde op med at stille spørgsmål. Nysgerrighed har sin egen grund til at eksistere.

— Albert Einstein


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.