Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 41, 2012
- Et dagligt æble er godt for dine blodårer og modvirker
åreforkalkning
- Mail: Plantekost mod diabetes
- Mail: Børn og sundhed
|
|
|
Hvis du ikke
kan forklare det til en seksårig, forstår du det ikke selv.
— Albert
Einstein
Et dagligt æble er godt for dine blodårer og modvirker
åreforkalkning
Et nyt studie har vist, at indtagelse af et æble om dagen i fire uger
kan sænke blodets indhold af oxideret kolesterol med 40 procent. Hvilket
kan have stor betydning, da oxideret kolesterol er forbundet med
åreforkalkning. Også indtagelse af kapsler med polyphenoler — en type
antioxidant, som findes i æbler — havde en lignende, men ikke så stor
effekt.
Når LDL-kolesterol (det "dårlige" kolesterol) interagerer med frie
radikaler oxiderer (iltes) det, hvilket gør kolesterol mere tilbøjelig
til at fremme inflammation og forårsage vævsbeskadigelse.
Forskeren Robert DiSilvestro, der stod for undersøgelsen, forklarer,
at daglig indtagelse af æbler er signifikant mere effektiv til at
mindske forekomsten af oxideret LDL end andre antioxidanter, han har
studeret — herunder curcumin (fra krydderiet gurkemeje), grøn te og
tomatekstrakt.
De deltagere, der blev rekrutteret til undersøgelsen, var alle raske
ikke-rygere i alderen mellem 40 og 60, som normalt spiste mindre end to
æbler om måneden, og som ikke tog kosttilskud med polyphenoler eller
andre plantebaserede koncentrater.
I alt spiste 16 af deltagere et stort æble dagligt i fire uger, 17
tog kapsler med 194 mg polyphenoler dagligt i fire uger, og 18 fik
placebo, der ikke indeholdt polyfenoler.
Forskerne fandt ingen effekt hos dem, der fik placebo.
"Vi fik en enorm effekt mod oxideret LDL ved blot et æble om dagen i
fire uger.", udtaler DiSilvestro.
Polyphenolekstrakt i kapsler havde også en målbar effekt, men ikke så
stærk som at spise æbler. Det kan enten være fordi, der er andre ting i
æbler, som kan bidrage til den gavnlige virkning, eller i nogle tilfælde
synes disse bioaktive stoffer at blive bedre optaget, når de indtages i
fødevarer.
Kilde: Robert A. DiSilvestro m.fl. Intakes of apples or apple
polyphenols decease plasma values for oxidized low-density lipoprotein/beta2-glycoprotein
I complex. Journal of Functional Foods, In Press, Corrected Proof,
Available online 29 September 2012.
Læs evt. også
artiklen om undersøgelsen fra The Ohio State University
Kommentar:
En meget stor gruppe af især plantestoffer virker som antioxidanter,
men de virker ikke ens. I dette tilfælde ser det altså ud til at netop
polyphenoler i æbler har en særlig gavnlig virkning i forbindelse med
kolesterol og åreforkalkning.
Vores helt almindelige æble er faktisk en yderst interessant frugt
med mange gode egenskaber. Og så er danske æbler endog nogle af verdens
bedste, da vi har et næsten perfekt klima til æbler.
Æblets høje indhold af pektin øger mængden af sunde tarmbakterier, og
som måske også er med til at mindste risiko for tarmkræft.
Æblers såkaldte glykæmiske indeks (GI) — altså hvor meget de påvirker
blodsukkeret — er forholdsvist lavt i forhold til andre frugter, nemlig
38. Hvilket er med til at gøre dem velegnede som del af en sund
slankekost.
Et andet studie viste, at daglige æbler i seks måneder kan give et
fald i det farlige kolesterol på 23 %. Det er sandsynligvis æblernes
indhold af antioxidanter og kostfibre, der hjælper på kolesteroltallet.
Samtidig viste det sig, at de deltagere i undersøgelsen, der spiste
æbler, tabte sig.
Læs evt. mere i artiklen:
Vægttab og lavere
kolesteroltal med æbler
Et eller flere æbler dagligt sammen med andre frugt og grøntsager er
en enkel måde at forebygge en række sygdomme på.
90% af æblets sunde stoffer findes i og lige under skrællen. Inkl.
guercetin der ser ud til at beskytte mod blandt andet hjerneblødning.
Desværre optager æbler let pesticider gennem den tynde skræl. Køb
derfor så vidt muligt økologiske æbler. Er det ikke muligt at finde gode
friske økologiske æbler, så køb danske æbler. De indeholder generelt
færre pesticider end de udenlandske.
Du behøver ikke at spise et æble hver dag for at opnå en gavnlig
virkning. Men et gennemsnitligt indtag på mindst et æble dagligt ser ud
til at være en rigtig god idé.
Mail: Plantekost mod diabetes
Talte forleden med en læge om diabetes, hvor jeg bl.a. nævnte
konkrete undersøgelser fra
The China Study, som dokumenterer at en plantebaseret kost kan helbrede diabetes 2
patienter.
Han kendte godt til effekten af en plantebaseret kost, men påpegede at
effekten ofte ikke varer mere end 10-15 år, før det igen blir’
nødvendigt for disse tidligere diabetes ramte at indtage insulin.
Det overrasker mig, da jeg var af den opfattelse at den positive effekt
af kosten, ville vare livet ud ...
Når det er sagt, skal man jo ikke tro på alt, hva' folk siger ... ;-)
Har du en kommentar til hans udsagn?
Venlig hilsen
Lars Holm
Hej Lars.
Jamen, er det ikke fantastisk!?
Lægen ved, at en plantebaseret kost kan gøre hans type 2 patienter raske
i 10-15 år.
Det vil i sig selv gøre en enorm forskel for disse patienter, og i den
grad mindske de gener, de ellers ville have oplevet fra diabetes,
forlænge deres levealder, forhindre bivirkninger fra medicin i 10-15 år
osv. (Og måske forbliver de raske efter lægens egen udtalelse ... han
siger jo “ofte”).
Jeg går derfor ud fra, at han fortæller om den mulighed til
diabetespatienter. Det bør jo også betyde, at han gør alt, hvad han kan,
for at hjælpe diabetespatienter med at indføre plantebaseret kost. Hvis
ikke, så spørg ham lige hvorfor ikke.
Der er dog noget, som ikke helt stemmer her. Hvis han som læge gør sine
patienter med type 2 diabetes raske i op til 15 år eller længere ved at
sætte dem på plantebaseret kost, ville det hurtigt rygtes blandt andre
læger og nok også i pressen ... og han ville være med til at skabe en
hårdt tiltrængt revolution i behandlingen af sygdommen.
Jeg ved ikke, hvor han har fra, at tidligere diabetikere, der er blevet
raske med plantebaseret kost, ofte igen får diabetes efter 10 – 15 år.
Det er ikke noget, jeg kender til, og har derfor ingen kommentarer til
det bortset fra, at det virker ulogisk. De fleste mennesker med type 2
diabetes, der gennemfører omfattende forbedringer i kost og livsstil
(inkl. en plantebaseret kost), slipper af med deres diabetes – og så
vidt jeg ved forbliver de raske, så længe de fastholder de nye sunde
vaner.
Med venlig hilsen
John Buhl
PS: En god bog om emnet er
Dr. Neal Barnard's Program for Reversing Diabetes
Hej John!
Tak for din vinkel på "sagen".
Vi to kan hurtigt blive enige om, at læger alt for ofte ikke ser en
plantebaseret kost, som en 100% løsning på ikke bare diabetes 2, men
også mange andre livsstilssygdomme. Enten kender de ikke til de mange
veldokumenterede undersøgelser - eller også fravælger de bevidst en
plantebaseret kost som en del af løsningen/behandlingen. Kan godt
frygte, at min sidste antagelse har mest hold i virkeligheden ...
Tar' en god snak med lægen ved lejlighed, og ser om jeg kan få nogle
fornuftige svar ud af ham. Tilsyneladende er han jo vidende om, hvad en
plantebaseret kost kan gøre - det altafgørende er, om han så også i det
mindste oplyser sine patienter om muligheden. Kort og godt at give
patienterne muligheden for at vælge mellem: A. Den traditionelle
behandling, eller B. Den bedste behandling.
Go' dag!
Lars :-)
Mail: Børn og sundhed
(sidste uges nyhedsbrev om emnet her)
Kære John Buhl, Heidi og børn m.fl.
Jeg genkender problemet med for med sukker, hvidt mel og mælkeprodukter
i daginstitutionerne.
Da mine børn var små og skulle starte i institution, havde de aldrig
smagt sukker og mælk.
Jeg besluttede at det skulle de fortsat undgå og medbragte alternativer
(hjemmebag og gode ting fra helsekosten) til deres måltider og de mange
uddelinger ved fødselsdage mm.
Det fungerede fint (trods institutionens skepsis og manglende
forståelse) min ældste datter accepterede at det kunne hun bare ikke
tåle. (Hun havde oplevet at få ondt i maven mm. når hun havde været hos
bedsteforældre, som heller ikke kunne forstå mine valg).
Hun glædede sig over sine private lækkerier hjemmefra og har da helt
klart også følt sig udenfor indimellem, men med en fornuftig grund (ondt
i maven mm.) og en mor der bakkede hende op.
Lillesøsteren valgte hurtigt selv at være ligesom storesøster og noget
af det første hun kunne sige var "ik tåle". Noget hun jo ofte havde hørt
sin søster sige.
Min pointe er at vi som forældre har ansvaret og det kan godt være at vi
møder modstand, men vi kan jo ikke lave om på andre.
Vi kan gå foran med et godt eksempel og tage ansvar for os selv og vores
børn og vi kan kræve at blive accepteret for vores valg.
Jeg tænker også på at det er jo en udfordring resten af livet - at leve
som vegetar i et kødspisende og mælkedrikkende samfund.
Jeg ville ønske min mor havde lært mig, at det er ok at være anderledes
og vælge at spise det, som jeg har det godt med - uden at føle mig
forkert men blot anderledes.
Mine børn har lært at mærke deres krop og tage ansvar for det de mærker,
det har været en lang læreproces, men den er foregået i en sjov og glad
barndom, fyldt med kærlighed og forståelse.
Jeg oplever at de i dag, hvor de er 20 og 23 år, generelt er mere i
kontakt med sig selv og har større forståelse for andre mennesker. Så
jeg tror på at mine valg, da de var små, har haft mange flere gode
gevinster og sidegevinster end ulemper. Og det bedste: de har næsten
ikke været syge. De har været raske og glade børn som stortrives.
Min egen kamp med at ændre kost, da jeg som ung blev mere og mere syg,
har været af en helt anden karakter og meget mere op ad bakken. Jeg
havde ingen at støtte mig til.
Jeg har stadig ikke vænnet mig til at spise anderledes, når jeg er ude
og kæmper med at blive ramt, når folk lufter deres fordomme.
Men jeg vælger fortsat at tænke positivt og fokuserer på alt det gode -
et liv som vegetar - giver mig. Mit liv er mit ansvar.
Mange hilsner fra Åse Lindskov
- - -
Jeg modtager gerne flere kommentarer, meninger og tips om emnet!
Det vigtigste
er ikke at holde op med at stille spørgsmål. Nysgerrighed har sin egen
grund til at eksistere.
— Albert
Einstein