Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 41, 2015


 • Halsbetændelse
 

Følg dit hjerte, men tag din hjerne med dig

-- Alfred Adler.


Halsbetændelse

Af Michael Klaper, M.D.

Oversat fra artiklen:
Q&A: UNDERSTANDING AND TREATING SORE THROATS

Oversat af Robert Svendsen

Kære dr. Klaper

Jeg er for nylig blevet lakto-vegetar, og jeg bliver ved med i perioder at have ondt i halsen. Har du nogle idéer om, hvorfor det sker og måske nogle forslag til den bedste måde at behandle en halsbetændelse i fuldt udbrud? - D. T.


Kære D.T.

Tilbagevendende halsbetændelse hos vegetarer, der bruger mejeri-produkter, kan have flere mulige årsager. Slimhinderne i halsen er rigt forsynet med slimafsondrende kirtler. Udsætter man disse sarte slimhinder for mælkeproteiner, såsom kasein og mælkealbumin (findes i mælk, yoghurt, is, ost, osv) flere gange om dagen, kan det medføre, at betændt slim drypper ned i svælget og giver betændelse. (Den medicinske betegnelse for halsbetændelse er Pharyngitis (halskatar)).

Mælkeproteiner er ikke eneste mulige betændelses-inciterende synder i fødevarer. Andre proteiner fra soja, jordnødder eller hvede (eller for den sags skyld næsten alle planter eller animalsk protein hos udsatte personer) kan fremkalde dryp af slim - og deraf irriterede slimhinder i halsen. Hvis en sådan fødebaseret irritationskilde er under mistanke, så fjern den fra din kost i flere uger og se, om symptomerne forsvinder. Derefter prøv igen med samme fødeemne og se, om symptomerne vender tilbage. Hvis det er tilfældet, så undlad at bruge den slags fødeemne på længere sigt.

En anden årsag til hyppige perioder med halsbetændelse skyldes en kronisk bakteriel infektion i de paranasale bihuler (mellemrum i kraniets knogler, som giver vores stemme mere resonans og som forbinder sig med næsehulen). Hvorvidt et tilfælde af akut eller kronisk smitsom bihulebetændelse afgiver bakteriefyldt sekret i svælget er et spørgsmål, der skal findes svar på hos din læge. Passende diagnostiske tests (fysisk undersøgelse, scanner, etc.) kan være nødvendigt for at be/afbekræfte denne diagnose. Andre alvorlige årsager til ondt i halsen (tumorer, etc.) kan også undersøges samtidig.

Mest typisk vil hyppige halsbetændelser være et tegn på, at modstandskraften i halsvævet, såvel som din krops generelle immunitet, er svækket midlertidigt – for størstedelen som et resultat af, hvordan du har brugt din krop. Kendte belastninger, der svækker immunsystemet, omfatter aktiviteter ud på de sene nattetimer og dermed for lidt søvn, timer tilbragt i tobaksfyldte lokaler, alkohol indtagelse, langvarig udsættelse for air condition, en usund kost (stopfuld af raffineret sukker, forarbejdet, oversaltet, overdreven brug af krydderier, utilstrækkelig på immunfremmende frugter og grøntsager), følelsesmæssigt stress, osv.

En sådan forekomst af helt almindelige immunnedsættende faktorer hos personer, der lever i det 21. århundrede, kan give mikrober - som normalt findes i halsen, men som under normale forhold ikke giver anledning til infektioner i dit normalt sunde immunsystem - at drage fordel af dit svækkede forsvar. Mens ukloge valg og handlinger kan åbne døren for hyppige halsonder, kan sundhedsfremmende livsstilsvalg, som er mere i harmoni med vores krop, styrke os imod dem.


Når en halsbetændelse er i fuldt udbrud, kan du hjælpe kroppen med at overkomme problemet ved at rette op på de ubalancer, som i første omgang kickstartede halsbetændelsen, og ved at forbedre de lokale forhold i halsvævet.

Begynd med at optimere dit immunforsvar:

 • få tilstrækkelig med søvn
 • drik en passende mængde rent, tempereret vand
 • undgå immun-skadelig påvirkning fra fx tobaksrygning, raffineret sukker osv.

Vigtigt: De fleste halsbetændelser er forårsaget af virus og reagerer ikke på antibiotika. Men hvis din hals er stærkt betændt, når du ser efter i spejlet (rød, hævet hals, eventuelt med hvide pletter på mandlerne), og hvis du har systemiske symptomer som kulderystelser, feber, muskelsmerter, etc., bør du lade din læge afgøre, om din halsinfektion er forårsaget af bakterielle streptokokker. Hvis nogle af de laboratorie-undersøgelser som din læge foretager bekræfter, at du har en ægte streptokok infektion i halsen, så tag denne mikrobe alvorligt - den kan forårsage alvorlig skade på dine hjerteklapper (gigtfeber).

Hvis din læge ordinerer antibiotika for at få has på streptokokkerne og for at minimere din risiko for komplikationer ved gigtfeber, bør du følge din læges råd og gennemføre det fulde behandlingsforløb af den ordinerede antibiotika. Når behandlingsforløbet er afsluttet, genskab da tarmens sunde mikrobielle balance ved at indtage ikke-mejeri baseret probiotika med flere bakteriestammer før hvert måltid i 2 til 6 uger.

Hvad enten halsbetændelsen skyldes virus eller en bakterie, kan du gøre meget for at reducere betændelsen i halsvævet og bidrage til at fremme helingen ved at anvende en gammel kendt metode: Gurgl halsen med en blid saltvands-opløsning. Det virker! Hvorfor?

At gurgle halsen 3 til 4 gange om dagen med varmt saltvand vil:

a. vaske halsens slimhinder fri for belægninger af slim, som indeholder inflammatorisk fremmende proteiner, mikrober (herunder streptokok bakterier), osv.

b. udvide blodkarrene i halsvævet og få de hvide blodlegemer, naturlige antistoffer og evt. anvendt antibiotika, etc. frem til halsområdet.

At gurgle halsen som beskrives herunder, 3 til 4 gange om dagen, resulterer normalt i en meget bedre fornemmelse i halsen den følgende dag.

For at tilberede en passende opløsning for sikker gurglen, tag et glas varmt vand (kun lidt varmere end stuetemperatur) og tilsæt en lille knivspids salt - lige akkurat nok til, at det smager lidt af salt. Tag IKKE en teskefuld salt i en kop vand – så vil det blive en alt for stærk (hypertonisk) saltopløsning, som vil irritere slimhinderne i din hals, gøre osmotisk skade på selve det væv, som du forsøger at helbrede. Når det drejer sig om at lave en opløsning, der kan bruges til at gurgle halsen med, er mere salt IKKE bedre! Brug mindre end en 1/8-del af en teske - en stor knivspids - i en kop varmt vand.

En opløsning af helbredende urter kan også anvendes til at gurgle halsen med. Læg 1/3 tsk gyldensegl pulver i blød i 1 kop varmt vand, lad den afkøle, derefter filtrer den og gurgl halsen som beskrevet nedenfor. (En liter af gyldensegl udtrækket kan laves på én gang og opbevares derefter i køleskab ind imellem brugen: Brug 1 tsk gyldensegl pulver pr liter)*.

Undlad at gurgle halsen med brintoverilte eller Tea Tree olie, da disse potente stoffers kemiske virkning kan ødelægge halsens sarte slimhinder.

At gurgle:

 1. Hold det varme glas med det fortyndede saltvand over en vask eller ude i det fri.
 2. Åbn din mund.
 3. Tag en dyb indånding og luk af ned til halsen.
 4. Bøj hovedet bagud og skyd en mundfuld af saltvandet bagud i svælget.
 5. Med din mund stadig åben, ånd forsigtigt ud gennem vandet. Det er der halsen gurgles – saltopløsningen skyller slimhinderne , renser dem og vasker slim og mikrober væk og blodkarrene udvides så de hvide blodlegemer og antistofferne kan komme i spil.
 6. Ved afslutningen af udåndingen spyt da vandet ud i vasken.

Gentag proceduren indtil hele glasset med saltvandet er brugt. Gentag det i alt 2 - 3 gange i løbet af dagen.

Endelig bør du huske, at dine halsslimhinder er betændte. For at undgå at forsinke helingen UNDLAD AT GØRE NOGET, DER KAN FORVÆRRE DET YDERLIGERE!

 1. Udsæt ikke dine i forvejen irriterede halsslimhinder for meget VARME VÆSKER! Indtil halssmerterne er aftaget undgå varme supper, kaffe, te, etc.
 2. Udsæt ikke dine betændte halsslimhinder for SURE VÆSKER! Undgå appelsinjuice (ja, appelsinsaft!) citrusfrugter, ananas, coladrikke eller andre væske, som er sure af natur, indtil din hals er smertefri.
 3. Gør ikke MEKANISK skade på halsens slimhinder. Undgå kradsende fødevarer såsom chips, selleristave osv, indtil halsen er smertefri.

Så længe halsen gør ondt, er det ikke vigtigt at spise fast føde overhovedet. Bare sørg for at opretholde væskebalancen ved at drikke mindst to liter vand dagligt.

Når det igen er behageligt at synke bløde, rumtempererede, ikke-sure fødevarer (ferskner, gulerodsaft, ikke-citrusfrugt frugt smoothies etc.) vil det understøtte helbredelsen.

Når det føles ubesværet at synke, vil en høj-potens multivitamin tablet dagligt også kunne bidrage til at genoprette kroppens metaboliske balance. Tag multivitaminen dagligt i 2 uger, derefter en gang om ugen. (Jeg er ikke en fan af de fleste daglige multivitaminer.)

Hvis du vil tage C-vitamin tabletter, skal du ikke tage den som tyggetablet, som kan gøre halsen mere irriteret og ødelægge tænderne.

Hvis din læge foreslår eventuelle anti-inflammatoriske tabletter eller indsprøjtninger, er det fordi disse midler har vist sig at have en markant nedsættende varighed og intensitet på ubehaget i din hals.

Med en svært udtalt halsbetændelse kan en gurglen med tyktflydende Xylocain før du skal spise gøre måltiderne mindre pinefulde, indtil halssmerterne begynder at aftage. Tal med din læge om det.

Det er også godt at vide, at de fleste halsbetændelser stilner af igen inden for 24 til 72 timer efter den påbegyndte behandling. Hvis du ikke oplever, at halsbetændelsen forsvinder inden for dette tisrum, så tjek det igen med din læge.

Selv om det fremstår som et smertefuldt problem, vil det at lytte til (og agere på) de meddelelser, der sendes til dig fra dit halsonde kunne gavne din sundhed generelt.

Vær ved godt helbred

Michael Klaper, M.D.

* Jeg mener ikke, at man kan købe gyldensegl pulver i Danmark. På engelsk goldenseal powder

Du kan kontakte dr. Klaper her, hvis du fx ønsker privat konsultation via e-mail, telefon eller Skype.


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.