Mindre kød, sundere nyrer
Mange undervurderer den risiko, der kan være forbundet med at indtage
store mængder protein i længere tid.
Overskud af protein kan give flere problemer. Denne gang lidt om to
undersøgelser, der viser at for meget protein fra kød kan gå ud over
nyrerne.
Rødt kød forbundet med risiko for kronisk nyresygdom
En undersøgelse, offentliggjort i Journal of American Society of
Nephrology, undersøgte den langsigtede effekt af indtagelse af rødt kød
på nyrernes sundhed.
Et stigende antal mennesker udvikler kronisk nyresygdom, og det
anslås, at 500 millioner mennesker på verdensplan har sygdommen. Mange
patienter med kronisk nyresygdom udvikler nyresygdom i slutstadiet --
såkaldt End-Stage Renal Disease (ESRD). Dette er en alvorlig tilstand,
som kræver dialysebehandling eller transplantation.
Patienter med kronisk nyresygdom anbefales normalt, at mindske deres
indtagelse af proteiner, for at bremse udviklingen til ESRD. Men hvilken
rolle forskellige proteinkilder spiller i udviklingen af ESRD er ikke
tidligere blevet undersøgt.
Forskerne analyserede data fra Singapore Chinese Health Study, som
omfattede mere end 63.257 voksne, i alderen 45-74. Deltagerne blev fulgt
i gennemsnitligt 15,5 år. I løbet af denne tid, forekom 951 tilfælde af
ESRD, og der var en klar tendens:
Indtagelse af rødt kød var forbundet med en dosisafhængig øget ESRD
risiko. Personer, der indtog de højeste mængder af rødt kød (top 25 %)
viste en 40 % højere risiko for at udvikle ESRD end dem, der indtog
mindst rødt kød (de 25 % som indtog mindst).
Andre kilder til protein - fisk, æg, mælkeprodukter, og fjerkræ -
viste ingen sammenhæng med udviklingen af ESRD. Herudover så det faktisk
ud til, at soja og bælgfrugter havde en vis beskyttende rolle.
Forskerne anslår, at du kan reducerer risikoen for at udvikle ESRD
med op til 62 %, hvis du erstatter en portion af rødt kød per uge med en
anden proteinkilde.
En japansk undersøgelse har vist, at de geografiske regioner, hvor
befolkningen indtager mere animalsk protein, har en højere forekomst af
ESRD.
Også Nurses Health Study udført i USA viste, at personer med højere
indtag af rødt kød og forarbejdet kød havde en højere risiko for fald i
estimeret glomerulær filtrationshastighed (eller GFR, som er en måling
af den samlede nyrefunktion).
Kilder:
Woon-Puay Koh m.fl. Red Meat Intake and Risk of ESRD
JASN ASN.2016030248; published ahead of print July 14, 2016,
doi:10.1681/ASN.2016030248
Red meat consumption linked with increased risk of developing kidney
failure.
Kommentar:
Et overskud af protein i kosten fra animalske kilder -- uanset om det
kommer fra rødt kød eller andre former for kød eller æg -- må anses for
risikabelt for nyrerne, ikke kun når proteinerne kommer fra rødt og
forarbejdet kød.
Fra denne undersøgelse kan vi konkludere, at det er en fordel at
skifte til plantebaserede proteinkilder, men også, at det er bedre at
vælge fisk, fjerkræ og mælkeprodukter frem for rødt kød.
Der er ikke enighed blandt eksperterne om, hvor grænsen går, og
videnskabelige undersøgelser er ikke entydige.
Nyrelæger og -forskere anbefaler stort set altid, at nyrepatienter
begrænser deres indtagelse af proteiner.
Du kan læse mere i e-bogen:
Proteinhysteri
Hvis du ønsker flere proteiner i kosten er det bedst at vælge
vegetabilske kilder.
Læs også artiklen:
Mere protein på den gode måde
Plantebaseret kost mindsker risiko for nyresygdom
Den såkaldte DASH kost (Dietary Approaches to Stop Hypertension), som
består af nødder og bælgfrugter, fedtfattige mejeriprodukter, fuldkorn,
frugt og grøntsager og et lavt indhold af rødt og forarbejdet kød,
sukkersødede drikkevarer og salt -- der oprindelig er en mere moderat
version af en meget effektiv plantebaseret kost mod forhøjet blodtryk --
har også vist sig effektiv ved en række andre sygdomme.
Nu har forskning fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health
vist, at en DASH type kost giver en betydelig lavere risiko for at
udvikle kronisk nyresygdom over en periode på mere end to årtier.
Forskerne analyserede data fra en undersøgelse med 15.792 midaldrende
voksne.
De deltagere, der havde det højeste indtag af rødt og forarbejdet
kød, havde en 22 % højere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom end
dem med det laveste indtag af disse fødevarer. Dem med det højeste
indtag af nødder og bælgfrugter havde 9 % lavere risiko for at udvikle
nyresygdom end dem med det laveste indtag.
Undersøgelsens leder, Casey M. Rebholz, mener ifølge en
pressemeddelelse om undersøgelsen, at grunden til, at en DASH-agtig
kost ser ud til at kunne afværge nyresygdom, kan være, at den reducerer
blodtrykket og/eller, at kosten indeholder mindre syredannende ost og
kød og mere basedannende frugt og grøntsager. Undersøgelser har nemlig
vist at en syredannende kost kan være forbundet med nyresygdom.
Forskerne fandt også, at normalvægtige deltagere, der fulgte en DASH
kost, var mindre tilbøjelige til at udvikle nyresygdom end overvægtige
eller fede deltagere.
Kilde: Casey M. Rebholz m.fl. DASH (Dietary Approaches to Stop
Hypertension) Diet and Risk of Subsequent Kidney Disease. AJKD. American
Journal of Kidney Diseases. DOI:
http://dx.doi.org/10.1053/j.ajkd.2016.05.019
Kommentar:
Ikke mindst overvægtige og især svært overvægtige -- altså netop de
mennesker, som ofte anbefales usunde og risikable slankekure med øget
mængde af animalske proteiner -- skal i særlig grad passe på med
proteinkure baseret på animalske fødevarer.
Fedme giver nemlig i sig selv øget risiko for nyreproblemer, og gør,
at man især bør være varsom med ikke at få for meget animalsk protein i
kosten.
De bør absolut ikke øge deres indtag af proteiner fra kød og andre
animalske fødevarer.
Hvis du har brug for at øge mængden af proteiner i din kost (men det
har du nok ikke), så vælg proteinrige vegetabilske fødevarer.