Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 42, 2006
-
Valnødder mod åreforkalkning?
-
For meget kaffe øger risiko for kræft i maven
-
Industrimad skyld i danskernes saltmisbrug
-
Kemiske stoffer fra miljøet går i blodet
-
Aloe Vera
-
Glyco ernæring / essentielle sukkerstoffer
-
PMS
Kære læser
Send en mail, hvis du har spørgsmål eller kommentarer
til nyhedsbrevet!
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
"At hjælpe en
gammel dame over gaden er bedre end at elske menneskeheden."
–
Soya
1) Valnødder mod åreforkalkning?
En undersøgelse har vist, at både olivenolie og
valnødder hjælper med at reducere den skadelige betændelse og oxidering
i arterier som opstår middelbart efter et måltid der er rig på mættet
fedt.
Det er netop denne betændelsestilstand og iltning, som
man mener gør årene mindre elastiske og efterhånden øger risikoen for
hjertesygdom og hjerneblødning.
Valnødder var bedre end olivenolie, fordi valnødder – i
modsætning til olivenolie - gavner, uanset hvor højt kolesteroltallet
er. Valnødderne sørger nemlig for at pulsårerne bliver (eller forbliver)
elastiske og fleksible.
Det er måske valnødders indhold af aminosyren arginine,
omega-3-fedtsyrer (der også findes i fisk) og antioxidanter, der giver
den positive virkning.
(BBC News 10-10-2006; J Am Coll Cardiol. 2006;48:1666-1671)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6036409.stm
2)
For meget kaffe øger risiko for kræft i maven
Ved to til tre kopper kaffe om dagen fandt svenske
forskerne en tendens til øget risiko for mavekræft. For hver øgning med
en kop kaffe var der en signifikant stigning i risikoen for mavekræft
med 22 pct. 61.000 kvinder indgik i undersøgelsen.
De kvinder, der angav, at de drak mere end fire kopper
kaffe om dagen, havde 86 pct. forhøjet risiko for at få mavekræft,
sammenlignet med dem, der angav, at de slet ikke drak kaffe.
(Niels-Bjørn Albinus,
dagens medicin 10-10-2006)
International Journal of Cancer 2006; 119: 2186-89
Læs evt. mere på engelsk her
3)
Industrimad skyld i danskernes saltmisbrug
Det er hovedsageligt forarbejdet industrimad som ost,
brød og kødpålæg der er årsag til, at danskerne spiser alt for meget
salt, og derfor løber en øget risiko for bl.a. blodpropper.
Det er industrien der tilsætter enorme mængder salt, når
råvarerne forarbejdes. For eksempel er saltindholdet i brød ca. 24 gange
højere end i mel.
Kornprodukter og brød udgør ca. 25 pct. af danskernes
saltindtag. Derefter kommer kød, fedtstoffer og ost.
(Jakob Martini,
Ingeniøren 12-10-2006)
Kommentar:
Du kan med andre ord reducere dit saltindtag væsentligt
ved at bage dit eget brød uden for meget salt og ved at holde igen med
ost, forarbejdet kød, færdigretter, pålæg o.l.
Det er mest en vanesag, hvor salt maden behøver at være
for at smage godt. Din følsomhed overfor salt stiger, efter at du i en
periode væsentlig har reduceret dit saltindtag.
”Jeg har ikke
råd til at spilde min tid med at tjene penge.”
–
Jean Louis Agassiz
4) Kemiske stoffer fra miljøet går i blodet
En journalist fra National Geographic har fået undersøgt
hvilke kemikalier, der har ophobet sig i hans krop. Han fik taget 14
blodprøver, og analysen viste, at hans blod indeholdt 320 kemikalier.
Journalisten, David Ewing Duncan skriver, at forekomsten
af adskillige sygdomme på mystisk vis er steget – fx autisme, leukæmi,
fødselsdefekter hos drengebørn og hjernekræft hos børn – og han
bemærker, at nogle eksperter mistænker, at denne stigning har
forbindelse med de mange menneske-fremstillede kemikalier i vores mad,
vand og luft.
http://www3.nationalgeographic.com/ngm/0610/feature4/index.html
Kommentar:
Bortset fra at undgå/begrænse kemikalier i vaskemidler,
parfume, insektgifte mv. er her tre ting, der også kan hjælpe:
1) Spis så sundt som muligt. Sund mad er med til at
holde kroppen sund og ren
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm
2) Luft grundigt ud i hjemmet. Indeklimaet i mange hjem har et alt for
højt indhold af ultrafine partikler, der fx udsendes fra stearinlys,
brændeovne, cigaretrygning, støvsugning, strygning og madlavning.
Problemet med de ultrafine partikler er, at de kan
trænge ind i lungevævet og altså føres videre via blodet til hele
kroppen.
Læs evt. mere om indeklima på Statens
byggeforskningsinstituts hjemmeside:
http://www.sbi.dk/indeklima
3) Begræns brugen af medicin, når det er muligt. Medicin
er også kemikalier og efterlader let rester i kroppen og i miljøet.
5) Aloe Vera
I sidste uge bragte vi en positiv erfaring med at drikke
Aloe Vera. I denne uge beretter en læser om en negativ erfaring.
Kære John.
Jeg er utrolig glad for at du fortæller at aloe vera
ikke er godkendt som mavemedicin. For ca. 12 år siden havde jeg nær
slået min mand ihjel med aloe vera mavemikstur.
Han havde ondt i maven og jeg havde lige købt en
flaske mixtur og gav ham en spiseskefuld (på vejledningen stod der to
spiseskefuld) MEN en var nok til at hans tunge svulmede op og blokerede
halsen, jeg ringede til lægen som omgående sendte en ambulance, hvor han
på Roskilde sygehus fik diverse indsprøjtninger og gudskelov overlevede.
Jeg kontaktede firmaet der solgte aloe vera for at få midlet forbudt.
Men der var intet at gøre, de kunne jo ikke gøre for at min mand var
overfølsom for produktet - alligevel mener jeg at produktet er for
livsfarligt, da ingen jo kan vide om man er overfølsom, i dette tilfælde
drejede det sig om minutter for at redde min mand - så det glemmer jeg
aldrig.
Venlig hilsen Anny
Kære Anny
Sikke en oplevelse!
Det kan jeg godt forstå, du ikke glemmer.
Det er heldigvis uhyre sjældent, der opstår en
allergiske reaktion, som du her beskriver, men det kan altså forekomme
... og hvis aloe vera var et godkendt naturlægemiddel til indvortes
brug, ville det have været grundigt undersøgt for bivirkninger (inkl.
sjældne allergiske reaktioner), og der ville være en advarsel på
glasset.
Med venlig hilsen
John Buhl
6)
Glyco ernæring / essentielle sukkerstoffer
Hej John
Du citerer i dit seneste nyhedsbrev fra Urban: På
pilleglasene med Glyco Nutria står der, at præparatet indeholder otte
essentielle sukkerstoffer, og at det har modtaget Nobelprisen. Men der
findes ikke noget der hedder essentielle sukkerstoffer, og "Nobelprisen"
er blevet uddelt af Mannatech selv. (Jesper V. Larsen, Urban 09-10-2006)
Jeg tilslutter mig helt, at Fødevarestyrelsen skal
slå hårdt ned på alle, der overtræder lovgivningen, både de, der sælger
produkter, som ikke indeholder det, der står deklareret på produktet, de
som sælger et ikke godkendt produkt og de som udøver ulovlig
markedsføring.
Men jeg forstår ikke bemærkningen om, at der ikke
findes noget der hedder essentielle sukkerstoffer. Læge Carsten Vagn
Hansen har i flere år beskrevet de livsvigtige sukkerstoffer på sin
hjemmeside, og han kalder dem essentielle. Hvordan hænger det sammen?
Venlig hilsen,
Susanne
Og en anden læser har skrevet ...
De essentielle sukkerstoffer skriver Carsten Vagn
Hansen om, som er en anerkendt læge, jeg stoler meget på. Skal man tro
på, de ikke findes, bare fordi viden om dem ikke er nået til Danmark
endnu? Jeg er på bar bund, men føler også, jeg er nødt til at være åben
over for det til en hvis grad. Faktum er jo at folk tager det, fordi de
føler det virker ...
Svar/kommentar:
Viden om ”essentielle sukkerstoffer” er nået til Danmark
for længst. Viden når jo rundt til hele verden i løbet af sekunder via
Internettet.
Problemet med essentielle sukkerstoffer er, at der ikke
findes videnskabelige dokumentation, men blot en række udokumenterede
påstande.
De fleste udtalelser om essentielle sukkerstoffer er
baseret på tvivlsomme og forkerte oplysninger fra de firmaer, der sælger
produkter med essentielle sukkerstoffer.
Der findes sukkerstoffer. Det er påstanden om, at de er
essentielle, der er forkert. Under alle omstændigheder er virkningen
vildt overdrevet (hvis der overhovedet er en virkning ved at tage ekstra
tilskud af dem).
Læs evt. mere her
Vi havde også emnet oppe her i nyhedsbrevet for et par
år siden:
http://www.nomedica.dk/essentielle_sukkerstoffer.htm
Hvis folk føler det hjælper dem, er det helt fint, de
tager det.
Der er (sandsynligvis) ikke noget skadeligt eller
ulovligt ved produkter med "essentielle" sukkerstoffer. Det ulovlige
ligger i at bilde syge mennesker ind, at produkterne kan helbrede
alskens sygdomme, uden nogen som helst dokumentation.
Hvis der fandtes god dokumentation for de påstande, producenterne kommer
med, ville de ”essentielle sukkerstoffer” for længst have været godkendt
som et sandt mirakelmiddel. Intet firma har forsøgt at få essentielle
sukkerstoffer godkendt som et middel mod en eneste af de sygdomme, som
de påstår deres produkter kan lindre eller kurere. Hvorfor mon ikke?
”Vær mindre
nysgerrig om mennesker og mere nysgerrig om ideer.”
–
Marie Curie, 1867-1934, polsk-fransk fysiker, kemiker, nobelprisvinder
7) PMS
De sidste par uger har vi haft PMS oppe og vende. Her
endnu en mail om emnet:
Jeg lider selv af meget voldsom pms og har gjort det
i ti år. Det er invaliderende for mig, og jeg er på renden til selvmord
hver gang, jeg skal ha min menstruation. Dertil følger en masse andre
voldsomme symptomer. Jeg lever meget sundt og dyrker motion hver dag.
Jeg ryger ikke, drikker ikke alkohol eller kaffe. Spiser masser af
grøntsager, kun groft speltbrød jeg selv bager osv. Jeg tager
kosttilskud I form af B6 og magnesium og urter og andre forskellige ting
jeg har fået anbefalet hos en ernæringsterapeut. Jeg får fedtstoffer I
form af tidselolie, olivenolie, frø, nødder og avocado. Jeg passer min
søvn osv. Men der er stadig noget min krop mangler, for det er stadig
meget slemt. Udover det har jeg psoriasis som også er værre end
nogensinde før. Jeg lider af migræne og højest sandsynligt psoriasis
gigt, som gør at jeg har slemme smerter I fingre, hænder, håndled, arme,
ben osv.
Alle de råd der er mod pms, jeg har prøvet det hele.
At være på en stram diæt er jeg sikker på kan hjælpe nogen. Men det
hjalp ikke mig i længden. Jeg prøver at være åben for at finde ud af,
hvad det er min krop mangler.
S.
Svar/kommentar:
Utrolig flot, at du gør og har gjort så meget for at
leve sundt. Derfor også ekstra ærgerligt, at det ikke har hjulpet dig.
Jeg ved ikke præcist hvilken diæt, du har være på, så
jeg kan ikke se, om den er fornuftig. Det hjælper ikke meget at være på
en stram diæt, hvis diæten er forkert.
Det handler mest om at vælge den rette diæt/kost og
gennemføre den konsekvent igennem længere tid.
Har du prøvet den kost, jeg anbefaler?
Evt. 100 % veganerkost? (uden tilsat olie, urter o.l.)
Er du blevet grundigt undersøgt af en læge? (det er
vigtigt).
Prøv en fedtfattig veganerkost der er rig på næringsrige
fødevarer
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm
Fedtfattig veganerkost kan indeholde små til moderate
mængder nødder og avocado, men ingen tilsat olie.
Ingen sukker eller andre raffinerede kulhydrater.
Prøv evt. også helt at udelade alle fødevarer, der
indeholder gluten i 2-3 måneder, og se om det gør en forskel.
Mere om sund kost:
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm
Det er naturligvis ikke sikkert, at ovennævnte (og de
andre råd bragt i de tidligere nyhedsbreve) vil hjælpe dig, men det
hjælper som regel ved PMS.
De fleste tænker, at de må mangle noget, når de får
problemer med helbredet eller oplever ubehagelige symptomer – fx den
rette medicin, bestemte vitaminer e.l. – men det er mere almindeligt at
det er et overskud, der giver problemer. Fx hvis der er noget i kosten,
du ikke kan tåle. De fleste mennesker indtager for meget kød, fedt,
olie, æg, mejeriprodukter, for meget sukker, for meget raffineret brød,
for mange stimulanser, for mange kalorier, osv.
De mest almindelige mangler er mangel på nok frugt og
grønt, mangel på god søvn, mangel på motion og/eller mangel på frisk
luft.
"Først når
mennesket accepterer, at han er del af den sandhed, han søger, bliver
sandhederne synlige.
–
Shirley MacLaine