Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 42, 2007

 1. Fedtfattig kost mindsker risiko for kræft i æggestokke

 2. Hvordan du vurderer kosttilskud (9)

 3. Mail: Er der nok B12-vitamin i vegetabilske fødevarer?

 4. Mail: Skal jeg tage B12-vitamin?

 5. Mail: Vedr. kosttilskud

 6. Lidt af hvert


Kære læser

Jeg har modtaget mange interessante mails vedr. kosttilskud. Flere af de mest relevante mails bringer jeg i løbet af de næste uger.

Vi fortsætter med emner, så længe der er interesse for det.

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Når vi ikke længere er i stand til at ændre en situation, udfordres vi til at ændre os selv.”

-- Viktor Frankl, 1905-1997, australsk neurolog og psykiater


1) Fedtfattig kost mindsker risiko for kræft i æggestokke

På længere sigt vil en fedtfattig kost mindske kvinders risiko for at få kræft i æggestokkene.

Forskere undersøgte forekomsten af kræft i æggestokkene og andre kræfttyper blandt 48.835 kvinder og fulgte kvinderne i 8 år.

Målet med undersøgelsen var at sænke fedtenergiprocenten til 20, og at øge indtagelsen af grøntsager, frugt og kornprodukter.

I løbet af de første fire år var der ikke mindre risiko blandt de kvinder, der spise meget fedtfattigt (fedtenergiprocent på ca. 20), men på lidt længere sigt – over de 8 år – var der en tydelig forskel.

Selv om risikoen for kræft i æggestokken ikke var mindre de første fire år på en fedtfattig kost viste undersøgelsen, at risikoen blev reduceret med hele 40 % de sidste fire år af undersøgelsen.

Undersøgelsen viser altså, at kvinder på længere sigt har betydelig mindre risiko for at få kræft i æggestokkene, når de holder sig til en fedtfattig kost.

Kilde: Prentice RL, Thomson CA, Caan, et al. Low-fat dietary pattern and cancer incidence in the Women’s Health Initiative dietary modification randomized controlled trial. J Natl Cancer Inst. 2007;99:1534-1543.

Mere om sunde kostvaner her:
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm


Om The Secret / What the Bleep ...

Kære John.

“What the bleep do we (k)now” modtog jeg I går med posten. Den har jeg ikke set endnu.

The Secret er en øjenåbner.

Selvom jeg ”vidste”, at det var sandt, havde jeg ikke fået det ”under huden”.

Jeg så filmen for en uge siden, er begyndt at læse bogen på dansk, og har lavet min første liste.

Åbner øjnene om morgenen på en ny måde.

Og så falder man let tilbage til gamle mønstre, men det gør man ikke ret længe ad gangen.

Man har egen fri vilje, og man er en del af en større helhed, som selvsagt omfatter andre mennesker.

Den fulde forståelse får man vist først, når man har arbejdet med troen længe.

Kan varmt anbefales at gå i gang!

Med venlig hilsen
Ulla

Jeg hører også gerne fra andre, der enten har set ”What the Bleep” eller ”The Secret”.

Hvad mener du om disse film?
Er de til at forstå?
Hvorfor er filmene blevet så populære?
Hvad kan vi lære fra dem?

Jeg bringer både kritiske og positive udtalelser om filmene, så skriv bare, uanset hvad du mener :-)


2) Hvordan du vurderer kosttilskud (9)

Et af de væsentligste bekymringer mange har, når de går over til vegetarkost, er om de kommer til at mangle proteiner, vitaminer eller andre næringsstoffer.

Det er lidt besynderligt, hvorfor mange såkaldte ernæringseksperter især har for vane at påpege de risici, der kan være forbundet med at være vegetar – fx at man kan komme til at mangle protein, jern, zink, B12 osv.

Ikke fordi der er noget galt i at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er at være dækket ind med alle næringsstoffer, men hvorfor ikke først og fremmest påpege alle de fordele der er ved en vegetarkost!?

Vegetarer får generelt set langt flere gavnlige stoffer og langt færre skadelige stoffer i deres kost!

Der er dog visse stoffer, som vegetarer skal være opmærksomme på:

 • Fordi mange veganere bruger havsalt eller andet salt, der ikke er tilsat jod, og fordi de ikke spiser fisk, kan de komme i underskud af jod. Den danske jord er forholdsvis jodfattig, og medmindre du får jod fra fisk, salt med tilsat jod, kosttilskud med jod eller af og til spiser tang, er der risiko for, at du kan komme til at mangle jod. Det klares let ved enten at tage kosttilskud, der indeholder jod eller ved at kosten også af og til indeholder tang (der er rig på jod).

 • Selen. En veganerkost indeholder sandsynligvis nok selen. Hvis du vil være på den sikre side så tag kosttilskud, der indeholder ca. 50 mikrogram selen eller sørg for at kosten også indeholder lidt paranødder (som er meget rige på selen).

 • De vitaminer, som især vegetarer skal være opmærksomme på, er B12-vitamin og D-vitamin. Mangel på B12 kan forårsage uoprettelige skader. Hvis du helt afholder dig fra alle animalske fødevarer (hvilket sandsynligvis er det sundeste), bør du altså tage tilskud af B12-vitamin. Eftersom du langt fra kan forvente at optage/udnytte al B12-vitamin fra en tablet, er det bedre at tage noget større doser. Fx B12-tabletter a 9 mikrogram og/eller af og til en tablet med højere indhold af B12-vitamin.

 • I Danmark er det svært at få nok D-vitamin om vinteren (der er ikke nok sol). Derfor bør vi sørge for nok sol om sommeren og tage kosttilskud med D-vitamin om vinteren.

 • Kalk. Vegetarer, der ikke indtaget mælk eller mejeriprodukter (hvilket er det sundeste), bør være opmærksomme på, at de får nok kalk gennem kosten eller tage tilskud af kalk.

Det eneste vitamin som 100 % vegetarer (veganere) bliver nødt til at tage som tilskud er B12-vitamin, da de ikke kan få vitaminet på anden vis.

Regel nr. 10 er altså:

Tag tilskud af B12-vitamin, hvis du er veganer

Nedenfor et par mails vedr. B12 ...


3) Mail: Er der nok B12-vitamin i vegetabilske fødevarer?

Kære John

I nyhedsbrevet uge 39, afsluttede du et svar på en mail som følger:

"Hvis nogen mener, at det ikke er tilfældet, hører jeg gerne præcist hvilket næringsstof, vi ikke kan få nok af fra en sund kost og varieret kost."

Jeg er en ung kvindelig vegetar, som også er en af dem der snildt spiser et kilo frugt og grønt dagligt eller mere og kun spiser ganske få mælkeprodukter.

For nogle år tilbage begyndte jeg at tilføje et tilskud af B12 til min kost, efter at nogle venner af mig, som er veganere, nær havde mistet deres spædbarn pga. B12 mangel.

Senere fandt jeg så ud af, at kroppen faktisk genbruger B12 vitaminet, men at manglen kan opstå hvis man ikke spiser varieret.

Jeg stoppede så med tilskuddet, men begyndte igen da jeg blev gravid med min datter og tilfældigvis stødte på en annonce på netdoktor der omhandlede, at børn af vegetarer ofte kom til at mangle B12 vitaminet. Jeg har tænkt mig at fortsætte med tilskuddet så længe jeg ammer.

Jeg ved kun at vitaminet findes i kød, fisk, ost og andre animalske produkter, som jeg ser det, ikke kan gå under kategorien sund kost. Kan du sige mig om det findes i tilstrækkelig grad i vegetabilske produkter?

Med venlig hilsen
Isianalou

PS: Helt uden for kontekst har jeg lige lyst til at nævne, at jeg til min store glæde i dag har opdaget, at der findes vegetabilske jerndråber til baby. De hedder Danasan og kan købes i Matas. Jeg havde ellers fået at vide både på apoteket og i helsekostforretningen, at det ikke fandtes, så det var til min store glæde da en dame fangende min opmærksomhed på en Livsstils Messe i dag. Bare lige en oplysning hvis nogle forældre skulle stå og i samme situation.

Kære Isianalou

B12-vitamin findes ikke i vegetabilske fødevarer, men kun i kød og andre animalske fødevarer.

Det er derfor meget vigtigt at veganere tager tilskud af B12!

Hvis du vælger at lade være med at tage B12, skal du i hvert fald regelmæssigt få målt B12 hos lægen.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Skal jeg tage B12-vitamin?

Hej John

Jeg har brug for et råd, jeg er en kvinde på 48 år, jeg har altid levet helt traditionelt, men for 2 måneder siden besluttede jeg at nu var det slut med at spise kød, i første omgang var det dyrevelfærden der var den stærkeste motivation, og det er også stadig det der er min drivkraft, men jeg har også opdaget at der er mange sidegevinster.

Jeg har det meget bedre, har mere energi og har tabt mig ca. 5 kg, hvilket jeg er meget glad for.

Jeg er nu gået skridtet videre, og lever næsten helt vegansk. Det er den bedste beslutning jeg har truffet for mig selv, men er nu kommet i tvivl: Hvad med B12, hvordan kan jeg få det?

Der er mange meninger om man som veganer skal tage det som tilskud, eller om det ikke er nødvendigt, jeg er ikke tilhænger af kosttilskud og har altid ment at ved at spise varieret er man dækket ind, jeg spiser frugt og grønt gennem hele dagen, og min aftensmad er et tilberedt vegansk måltid. Hvad mener du? Skal jeg tage et tilskud af B12?

Med venlig hilsen
Lisbeth

Hej Lisbeth

Der findes forskellige meninger om B12. Nogle veganere klarer sig tilsyneladende fint uden tilskud af B12-vitamin, andre får problemer.

Under alle omstændigheder er B12-mangel ikke noget at spøge med. Tag derfor tilskud af B12.

Tilskud af B12 er dog helt uskadelig, selv i store doser. Du kan derfor vælge en stærk B12-vitamin og kun tage en tablet af og til.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Mail: Vedr. kosttilskud

Hej John

Efter at jeg har læst Biopat Herdis Sveiensdottir brev vedrørende kosttilskud og din opfordring til debat omkring kosttilskud, vil jeg gerne komme med mit syn på kosttilskud (med hensyn til Herdis opfordring til dig om at spørge dine venner og dem du kender). ...

Siden jeg selv startede på at dyrke grønsager, bage, sylte og opbevare naturens eget kost- og lønkammer, har jeg lært mine børn at leve så tæt på naturens føde som det kan lade sig gøre. Ingen af mine børn tager kosttilskud eller vitaminer og har aldrig gjort. Derimod lever vi så tæt på og af naturens egne kostkilder. Børnene har aldrig fejlet noget. Vores huslæge roste os hver gang jeg var på besøg med børnene. Der var aldrig noget galt. Børnene var sunde yderst og inderst og i fuld harmoni med sig selv. Jeg er sikker på at hvis man starter med at give sine børn et indtryk af hvad madkvalitet er på et tidligt tidspunkt i livet, så vil børnene i vid udstrækning også blive ved at opleve kvalitet. ...

Derfor kære læsere, kan jeg anbefale at man skruer ned for kemiske vitaminprodukter og lever i glæde over livets mangfoldige lønkammer på din krops og naturens præmisser.

Keld Eliasen


6) Lidt af hvert

Hyperaktive børn spises af med piller

Det sker ofte, at børnepsykiatere spiser børnene af med piller. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Børn & Unge har foretaget blandt medlemmer af ADHD-foreningen.
Børn & Unge 24, 2009

Færre pesticidrester i dansk frugt end tidligere

Efter flere år med et stigende antal fund af pesticidrester i dansk frugt ser det nu ud til, at kurven er knækket. I 2006 er der konstateret et fald i fundene af rester efter pesticid i dansk frugt som æbler, pærer og jordbær i forhold til tallene for 2005, viser ny rapport fra Fødevarestyrelsen.

Økologiske fødevarer er, sammenlignet med konventionelle fødevarer, fortsat et godt alternativ for forbrugere, som ønsker at undgå pesticider.
Læs mere her

Sund mad forbedrer skolebørns indlæring

Forskerne testede 780 skolebørn med forskellig ernæringstilstand i Australien og Indonesien. Hvert andet barn fik ekstra jern, zink, vitaminer og fiskeolier i deres kost, mens resten ikke gjorde. Efter blot 12 måneder havde børnene, der havde fået den sunde kost, generelt en bedre sundhedstilstand, udviklet sig bedre fysisk, og de klarede sig også bedre i skolen end de øvrige børn.
(24 timer 12-10-2007)

Hyben lindrer slidgigtsmerter

Et nyt dansk forsøg viser, at hybenpulver kan styrke de smertende led hos slidgigtpatienter.

Resultaterne af forsøget viste, at gruppen, der fik det aktive hybenpulver havde det betydeligt bedre end placebo-gruppen. De havde bl.a. færre ledsmerter, en øget mobilitet og et mindre forbrug af smertestillende medicin.
Jyllands Posten 06-10-2007

Kropspleje Deklarationer snyder dig

Forbrugerrådet har fundet kemikalier i tre deodoranter og ti hårprodukter, selv om det ikke stod på deklarationen. Flere af stofferne kan give allergiske reaktioner.
Politiken 14-10-2007


"I et afgørende sæt, er selvtillid forskellen."

-- Chris Evert, Tennismester


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.