Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 42, 2007
-
Fedtfattig kost mindsker risiko for kræft i
æggestokke
-
Hvordan du vurderer kosttilskud (9)
-
Mail: Er der nok B12-vitamin i vegetabilske
fødevarer?
-
Mail: Skal jeg tage B12-vitamin?
-
Mail: Vedr. kosttilskud
-
Lidt af hvert
Kære læser
Jeg har modtaget mange interessante mails vedr.
kosttilskud. Flere af de mest relevante mails bringer jeg i løbet af de
næste uger.
Vi fortsætter med emner, så længe der er interesse for
det.
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
e.l. til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”Når vi ikke
længere er i stand til at ændre en situation, udfordres vi til at ændre
os selv.”
-- Viktor
Frankl, 1905-1997, australsk neurolog og psykiater
På længere sigt vil en fedtfattig kost mindske kvinders
risiko for at få kræft i æggestokkene.
Forskere undersøgte forekomsten af kræft i æggestokkene
og andre kræfttyper blandt 48.835 kvinder og fulgte kvinderne i 8 år.
Målet med undersøgelsen var at sænke fedtenergiprocenten
til 20, og at øge indtagelsen af grøntsager, frugt og kornprodukter.
I løbet af de første fire år var der ikke mindre risiko
blandt de kvinder, der spise meget fedtfattigt (fedtenergiprocent på ca.
20), men på lidt længere sigt – over de 8 år – var der en tydelig
forskel.
Selv om risikoen for kræft i æggestokken ikke var mindre
de første fire år på en fedtfattig kost viste undersøgelsen, at risikoen
blev reduceret med hele 40 % de sidste fire år af undersøgelsen.
Undersøgelsen viser altså, at kvinder på længere sigt
har betydelig mindre risiko for at få kræft i æggestokkene, når de
holder sig til en fedtfattig kost.
Kilde: Prentice RL, Thomson CA, Caan, et al. Low-fat
dietary pattern and cancer incidence in the Women’s Health Initiative
dietary modification randomized controlled trial. J Natl Cancer Inst.
2007;99:1534-1543.
Mere om sunde kostvaner her:
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm
Om The Secret / What the Bleep ...
Kære John.
“What the bleep do we (k)now” modtog jeg I går med
posten. Den har jeg ikke set endnu.
The Secret er en øjenåbner.
Selvom jeg ”vidste”, at det var sandt, havde jeg ikke
fået det ”under huden”.
Jeg så filmen for en uge siden, er begyndt at læse bogen
på dansk, og har lavet min første liste.
Åbner øjnene om morgenen på en ny måde.
Og så falder man let tilbage til gamle mønstre, men det
gør man ikke ret længe ad gangen.
Man har egen fri vilje, og man er en del af en større
helhed, som selvsagt omfatter andre mennesker.
Den fulde forståelse får man vist først, når man har
arbejdet med troen længe.
Kan varmt anbefales at gå i gang!
Med venlig hilsen
Ulla
Jeg hører også gerne fra andre,
der enten har set ”What
the Bleep” eller ”The
Secret”.
Hvad mener du om disse film?
Er de til at forstå?
Hvorfor er filmene blevet så populære?
Hvad kan vi lære fra dem?
Jeg bringer både kritiske og
positive udtalelser om filmene, så skriv bare, uanset hvad du mener :-)
Et af de væsentligste bekymringer mange har, når de går
over til vegetarkost, er om de kommer til at mangle proteiner, vitaminer
eller andre næringsstoffer.
Det er lidt besynderligt, hvorfor mange såkaldte
ernæringseksperter især har for vane at påpege de risici, der kan være
forbundet med at være vegetar – fx at man kan komme til at mangle
protein, jern, zink, B12 osv.
Ikke fordi der er noget galt i at gøre opmærksom på, hvor
vigtigt det er at være dækket ind med alle næringsstoffer, men hvorfor
ikke først og fremmest påpege alle de fordele der er ved en
vegetarkost!?
Vegetarer får generelt set langt flere gavnlige stoffer
og langt færre skadelige stoffer i deres kost!
Der er dog visse stoffer, som vegetarer skal være
opmærksomme på:
-
Fordi mange veganere bruger havsalt eller
andet salt, der ikke er tilsat jod, og fordi de ikke spiser fisk,
kan de komme i underskud af jod.
Den danske jord er forholdsvis jodfattig, og medmindre du får jod
fra fisk, salt med tilsat jod, kosttilskud med jod eller af og til
spiser tang, er der risiko for, at du kan komme til at mangle jod.
Det klares let ved enten at tage kosttilskud, der indeholder jod
eller ved at kosten også af og til indeholder tang (der er rig på
jod).
-
Selen. En veganerkost indeholder sandsynligvis nok
selen. Hvis du vil være på den sikre side så tag kosttilskud, der
indeholder ca. 50 mikrogram selen eller sørg for at kosten også
indeholder lidt paranødder (som er meget rige på selen).
-
De vitaminer, som især vegetarer skal være
opmærksomme på, er B12-vitamin og D-vitamin. Mangel på B12 kan
forårsage uoprettelige skader. Hvis du helt afholder dig fra alle
animalske fødevarer (hvilket sandsynligvis er det sundeste), bør du
altså tage tilskud af B12-vitamin. Eftersom du langt fra kan
forvente at optage/udnytte al B12-vitamin fra en tablet, er det
bedre at tage noget større doser. Fx B12-tabletter a 9 mikrogram
og/eller af og til en tablet med højere indhold af B12-vitamin.
-
I Danmark er det svært at få nok D-vitamin om
vinteren (der er ikke nok sol). Derfor bør vi sørge for nok sol om
sommeren og tage kosttilskud med D-vitamin om vinteren.
-
Kalk. Vegetarer, der ikke indtaget mælk eller
mejeriprodukter (hvilket er det sundeste), bør være opmærksomme på,
at de får nok kalk gennem kosten eller tage tilskud af kalk.
Det eneste vitamin som 100 % vegetarer (veganere) bliver
nødt til at tage som tilskud er B12-vitamin, da de ikke kan få vitaminet
på anden vis.
Regel nr. 10 er altså:
Tag tilskud
af B12-vitamin, hvis du er veganer
Nedenfor et par mails vedr. B12 ...
Kære John
I nyhedsbrevet uge 39, afsluttede du et svar på en mail
som følger:
"Hvis nogen mener, at det ikke er tilfældet, hører jeg
gerne præcist hvilket næringsstof, vi ikke kan få nok af fra en sund
kost og varieret kost."
Jeg er en ung kvindelig vegetar, som også er en af dem
der snildt spiser et kilo frugt og grønt dagligt eller mere og kun
spiser ganske få mælkeprodukter.
For nogle år tilbage begyndte jeg at tilføje et tilskud
af B12 til min kost, efter at nogle venner af mig, som er veganere, nær
havde mistet deres spædbarn pga. B12 mangel.
Senere fandt jeg så ud af, at kroppen faktisk genbruger
B12 vitaminet, men at manglen kan opstå hvis man ikke spiser varieret.
Jeg stoppede så med tilskuddet, men begyndte igen da jeg
blev gravid med min datter og tilfældigvis stødte på en annonce på
netdoktor der omhandlede, at børn af vegetarer ofte kom til at mangle
B12 vitaminet. Jeg har tænkt mig at fortsætte med tilskuddet så længe
jeg ammer.
Jeg ved kun at vitaminet findes i kød, fisk, ost og
andre animalske produkter, som jeg ser det, ikke kan gå under kategorien
sund kost. Kan du sige mig om det findes i tilstrækkelig grad i
vegetabilske produkter?
Med venlig hilsen
Isianalou
PS: Helt uden for kontekst har jeg lige lyst til at
nævne, at jeg til min store glæde i dag har opdaget, at der findes
vegetabilske jerndråber til baby. De hedder Danasan og kan købes i
Matas. Jeg havde ellers fået at vide både på apoteket og i
helsekostforretningen, at det ikke fandtes, så det var til min store
glæde da en dame fangende min opmærksomhed på en Livsstils Messe i dag.
Bare lige en oplysning hvis nogle forældre skulle stå og i samme
situation.
Kære Isianalou
B12-vitamin findes ikke i vegetabilske fødevarer, men
kun i kød og andre animalske fødevarer.
Det er derfor meget vigtigt at veganere tager tilskud af
B12!
Hvis du vælger at lade være med at tage B12, skal du i
hvert fald regelmæssigt få målt B12 hos lægen.
Med venlig hilsen
John Buhl
Hej John
Jeg har brug for et råd, jeg er en kvinde på 48 år, jeg
har altid levet helt traditionelt, men for 2 måneder siden besluttede
jeg at nu var det slut med at spise kød, i første omgang var det
dyrevelfærden der var den stærkeste motivation, og det er også stadig
det der er min drivkraft, men jeg har også opdaget at der er mange
sidegevinster.
Jeg har det meget bedre, har mere energi og har tabt mig ca. 5 kg,
hvilket jeg er meget glad for.
Jeg er nu gået skridtet videre, og lever næsten helt vegansk. Det er den
bedste beslutning jeg har truffet for mig selv, men er nu kommet i
tvivl: Hvad med B12, hvordan kan jeg få det?
Der er mange meninger om man som veganer skal tage det som tilskud,
eller om det ikke er nødvendigt, jeg er ikke tilhænger af kosttilskud og
har altid ment at ved at spise varieret er man dækket ind, jeg spiser
frugt og grønt gennem hele dagen, og min aftensmad er et tilberedt
vegansk måltid. Hvad mener du? Skal jeg tage et tilskud af B12?
Med venlig hilsen
Lisbeth
Hej Lisbeth
Der findes forskellige meninger om B12. Nogle veganere
klarer sig tilsyneladende fint uden tilskud af B12-vitamin, andre får
problemer.
Under alle omstændigheder er B12-mangel ikke noget at
spøge med. Tag derfor tilskud af B12.
Tilskud af B12 er dog helt uskadelig, selv i store
doser. Du kan derfor vælge en
stærk B12-vitamin og kun tage en tablet af og til.
Med venlig hilsen
John Buhl
Hej John
Efter at jeg har læst Biopat Herdis Sveiensdottir brev
vedrørende kosttilskud og din opfordring til debat omkring kosttilskud,
vil jeg gerne komme med mit syn på kosttilskud (med hensyn til Herdis
opfordring til dig om at spørge dine venner og dem du kender). ...
Siden jeg selv startede på at dyrke grønsager, bage,
sylte og opbevare naturens eget kost- og lønkammer, har jeg lært mine
børn at leve så tæt på naturens føde som det kan lade sig gøre. Ingen af
mine børn tager kosttilskud eller vitaminer og har aldrig gjort. Derimod
lever vi så tæt på og af naturens egne kostkilder. Børnene har aldrig
fejlet noget. Vores huslæge roste os hver gang jeg var på besøg med
børnene. Der var aldrig noget galt. Børnene var sunde yderst og inderst
og i fuld harmoni med sig selv. Jeg er sikker på at hvis man starter med
at give sine børn et indtryk af hvad madkvalitet er på et tidligt
tidspunkt i livet, så vil børnene i vid udstrækning også blive ved at
opleve kvalitet. ...
Derfor kære læsere, kan jeg anbefale at man skruer ned
for kemiske vitaminprodukter og lever i glæde over livets mangfoldige
lønkammer på din krops og naturens præmisser.
Keld Eliasen
Hyperaktive børn spises af med piller
Det sker ofte, at børnepsykiatere spiser børnene af med
piller. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Børn & Unge har
foretaget blandt medlemmer af ADHD-foreningen.
Børn & Unge 24, 2009
Færre pesticidrester i dansk frugt end tidligere
Efter flere år med et stigende antal fund af
pesticidrester i dansk frugt ser det nu ud til, at kurven er knækket. I
2006 er der konstateret et fald i fundene af rester efter pesticid i
dansk frugt som æbler, pærer og jordbær i forhold til tallene for 2005,
viser ny rapport fra Fødevarestyrelsen.
Økologiske fødevarer er, sammenlignet med konventionelle
fødevarer, fortsat et godt alternativ for forbrugere, som ønsker at
undgå pesticider.
Læs mere her
Sund mad forbedrer skolebørns indlæring
Forskerne testede 780 skolebørn med forskellig
ernæringstilstand i Australien og Indonesien. Hvert andet barn fik
ekstra jern, zink, vitaminer og fiskeolier i deres kost, mens resten
ikke gjorde. Efter blot 12 måneder havde børnene, der havde fået den
sunde kost, generelt en bedre sundhedstilstand, udviklet sig bedre
fysisk, og de klarede sig også bedre i skolen end de øvrige børn.
(24 timer 12-10-2007)
Hyben lindrer slidgigtsmerter
Et nyt dansk forsøg viser, at hybenpulver kan styrke de
smertende led hos slidgigtpatienter.
Resultaterne af forsøget viste, at gruppen, der fik det
aktive hybenpulver havde det betydeligt bedre end placebo-gruppen. De
havde bl.a. færre ledsmerter, en øget mobilitet og et mindre forbrug af
smertestillende medicin.
Jyllands
Posten 06-10-2007
Kropspleje Deklarationer snyder dig
Forbrugerrådet har fundet kemikalier i tre deodoranter
og ti hårprodukter, selv om det ikke stod på deklarationen. Flere af
stofferne kan give allergiske reaktioner.
Politiken 14-10-2007
"I et
afgørende sæt, er selvtillid forskellen."
-- Chris
Evert, Tennismester