Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 42, 2008


  1. Diagnoser
  2. Høje doser C-vitamin passer ikke sammen med kemoterapi
  3. Visse kosttilskud undergraver måske kræftbehandling
  4. B6-vitamin måske med til at forebygge kræft
  5. Mail: Vegetarer på restaurant
  6. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


"Begynd med at gøre hvad der er nødvendigt; gør derefter hvad der er muligt; og pludselig gør du det umulige."

-- St. Francis of Assisi


1) Diagnoser

Jeg bringer her en lille mail-veksling med en læser, som måske vil interessere dig.

Det er ikke så meget selve emnet -- for lidt mavesyre -- som det faktum, at læseren mere eller mindre har accepteret en diagnose på et meget tyndt grundlag. En udpræget tendens hos næsten alle, der besøger læger og alternative behandlere for at få en afklaring på deres symptomer.

Vi forsætter snakken om diagnoser efter nedenstående mails:

Hej John!

Jeg har i mange år lidt af for lidt mavesyre. Symptomerne er stort set de samme som ved for meget mavesyre, og jeg er blevet diagnosticeret af en bio- og homøopat.

Hun anbefalede nogle tabletter som hjalp mig meget og som blev forbudt efter et par år. Jeg fik så HCL COMPLEX fra Natur Drogeriet i nogle år, så blev de forbudt, så fik jeg ostevalle (smager frygteligt) og har nu i det seneste 1/2 års tid, haft stor glæde af PB Complex, igen fra Natur Drogeriet! Da jeg ville købe nogle i dag, fik jeg at vide, at de er blevet forbudt af Lægemiddelstyrelsen. Det eneste alternativ er igen ostevalle!

Har du et andet godt råd, for jeg er meget plaget af mavesyremanglen - specielt når jeg er stresset, hvilket jeg er i denne periode, fordi jeg er arbejdssøgende!

Undskyld dette laaaaaaaaaaange spørgsmål - jeg er desperat!

Gode hilsener
Kirstine

Hej Kirstine

Først: Er du sikker på, at du har for lidt mavesyre?

Hvordan har din biopat/homøopat testet det? (Jeg kender ingen biopat- eller homøopattest, der kan vise det).

Normalt producerer kroppen den mavesyre, der er nødvendig. Og hvis der er problemer med mavesyre (eller andre problemer med mave-tarm-systemet) forsvinder de som regel helt af sig selv med de rette kostvaner.

Men først og fremmest skal du gå til din læge og forklare dine symptomer, og få en snak med ham om, hvad der evt. er galt. Hvis han ikke ved, hvad der er galt, kan du som sagt alligevel komme langt med meget sunde kostvaner!

Med venlig hilsen
John Buhl

Hej John!

Det er ca. 16-17 år siden, jeg fik diagnosen. Testen var noget med at jeg holdt en kort stang med en ledning i hver hånd og ledningerne førte op til et apparat, der målte reaktionen (?), når forskellige præparater kom i nærheden af mig -- husker ikke hvordan ...

Jeg vil så prøve min læge!

Lune hilsner
Kirstine

Hej Kirstine

Den test, du fik fortaget, måler elektriske spændinger forskellige steder på huden (akupunkturpunkter). Det er ikke en test, der på nogen måde kan vise, om du har for lidt eller for meget mavesyre.

Jeg synes, at du skal glemme alt om den diagnose, og få en snak med din læge om dine problemer.

Det er ikke sikkert, at din læge umiddelbart kan sige, hvad der er galt -- måske begynder han også bare at gætte -- så lær at være lidt skeptisk, når du får diagnoser, uanset om de kommer fra en læge eller alternativ behandler.

Stil spørgsmål og få en forklaring på, hvordan lægen/behandleren er kommet frem til diagnosen.

Læger og alternative behandlere er ofte alt for hurtige til at komme med forklaringer eller deres bedste gæt og glemmer så, at patienten ikke altid er klar over, at diagnosen er et gæt eller måske blot den mest sandsynlige forklaring.

Uanset hvad du ellers gør, så begynd at forbedre dine kostvaner.

Med venlig hilsen
John Buhl

Mere om diagnoser ...

Røntgen, lydscanning, blodprøver og andre undersøgelser kan vise hvad der er galt, og hvad der skal gøres.

Alt for mange diagnoser er dog vage, utilstrækkelige eller ganske enkelt gætteri. ”Det er en virus, der giver dig feber”, ”Du har lavt blodsukker”, ”Din hovedpine skyldes stress på dit arbejde” og den slags udtalelser er som regel ren gætteri.

Mange læger og alternative behandlere er tilbøjelige til at stille diagnoser på et meget løst grundlag.

Faktisk er forkerte diagnoser ret almindelige.

Har du på fornemmelsen, at din læge eller naturlæge stiller en diagnose på et tyndt grundlag, har du sandsynligvis ret!

Når diagnosen stilles på baggrund af konkrete og pålidelige tests (eller viden) -- fx er blodtrykket højt, hvis en måling viser det, en arm er brækket, hvis et røntgenbillede viser det osv. -- er diagnosen naturligvis meget vigtig for at kunne vælge den rette behandling.

Men mange diagnoser skal tages med forbehold -- især hvis lægen/behandleren ikke er sikker, men vurderer eller gætter (hvilket der ikke er noget galt i, så længe det er klart for både patient og læge/behandler at det er en vurdering eller sandsynlig forklaring).

Hvis du lider af symptomer eller en sygdom, som du har svært ved at få bugt med er årsagen måske, at du er overbevist om, at en forkert stillet diagnose er rigtig -- altså at du modtager behandling eller behandler dig selv på baggrund af en forkert eller utilstrækkelig diagnose.

Det er naturligvis også muligt at du modtager forkert behandling selv om diagnosen er korrekt.

Hvis du i større eller mindre grad har tilrettelagt dit liv, din livsstil eller en næsten vedvarende behandling efter en diagnose -- som en læge, naturlæge, din mor, din chef eller en anden har givet dig, uden det har ført ret meget godt med sig -- bør du tage den op til ny vurdering.

Hvis den behandling, du modtager lindrer eller afhjælper dine symptomer, men symptomerne vender tilbage hver gang, du holder op med medicinen eller afbryder behandlingen, er det nok også på høje tid, at du griber tingene an på en lidt anden måde!

Få evt. inspiration til, hvad du kan gøre, under Hvordan Rask? på nomedica.dk


2) Høje doser C-vitamin passer ikke sammen med kemoterapi

Et forsøg har vist, at C-vitamin i form af askorbinsyretilskud måske beskytter kræftceller mere end de beskytter raske celler, og derved mindsker virkningen af kræftmedicin.

Tilskud med askorbinsyre har altså måske den uheldige virkning, at kræftpatienter reagerer dårligere på kemoterapi.

Amerikanske forskere testede virkningen af askorbinsyre sammen med en række præparater mod kræft og fandt, at alle de præparater, de testede, virkede dårligere, når celler først var blevet behandlet med askorbinsyre.

I et laboratorium blev 30 - 70 % færre kræftceller dræbt af forskellige former for kemoterapi, når celler i laboratoriet først var blevet behandlet med askorbinsyre.

Et opfølgende forsøg med mus viste at svulster voksede hurtigere i mus, når musene først var blevet behandlet med askorbinsyre.

På baggrund af undersøgelsen vurderer forskerne, at noget tilsvarende kan være tilfældet hos kræftpatienter. I forsøget blev der givet, hvad der svarer til en høj dosis af C-vitamin.

Forskerteamet har i en tidligere undersøgelse påvist, at C-vitamin ser ud til at hobe sig mere op i kræftceller end i normale og sunde celler, hvilket forklarer hvorfor C-vitaminet beskytter kræftceller ekstra meget mod kemoterapi.

Visse tidligere studier har også tydet på, at ekstra mængder af vitaminet måske kan være gavnligt for kræftpatienter, da C-vitamin er en antioxidant, men i dette nye studie, opdagede forskerne, at C-vitamin tilsyneladende især beskytter de såkaldte mitochondrier inde i kræftcellerne, som kræftmedicin forsøger at påvirke så cellen dør. Derved gøres kræftmedicinen mindre effektiv.

Forskerne understreger, at der skal mere forskning til, der også inkluderer mennesker, før det med sikkerhed kan siges, om det er godt eller skidt for kræftpatienter at tage tilskud af C-vitamin under kræftbehandling.

Forskerne opfordrer kræftpatienter til at få deres vitaminer gennem en varieret kost.

BBC 30-9-2008

Kommentar:

Der er i høj grad brug for mere forskning og vished om virkningen af vitaminer og andre kosttilskud, som mange kræftpatienter indtager!

Der er også forsøg der angiveligt har vist, at C-vitamin har en positiv virkning overfor kræft.

Speciallæge Claus Hancke skriver bl.a., at C-vitamin bremser kræftvækst. Han mener, at mere end 30 års erfaring har vist kræfthæmmende effekt af C-vitamin i såvel reagensglasforsøg, dyreforsøg som humanforsøg. Læs evt. hele hans artikel her

Indtil der er mere klarhed/vished om, hvordan C-vitamin (og andre tilskud) virker ved kræft -- og sammen men kræftbehandling -- er det meget vigtigt, at kræftpatienter:

1) fortæller deres læge ALT om hvilke kosttilskud og andre præparater de indtager

2) så vist muligt får alle vitaminer og andre næringsstoffer fra kosten

Efter min mening er kræftlæger alt for hurtige til at afskrive anden behandling, end den de står for. Og alternative behandlere er generelt alt for hurtige til at afskrive traditionel kræftbehandling og i stedet anbefale tvivlsomme eller virkningsløse præparater.

Og nu vi er ved emnet ...


3) Visse kosttilskud undergraver måske kræftbehandling

Ved at efterligne virkningen af østrogen i kroppen, kan genistein (et ”planteøstrogen”, der findes i visse kosttilskud) ophæve virkningen af bestemte former for kræftbehandling.

Forskerne opdagede, at kemoterapi til mus med østrogen-afhængig brystkræft virkede dårligere, når musene havde fået genistein -- og jo højere koncentration af genistein, desto mindre effektiv var letrozole (kræftmedicin).

Kilde: PubMed.
Carcinogenesis. 2008 Jul 16. [Epub ahead of print]

Kommentar:

Ovenstående understreger, hvor vigtigt det er, at kræftpatienter altid fortæller deres læge om de vitaminer og naturprodukter de evt. tager ved siden af deres kræftbehandling.

Jeg ved godt, at isoflavon soja eller Genistein på visse hjemmesider roses til skyerne og direkte anbefales til kræftpatienter, og en del patienter køber da givetvis også produkterne til det formål, men det kan altså være en rigtig dårlig idé!

Under alle omstændigheder skal lægen vide besked, og alle præparater, kræftpatienter ønsker at bruge sideløbende med en kræftbehandling, bør kun indtages i samråd med lægen/hospitalet.


4) B6-vitamin måske med til at forebygge kræft

Studier og befolkningsundersøgelser støtter tesen om, at B6-vitamin har en beskyttende virkning overfor endetarmskræft. Og nu har et stort studie fra Skotland, der inkluderede 2.028 mennesker med endetarmskræft og 2.722 i en kontrolgruppe, bekræftet at B6-vitamin i kosten eller som kosttilskud er med til at forebygge endetarmskræft.

Også en gennemgang af offentliggjorte videnskabelige studier viste en sammenhæng mellem B6-vitamin og lavere forekomst af endetamskræft.

Kilde: Dietary Vitamin B6 Intake and the Risk of Colorectal Cancer
Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 17, 171-182, January 1, 2008. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-07-0621

Kommentar:

Her finder du en omfattende liste af fødevarer der indeholder B6-vitamin.

Vælg så vidt muligt vegetabilske kilder og fravælg animalske kilder til B6-vitamin.


5) Mail: Vegetarer på restaurant

Hej John,

Jeg har med interesse læst de forskellige input til din brevkasse, fra vegetarer, om syn på de problemer der opstår ved vegetarens restaurant besøg.

Jeg håber jeg kan bidrage med lidt baggrunds info, der måske kan kaste lidt lys over problemet, altså den grøft der er, set fra vegetaren kontra restauranten.

Jeg er af den opfattelse at jeg kan forstå begge lejre, dels har jeg en mediterransk køkkenskole, placeret i Grækenland, med fokus på sund kost, dels er jeg sæsonmæssigt køkkenchef i en dansk restaurant.

Restauranters menukort afspejler eller bør afspejle hvad restauranten er bedst tjent med at sælge (den lever som bekendt af overskuddet fra sit salg).

Dette syn ser anderledes ud fra køkkenet end fra kundens side. Hvad enten restauranten anvender en avanceret Boston model [1] til at vælge sine retter på spisekortet, eller blot en snusfornuftig holdning, så vil det kun i yderste tilfælde være niche menuerne der overlever i de fleste restauranter.

Det betyder, at hvis der kun er ringe efterspørgsel på vegetarretter er det svært at give plads til dem på menukortet. Da danskerne generelt er meget kødspisende er det denne kundegruppe der favoriseres på spisekortet, og jeg tror desværre ikke på restauranten som sundhedsmoralsk forgangsmand, idet der er risiko for at man så taber kunder, hvis restauranten bliver moraliserende.

Travlhedsniveau m.m. er ofte den direkte årsag til manglende fleksibilitet, og travlhedsniveauet kan ikke altid ses fra kundens siddeplads.

Der er naturligvis også en menneske (kok) holdning til hvad der er interessant at arbejde med i køkkenet der spiller ind. Ligesom det undertiden ikke er helt entydigt for en kok hvad en vegetar egentlig spiser. (Når vi i køkkenet lægger øre til kundeønsker fra vegetarer er det sjældent den teoretiske definition på en vegetar, der ligger til grund).

Nu kan man mene, at det er der ikke megen service i, men det må huskes, at begrebet service er noget der foregår i den enkeltes hoved og ikke er almengyldigt målbart, så talemåden, at restauranter lever af at give god service kan ikke i alle tilfælde strækkes til at alle kunder vil opleve det således.

Dette kunne være lidt forsvar for hvorfor ikke alle restauranter kan leve op til vegetarens forventning.

På den anden side kan det jo ikke være så svært, at køkkenet i det mindste kan lave en grøntsagstallerken, når råvarerne alligevel er i køkkenet – deri er jeg ganske enig, men måske mangler der fantasi eller vilje?

Da vi mig bekendt ikke er født vegetarer, men det er en beslutning hen af vejen, er vegetarens mulighed i at tilpasse sine madindtagelser noget anderledes end fx allergiker der ikke i samme grad kan tilpasse sig. En vegetar kan fravælge at spise kødet på tallerkenen, men spise resten.

Jeg har i en periode i min karriere været kok på en Israelsk ambassade og om nogen er kosher spiseregler indviklede at håndtere, såvel i køkkenet som af den der spiser. Jeg har i den forbindelse set mange jøder som jeg ikke var bekendt med var jøder. Når jeg møder dem i restaurationssammenhæng gør disse ikke synderlig opmærksom på deres svært omsættelige spiseregler, det er sædvanligvis en privat handling på tallerknen, hvor det, der ikke kan spises, blot levnes. De har normalt en meget diplomatisk måde at håndtere problemet på. Desværre har jeg ikke samme opfattelse af vegetaren, mange gør utrolig meget opmærksom på sig selv for at få andre til at indrette konceptet til deres opfattelse, det er faktisk ganske uklædeligt og flytter undertiden fokus for et helt selskab.

De danske restauranter skal ved indgangen have et synligt menukort, det er også gældende for vegetarer, at det kan læses før man sætter sig. Finder man ikke det man ønsker vil det være høfligt inden man sætter sig, at forhøre sig om det vil være muligt osv., eller efterlade en høflig opfordring om at det et i tidens ånd at der også føres vegetarretter.

I Grækenland er det ved lov (gammel) bestemt at det altid skal være muligt at bestille suppe. En dygtig lobbyist gruppe kunne måske starte en lignende indsats for dansk restaurations lovgivning, så vegetarretter blev obligatorisk i Danmark!

Set fra restaurantens side kunne man jo måske også ønske som Brillat-Saverin skrev i 1826: Den uundværlige Egenskab hos Kokken er Punktlighed: det samme bør kunne siges om Gæsten. Med det mener jeg, at der en tilbøjelig hos gæsten til at efterspørge hvad der ikke står i menukortet, end at acceptere og se frem til at lade restaurantens kok fortolke maden, inden kunden fortolker den!

Med venlig hilsen
Niels-Aage Hansen

[1] Bostonmodellen er en økonomisk model til afgørelse for rentabilitet, er oparbejdet til en menuenginering hvor den enkelte restomsætning og økonomi vægtes. Denne model anvendes på de menuer der er i menukortet og ud fra en økonomisk betragtning findes en værdi for den enkelte rets overlevelses anbefaling.

Kommentar:

Hvad er din mening om restauranters udvalg af vegetarretter, og hvordan man som vegetar løse problemet på en god og diplomatisk måde?


6) Lidt af hvert

Danskerne propper sig med sovepiller

Danskerne kan ikke sove, og det giver en god omsætning på søvnmedicin. Ikke en sund udvikling, mener eksperter. Trods advarsler skyller tusindvis af danskere hver aften et par stærkt vanedannende sovepiller ned inden sengetid.
Politiken 8-10-2008

’Noller’ anklager: Læger pusher piller

Skarp kritik fra Grand Prix-vinder Niels ’Noller’ Olsen: Læger udskriver alt for mange stærkt vanedannede nervepiller. Lægerne 'burde skamme sig', siger musikeren.
BT 12-10-2008

Forskere advarer om global epidemi

Problemet med resistente bakterier stiger nu ifølge forskerne i et alarmerende tempo, især i de industrialiserede lande, og de frygter globale epidemier. Årsagen er, at stadig flere bakterier udvikler resistens (modstandsdygtighed) mod antibiotika.
videnskab.dk 30-9-2008


"Vores forestilling er den eneste begrænsning for, hvad vi kan håbe på at have i fremtiden."
-- Charles F. Kettering


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.