Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 42, 2011
- Er æg sunde?
- Mail: D-vitamin
- Mail: Mejeriprodukter
- Mail: Yoga og QiGong
|
|
|
Har historien
registreret tilfælde, hvor flertallet havde ret?
— Robert
Heinlein
Er æg sunde?
En ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet vurderer indtag af æg i
forhold til risikoen for udvikling af sygdomme. De skriver, at deres
litteraturgennemgang peger i retning af, at for raske personer ser
risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type 2 diabetes ikke ud
til at blive påvirket af at spise seks æg om ugen. Der mangler stadig
dokumentation for risikoen i forhold til en lang række andre
sygdomme.(1)
Bemærk det forsigtige sprogbrug i rapporten, såsom "peger i retning
af" og "ser ikke ud til".
Det er klogt. Der er nemlig ingen, der helt ved, hvordan det
forholder sig med æg, og undersøgelser peger i forskellige retninger.
Indtil videre er forskerne dog enige om, at for mange æg ikke er godt
— og en del mennesker nok har bedst af helt at undgå æg.
Jeg mener, at DTU´s rapport er mangelfuld.
For det første burde de gøre det mere klart, at æg over en vis mængde
har negativ indflydelse på helbredet — især ved visse sygdomme.
Selv om DTU bruger forsigtige vendinger i deres rapport, har det ikke
afholdt nogle diætister, journalister og andre fra i de forløbne uger
nærmest at gøre æg til sand helsekost på baggrund af rapporten.
Vitaminer og andet godt i æg
Æggeblommen og æggehviden indeholder tilsammen alle de
næringsstoffer, en kylling skal bruge til at udvikle sig. Derfor er æg
meget næringsrige.
De er rige på protein og indeholder vitaminer og mineraler som A-,
D-, E- og B-vitaminer samt kalium, natrium, jern, zink, jod og selen.
Men æg indeholder også masser af kolesterol og mangler naturligvis
kostfibre og plantestoffer.
Selv om æg er rige på en lang række næringsstoffer, har flere
undersøgelser efterhånden sat spørgsmålstegn ved, om det er sundt at
spise æg.
Forskere: Begræns indtagelsen af æg
Flere forskere advarer om, at indtagelse af æg ikke er så harmløst
som nogle rapporter hævder. De mener, at den udbredte opfattelse, at
kolesterol i kosten ikke betyder ret meget, er forkert.
Der er gode grunde til at begrænse indtagelsen af kolesterol i kosten
til mindre end 200 mg per dag. En enkelt stor æggeblomme indeholder
cirka 275 mg kolesterol.(2)
Et æg dagligt øger risiko for diabetes
I et stort og langvarigt studie af 56.998 voksne amerikanere opdagede
forskerne, at dem, der spiste et æg dagligt, havde 58–77 % øget risiko
for at få diabetes, sammenlignet med dem, der ikke spiste æg.
Selv om forskerne er forsigtige med at drage endelige konklusioner
fra undersøgelsen, råder de til at være tilbageholdende med at spise
æg(3)
Graviditetsdiabetes
Indtagelse af æg og kolesterol øger risikoen for graviditetsdiabetes.
Forskerne gennemførte to studier og fandt, at øget indtagelse af æg
og kolesterol gav øget risiko for svangerskabsdiabetes.
De kvinder, der indtog flest æg (syv eller flere om ugen), havde 77
procent øget risiko for diabetes i den ene undersøgelse og 165 procent
større risiko i den anden undersøgelse, sammenlignet med dem, der indtog
mindst æg. Forskernes konklusion efter deres undersøgelse var, at høj
indtagelse af æg og kolesterol før og under graviditeten er forbundet
med øget risiko for graviditetsdiabetes.(4)
Syv eller flere æg om ugen øger risiko for at dø for tidligt
Forskerne studerede 21.327 mænd, der er del af den store ”Physicians
Health Study”, og fandt, at midaldrende mænd, der spiser 7 eller flere
æg om ugen, har øget risiko for at dø tidligere.
Mænd uden diabetes kunne spise op til 6 æg om ugen, før risikoen for
at dø i den 20-årige periode steg. Indtagelse af 7 eller flere æg om
ugen var forbundet med 23 % øget risiko for at dø i perioden.
Blandt mænd med diabetes viste det sig, at enhver indtagelse af æg
var forbundet med øget risiko for at dø — uanset årsag — og meget tydede
også på øget risiko for hjerteanfald og hjerneblødning.(5)
Diabetikere bør altså sandsynligvis helt undgå æg.
Indtagelse af æg nu sat i forbindelse med kræft
En helt ny undersøgelse har konstateret en forbindelse mellem at
spise æg og prostatakræft.
Forskere fulgte 27.607 mænd, som var en del af Health Professionals
Follow-up Study fra 1994 til 2008. Det viste sig, at
hos mænd, der allerede havde prostatakræft, var indtagelsen af fjerkræ
og forarbejdet rødt kød forbundet med øget risiko for død. Det viste sig
ligeledes, at de deltagere, der indtog 2½ eller flere æg om ugen, havde
81% øget risiko for dødelig prostatakræft sammenlignet med mænd, der
indtog mindre end ½ æg om ugen.(6)
Mine konklusioner vedr. æg
- Æg i kosten kan have sin berettigelse hos befolkninger, der ikke
på anden måde let kan få nok af de næringsstoffer, æg indeholder.
- Du kan sagtens undvære æg. Det vil sandsynligvis være bedre for
dit helbred at udelade æg fra kosten, blot din kost indeholder de
næringsstoffer, du har brug for.
- Spiser du æg, så hold dig til højst 2-3 æg om ugen i gennemsnit.
- Brug evt. lidt æg i madlavningen, hvis du mener, det er
nødvendigt i retten, men lad være med at spise æg for "din sundheds
skyld" eller fordi nogen forsøger at bilde dig ind, at du taber dig
ved at spise æg.
- Hold dig helt fra æg, hvis du har diabetes, hjerte-kar-sygdom
eller lider af anden alvorlig sygdom.
- Undgå helt æg og alle andre animalske fødevarer, hvis du har
forhøjet kolesteroltal.
Kilder:
(1) food.dtu.dk 30.9.2011
(2) Spence JD, Jenkins DJA,
Davignon J.
Dietary cholesterol and egg yolks: not for patients at risk of vascular
disease.
The Canadian Journal of Cardiology. November 2010, Volume 26 Issue 9:
e336-e339
(3) Luc Djoussé, MD, DSC
m.fl. Egg Consumption and Risk of Type 2 Diabetes in Men and Women
Diabetes Care 32:295-300, 2009 (februar)
(4) Chunfang Qiu, Michelle
A. Williams m.fl.
Risk of Gestational Diabetes Mellitus in Relation to Maternal Egg and
Cholesterol Intake
American Journal of Epidemiology (2011) 173 (6): 649-658. First
published online: February 15, 2011
doi: 10.1093/aje/kwq425
(5) American Journal of
Clinical Nutrition, Vol. 87, No. 4, 964-969, April 2008
Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the
Physicians' Health Study
(6)Kilde: Richman EL,
Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Chan JM. Egg, red meat, and
poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate
specific antigen-era: incidence and survival.
Cancer Prevention Research. Published ahead of print September 19, 2011;
DOI:10.1158/1940-6207.CAPR-11-0354.
2) Mail: D-vitamin
Hvad mener du at man skal spise, for at få nok D-vitamin?
Vi lavede en kostguide i skolen og jeg får alt for lidt. Det meste
min lærer kunne nævne med D-vitamin i er fisk og det spiser jeg ikke.
Hilsen Barbara
Hej Barbara
I maden findes der kun D-vitamin i animalske fødevarer, som du
sagtens og med fordel kan klare dig uden.
Se liste af
fødevarer med D-vitamin her
Den bedste kilde til D-vitamin er solen — altså at få
nok sol om
sommeren, uden at få for meget — og ellers tage et tilskud af
D-vitamin i vinterhalvåret (medmindre det er muligt at tage langt sydpå
med passende mellemrum om vinteren :-). Så er du på den sikre side.
Der er ganske vist delte meninger om, hvor meget D-vitamin, det er
bedst at tage som tilskud, men for de fleste er den mængde der er i en
almindelig vitamintablet sandsynligvis nok, hvis de får sol på kroppen
om sommeren.
For udsatte grupper — fx mennesker med mørk hud eller som får for
lidt sol eller overvægtige (som udnytter D-vitamin dårligere) — vil
tilskud på 20 - 35 mikrogram dagligt i vinterhalvåret nok være bedst.
Med venlig hilsen
John Buhl
3) Mail: Mejeriprodukter
Først og fremmest tak fordi du har været en enorm inspirationskilde
til både min kone og jeg og tak for dit altid informative nyhedsbrev.
Vi valgte at blive vegetarer for godt 1½ år siden, og det har været
en beslutning vi bestemt ikke har fortrudt.
Efter at have set Joel Fuhrmans “Disease proof your child” nævnt et
par gange i dit nyhedsbrev, valgte vi at købe den, primært fordi vi
ønsker at give vores kommende barn den bedst mulige start på
tilværelsen, men også for selv at få en dybere forståelse for hvad den
”rigtige” ernæring er.
Jeg har ofte stødt på ernæringskyndige folk, der stiller
spørgsmålstegn ved mejeriprodukter i al almindelighed, og informerer om
hvor skadelige de i virkeligheden er.
Joel Fuhrman var ingen undtagelse.
Det var lidt af en øjenåbner for mig, at læse Fuhrmans forklaring på
hvorfor bl.a. komælk og mejeriprodukter havde samme uheldige
konsekvenser som kødspisning.
Hvad er din holdning til mejeriprodukter? Og har du evt. nogle gode
råd i denne forbindelse.
De bedste hilsner
Rune
Hej Rune
Ja, Dr. Furhmans bog
Disease proof your child
er en glimrende bog.
Jeg har egentlig ikke noget at tilføje til det, du har læst i Furhmans
bog.
Det er naturligvis vigtigt, at børn (og voksne) der undgår
mejeriprodukter, får kalk og andre næringsstoffer på anden måde (evt.
tager kosttilskud, hvis de er i tvivl).
Læs evt. artiklerne om kalk og mælk i tidligere nyhedsbreve:
Uge 36:
Nok kalk uden mælk
Uge 37:
Almindelig kost uden mælk kan give kalkmangel
Uge 38:
Nok kalk — men ikke for meget
Det handler om at gennemføre fornuftige kostændringer, som I jo også har
gjort.
Med venlig hilsen
John Buhl
4)
Mail: Yoga og QiGong
Nu træner jeg ikke yoga men medicinsk QiGong fra Kina. Der har op gennem
tiden været udveksling af erfaringer mellem yoga i Indien og QiGong, der
i Kina kan spores knap 5.000 år tilbage, og der findes i dag flere
tusinde forskellige stilarter.
Den første stilart, jeg lærte, vil ved jævnlig træning sørge for at
holde mig psykisk og fysisk i god form. Stilarten er skabt til de
berømte shaolinmunke for omkring 1.500 år siden. Andre stilarter er
målrettet mod bestemte ubalancer i kroppen således, at sygdomme
modvirkes. Medicinsk QiGong anvendes i behandlingen på hospitalerne i
Kina f.eks. til stimulering af immunforsvaret i forbindelse med
kræftbehandling og skabe psykisk velvære. Tankens kraft er en naturlig
viden i traditionel kinesisk medicin.
Når kineserne ses lave QiGong, Tai Chi eller andre bevægelsessystemer i
parkerne om morgenen, er det for at hjælpe sig selv til at have et godt
liv.
Med venlig hilsen
Steen Jensen
formand QiGong Foreningen
Fokuser dit
blik fremad på, hvad du kan gøre, ikke tilbage på, hvad du ikke kan
ændre.
— Tom Clancy,
forfatter