Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 42, 2012
- Kan omega-3 holde dig ung længere?
- En kost med et højt indhold af lycopen kan mindske risikoen
for slagtilfælde
- 600 gram frugt og grønt forbundet med bedre humør og mental
sundhed
- Mail: Vedr. børn og sukkerindtag
|
|
|
Enhver, der
nogensinde har taget et brusebad, har haft en idé. Det er den person,
der kommer ud af bruseren, tørrer sig, og gør noget ved det, der gør en
forskel.
— Nolan
Bushnell
Kan omega-3 holde dig ung længere?
Hvis du får mere omega-3 fedtsyrer, og derved forbedrer balancen
mellem fedtsyrerne i din kost, kan du forsinke en vigtig biologisk
proces i forbindelse med aldring. Det gælder også hvis omega-3 kommer
fra kosttilskud. Det viser en ny undersøgelse.
Undersøgelsen omfattede 106 voksne med en gennemsnitlig alder på 51
år, som enten var overvægtige eller svært overvægtige og levede et
stillesiddende liv.
Undersøgelsens deltagere tog enten kosttilskud med 1,25 gram eller
2,5 gram omega-3 fedtsyrer. Deltagere der fik placebo, tog piller, med
en blanding af olier, der repræsenterede et typisk indtag i de fleste
menneskers kost.
De deltagere, der tog omega-3 kosttilskud i fire måneder, ændrede
forholdet mellem omega-3 og omega-6 i deres kost, hvilket hjalp med at
bevare små segmenter af DNA i deres hvide blodlegemer.
Disse segmenter, kaldet telomerer, er kendt for at blive kortere med
tiden som følge af aldring. I studiet var forlængelse af telomerer i
immunsystemceller mere udbredt hos de mennesker, der væsentligt
forbedrede forholdet mellem omega-3 og andre fedtsyrer i deres kost.
Da forskerne analyserede deres tidligere data opdagede de, at et fald
i en betændelsesmarkør i blodet kaldes interleukin-6 (IL-6) var
forbundet med forlængelse af telomerer. Samtidig viste det sig, at
tilskud af omega-3 sænkede IL-6 med 10 til 12 procent, afhængig af
dosis. Til sammenligning oplevede dem, der fik placebo, en samlet
stigning i IL-6 på 36 % ved slutningen af studiet.
Mere omega-3 i kosten kunne altså både mindske inflammation i kroppen
og forlænge telomerer.
Kilder:
The Ohio State University 1.10.2012.
Omega-3 Supplements May Slow A Biological Effect of Aging
Kilde: Janice K. Kiecolt-Glaser m.fl. Omega-3 fatty acids, oxidative
stress, and leukocyte telomere length: A randomized controlled trial.
Brain, Behavior, and Immunity. Available online 23 September 2012
http://dx.doi.org/10.1016/j.bbi.2012.09.004
Kommentar:
For de fleste mennesker handler det om at sænke kostens indhold af
omega-6 og øge kostens indhold af omega-3.
Du kan få omega-3 fra både fisk og vegetabilske fødevarer — eller fra
kosttilskud med fiskeolie eller vegetabilsk omega-3.
I undersøgelsen beskrevet ovenfor brugte forskerne kosttilskud med
fiskeolie.
De fleste forskere er enige om, at vi får alt for meget omega-6 i
forhold til omega-3. Det bedste forhold mellem omega-3 og omega-6 er
sandsynligvis omkring dobbelt så meget omega-6 som omega-3.
I Danmark indtager vi ca. ni gange så meget omega-6 som omega-3, og
det kan give mange problemer, som vi ikke kommer ind på i denne omgang,
men det er heldigvis ret let at forbedre forholdet mellem omega-3 og
omega-6.
Der er fordele ved at få omega-3 fra planter, selv om nogle mennesker
ser ud til bedre at kunne udnytte omega-3 fra fiskeolie.
Læs evt. også artiklen:
Fisk på menuen er
ikke så ringe endda — eller er det?
En af grundene til, at de fleste mennesker får for meget omega-6 er,
at det er skjult i mange af de fødevarer, vi køber færdigt i
supermarkedet.
Producenter bruger ofte billig planteolie, som er rig på omega-6 og
fattig på omega-3 — fx sojaolie, majsolie eller solsikkeolie.
På varedeklarationen står der ofte blot "vegetabilsk olie".
Eksempler på fødevarer, der ofte indeholder alt for meget omega-6 er
ristede løg, chips, pommes frites, brød, kager, kiks, dressing (laver du
din egen dressing så tilsæt fx også hørfrøolie, og du får en dressing
med mere omega-3), remulade, mayonnaise, bouillon, pulversuppe,
færdigretter, friturestegt mad, pålægssalat, kød og kødpålæg.
Plantestoffet lycopen halverer risiko for slagtilfælde.
En kost med et højt indhold af lycopen kan mindske risikoen for
slagtilfælde
Lycopen er det naturlige røde plantestof, der især findes i tomater,
men også i fx papaya og vandmeloner.
Finske forskere fulgte 1.031 mænd i 12 år, som også fik målt hvor
meget lycopen, de havde i blodet. 67 af deltagerne fik et slagtilfælde i
løbet af de 12 år.
Det viste sig, at de deltagere, der havde mest lycopen i blodet,
havde 55 % mindre risiko for slagtilfælde, sammenlignet med de
deltagerere, der havde det laveste niveau af lycopen i blodet.
Forskerne undersøgte også blodets indhold af antioxidanterne
alpha-carotene, beta-carotene, alpha-tocopherol og retinol, men fandt
ingen forbindelse mellem disse antioxidanter og lavere risiko for
slagtilfælde.
Kilde: Jouni Karppi m.fl. Serum lycopene decreases the risk of stroke
in men. Neurology October 9, 2012 vol. 79 no. 15 1540-1547. doi:
10.1212/WNL.0b013e31826e26a6.
Abstract
Kommentar:
Lycopen er et rødt farvestof, som findes i bl.a. tomater. Det har
flere funktioner i menneskekroppen, hvor det bl.a. virker som en
antioxidant, der reducerer betændelsestilstande og mindsker risiko for
blodpropper.
Flere undersøgelser har også vist en mulig kræftforebyggende virkning
af lycopen. Det gælder især forebyggelse af kræft i lunger, mave og
prostata.
Lycopen er til stede i alle røde frugter og grøntsager, Det er dog
generelt lettere at få lycopen fra tomater, fordi tomater kan bruges på
så mange forskellige måder — som sovs, suppe, ketchup, i råkostsalater,
i dressinger osv.
Lycopen bliver lettere tilgængelig og biologisk aktiv, når det kommer
fra forarbejdede tomater, og når de er opvarmede. Virkningen øges med
25-40 procent ved opvarmning, fordi lycopenet bliver nemmere at optage.
Det er derfor fx en glimrende idé at bruge tomater i varme retter.
Soltørrede tomater er jo også fremragende at bruge i madlavningen, og
de giver hele 45.000 mikrogram lycopen per 100 gram.
Tomatpasta indeholder omkring 29.000 mikrogram lycopen per 100 gram.
Ketchup ca. 17.000 mikrogram per 100 gram og tomatsovs ca. 16.000
mikrogram per 100 gram.
Rå tomater 3.000 mikrogram per 100 gram.
Tomater, især kogte tomater, er altså den vigtigste kilde til lycopen
i de fleste menneskers kost.
Vandmelon er også rig på lycopen. Det bliver til 4.900 mikrogram per
100 gram.
Guava er en frugt, vi ikke bruger ret meget her i landet, men den
indeholder faktisk mere lycopen end tomater, nemlig ca. 5.200 mikrogram
per 100 gram.
Papaya er en rigtig lækker frugt, der også er velegnede i
frugtsalater, desserter o.l. Papaya indeholder ca. 2.000 mikrogram
lycopen per 100 gram.
Pink og rød grapefrugt giver ca. 1.500 mikrogram lycopen pr 100 gram
(eller ca. 3.500 mikrogram per frugt).
Andre fødevarer indeholder kun meget lidt eller ingen lycopen.
Du kan også købe kosttilskud med lycopen. Kapsler med lycopen koster
omkring et par hundrede kroner for 60 kapsler, hvor en kapsel indeholder
15.000 mikrogram lycopen (15 mg). Det vides ikke om lycopen i kapsler
virker lige så godt som den lycopen, du får i kosten, men det gør den
nok ikke.
Kilder:
Foods highest inLycopene
About Tomatoes and Lycopene
USDA-NCC Carotenoid database for U.S. foods
600 gram frugt og grønt forbundet med bedre humør og mental sundhed
Lykke og mental sundhed er mere udbredt blandt mennesker, der spiser
omkring 600 gram frugt og grønt dagligt.
Forskere studerede spisevaner hos 80.000 mennesker i Storbritannien,
og fandt, at psykisk velbefindende var bedre, desto flere daglige
portioner af frugt og grøntsager de indtog. Virkningen toppede ved
omtrent 600 gram dagligt.
Kilde: David G. Blanchflower, Andrew J. Oswald, Sarah Stewart-Brown
Is Psychological Well-Being Linked to the Consumption of Fruit and
Vegetables?
Social Indicators Research. October 2012.
Hele studiet kan læses her:
Is Psychological Well-being Linked to the Consumption of Fruit and
Vegetables?
Pressemeddelelse fra The University of Warwick:
7-a-day for happiness and mental health
Kommentar:
Ud over de gavnlige virkninger, som frugt og grønt har på kroppen,
har flere undersøgelser vist gavnlig virkning på blandt andet humøret.
Læs evt. også artiklerne:
Usund kost
forbundet med øget risiko for depression
Kan en kødrig
kost fremme depression?
Interessant
forbindelse mellem indtagelse af fedt og depression
Altså flere grunde til at spise mindst 600 gram frugt og grønt
dagligt.
Mail: Vedr. børn og sukkerindtag
(Mails om emnet i tidligere nyhedsbreve:
Mail: Børn og
sundhed
Mail: Børn og
sygdomme)
Min datter (11år) går på en skole med 'sukker-politik'. Al sødt er
bandlyst, men aspartamholdigt sodavand er helt ok.
Jeg vil foretrække at min datter får sukker frem for aspartam. Jeg
selv bliver alvorligt syg af et enkelt glas saftevand eller et stk.
tyggegummi sødet med aspartam,- hovedpine og tømmermændslignende
symptomer i op til tre dage.
Der er ikke noget galt i at børnene får en sodavand eller et stykke
kage af og til, men man skal sørge for at de har fået ordentlige
'langsomme' kulhydrater inden. Så æder de sig heller ikke igennem hele
kagen, men nøjes med at spise et enkelt stykke. Med andre ord, et stykke
rugbrød eller to med lødigt pålæg, inden festen starter.
Mvh
Helle Raknes
- - -
Jeg modtager gerne flere forslag, kommentarer eller tips om emnet!
Evnen til at
koncentrere sig og bruge tiden godt er alt.
— Lee Iococca