Ekstra calcium til ældre styrker sandsynligvis ikke deres
knogler
Nogle mennesker
opgiver deres plan, når de næsten har nået målet;
mens andre tværtimod opnå en sejr ved i sidste øjeblik at udøve en mere
energisk indsats end tidligere.
-- Polybius.
Ekstra calcium til ældre styrker sandsynligvis ikke
deres knogler
Der har længe været begrundet mistanke, og nu har to omfattende
studier vist, at indtagelse af ekstra calcium sandsynligvis hverken
forbedrer knoglernes sundhed af betydning eller forebygger knoglebrud.
Øget indtag af calcium fra kosten eller som kosttilskud bør
sandsynligvis ikke være en generel anbefaling, som en metode til at
forebygge knoglebrud hos ældre.
Det konkluderer to undersøgelser offentliggjort i det videnskabelige
tidsskrift BMJ.
Det anbefales normalt, at ældre mænd og kvinder indtager mindst
1000-1200 mg calcium dagligt for at forbedre knogletætheden og derved
forebygger knoglebrud, og mange ældre mennesker følger disse
anbefalinger ved at drikke mælk og/eller tage kalktilskud.
Den danske fødevarestyrelse anbefaler, at ældre over 70 år,
plejehjemsbeboere samt personer i øget risiko for knogleskørhed tager et
dagligt tilskud på 20 mikrogram (800 IU) D-vitamin og 800-1000 milligram
calcium for at forebygge fald og knoglebrud -- og det gælder, uanset om
de drikker mælk eller spiser mælkeprodukter og uden, at der tages hensyn
til, hvor meget calcium kosten ellers indeholder.
Et team af forskere i New Zealand satte sig for at undersøge, om der
var dokumentation for at ekstra kalk i kosten eller som kosttilskud rent
faktisk forbedrer knoglernes sundhed og forebygger knoglebrud.
I den første undersøgelse gennemgik forskerne 59 tidligere
undersøgelser vedr. kalk og knogler. De fandt, at øget indtagelse af
calcium fra kosten eller som kosttilskud, kun gav så små stigninger
(1-2%) i knoglemineraltæthed, at det sandsynligvis ikke ville føre til
en relevant reduktion i risikoen for knoglebrud.
I en anden analyse gennemgik forskerne 40 studier, der undersøgte
forsøgspersonernes madvaner. I disse undersøgelser fandt forskerne ingen
sammenhæng mellem, hvor meget kalk personerne indtog, og deres risiko
for knoglebrud.
Indtagelsen af mere calcium syntes hverken at øge eller sænke
risikoen for knoglebrud. I 26 randomiserede, kontrollerede forsøg kunne
forskerne dog se en lille reduktion i folks risiko for knoglebrud med
kalktilskud, men de advarer om, at beviserne var "svage og
inkonsekvente."
Kliniske forsøg med kalktilskud ved doser på 1000 mg dagligt, kan
muligvis give bivirkninger, herunder kardiovaskulære hændelser, nyresten
og indlæggelser med akutte mavesymptomer.
Derfor bliver ældre mennesker nogle gange opfordret til at forbedre
knoglesundhed ved at øge deres calcium indtag gennem fødevarer (de
anbefales ofte store mængder mælk og mælkeprodukter) snarere end ved at
tage kosttilskud med kalk.
Denne rådgivning om, at få mere kalk i kosten eller som kosttilskud,
er baseret på den opfattelse og anbefaling, at ældre mennesker helst
skal have mere end 1200 mg calcium dagligt for at forhindrer knoglebrud.
Talrige kohortestudier har imidlertid vurderet forholdet mellem
kostens indhold af calcium -- samt indtagelse af mælk eller
mejeriprodukter -- og risiko for fraktur, og de fleste undersøgelser
finder ingen sammenhæng.
Mere calcium i kosten kan give en lille øget knoglemineraltæthed (BMD)
(stigning på 0,6-1,8%) i løbet af et til to år. Mere calcium fra
kosttilskud øgede BMD i tilsvarende grad (med 0,7-1,8%).
I de randomiserede, kontrollerede forsøg gav kalktilskud en stigning
i BMD det første år, men der var efterfølgende ingen yderligere
stigninger.
Problemet er:
at stigning i knoglemineraltæthed (BMD) kun forekommer i det
første års tid med ekstra meget kalk og derefter ingen yderligere
stigning fra ekstra kalk i kosten eller som kosttilskud
at stigningen er så lille, at det sandsynligvis ikke gør nogen
nævneværdig forskel og derfor ikke vil resultere i færre knoglebrud.
Det er også interessant, at høje doser calcium ikke giver øget
knogletæthed. Der er ingen forskel i ændringer i BMD om ældre indtager
mere eller mindre end 1000 mg calcium dagligt, mere eller mindre end 500
mg calcium dagligt eller, om deltagerne i undersøgelser fra starten fik
mere eller mindre end 800 mg calcium dagligt i kosten, før de øgede
deres indtagelse af calcium.
Resultaterne er i overensstemmelse med resultater fra en tidligere
metaanalyse af 15 randomiserede, kontrollerede forsøg med ekstra kalk,
som viste en stigning i BMD på 1,6-2,0% i løbet af to til fire år.
William Leung, Vicky Tai, Sonja Bastin, Greg D Gamble, Andrew
Grey, Ian R Reid
Calcium intake and risk of fracture: systematic review
BMJ 2015; 351 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h4580 (Published 29
September 2015)
BMJ 2015;351:h4580
Vicky Tai, William Leung, Andrew Grey, Ian R Reid, Mark J
Bolland.
Calcium intake and bone mineral density: systematic review and
meta-analysis
BMJ 2015; 351 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h4183 (Published 29
September 2015)
BMJ 2015;351:h4183
Karl Michaëlsson. Editorial: Calcium supplements do not prevent
fractures. BMJ 2015; 351 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h4825 (Published
29 September 2015)
BMJ 2015;351:h4825
Fødevarestyrelsen anbefalinger vedr. ældres indtagelse af kalk
og D-vitamin kan læses i artiklen:
D-vitaminer og calcium
Kommentar:
Vi kan konkludere, at calcium på ingen måde er et
mirakelmiddel til at styrke knoglerne -- hverken hvis den ekstra calcium
kommer fra kosten eller fra kosttilskud.
Personer, der får for lidt calcium, skal naturligvis sørge for at øge
indtagelsen af calcium i kosten og/eller evt. supplere kosten med
tilskud af calcium, men får du omkring eller tæt på de (i Danmark)
anbefalede 800 mg dagligt, får du nok
Særligt udsatte personer -- fx gamle, personer som optager calcium
dårligt og personer med knogleskørhed -- bør satse på, at få 1000 mg
eller mere dagligt (eller følge lægens anvisninger).
Hvis du vælger kosttilskud med calcium, så vælg et tilskud, der
indeholder alle de vigtigste næringsstoffer for knoglerne ikke kun
calcium -- altså også K2-vitamin, D3-vitamin og magnesium. Mit
umiddelbare bud på det bedst kosttilskud til knoglerne er OsteoRemin fra
Biosym. Tag blot en kapsel 1-2 gange dagligt, medmindre din læge mener,
at du har brug for mere.
Sats på at få nok calcium og alle andre vigtige næringsstoffer for
knoglerne uden at overdrive og ikke kun calcium.
Hvis du fravælger kød, alkohol, kun indtager lidt salt og spiser
mange grøntsager og får nok D-vitamin, kan du sandsynligvis klare dig
med mindre end de anbefalede 800 mg dagligt og måske en del mindre.
Det er fx værd at bemærke, at befolkninger i Asien og Afrika, som
indtager mindre calcium (og som normalt fravælger mælk og
mejeriprodukter) har lavere forekomst af knogleskørhed, end vi oplever
her i landet.
I nogle lande eller områder i andre lande -- fx i Indien, Japan og
Peru -- får befolkningen endda langt mindre calcium, end vi gør, og i
nogle tilfælde helt ned til ca. 300 mg dagligt. Alligevel har de en
lavere forekomst af knogleskørhed og knoglebrud, end det er tilfældet i
Danmark, hvor vi får 800 mg eller mere dagligt.
Det er sandsynligvis blandt andet deres mindre indtag af kød og andre
animalske fødevarer, en mere plantebaseret kost, væsentlig mere fysisk
aktivitet og mere udendørs liv med mere solskin, der giver dem stærkere
knogler.
Alt tyder på, at det ikke er mangel på calcium (og slet ikke mangel
på mælk), der svækker vores knogler, men nok mere vores vestlige kost og
livsstil.
Med andre ord må det være noget andet i vores livsstil, der svækker
vores knogler end kalkmangel eller "mangel på mælk".
Flere undersøgelser viser øget forekomst af alvorlige sygdomme ved
høj indtagelse af mælk og mejeriprodukter (øget risiko ved indtagelse
over ca. et glas mælk dagligt). Og der er andre grunde til at fravælge
mælk som kilde til calcium.
Men, hvis du fravælger mælk og mejeriprodukter i din kost, er det
naturligvis vigtigt, at du får nok calcium og andre næringsstoffer, som
mælk indeholder, på anden måde.
Calcium er ikke kun nødvendig for knogler og tænder, men også for
blandt andet normal muskel- og nervefunktion. Faktisk har calcium
betydning for de fleste af kroppens funktioner. Det er derfor klart
vigtigt, at du får NOK calcium i kosten. Men, som det også er tilfældet
med andre næringsstoffer, så hjælper det ikke at indtage mere, hvis du
allerede får nok.
Calcium er et vigtigt mineral for knoglerne, men det samme gælder
andre næringsstoffer. Det er alt for simpelt at tænke på stærke knogler,
som noget du opnår ved at drikke mælk eller tage kalktilskud.
Det vigtigste er, at din livsstil er knoglevenlig og ikke blot, at du
indtager nok calcium.
Vigtige brugerbetingelser: Indholdet
på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må
på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De
må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser
eller fastlægge behandling.
Læs mere her.