"Jeg skal fortælle jer, hvad viden er. Det er at
vide, når man ved noget, og at vide, når man ikke ved noget. Det er
viden."
Vi har tendens til at holde fast i falske overbevisninger, fordi
feedback er vigtigere end hårde beviser
Er jorden flad?
En ny undersøgelse viser, at feedback i stedet for hårde beviser gør
os mere sikre på, at vi har ret.
Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor nogle mennesker tror på, at
jorden er flad, benægter klimaforandringer eller benægter at holocaust
fandt sted — og hvorfor de holder fast i deres overbevisning på trods af
overvældende beviser for det modsatte?
En ny undersøgelse, foretaget af forskere ved University of
California, Berkeley, tyder på, at feedback snarere end sikre beviser
øger folks følelse af sikkerhed, når de lærer nye ting eller forsøger at
vurdere, hvad der er rigtig og forkert.
Udviklingspsykologer har fundet ud af, at folks overbevisning er mere
tilbøjelige til at blive forstærket af de positive eller negative
reaktioner, de modtager som reaktion på en mening, opgave eller
interaktion, end af logik, ræsonnement og videnskabelige data.
Når vi er helt sikker på, at vi allerede ved og forstår noget, er det
svært at lære nyt eller opdage, at vi egentlig ikke forstår det særlig
godt.
"Hvis du tror, du ved meget om noget, selv om du ikke gør, er du
mindre tilbøjelig til at være nysgerrig nok til at udforske emnet
yderligere og vil ikke opdage, hvor lidt du ved", siger studielederen
forfatter Louis Marti, en ph.d. studerende i psykologi ved UC Berkeley.
Denne kognitive dynamik kan forklare, hvorfor nogle mennesker nemt
lader sig narre af svindlere.
"Hvis du bruger en skør teori til at foretage en korrekt forudsigelse
et par gange, kan du sidde fast i den tro og måske ikke være lige så
interesseret i at indhente flere oplysninger," udtaler Celeste Kidd, en
assisterende professor i psykologi ved UC Berkeley.
Kilde:
Why we stick to false beliefs: Feedback trumps hard evidence
Hovedpinepiller under graviditeten kan fremskynde pigers pubertet
Jo flere uger kvinder tager smertestillende piller under
graviditeten, des tidligere går deres piger i puberteten. De viser en ny
undersøgelse fra Aarhus Universitet.
Studiet viste, at piger i gennemsnit går halvanden til tre måneder
tidligere i pubertet, hvis moderen tog smertestillende piller i mere end
12 uger af graviditeten.
På verdensplan har det gennemsnitlige forbrug af paracetamol været
stigende, og undersøgelser antyder, at over 50 procent af gravide
kvinder benytter sig af hovedpinepiller, der indeholder paracetamol
minimum en gang i løbet af deres graviditet.
Læs mere
Sødemidler kan forstyrre tarmbakterierne
Produkter sødet med sødemidler med lavt indhold af kalorier kan have
en uheldig indvirkning på økosystemet i tarmen.
Nogle sødemidler kan nemlig forstyrre og ændre
bakteriesammensætningen i tarmen. Og det har en negativ effekt på
sukkerstofskiftet og blodsukkeret.
Det viser et lille studie udført af australske forskere, som nu skal
bekræftes af større studier. Studiet tyder på, at sødestoffer kan fremme
skadelige bakterier og mindske forekomsten af gavnlige bakterier.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Også efteråret er tid til udendørs motion
Udendørs motion i vinterhalvåret er sundt og godt.
Ifølge en artikel i Jyllands Posten forklarer Peter Krustrup,
professor i sport og sundhed ved Syddansk Universitet: "Med udendørs
træning får vi det nødvendige dagslys og D-vitaminer, og vi kommer
hurtigt til at føle os naturligt mere veloplagte af den friske luft".
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Nature-studie: Spis plantebaseret kost, halver madspild og
transformer landbruget
Vi skal spise mere grønt, udnytte fødevarer bedre og gennemføre
dyrkningsmæssige samt teknologiske landvindinger i landbruget for at få
mad i 2050 uden at klimabelaste kloden ekstra.
Hovedbudskabet i artiklen:
Options for keeping the food system within enviromental limits er,
at vi er nødt til at blive fleksitarer, så vi overvejende spiser
plantebaserede kost og kun sjældent får dækket vores proteinbehov gennem
animalske produkter.
Vi skal også halvere madspild og udnytte råvarerne bedre. Og endelig
er der behov for en forbedring af landbrugets måde at dyrke jorden på og
behov for nye teknologier for at fodre 10 milliarder mennesker
bæredygtigt inden 2050.
Den plantebaserede ’fleksitar-kost’ kan mere end halvere
drivhusgasemissionerne og reducere andre miljøpåvirkninger. Læs
hele artiklen på ing.dk