Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 43, 2007
-
Mangel på søvn kan øge kvinders blodtryk
-
Mail: Er jeg dækket ind med B12-vitamin?
-
Mail: B12-vitamin i planter?
-
Mail: B12-vitamin i spirulina?
-
Mail: B12-vitamin i naturlige fødevarer
-
Lidt af hvert
Kære læser
Mange spørger om B12-vitamin. Der er åbenbart en del
usikkerhed og tvivl vedr. B12-vitamin – især om det er muligt, at få nok
B12-vitamin i kosten, når man er vegetar eller næsten vegetar.
Emnet er vigtigt, så vi tager lige nogle relevante mails
om B12-vitamin, før vi fortsætter vores snak om kosttilskud i næste uge.
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
e.l. til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
"Sig aldrig
noget om dig selv, du ikke ønsker skal blive en realitet."
-- Brian
Tracy, forfatter
Kvinder der regelmæssigt får mindre end 7 timers søvn
hver nat har øget risiko for højt blodtryk.
Britiske forskere opdagede at blandt 10.308 voksne
mellem 35 og 55 år, der blev fulgt i en periode på fem år, var de
kvinder, der regelmæssigt sov 6 timer eller mindre mere tilbøjelige til
at have højt blodtryk sammenlignet med andre kvinder, der fik nok søvn.
Sammenlignet med kvinder, der sagde de typisk fik 7
timers søvn hver nat, var de der sagde de fik 6 timers søvn 42 % mere
tilbøjelige til at udvikle højt blodtryk, og de der sagde de ikke fik
mere end 5 timers søvn havde 31 % øget risiko.
Der var ingen tydelig forbindelse mellem søvn og
blodtryk blandt mænd.
Kilde: Hypertension. 2007;50:693
Gender-Specific Associations of Short Sleep Duration With Prevalent and
Incident Hypertension
Læs evt. mere om søvn her
http://www.nomedica.dk/sove.htm
Kære John
Tak for dine gode nyhedsbreve, som efter min mening er
fornuftige og velovervejede.
Jeg har brug for et råd angående B12. Da jeg ikke spiser
kød, men fisk næsten dagligt mest sild og 2 stk. EYE Q dagligt, er jeg i
tvivl om jeg er dækket ind med B12.
Får foruden 2 stk. Omnimin og Dolomit. Spiser økologisk
og har egen have. Er sund og rask. Dyrker yoga hver dag og er 63 år.
Jeg er klar over, at der er nok B12 i Omnimin ifølge de
anbefalede doser, men ifølge andre f.eks. orthomylokylære medicinere,
som jeg har mødt på kongres, er langt højere dosis nødvendigt også
ifølge bogen Mirakelkost til din hjerne. Måske jeg får tilstrækkeligt
fra fisk.
Håber du kan hjælpe mig
k.h. Jytte
Kære Jytte
Flot, at du lever så sundt!
Der kan være flere grunde til at tage ekstra B12 (nogle
mennesker har fx svært ved at optage vitaminet). Kroppen bruger kun ca.
2 mikrogram om dagen, og har (normalt) et lager til et par år.
Du får allerede et godt stykke over de 2 mcg dagligt i
dine vitaminer + fisk.
Du får næsten helt sikkert allerede nok, men der sker
ikke noget ved af og til at tage en stærk B12 som ekstra sikkerhed.
Med venlig hilsen
John Buhl
Hej John,
Jeg har nu læst nyhedsbrevene angående "Vegetarkost og
sundhed" og om hvorvidt kød naturligt bør indgå i vores kost og som du
selv skriver, taler rigtig meget imod at det skulle være tilfældet, ja
faktisk ser jeg slet ikke nogen grund til at spise noget af animalsk
oprindelse, bortset fra det ene faktum(?) at vitaminet B12 kun findes i
animalske produkter.
Ergo er man som veganer nødsaget til at tage et tilskud,
hvilket vore forfædre nok ikke har haft muligheden for.
Er forklaringen at vi førhen har været bedre til at
producere vitaminet selv? Måske at vitaminet førhen har eksisteret i
vegetabilsk føde og ikke længere?
Slutteligt er jeg meget interesseret i din holdning til
følgende udsagn:
En gennemgang af aloe vera plantens indhold i bogen "Det
vigtigste om Aloe Vera", af Dr. Peter Atherton, trykt 1997 hævder at
planten bl.a. indeholder "Vitamin B12. Dette er en af de få plantekilder
med det vigtige vitamin, der er nødvendigt til produktion af røde
blodceller, og mangel på B12 fører til anæmi".
I bogen "Aloe Vera - Naturens skatkammer", af Audun
Myskja, trykt 2001, hævdes det at Aloe Vera indeholder Vitamin B12.
På forhånd tak og med venlig hilsen
Patrick
Hej Patrick
Der findes som udgangspunkt ikke B12 i vegetabilske
fødevarer i mængder, der betyder noget, og det er utrolig vigtigt at
veganere husker at tage tilskud af B12.
Der er ikke B12 i planter (eller så lidt, at det er lige
meget). Det gælder også aloe vera.
Vore forfædre fik sandsynligvis dækket deres B12-behov
ved at spise fødevarer der ikke var særlig rene (B12 i jorden) og via de
insekter mv. de af og til fik med i købet, når de spiste frugt og
grøntsager – eller ved at de spiste visse mængder animalske fødevarer.
Med venlig hilsen
John Buhl
Kære John
Jeg har med stor interesse læst om b-12
vitamin-debatten.
Jeg kom til at huske noget jeg havde læst om B-12.
Dette er et uddrag fra bogen: "Få det bedre med
b-vitamin" af: Erik Kirchheiner
Rigeste naturkilder: Organkød, spirulina, fjerkræ, fisk,
æg og mejeriprodukter
Det står I denne bog:
http://www.mayday-info.dk/339.0.html
Det jeg tænkte på er tangplanten spirulina, den
indeholder store mængder b-12 som den eneste plante, så vidt jeg har
læst.
Er du enig I det, eller er jeg fejlinformeret?
Hvor man kan købe den I naturlig form ved jeg ikke, men
den kan købes som tabletter, og er derfor vegetarisk.
Kun lige nogle tanker herfra.
K.H. Zanne
Kære Zanne
Du skriver spirulina her:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
og kan derefter finde indholdet af vitaminer mv. i
spirulina.
(Der er 0,00 mcg B12 i spirulina).
Med venlig hilsen
John Buhl
Kære John
Det kan være svært at forstå, at der er så megen
uenighed om dette.
Prøv at hvad
denne side siger.
Så er det man spørger sig selv: hvad skal man så tro?
Hvem har ret?
K.H. Zanne
Kære Zanne
Du skal stole på objektive analyser af fødevarer.
(altså det link jeg sendte til dig).
Du kan også stole på etiketter (i hvert fald i Danmark,
og hvis produktet er godkendt i Danmark).
Natur Drogeriet skriver ganske vist på deres hjemmeside,
at
spirulina indeholder B12 (de skriver dog ikke, hvor deres
analyse stammer fra!?)
1,1 - 2,2 mg pr. kilo.
= 1-2 mikrogram pr. 3-4 kapsler.
Jeg har -- efter dine mails om B12 -- kontaktet Natur
Drogeriet, der sælger spirulina, og som står bag de analyser af
spirulina, de nævner på deres – (og andre) - hjemmesider.
Grunden til at der ikke står B12 på etiketten er, at der
er langt mindre B12 i produktet, end det fremgår af analysen på deres
hjemmeside. De siger, at de nok skal få rettet de forkerte tal på
hjemmesiden, som stammer fra en tidligere analyse.
Den sidste analyse af deres spirulina viste - så vidt
han huskede - 0,2 mg pr. kilo (og altså ikke 1,1-2,2 mg).
Han siger, at deres Bio Chlorella indeholder de B12, der
er nævnt på etiketten. Han siger også, at de B12 der er nævnt på
etiketten på Bio Chlorella ikke er tilsat B12 men naturligt
forekommende. Hvis du ellers vil tage det for gode varer, kan du altså
vælge Bio Chlorella.
Jeg vælger at supplere min kost med en
stærk B12-vitamin af og til.
Men det er korrekt at alger (spirulina, chlorella)
indeholder eller kan indeholde små mængder B12, men jeg mener, det er
alt for risikabelt at satse på disse produkter som eneste kilde til
B12-vitamin.
Med venlig hilsen
John Buhl
Kære John
Interessant.
Det kunne også være interessant at finde ud af hvor
Helsenyt, Erik Kirchheiner (og andre som skriver bøger om emnet), så har
sine oplysninger fra.
K.H. Zanne
Hej Zanne
Helsenyt har det givetvis fra Natur Drogeriet ... og det
har Erik Kirchheiner nok også.
Det er altid klogt at være lidt skeptisk overfor de
firmaer/hjemmesider, der direkte eller indirekte har økonomiske
interesser i at anbefale produkter.
Hvis der ikke tydeligt står en vis mængde B12 anført på
etiketten, er der ikke B12 i produktet. Der ER måske meget små mængder i
produktet ... men lad være med at satse på det!
Stol på etiketter på godkendte produkter og de
officielle dababaser over fødevarer og næringsstoffer.
Med venlig hilsen
John Buhl
Kære John:)
Fine indlæg om B12. Jeg tænker på, om du mon har læst
doktor Douglas Grahams bog "The 80-10-10 diet"?
Han har levet af råkost (med lavt fedtindhold og ingen
animalske produkter, altså primært frugt suppleret med grønt) de sidste
20 år, og kommer i bogen bl.a. ind på B12 side 246-250.
Han er ikke enig med dig i, at B12 kun findes i
animalske fødevarer. Doktor Graham siger, at B12 også findes både indeni
og udenpå frugt og grønt som er produceret under naturlige forhold, i og
med at B12 er et affaldsprodukt skabt af en bakterie som lever indeni og
udenpå både animalske og vegetabilske produkter (medmindre denne
bakterie er blevet dræbt af kemikalier, derfor endnu en god grund til at
spise økologisk).
Ydermere siger han, at B12 også produceres i
velfungerende tarmsystemer. Derudover siger han, at B12 mangel ikke blot
forekommer hos vegetarer/veganere, men også ses hos kødspisere.
Doktor Graham nævner 3 faktorer, der kan være
medvirkende til B12 mangel:
1) Med den øgede brug af kemikalier de sidste 60 år,
indeholder mange fødevarer ikke længere B12.
2) I det moderne samfund vasker vi vores frugt og grønt
så meget, at vi ofte skrubber B12-vitaminerne udenpå de vegetabilske
fødevarer af.
3) Problemer med at optage B12, fordi vi mangler et stof
kaldet "the intrinsic factor" - det tyder på at produktionen af "intrinsic
factor" forringes ved diæter med et højt fedtindhold.
Ydermere formindskes produktionen af B12 også ved diæter
med et højt fedtindhold, fordi bakterierne der producerer naturligt B12
i tarmene lever af kulhydrater og således trives dårligt på en diæt med
et højt indhold af fedtstoffer.
Når man generelt spiser mange fedtstoffer, blokerer det
overskydende fedt desuden for optagelsen af B12 i tarmene, hvilket
forringer optagelsen af B12 yderligere.
Hvis man har problemer med at optage B12, vil end ikke
det største indtag af B12-vitaminer kunne hjælpe én, i og med at man
alligevel ikke kan optage dem.
Læger kan nemt teste, hvorvidt en person har problemer
med at optage B12. Dette er i dag den mest almindelige årsag til mangel
på B12.
Livsglade hilsner, lis:)
Kære Lis
Analyser af vore fødevarer viser, at vegetabilske
fødevarer ikke indeholder målelige mængder af B12-vitamin.
Nogle mener at visse vegetabilske fødevarer stadig
indeholder en lille bitte smule B12, andre at vi sagtens selv kan
fremstille og optage nok B12 i tarmen, selv om vi ikke spiser kød.
Her
kan du se hvilke fødevarer, som analyser har vist indeholder B12-vitamin.
Der er ingen vegetabilske fødevarer imellem.
Problemet er, at skaderne fra mangel på B12-vitamin kan
være uoprettelige, så der er slet ingen grund til at vegetarer tager den
risiko. Det er langt smartere blot at tage tilskud af B12.
Alternativt kan veganere vælge at få taget en blodprøve
hos lægen med ca. et års mellemrum og få checket om de har nok B12,
eller der evt. er problemer forude, hvis de ikke sørger for at tage
B12-vitamin.
En veganerkost tilvejebringer en overflod af vitaminer
og andre gavnlige plantestoffer. Undtagelsen er B12-vitamin.
Planter indeholder ikke B12-vitamin af betydning. Kun
animalske produkter indeholder B12-vitamin fra naturens side.
Tidligere forekom B12-vitaminer i små mængder i friske
grøntsager med mikroskopiske B12-holdige jordpartikler på overfladen,
men som følge af den industrielle produktionsform, kan vi ikke længere
regne med vegetabilske fødevarer som en kilde til B12-vitamin.
Vi foretrækker rene fødevarer fri for snavs, bakterier
og insekter, men mister derved også en kilde til B12-vitamin.
Efter min mening bør vegetarer der helt undgår alle
animalske fødevarer (veganere), eller vegetarer der sjældent spiser
animalske fødevarer, tage et tilskud af B12-vitamin eller spise
madvarer, der er beriget med B12-vitamin.
Dette er særligt vigtigt for ammende kvinder, børn i
voksealderen og ældre mennesker.
Med venlig hilsen
John Buhl
Rengøring kan give astma
Bruger du rengøringsmidler på sprayflaske en gang om
ugen eller mere, har du op til 50 % øget risiko for at udvikle astma.
Forskerne fra universitetet i Barcelona mener, at én ud
af syv voksne, der får konstateret astma, sandsynligvis har fået det på
grund af rengøringsmidler.
(24 timer 15-10-2007)
Danskerne får for mange tomme kalorier
Nye tal fra Fødevareinstituttet viser, at der indtages
stadig flere tomme kalorier i Danmark.
Tomme kalorier = sukker, alkohol og fedt.
De 11 til 15-årige får tre gange så mange tomme kalorier
som det anbefalede maksimum, mens de 4 til 6-årige indtager hele fem
gange maksimum.
Kilde: FoodCulture
Jyllands
Posten 21-10-07
Fiskeolie forebygger sukkersyge hos børn
En amerikansk undersøgelse konkluderer, at børn, der er
genetisk disponeret for type 1-diabetes, mindsker risikoen for at
udvikle sygdommen med 55 procent ved at spise omega-3-fedtsyrer.
Inginiøren 20-10-2007
Udtalelse om filmen “The Secret” ...
The Secret er en film som overraskede mig. Den var både
spændende og meget lærerig.
Pludselig forstod jeg hvorfor visse ting bare var gået
skævt for mig. Forklaringen var så simpel, men jeg havde bare ikke selv
kunne se den.
Filmen skal bare ses!
Venlig hilsen
Henrik Jensen
Jeg hører også gerne fra andre, der enten har set ”What
the Bleep” eller ”The
Secret”.
Hvad mener du om disse film?
Er de til at forstå?
Hvorfor er filmene blevet så populære?
Hvad kan vi lære fra dem?
“Manden med
succes vil lære fra sine fejl og prøve igen på en anden made.”
-- Dale
Carnegie, 1888-1955, amerikansk forfatter