Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 43, 2008


  1. Faste reducerer risiko for hjertesygdomme og diabetes
  2. Mail: Diagnoser
  3. Mail: Om vegetar på restaurant og om kræftbehandling
  4. Mail: Vegetar på restaurant
  5. Mail: Kolesterol og Guarmin
  6. Mail: Hvilke vitaminer har jeg brug for?
  7. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Jeg vil hellere have et sind åbnet af forundring, end et sind lukket af overbevisning.”

-- Gerry Spence


1) Faste reducerer risiko for hjertesygdomme og diabetes

Regelmæssige fasteperioder kan mindske risikoen for hjertesygdom og diabetes.

Det viser en analyse af et større studie, nemlig ”Intermountain Heart Collaborative Study”, udført i Utah.

Efter forskerne havde justeret for andre faktorer, viste det sig, at periodevise faster var forbundet med 54 % mindre risiko for hjertesygdom.

Faste var også forbundet med lavere forekomst af diabetes.

Forskerne virker forbavset over de positive virkninger, og mener at faste fortjener at blive udforsket yderligere.

Kilde: American Journal of Cardiology, Volume 102, Issue 7, Pages 831-834

Kommentar:

Faste -- når korrekt gennemført! -- er en undervurderet metode, der ikke alene kan være med til at forebygge flere sygdomme, men også kan hjælpe mange alvorligt syge mennesker.

Der er udført forholdsvis få egentlige videnskabelige undersøgelser af faste, men på http://www.healthpromoting.com/index.htm kan du læse mere om faste og lidt om et par videnskabelige undersøgelse i 2001 og 2002, der viste en positiv virkning på højt blodtryk og diabetes.


2) Mail: Diagnoser

Jeg har modtaget flere mails efter sidste uges snak om diagnoser i forbindelse med en læsers mail vedr. for lidt mavesyre.

Der er jo nok ikke så interessant for dig at læse de mails der roser eller giver mig ret, så her er en mail fra Dorthe, der har en anden mening ...

Kære John Buhl

Jeg bliver lettere vred og indigneret, når jeg læser dine svar. Du kunne ligesom skrive ALLE PROBLEMER LØSES MED DEN RETTE KOST. Og så kunne du jo lukke din brevkasse, det er en forsimplet, bagatellisering af folks problemer. Jeg har nu læst flere af dine svar, og hver gang er det kosten, du kommer ind på.

Det er IKKE alle problemer, der kan løses med den rette kost, omend selvfølgelig en del.

Derudover kan jeg ikke finde ud af, om du vil betegne dig som værende inden for den etablerede del af systemet eller alternativ behandler.

I hvert fald underkender du, at man kan diagnosticere for lidt mavesyre.

Mvh
Dorthe

Hej Dorthe

Jeg bagatelliserer på ingen måde folks problemer -- men forsøge blot efter bedste formåen at give de råd, som jeg mener læserne er bedst tjent med :-)

Jeg mener, at det er umuligt at se, fra den test læseren (Kristine) fik foretaget, om hun har for lidt mavesyre. Hvis du mener at man ud fra en såkaldt vegatest (eller lignende tests) kan se, om en klient har for lidt mavesyre, må du lige forklare, hvordan det er muligt.

Behandleren har muligvis ret -- måske er det en fornuftig antagelse ud fra symptomer mv., hvilket jeg naturligvis ikke kan vurdere ud fra en mail, men det er efter min mening ikke korrekt, ærligt eller klogt, hvis klienter gives det indtryk, at det er præcise diagnoser, de får, når det ikke er.

Jeg vil lade andre om at skelne mellem det etablerede og alternative ... jeg har ingen aktier i nogen af lejrene. Det, som hjælper patienter på den bedste måde, er bedst.

I de fleste tilfælde er det hverken det etablerede eller det alternative, der hjælper mest, men at tilvejebringe gode betingelser for kroppens egne helbredende evner -- fx sund kost, god søvn, nok motion, frisk luft og følelsesmæssig balance.

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: Om vegetar på restaurant og om kræftbehandling

Her en kommentar fra en læser til sidste uges indlæg om vegetar på restaurant og en kommentar til artiklen om, hvordan store doser C-vitamin (som askorbinsyre tilskud) nok ikke er en god ide under en kræftbehandling ...

Hej John

Først en kommentar til: Vegetarer på restaurant fra èn som er gluten allergiker.

Jeg har det ligesom de jøder, Niels-Aage Hansen skriver om.

Jeg gør ikke synderlig opmærksom på mine svært omsættelige spiseregler, det er sædvanligvis en privat handling på tallerknen, hvor det, der ikke kan spises, blot levnes.

Der kan altid bestilles grøntsager og salat.

Jeg er begyndt, at ringe til den restaurant, hvor jeg har bestemt mig til at spise, for at høre om jeg kan få glutenfri brød, dessert mv.

Til min glæde er restauranter meget behjælpelige, og når jeg ankommer, går jeg lige hen til en tjener, inden jeg sætter mig til bords, og gør opmærksom på, at det var mig, som bestilte det og det.

Det ender med at tjeneren takker mig meget for, at jeg ringede i forvejen, så de havde mulighed for at lave en menu til mig, som jeg kan tåle. Hvor svært kan det være, men nogen har jo behov for at blive set og hørt, og så kan de bruge maden til det ;-). Der er jo mange måder at få opmærksomhed på.

Når jeg ikke at ringe til restauranten, så vælger jeg en menu, som jeg kan spise mest mulig af, og lader resten ligge.

Høflighed, og tålmodighed findes der ikke meget af mere.

Det er de færreste restauranter, som ikke gerne vil tilfredsstille deres gæster, men gæsterne kan være så uforskammede, at selv et personale på en restaurant ikke orker at gøre noget godt.

Kommentar til: Høje doser C-vitamin passer ikke sammen med kemoterapi.

Ja, hvor bliver man træt af alle de forsøg, som laves med kosttilskud, for at få disse ganske gode varer fjernet fra hylderne.

Se nu hvad Speciallæge Claus Hancke har fundet ud af. Hurra for at der er nogle læger, som har øjne og ører åbne. Han skriver bl.a., at C-vitamin bremser kræftvækst. Han mener, at mere end 30 års erfaring har vist kræfthæmmende virkning af C-vitamin. Det har været kendt i lang tid andre steder.

Jeg har lige selv haft en datter, som har haft kræft, som hun er kommet godt over. Men hvornår er det, at dig og andre begynder at forstå, at
kræftpatienter ikke kan nå at spise sig til alle de vitaminer og især antioxidant, som hjælper kroppens immunforsvar.

Da disse patienter tit har kvalme og kaster op, derfor er de nødt til at have vitamintilskud i form af piller, og det med at du skriver, at patienterne skal fortælle deres læge, om de vitamintilskud de tager. Det synes jeg har en fordel, men også en stor ulempe, for læger siger generelt, det må du ikke tage, det skader dig, for så er de på den sikre side, da læger generelt ikke ved nok om vitaminer. Det er ikke det, de er uddannet til. Det er noget andet, når vi snakker om planter i forbindelse med visse sygdomme.

Det sjove er, at min datter, som var i kemoterapi, fik at vide, at hun skulle spise masse af Broccoli som er stopfyldt med C-vitamin og så siger man at C-vitamin er skadelig for kræftbehandling med kemoterapi.

Jeg vil sige til andre, lyt til jeres intuition og brug jeres sunde fornuft samtidig med, at I får behandling for kræft. Antioxidanter er vigtige for at få kroppen renset ud for affaldsstoffer. Jeg kan varmt anbefale zoneterapi men find en seriøs zoneterapeut.

Det hjalp både min datter og svigersøn, til at komme igennem forløbet.

Jeg savner at Nomedica ville informere mere om de kræftbehandlings metoder, der bruges i Kina. Hvorfor er det ikke at danske læger tager på studietur til Kina og lærer teknikken? Hvis det var mig, som havde fået en dødsdom her i Danmark, så ville jeg da være ligeglad med om sundhedsvæsenet i Danmark mener, at de kinesiske behandlinger ikke er videnskabeligt bevist på den måde, danskerne mener det skal være, bare de kinesiske læger gør deres bedste for at redde mit liv. Mere kan man ikke forlange, men man kan forlange, at det danske sundhedsvæsen har så meget etik, at de ikke beholder danskerne i deres system, så det er for sent at få behandling i Kina.

Venlig hilsen
Anna Larsen

Hej Anna

Der gennemføres næppe forsøg med det formål, at få gode produkter fjernet fra hylderne. Det kan ikke lade sig gøre, at snyde så meget med videnskabelige undersøgelser, at det er muligt.

Efter min mening er det fantastisk, at der i de senere år forskes mere og mere i hvilken virkning fx kost, bestemte fødevarer eller vitamintilskud har på forskellige sygdomme.

Undersøgelsen -- jeg kort beskrev i sidste uge -- handler om høje doser af askorbinsyre (c-vitamintilskud) og absolut ikke, at man skal undgå broccoli eller andre fødevarer, der bl.a. indeholder C-vitamin.

Der er en verden til forskel på at tage høje doser af askorbinsyretabletter under en kræftbehandling og at spise broccoli!

Broccoli er en af de fødevarer, der ser ud til både at kunne forebygge og (måske) til dels være med til at bekæmpe kræft. Faktisk virkelig fint, at din datters læger anbefalede broccoli :-)

Jeg oplever slet ikke, at læger fortæller deres patienter, at de ikke bør/må tage bestemte kosttilskud, medmindre der er en god grund. Læger vil acceptere, at patienten tager de tilskud, patienten ønsker, så længe der ikke er risiko for, at tilskuddene forringer behandlingen eller gør anden skade.

Det kan være fornuftigt at supplere kosten med kosttilskud under en kræftbehandling, men det er både klogt og vigtigt at patienter tager lægen med på råd – især indtagelse af større mængder/doser kan påvirke behandlingen.

Jeg kender ikke nok til, hvordan kineserne behandler kræft, til at jeg kan sige noget fornuftigt om det, men det er da forståeligt, at patienter der ikke får den forventede hjælp på danske hospitaler prøver andet, der måske kan hjælpe. Lidt om den kinesiske behandling her.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Vegetar på restaurant

Efter sidste uges indlæg fra en kok, modtog jeg nedenstående ...

Sikke en klog kok! -- Der er nok en tendens til, at vegetarer tror, at de (vi) er lidt finere -- lidt mere "rigtige" end andre og derfor fortjener særbehandling. Man siger med løftet pande: "Jeg er vegetar" -- Jamen tillykke med det. Hvad vil du ha? En medalje? -- Det er jo et meget personligt valg og kommer faktisk ikke andre ved - med mindre de lige er indblandet i ens daglige liv.

Venlig hilsen
Pia


5) Mail: Kolesterol og Guarmin

Hej John

Jeg vil lige hører dig om Guarmin. Da jeg i nogle år nu har kæmpet med kolesterol der hele tiden ligger mellem 6 og 8.

Min læge har længe ville give mig kolesterolsænkene medicin for det, men jeg er ikke meget for det. Derfor spørgsmålet om Guarmin.

Jeg har en arbejdskolega der mener, at når man har for højt kolesterol kan man få en henvisning til en diætist for at få hjælp med kosten.

Jeg synes selv jeg spiser ret sundt, jeg spiser salat hver dag, og der bruger jeg advocadoolie i stedet for dressing. Jeg spiser meget grønt. Jeg spiser salat til min frokost, og kogte grønsager til middag, men selvfølgelig er der jo så det kød jeg spiser til, jeg kan bare ikke forstå det skulle have så stor en indflydelse, det er mest kylling og kalkun jeg spiser, og jeg spiser aldrig skinnet fra kyllingen, og hvis det er gris eller andet skære jeg altid fedtet af.

Jeg dyrker også motion ved svømning hver mandag og aerobic hver onsdag samt går og cykler når lejligheden byder sig. ...

Mvh.
Kirsten

Hej Kirsten

Rigtig fint, at du spiser fornuftigt og dyrker meget motion. Et lettere forhøjet kolesteroltal betyder langt mindre, når du samtidig spiser og lever sundt!

Det er dog alligevel klart bedst for dig at få kolesteroltallet noget ned!

Guarmin er et naturlægemiddel mod forhøjet kolesterol (I de fleste tilfælde er virkningen dog minimal).

Du kan prøve at spørge din læge, om du kan få en henvisning til en diætist. Det vil nok også hjælpe lidt.

Men, men ... problemet er, at hvis det rigtig skal batte noget -- hvis du fx vil have dit kolesteroltal ned på ca. 5 eller lavere -- bliver du sandsynligvis nødt til at gennemføre ret omfattende kostændringer.

De gængse kostplaner til at sænke kolesteroltallet gør som regel ikke den store forskel.

De kostråd, der virker, ser nogenlunde sådan ud: Ingen olie og dressing (eller kun en lille smule god vegetabilsk olie). Gerne lidt nødder dagligt. Ingen animalske fødevarer – altså ingen kød, fjerkræ, mejeriprodukter, æg eller fisk (hvis det virker helt uoverkommeligt, er det sandsynligvis i orden med fisk 2-3 gange om ugen). Masser af grøntsager. Friske frugter og bær. Bælgfrugter. Fuldkornsprodukter (brød af grahamsmel/fuldkornsmel, grød mv.). Ingen eller kun lidt raffinerede kulhydrater.

Mindre kan måske også hjælpe, men det er som regel lettere og mere motiverende at gennemføre det 100 % og se et hurtigt resultat.

Kan du ikke klare så store ændringer (det er nu ikke så svært som det lyder!) så prøv at komme så tæt på, som du kan klare.

Her på siden under: "Lavere kolesteroltal med sund kost" kan du læse et eksempel på, hvor meget kosten kan gøre.

Med venlig hilsen
John Buhl


6) Mail: Hvilke vitaminer har jeg brug for?

Hej John!

Jeg læser med stor fornøjelse dit ugentlige nyhedsbrev!

Mener du, at det er en god ide at tage en multi-vitamin-pille om vinteren -- eller måske hele året -- eller??

Jeg tager kalk -- 62 år. Og fiskeolie (hjertekar-sygdomme i nær familie).

Er det en god ide at få "målt" behovet for vitaminer & mineraler og hvordan?

Bedste hilsener
Jane

Hej Jane

Hvilke vitaminer det er en god idé at tage og hvornår afhænger af mange faktorer -- især kosten -- så det er svært at sige.

En multivitamin, fiskeolie (eller på anden måde få nok omega-3), kalk og evt. ekstra D-vitamin er nok udmærket for dig.

Jeg ved ikke, hvordan du kan få målt dit behov for vitamin og mineraler på en pålidelig måde.

Det bedste er normalt at gøre, hvad du kan, for at spise sundt og alsidigt (især en stor variation af sunde vegetabilske fødevarer) og tage moderate mængder af kosttilskud, som du mener passer til din situation (som det jo også ser ud til, at du gør).

Med venlig hilsen
John Buhl


7) Lidt af hvert

Hjælp til nedtrapning

Institut for Rationel Farmakoterapi har udarbejdet en række nedtrapningsskemaer og vejledninger til brug for læger, praksismedarbejdere og patienter i det daglige arbejde med, at få patienter ud af afhængighed af benzodiazepiner.

Det bør nu være lettere for både patienter og læger, at starte og gennemføre en nedtrapning! Læs mere

Vi drukner i skimmelsvamp

91 procent af danskerne luftede ud hver dag i 2000, men i 2007 var der kun 76 procent, der luftede ud dagligt.
politiken 20-10-2008


”Lad mig fortælle dig min hemmelighed, der har ført mig til mit mål. Min styrke ligger udelukkende i min vedholdenhed.”

-- Louis Pasteur, kemiker og biolog


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.