Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 43, 2008
-
Faste reducerer risiko for hjertesygdomme og diabetes
- Mail: Diagnoser
-
Mail: Om vegetar på restaurant og om kræftbehandling
- Mail: Vegetar på restaurant
- Mail: Kolesterol og Guarmin
- Mail: Hvilke vitaminer har jeg brug for?
- Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til
nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
”Jeg vil hellere have et sind åbnet af forundring, end et sind lukket af
overbevisning.”
-- Gerry Spence
Regelmæssige fasteperioder kan mindske risikoen for hjertesygdom og
diabetes.
Det viser en analyse af et større studie, nemlig ”Intermountain Heart
Collaborative Study”, udført i Utah.
Efter forskerne havde justeret for andre faktorer, viste det sig, at
periodevise faster var forbundet med 54 % mindre risiko for
hjertesygdom.
Faste var også forbundet med lavere forekomst af diabetes.
Forskerne virker forbavset over de positive virkninger, og mener at
faste fortjener at blive udforsket yderligere.
Kilde: American Journal of Cardiology, Volume 102, Issue 7, Pages
831-834
Kommentar:
Faste -- når korrekt gennemført! -- er en undervurderet metode, der ikke alene
kan være med til at forebygge flere sygdomme, men også kan hjælpe mange
alvorligt syge mennesker.
Der er udført forholdsvis få egentlige videnskabelige undersøgelser af
faste, men på
http://www.healthpromoting.com/index.htm kan du læse mere om faste og lidt
om et par videnskabelige undersøgelse i 2001 og 2002, der viste en
positiv virkning på højt blodtryk og diabetes.
Jeg har modtaget flere mails efter
sidste uges snak om diagnoser
i forbindelse med en læsers mail vedr. for lidt mavesyre.
Der er jo nok ikke så interessant for dig at læse de mails der roser
eller giver mig ret, så her er en mail fra Dorthe, der har en anden
mening ...
Kære John Buhl
Jeg bliver lettere vred og indigneret, når jeg læser dine svar. Du kunne
ligesom skrive ALLE PROBLEMER LØSES MED DEN RETTE KOST. Og så kunne du
jo lukke din brevkasse, det er en forsimplet, bagatellisering af folks
problemer. Jeg har nu læst flere af dine svar, og hver gang er det
kosten, du kommer ind på.
Det er IKKE alle problemer, der kan løses med den rette kost, omend
selvfølgelig en del.
Derudover kan jeg ikke finde ud af, om du vil betegne dig som værende
inden for den etablerede del af systemet eller alternativ behandler.
I hvert fald underkender du, at man kan diagnosticere for lidt mavesyre.
Mvh
Dorthe
Hej Dorthe
Jeg bagatelliserer på ingen måde folks problemer -- men forsøge blot
efter bedste formåen at give de råd, som jeg mener læserne er bedst
tjent med :-)
Jeg mener, at det er umuligt at se, fra den test læseren (Kristine) fik
foretaget, om hun har for lidt mavesyre. Hvis du mener at man ud fra en
såkaldt vegatest (eller lignende tests) kan se, om en klient har for
lidt mavesyre, må du lige forklare, hvordan det er muligt.
Behandleren har muligvis ret -- måske er det en fornuftig antagelse ud
fra symptomer mv., hvilket jeg naturligvis ikke kan vurdere ud fra en
mail, men det er efter min mening ikke korrekt, ærligt eller klogt, hvis
klienter gives det indtryk, at det er præcise diagnoser, de får, når det
ikke er.
Jeg vil lade andre om at skelne mellem det etablerede og alternative ...
jeg har ingen aktier i nogen af lejrene. Det, som hjælper patienter på
den bedste måde, er bedst.
I de fleste tilfælde er det hverken det etablerede eller det
alternative, der hjælper mest, men at tilvejebringe gode betingelser for
kroppens egne helbredende evner -- fx sund kost, god søvn, nok motion,
frisk luft og følelsesmæssig balance.
Med venlig hilsen
John Buhl
Her en kommentar fra en læser til
sidste uges indlæg
om vegetar på restaurant og en kommentar til artiklen om, hvordan store
doser C-vitamin (som askorbinsyre tilskud) nok ikke er en god ide under
en kræftbehandling ...
Hej John
Først en kommentar til: Vegetarer på restaurant fra èn som er gluten
allergiker.
Jeg har det ligesom de jøder, Niels-Aage Hansen skriver om.
Jeg gør ikke synderlig opmærksom på mine svært omsættelige spiseregler,
det er sædvanligvis en privat handling på tallerknen, hvor det, der ikke
kan spises, blot levnes.
Der kan altid bestilles grøntsager og salat.
Jeg er begyndt, at ringe til den restaurant, hvor jeg har bestemt mig
til at spise, for at høre om jeg kan få glutenfri brød, dessert mv.
Til min glæde er restauranter meget behjælpelige, og når jeg ankommer,
går jeg lige hen til en tjener, inden jeg sætter mig til bords, og gør
opmærksom på, at det var mig, som bestilte det og det.
Det ender med at tjeneren takker mig meget for, at jeg ringede i
forvejen, så de havde mulighed for at lave en menu til mig, som jeg kan
tåle. Hvor svært kan det være, men nogen har jo behov for at blive set
og hørt, og så kan de bruge maden til det ;-). Der er jo mange måder at
få opmærksomhed på.
Når jeg ikke at ringe til restauranten, så vælger jeg en menu, som jeg
kan spise mest mulig af, og lader resten ligge.
Høflighed, og tålmodighed findes der ikke meget af mere.
Det er de færreste restauranter, som ikke gerne vil tilfredsstille deres
gæster, men gæsterne kan være så uforskammede, at selv et personale på
en restaurant ikke orker at gøre noget godt.
Kommentar til: Høje doser C-vitamin passer ikke sammen med
kemoterapi.
Ja, hvor bliver man træt af alle de forsøg, som laves med kosttilskud,
for at få disse ganske gode varer fjernet fra hylderne.
Se nu hvad Speciallæge Claus Hancke har fundet ud af. Hurra for at der
er nogle læger, som har øjne og ører åbne. Han skriver bl.a., at
C-vitamin bremser kræftvækst. Han mener, at mere end 30 års erfaring har
vist kræfthæmmende virkning af C-vitamin. Det har været kendt i lang tid
andre steder.
Jeg har lige selv haft en datter, som har haft kræft, som hun er kommet
godt over. Men hvornår er det, at dig og andre begynder at forstå, at
kræftpatienter ikke kan nå at spise sig til alle de vitaminer og især
antioxidant, som hjælper kroppens immunforsvar.
Da disse patienter tit har kvalme og kaster op, derfor er de nødt til at
have vitamintilskud i form af piller, og det med at du skriver, at
patienterne skal fortælle deres læge, om de vitamintilskud de tager. Det
synes jeg har en fordel, men også en stor
ulempe, for læger siger generelt, det må du ikke tage, det skader dig,
for så er de på den sikre side, da læger generelt ikke ved nok om
vitaminer.
Det er ikke det, de er uddannet til. Det er noget andet, når vi snakker
om planter i forbindelse med visse sygdomme.
Det sjove er, at min datter, som var i kemoterapi, fik at vide, at hun
skulle spise masse af Broccoli som er stopfyldt med C-vitamin og så
siger man at C-vitamin er skadelig for kræftbehandling med kemoterapi.
Jeg vil sige til andre, lyt til jeres intuition og brug jeres sunde
fornuft samtidig med, at I får behandling for kræft. Antioxidanter er
vigtige for at få kroppen renset ud for affaldsstoffer. Jeg kan varmt
anbefale zoneterapi men find en seriøs zoneterapeut.
Det hjalp både min datter og svigersøn, til at komme igennem forløbet.
Jeg savner at Nomedica ville informere mere om de kræftbehandlings
metoder, der bruges i Kina. Hvorfor er det ikke at danske læger tager på
studietur til Kina og lærer teknikken? Hvis det var mig, som havde fået
en dødsdom her i Danmark, så ville jeg da være ligeglad med om
sundhedsvæsenet i Danmark mener, at de kinesiske behandlinger ikke er
videnskabeligt bevist på den måde, danskerne mener det skal være, bare
de kinesiske læger gør deres bedste for at redde mit liv. Mere kan man
ikke forlange, men man kan forlange, at det danske sundhedsvæsen har så
meget etik, at de ikke beholder
danskerne i deres system, så det er for sent at få behandling i Kina.
Venlig hilsen
Anna Larsen
Hej Anna
Der gennemføres næppe forsøg med det formål, at få gode produkter
fjernet fra hylderne. Det kan ikke lade sig gøre, at snyde så meget med
videnskabelige undersøgelser, at det er muligt.
Efter min mening er det fantastisk, at der i de senere år forskes mere
og mere i hvilken virkning fx kost, bestemte fødevarer eller
vitamintilskud har på forskellige sygdomme.
Undersøgelsen -- jeg kort beskrev i sidste uge -- handler om høje doser af
askorbinsyre (c-vitamintilskud) og absolut ikke, at man skal undgå
broccoli eller andre fødevarer, der bl.a. indeholder C-vitamin.
Der er en verden til forskel på at tage høje doser af
askorbinsyretabletter under en kræftbehandling og at spise broccoli!
Broccoli er en af de fødevarer, der ser ud til både at kunne forebygge
og (måske) til dels være med til at bekæmpe kræft. Faktisk virkelig
fint, at din datters læger anbefalede broccoli :-)
Jeg oplever slet ikke, at læger fortæller deres patienter, at de ikke
bør/må tage bestemte kosttilskud, medmindre der er en god grund. Læger
vil acceptere, at patienten tager de tilskud, patienten ønsker, så længe
der ikke er risiko for, at tilskuddene forringer behandlingen eller gør
anden skade.
Det kan være fornuftigt at supplere kosten med kosttilskud under en
kræftbehandling, men det er både klogt og vigtigt at patienter tager
lægen med på råd – især indtagelse af større mængder/doser kan påvirke
behandlingen.
Jeg kender ikke nok til, hvordan kineserne behandler kræft, til at jeg
kan sige noget fornuftigt om det, men det er da forståeligt, at
patienter der ikke får den forventede hjælp på danske hospitaler prøver
andet, der måske kan hjælpe.
Lidt om den kinesiske behandling her.
Med venlig hilsen
John Buhl
Efter sidste uges indlæg fra en kok, modtog jeg nedenstående ...
Sikke en klog kok! -- Der er nok en tendens til, at vegetarer tror, at de
(vi) er lidt finere -- lidt mere "rigtige" end andre og derfor fortjener
særbehandling. Man siger med løftet pande: "Jeg er vegetar" -- Jamen
tillykke med det. Hvad vil du ha? En medalje? -- Det er jo et meget
personligt valg og kommer faktisk ikke andre ved - med mindre de lige er
indblandet i ens daglige liv.
Venlig hilsen
Pia
Hej John
Jeg vil lige hører dig om Guarmin. Da jeg i nogle år nu har kæmpet med
kolesterol der hele tiden ligger mellem 6 og 8.
Min læge har længe ville give mig kolesterolsænkene medicin for det, men
jeg er ikke meget for det.
Derfor spørgsmålet om Guarmin.
Jeg har en arbejdskolega der mener, at når man har for højt kolesterol
kan man få en henvisning til en diætist for at få hjælp med kosten.
Jeg synes selv jeg spiser ret sundt, jeg spiser salat hver dag, og der
bruger jeg advocadoolie i stedet for dressing. Jeg spiser meget grønt.
Jeg spiser salat til min frokost, og kogte grønsager til middag, men
selvfølgelig er der jo så det kød jeg spiser til, jeg kan bare ikke
forstå det skulle have så stor en indflydelse, det er mest kylling og
kalkun jeg spiser, og jeg spiser aldrig skinnet fra kyllingen, og hvis
det er gris eller andet skære jeg altid fedtet af.
Jeg dyrker også motion ved svømning hver mandag og aerobic hver onsdag
samt går og cykler når lejligheden byder sig. ...
Mvh.
Kirsten
Hej Kirsten
Rigtig fint, at du spiser fornuftigt og dyrker meget motion. Et lettere
forhøjet kolesteroltal betyder langt mindre, når du samtidig spiser og
lever sundt!
Det er dog alligevel klart bedst for dig at få kolesteroltallet noget
ned!
Guarmin er et
naturlægemiddel mod forhøjet kolesterol
(I de fleste tilfælde er virkningen dog minimal).
Du kan prøve at spørge din læge, om du kan få en henvisning til en
diætist. Det vil nok også hjælpe lidt.
Men, men ... problemet er, at hvis det rigtig skal batte noget -- hvis
du fx vil have dit kolesteroltal ned på ca. 5 eller lavere -- bliver du
sandsynligvis nødt til at gennemføre ret omfattende kostændringer.
De gængse kostplaner til at sænke kolesteroltallet gør som regel ikke
den store forskel.
De kostråd, der virker, ser nogenlunde sådan ud:
Ingen olie og dressing (eller kun en lille smule god vegetabilsk olie).
Gerne lidt nødder dagligt.
Ingen animalske fødevarer – altså ingen kød, fjerkræ, mejeriprodukter,
æg eller fisk (hvis det virker helt uoverkommeligt, er det sandsynligvis
i orden med fisk 2-3 gange om ugen). Masser af grøntsager. Friske
frugter og bær. Bælgfrugter. Fuldkornsprodukter (brød af grahamsmel/fuldkornsmel,
grød mv.). Ingen eller kun lidt raffinerede kulhydrater.
Mindre kan måske også hjælpe, men det er som regel lettere og mere
motiverende at gennemføre det 100 % og se et hurtigt resultat.
Kan du ikke klare så store ændringer (det er nu ikke så svært som det
lyder!) så prøv at komme så tæt på, som du kan klare.
Her på siden
under: "Lavere kolesteroltal med sund kost" kan du læse et eksempel på,
hvor meget kosten kan gøre.
Med venlig hilsen
John Buhl
Hej John!
Jeg læser med stor fornøjelse dit ugentlige nyhedsbrev!
Mener du, at det er en god ide at tage en multi-vitamin-pille om
vinteren -- eller måske hele året -- eller??
Jeg tager kalk -- 62 år. Og fiskeolie (hjertekar-sygdomme i nær familie).
Er det en god ide at få "målt" behovet for vitaminer & mineraler og
hvordan?
Bedste hilsener
Jane
Hej Jane
Hvilke vitaminer det er en god idé at tage og hvornår afhænger af mange
faktorer -- især kosten -- så det er svært at sige.
En multivitamin, fiskeolie (eller på anden måde få nok omega-3), kalk og
evt. ekstra D-vitamin er nok udmærket for dig.
Jeg ved ikke, hvordan du kan få målt dit behov for vitamin og mineraler
på en pålidelig måde.
Det bedste er normalt at gøre, hvad du kan, for at spise sundt og
alsidigt (især en stor variation af sunde vegetabilske fødevarer) og
tage moderate mængder af kosttilskud, som du mener passer til din
situation (som det jo også ser ud til, at du gør).
Med venlig hilsen
John Buhl
Hjælp til nedtrapning
Institut for Rationel Farmakoterapi har udarbejdet en række
nedtrapningsskemaer og vejledninger til brug for læger,
praksismedarbejdere og patienter i det daglige arbejde med, at få
patienter ud af afhængighed af benzodiazepiner.
Det bør nu være lettere for både patienter og læger, at starte og
gennemføre en nedtrapning!
Læs mere
Vi drukner i skimmelsvamp
91 procent af danskerne luftede ud hver dag i 2000, men i 2007 var der
kun 76 procent, der luftede ud dagligt.
politiken 20-10-2008
”Lad mig fortælle dig min hemmelighed, der har ført mig til mit mål.
Min styrke ligger udelukkende i min vedholdenhed.”
-- Louis Pasteur, kemiker og biolog