Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 43, 2009


  1. Mere D-vitamin til ældre er med til at forebygge fald
  2. For lidt D-vitamin giver højere dødelighed blandt ældre
  3. God søvn mod depression
  4. Mad fra sojabønner mindsker risiko for hoftebrud blandt ældre kvinder
  5. Lidt af hvert

Kære læser

I sidste uge havde vi desværre lidt problemer med teknikken, så nogle læsere fik nyhedsbrevet både onsdag og fredag det var naturligvis ikke meningen!

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

Med venlig hilsen
John Buhl


"Virkelig glæde kommer ikke fra bekvemmelighed eller ros fra andre, men fra at gøre noget værdifuldt."

— Sir Wilfred Grenfell, 1865-1940


1) Mere D-vitamin til ældre er med til at forebygge fald

En daglig dosis D-vitamin mindsker ældres risiko for at falde, men det er nødvendigt at indtage 700 – 1000 i.e. dagligt. (i.e. betyder internationale enheder. 400 i.e. = 10 mikrogram).

Forskerne gennemgik otte studier, i sammenhængen mellem tilskud af D-vitamin og forebyggelse af fald blandt mennesker, der var 65 år eller ældre.

Det viste sig, at doser på 700 – 1000 i.e. D-vitamin gav mellem 19 og 26 % færre tilfælde af fald blandt de ældre.

Kilde: H. A. Bischoff-Ferrari m.fl.
Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials
British Medical Journal 2009;339:b3692 (1 October 2009), doi:10.1136/bmj.b3692
Du kan læse hele studiet her på engelsk

Og nu vi er ved emnet har en anden undersøgelse vist, at ...


2) For lidt D-vitamin giver højere dødelighed blandt ældre

Dr. Adit A. Ginde fra University of Colorado Denver, i Aurora og kollegaer vurderede risiko for at dø i forhold til hvor meget D-vitamin der var i blodet hos 3.408 mænd og kvinder på 73 år eller ældre.

Efter 7 år var der 1.493 dødsfald i gruppen og 44 % var på grund af hjertesygdom.

Det viste sig, at lavt indhold af D-vitamin i blodet var forbundet med øget dødelighed uanset årsag, men især fra hjertesygdom.

Der var 83 % flere dødsfald blandt de ældre, der havde mindst D-vitamin i blodet (mindre end 25 nmol/l), sammenlignet med de deltagere, der havde optimale mængde i blodet (100 nmol/l eller højere).

Forskerne konkluderede, at de normale anbefalinger af D-vitamin for ældre er for lave.

Den optimale mængde D-vitamin i blodet menes at være mellem 80 og 110-120 nmil/L (nanomoles per liter) blod. I dette studie havde deltagerne et gennemsnit på 66 nmol/L blod.

Der var 47 % flere dødsfald blandt dem med D-vitamin niveau mellem 25 og 49,9 nmol/L, sammenlignet med dem med D-vitamin indhold i blodet på 100 nmol/L eller mere.

Kilde: Adit A. Ginde, MD, MPH , Robert Scragg, MBBS, PhD m.fl.
Prospective Study of Serum 25-Hydroxyvitamin D Level, Cardiovascular Disease Mortality, and All-Cause Mortality in Older U.S. Adults
Journal of the American Geriatrics Society
Volume 57 Issue 9, Pages 1595 - 1603
DOI 10.1111/j.1532-5415.2009.02359.x

Kommentar:

Her nordpå skal vi især være opmærksomme på at få nok D-vitamin i vinterhalvåret.

20 mikrogram dagligt (800 i.e.) som kosttilskud vil nok være passende for de fleste. (D-sun fra Biosym indeholder fx 20 mikrogram per kapsel).

Selv tager jeg en tablet med 35 mikrogram af og til, men det er nu mest fordi jeg er dårlig til at huske det med piller, så en stærk D-vitamin 2-3 gange om ugen fungerer bedst her.

Du kan ikke regne med at få nok D-vitamin fra kosten i vinterhalvåret. Men rejser du ind imellem til de varme lande, og får sol på kroppen, opbygger det kroppens depoter af D-vitamin, så du ikke behøver at tage tilskud af D-vitamin i de perioder (og i tiden lige efter).

Nogle multivitaminer og andre kosttilskud indeholder allerede nok D-vitamin, og så bør du naturligvis ikke tage ekstra tilskud af D-vitamin ved siden af.

Du bør ikke overdrive med indtagelsen af D-vitamin. Hold dig til ca. 20 mikrogram dagligt i alt (plus det, du får fra kosten), medmindre en læge eller anden fagperson har ordineret større mængder.


3) God søvn mod depression

1.204 mennesker på 65 år deltog i et studie. 909 af dem blev igen udspurgt efter to år.

Det viste sig, at der var en tydelig sammenhæng mellem søvnproblemer og depression og fysiske problemer.

Kilde: Jae-Min Kim, MD.PhD m.fl.
SLEEP Volume: 32 Issue: 09 Pages: 1221-1228
Insomnia, Depression, and Physical Disorders in Late Life: A 2-year Longitudinal Community Study in Koreans

Kommentar:

Mange andre undersøgelser viser et sammenhæng mellem for lidt/dårlig søvn og depressioner. Men det er ikke altid, at læger, psykiatere, psykologer og andre fagfolk gør tilstrækkeligt for at hjælpe deprimerede patienter til at sove nok og godt nok (uden sovemedicin, naturligvis).

Selv raske mennesker kan få milde symptomer på depression efter blot få dage med for lidt eller meget dårlig søvn. Og efter en lang periode med meget dårlig søvn kan der hos ellers helt raske mennesker opstå symptomer, der normalt kun forekommer under middel til svær depression.

God og nok søvn er med til at forebygge depressioner, og i nogle tilfælde kan det være det eneste der skal til for effektivt at behandle en depression!

Tingene hænger naturligvis sammen. Spiser du usundt, er stresset mv., sover du nok også dårligere. Spiser du sundt, dyrker motion, har en god madras, undgår stimulanser og er i følelsesmæssig balance, sover du nok også bedre ... osv.

Desværre har alt for mange mennesker den idé, at medicin er en god eller den eneste løsning godt hjulpet på vej af medicinfirmaers mere eller mindre skjulte reklamer for deres produkter.

Fx har Forbrugerrådet lige advaret mod hjemmeside depnet.dk, som rådgiver danskere med depression og deres pårørende. Det er nemlig medicinalfirmaet Lundbeck, der står bag hjemmesiden. Ikke nok med det: De læger, der rådgiver og svarer brugerne, er betalt af Lundbeck instituttet, og de anbefaler i høj grad Lundbecks antidepressive medicin. DR.dk 18-10-2009

Det er måske naturligt nok, at medicinalfirmaer ikke gør det store ud af at gøre læger og patienter opmærksomme på, i hvor stor udstrækning sundere livsstil, bedre levevilkår og terapi klarer depressioner, men lægerne burde vide bedre (eller se at komme i gang med at lære mere om det) og HELT afholder sig fra at arbejde for eller blive betalt af medicinalfirmaer (hverken direkte eller indirekte).

Problemet ligger i:

  1. Uddannelsen. Læger har alt for lidt viden om, hvordan kost og livsstil påvirker helbredet. En nogenlunde god kilde til oplysninger for læger findes på NutritionMD.org — i sektionen for læger og andre fagfolk
  2. De tætte forbindelser til Medicinalbrancen. Det burde forbydes ved lov og sikres via regler, lønaftaler og kontrol, at der ikke er en økonomisk gevinst for læger i at anbefale eller udskrive medicin. Læger burde fx ikke få penge for at udskrive recepter, men udelukkende betales for den tid, de bruger på at hjælpe patienter.

Læger (og alle os andre) skal være opmærksomme på, at firmaer i medicinal-branchen ofte går meget langt for at overtale læger til at udskrive firmaernes præparater. I nogle tilfælde ”lokker” medicinfirmaer endda læger til at udskrive deres medicin til patientgrupper, som medicinen ikke er godkendt til.
(DR1 TV-Avisen 19-10-2009)

Måske er det på tide at Lægeforeningen og regeringen tager sig sammen?

Så svært er det altså heller ikke at sikre 100 % uvildige læger og en ordentlig uddannelse i blandt andet kostens betydningen ved forskellige sygdomme. Samfundet ville spare enorme summer, og endda til gavn for både læger og patienter.


4) Mad fra sojabønner mindsker risiko for hoftebrud blandt ældre kvinder

Kvinder efter overgangsalderen kan måske mindske deres risiko for hoftebrud ved at inkludere sojabaserede fødevarer i deres kost. Det viser et nyt studie.

Kvinder i studiet havde 21-36 % mindre risiko for at opleve brud på hoften, når de rapporterede, at de spiste en moderat mængde soja.

Forskerne analyserede sojaindtagelsen hos 63.257 kinesere mellem 45 og 74 år.

Det viste sig, at de kinesiske kvinder, der spiste meget soja, havde 30 % mindre risiko for at opleve hoftebrud over de næste 8-13 år. Der var ingen forskel hos mændene.

Kilde: Woon-Puay Koh, Anna H. Wu, Renwei Wang, Li-Wei Ang, Derrick Heng, Jian-Min Yuan og Mimi C. Yu
Gender-specific Associations Between Soy and Risk of Hip Fracture in the Singapore Chinese Health Study
American Journal of Epidemiology 2009 170: 901-909; doi:10.1093/aje/kwp220


5) Lidt af hvert

Vi er for dovne til at være sunde

Vi vil gerne dyrke mere motion og spise sundere, men når det kommer til stykket, så kan vi ikke finde lysten til ændringerne. Det viser ny og omfattende undersøgelse, hvor 43.000 mennesker blev udspurgt. 62 % vil gerne dyrke mere motion, og 43 % vil gerne spise sundere. Men 45 % har svært ved at finde motivationen, og 22 % mener, at de ikke har tid til at føre deres ønsker om en sund livsstil ud i livet.
(Urban 19-10-2009)

Læs mere om at ændre vaner her

Sløve børn bliver syge voksne

En stor del af landets børn er i så dårlig fysisk form, at de går hjertekarsygdomme, sukkersyge, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol i møde. Hvert tiende barn risikerer livsstilssygdomme som voksen, hvis ikke de får skruet op for aktivitetsniveauet. Det viser Hjerteforeningens konditionstest af mere end 11.000 skolebørn.
(Berlingske.dk 14-10-2009)

Børn bliver aggressive af plastblødgører

Især pigebørn, der er blevet udsat for det plastblødgørende stof bisphenol A (BPA) i fostertilstanden, kan blive udadreagerende og aggressive. Ekspert udtaler, at den adfærd kan føre til ADHD.
(BPA er en plastblødgører, som længe været under mistanke for at være hormonforstyrrende).
(Ingeniøren 14-10-2009)

Et helt almindeligt problembarn

Engelske forskere mener, at før-skolesystemet lægger for megen vægt på afvigende opførsel, og at 4-5 åriges ry blandt lærerne og andre elever er med til at gøre, at de falder udenfor.
(videnskab.dk 17-10-2009)


"De unge ved ikke nok til at være forsigtige, og de forsøger derfor det umulige — og klarer det, generation efter generation".

— Pearl S. Buck (1892-1973), amerikansk forfatter


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.