Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 43, 2013
-
Smør på brødet
-
Højt niveau af omega-3 i blodet beskytter hjernen hos ældre
-
En kost, der er fattig på mættet fedt, giver bedre
insulinfølsomhed
-
Fedtfattig, kulhydratrig vegetarkost mod inflammation
|
|
|
Vær lykkelig
uden grund, ligesom et barn. Hvis du har en grund til at være lykkelig,
har du problemer, da den grund kan tages fra dig.
— Deepak
Chopra
Smør på brødet
Bitz & Frisk programmet på DR1 har en mission om at skære sig vej
gennem fødevarejunglen.
Men forvirringen breder sig.
Bitz og Frisk programmet kom (med rette) i fedtefadet, da de forsøgte
at forenkle budskabet om fedt samtidig med at Bitz og Astrup kom frem
til en ret underlig konklusion.
Læs også artiklen:
Ikke så fedt
Nogle har påstået eller antydet, at det er en sammenhæng mellem, at
Arne Astrup har tætte forbindelser til Arla og mejeriindustrien og hans
valg af Kærgården som det bedste produkt at komme på brødet.
Det er ikke nogen hemmelighed at Arne Astrup er med i
Communication and Scientific Advisory Board hos Global Dairy
Platform, som har til formål at fremme brugen af mejeriprodukter.
Men der er ikke umiddelbart noget fordækt her. Astrup indrømmer denne
forbindelse, men benægter naturligvis, at den påvirker hans dømmekraft.
Det er muligt, at mejeriindustrien har en finger med i spillet på en
eller anden måde, men jeg er trods alt ret sikker på, at hverken Bitz
eller Astrup er "købt af mejeriindustrien", som flere mener.
I programmet besøger Bitz Holstebro Mejeri (Arla).
Bitz får i programmet Arne Astrup til at vælge det bedste smørbare
produkt (Astrup har oplagte forbindelser til Arla og mejeriindustrien)
Bitz og Astrup vælger Kærgården som det bedste produkt (et Arla
produkt).
Der er ingen smørbare produkter med i programmet uden mælkefedt
(mættet fedt). Ingen smørbare produkter er med, der indeholder væsentlig
mindre mættet fedt end Kærgården.
Vi kan med rette spørge om det (igen) er lykkedes mejeriindustrien,
at få deres reklame for mælk og mælkefedt ud til befolkningen forklædt
som oplysning?
Men selv om det hele virker underligt, så tror jeg, at Bitz og Astrup
oprigtigt mener, at de bedste produkter til brødet er smør og Kærgården.
Mange ernæringseksperter er uenige og utilfredse med flere af de
kostråd Bitz giver befolkningen i programmet Bitz og Frisk. De færreste
siger det højt.
Vi læser dog i Politiken: Otte ernæringseksperter kritiserer
DR-program for dårlige kostråd
Programmet er direkte vildledende og er med til at skabe forvirring og
uklarhed om eksempelvis hvilke fedtstoffer, danskerne skal indtage som
del af en sund kost. Sådan lyder det i en skriftlig klage, der er blevet
sendt til DR. Afsenderne er otte ernæringseksperter. (politiken.dk)
Et glimrende interview med Per Brændgaard på P1 Morgen om
vildledningen i Bitz og Frisk her
Chefredaktøren for videnskab.dk, Vibeke Hjortlund, har skrevet en på
flere måder tankevækkende artikel: DR har valgt side i kampen om
sundheden
"’Bitz og Frisk’ hedder DR’s nye program om ernæring, hvor en
ernæringsekspert og en journalist – som det hedder i reklamerne – er på
en fælles mission om at skære sig vej gennem fødevarejunglen. Som led
heri får seerne blandt andet information om, at der er lige så meget
sukker i juice som i cola, men uden tilføjelsen om at juice på grund af
indholdet af vitaminer og mineraler indgår i Fødevarestyrelsens kostråd.
Seerne får også en anbefaling med på vejen om at spise Arla-produktet
Kærgården, men produkter med et højt indhold af umættet fedt, som
anbefales i de officielle kostråd, har ikke været med i
sammenligningen."
Hun skriver også i artiklen: "DR svækker med sit underholdningsprogram
vores alle sammens tillid til, at vi kan få noget troværdigt, fornuftigt
og brugbart at vide af de folk – forskerne – der rent faktisk har brugt
kræfter på at skabe dyb viden om ernæring og sundhed. Det er ærgerligt."
Læs hele hendes artikel!
Eftersom der har været så meget snak om fedt i kosten på det sidste
er nedenfor en kort beskrivelse af nylige undersøgelser, der involverer
fedt i kosten.
Højt niveau af omega-3 i blodet beskytter hjernen hos ældre
Ifølge en ny undersøgelse, kan et højt niveau af langkædede
flerumættede omega-3 fedtsyrer i blodet nedsætte risikoen for små hjerne
infarkter og andre hjerne abnormiteter hos ældre.
Forskerne scannede 3.660 ældre menneskers hjerner (65 år eller ældre)
og igen på 2.313 af deltagerne fem år senere.
Det viste sig, at de deltagere, der havde et højt niveau af
langkædede flerumættede omega-3 fedtsyrer i blodet havde omkring 40%
lavere risiko for at have små hjerne-infarkter sammenlignet med de
deltagere, der havde et lavt indhold af disse fedtsyrer i blodet.
Undersøgelsen fandt også, at folk, der havde højt niveau af
langkædede flerumættede omega-3 fedtsyrer i blodet havde færre
forandringer i den hvide substans i deres hjerner.
Kilde: Jyrki K. Virtanen
m.fl. Circulating Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Subclinical
Brain Abnormalities on MRI in Older Adults: The Cardiovascular Health
Study. Journal of American Heart Association. 2013 Oct 10;2(5):e000305
Hele
undersøgelsen kan læses på engelsk her
En kost, der er fattig på mættet fedt, giver bedre insulinfølsomhed
En fiberrig kost med lavt indhold af mættet fedt giver bedre
insulinfølsomhed, ifølge en undersøgelse offentliggjort i den seneste
udgave af Diabetes Care.
Forskerne undersøgte data fra 518 raske personer i alderen 15 og 20
indskrevet i Special Turku Koronar Risk Factor Intervention Project
(STRIP) studiet.
Deltagerne blev indskrevet i STRIP studiet fra de var små og blev
løbende undervist i en hjertevenlig kost. Forskerne opfordrede
deltagerne til at indtage mindre mættet fedt og mere frugt, grøntsager
og fuldkorn. De holdt samtidig øje med deltagernes insulinresistens og
generelle sundhed.
De deltagere, der indtog mange kostfibre og mindre mættet fedt, havde
bedre insulinfølsomhed. Denne undersøgelse viser, at sunde spisevaner
indført tidligt i livet har varig positiv virkning og kan forebygge
kroniske sygdomme som type 2 diabetes og hjertesygdomme.
Oranta O, Pahkala K ,
Ruottinen S, et al.
Infancy-onset dietary counseling of low-saturated-fat diet improves
insulin sensitivity in healthy adolescents 15-20 years of age: the
Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project (STRIP) study.
Diabetes Care. 2013;36:2952-2959.
Fedtfattig, kulhydratrig vegetarkost mod inflammation
En fedtfattig, kulhydratrig vegetarkost sænker kolesterol, blodsukker
og vægt, ifølge en undersøgelse offentliggjort i oktobernummeret af
Environmental Microbiology Reports.
Seks overvægtige deltagere med type 2-diabetes og/eller hypertension
fulgte en plantebaseret, fiberrig kost (omkring 42 gram kostfibre
dagligt) i en måned.
Deltagerne oplevede vægttab, lavere kolesteroltal, bedre
blodsukkerkontrol og en sundere tarmflora.
Bakterier forbundet med immunitet og anti-betændelse steg, mens
bakterier, der mest er forbundet med tilstande som fedme og
inflammatoriske tarmsygdomme faldt.
Kilde: Min-Soo Kim,
Seong-Soo Hwang, Eun-Jin Park, Jin-Woo Bae. Strict vegetarian diet
improves the risk factors associated with metabolic diseases by
modulating gut microbiota and reducing intestinal inflammation
Article first published online: 18 JUL 2013. DOI:
10.1111/1758-2229.12079
Environmental Microbiology Reports. Volume 5, Issue 5, pages 765–775,
October 2013
Kommentar:
Du kan givetvis mindske tendensen til inflammation i tarmene og opnå
en virkninger, der minder om den i undersøgelsen, selv om du ikke går
helt over til vegetarkost. Det vigtigste er en fedtfattig kost med
masser af sund fiberrig plantemad — altså frugt, grøntsager,
fuldkornsprodukter og bælgfrugter.
En af de
sværeste beslutninger, du nogensinde vil stå overfor i livet, er at
vælge, om du skal gå væk eller prøve mere ihærdigt.
— Ukendt