Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 43, 2014


  1. Antibiotika tidligt i livet kan ændre immunsystemet på længere sigt
  2. Børn har stærkere madtrang, men de kan lære at styre den — hvad med de voksne?
  3. Medicin
  4. Børn og unge
  5. Motion
  6. Overvægt og slankekure
 

Når de bedste ting ikke er mulige, kan det bedste fås ud af dem, der er.

— Richard Hooker, 1554-1600


Antibiotika tidligt i livet kan ændre immunsystemet på længere sigt

Forskning fra University of British Columbia har vist, at behandling med antibiotika tidligt i livet kan øge modtageligheden for specifikke sygdomme senere hen.

De fleste bakterier, der lever i tarmen spiller en positiv rolle i at fremme et sundt immunforsvar, men behandling med antibiotika slår både gode og dårlige bakterier ihjel, og kan derfor på længere sigt skade immunsystemet.

Kilde: B. Brett Finlay, Kelly M. McNagny m.fl. Perinatal antibiotic-induced shifts in gut microbiota have differential effects on inflammatory lung diseases. Journal of Allergy and Clinical Immunology. Published Online: August 18, 2014.
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaci.2014.06.027

Som beskrevet i en tidligere artikel — Sund tarmflora, godt helbred — vil du sandsynligvis også forbedre din sundhed på andre områder, når du forbedrer din tarmfloras sundhed.

Antibiotika kan redde liv, og er et af vore allervigtigste lægemidler, men antibiotika kan også være skyld i mange alvorlige problemer på lidt længere sigt, fordi den ødelægger tarmfloraen.

Desværre har vores vilde overforbrug af antibiotika til både dyr og mennesker også givet os et andet problem i form af resistente bakterier, der i værste fald er livsfarligt for mennesker, fordi antibiotika nu ikke længere kan bekæmpe disse bakterier.

Som en artikel fra Politiken — Farlig svinebakterie breder sig mellem mennesker  — kan antibiotika gøre bakterier resistente, og det skønnes at op mod 70 procent af de danske svinebesætninger er smittet med MRSA CC398 (den multiresistente svinebakterie).

De farlige svinebakterier, som kan smitte mennesker, hvorefter smitten kan brede sig.

Fra svinene har bakterien spredt sig til mennesker. I første omgang dem, der bor og arbejder tæt ved svinestaldene, men siden er bakterien begyndt at sprede sig videre fra menneske til menneske. (Politiken 20 august 2014)

Mere om antibiotika og resistente bakterier de sidste par uger, her og her


Børn har stærkere madtrang, men de kan lære at styre den — hvad med de voksne?

Børn viser stærkere madtrang end unge og voksne, men de er også i stand til at bruge en kognitiv strategi, der reducerer trangen. Det viser ny forskning offentliggjort i Psychological Science.

For at finde ud af, hvordan madtrang og regulering af madtrang ændre sig med alderen, lod forskerne 105 raske personer se på billeder af en række usunde men appetitlige salte og søde fødevarer, mens de gennemgik fMRI hjernescanninger.

Deltagerne var i alderen 6-23 år.

For nogle af billederne, blev deltagerne bedt om at forestille sig at fødevaren var foran dem og fokusere på smag og duft.

For de andre billeder, blev de bedt om at forestille sig, at maden var længere væk og fokusere på de visuelle aspekter som fx dens form og farve.

Efter at have set hvert billede, skulle deltagerne vurdere, hvor meget de ønskede at spise den mad, de havde set.

Ved at lade deltagerne forestille sig smagen og duften af maden kunne forskerne vurdere deltagernes typiske reaktioner på tiltrækkende fødevarer. Ved at lade dem forestille sig de visuelle aspekter af mad — en kognitiv strategi, der omdirigerer opmærksomhed — kunne forskerne vurdere, hvordan deltagerne evt. ændrede deres vurdering af maden.

Undersøgelsens resultater viste, at deltagere i alle aldre rapporterede mindre trang, når de brugte den kognitive strategi med at forestille sig de visuelle aspekter af mad, svarende til en reduktion i trang på 16 %.

Selv ved at bruge denne strategi var børns madtrang stadig stærkere end hos unge og voksne.

Kilde: Jennifer A. Silvers m.fl. Curbing Craving: Behavioral and Brain Evidence That Children Regulate Craving When Instructed to Do So but Have Higher Baseline Craving Than Adults. Psychological Science, 0956797614546001, first published on September 5, 2014. Om undersøgelsen på engelsk her.

Kommentar:

Fokusering på de visuelle aspekter — farve, form mv. — frem for smag, følelser, lyst mv. kan også for voksne være del af en strategi til at komme ud af afhængighed eller meget stærk trang til bestemte fødevarer eller ingredienser i føde- og drikkevarer (fx salt, sukker, fedt, koffein eller alkohol).

En anden strategi kan være meditation. En undersøgelse har netop vist, at meditation kan afhjælpe tvangsmæssig spisning.

Det er såmænd ikke så svært, og meditation giver mange andre fordele. Læs mere om meditation i artiklen: Meditation — hvor svært kan det være?


Medicin

Gigtmiddel øger risiko for hjertestop
Der er en øget risiko på mellem 30 og 50 pct. for hjertestop, hvis man for nylig har spist gigtmedicin, viser ny forskning. Både læger og patienter bør være mere forsigtige i omgangen med gigtmidler, lyder det fra Hjerteforeningen. (Jyllands-Posten)

Kronisk hovedpine og medicinoverforbrug er et væsentligt folkesundhedsproblem
Internationale befolkningsundersøgelser anslår, at 11–70 % af de borgere, som har kronisk hovedpine, overforbruger smertestillende medicin. Mange har faktisk hovedpine, netop fordi de har et overforbrug af hovedpinepiller. (regionh.dk)

Børn og unge

Forskere: Styret leg giver mindre kreative børn
Når voksne bestemmer, hvordan børn skal lege, mister småfolkene evnen til at udvikle sig socialt, kreativt og kognitivt. Det er et problem ved blandt andet folkeskolereformen, vurderer legeforsker. (videnskab.dk)

Leg er livsvigtigt
Vejen til succes i det 21. århundrede går gennem leg. Både børn og voksne udvikler nogle af de vigtigste færdigheder via leg. Alligevel leger vi mindre år for år, og det kan skade vores børn psykisk, mener både dansk og amerikansk ekspert. (Berlingske)

Unge efterligner de voksnes alkoholvaner
Unge, der vokser op i et land, hvor voksenbefolkningen drikker meget, drikker selv meget alkohol.
En ny undersøgelse blandt 37 lande fastslår, at der er en direkte sammenhæng mellem de unges og voksenbefolkningens alkoholvaner. (si-folkesundhed.dk)

Du er dit barns store idol – også når du gør noget dumt
Dårlige vaner hos dig bliver til dårlige vaner hos dit barn. Så start med dig selv, hvis noget skal ændres. (dr.dk)

Derfor skal du være ærlig over for dit tykke barn
Alt for mange forældre taler ikke med deres børn om vægtproblemer. Det er vigtigt, at forældre tør være ærlige og tage ansvar, når deres børn bliver for runde, skriver forfatter og læge Vibeke Manniche i ny bog. (berlingske.dk)

Motion

Så gode er gåture for både helbred og humør
En halv times gang om dagen giver masser af fysiske gevinster og et bedre humør, og alle kan være med. På grund af biokemiske reaktioner i hjernen forbedrer regelmæssige raske gåture folks opmærksomhed, koncentration og hukommelse, modvirker stress og depression og giver humøret et løft (politiken.dk)

Motion kan bremse demens i de tidlige stadier
Ifølge nye forskningsresultater fra Nationalt Videnscenter for Demens kan livsstilsændringer træne hjernen. Det betyder, at de gode år kan forlænges hos personer, der allerede har Alzheimers, mens sygdommen kan forebygges hos folk i risikogruppen. (Jyllands-posten.dk)

Fysisk aktivitet giver psykisk råstyrke
Ny forskning viser, at fysisk træning tilpasset kræftpatienter, ikke kun gavner kroppen, men også sindet. (cancer.dk)

Klarlund: Brug naturen som fitnesscenter
Træning i det fri gavner vores psykiske velbefindende mere end indendørs motion. (politiken.dk)

Andreas Bo: Undskyld krop
Komikeren Andreas Bo var træt af at blive forpustet, når han tog trappen, og af at få svedpletter under brysterne, når han optrådte. Han siger undskyld til sin krop for det, han har budt den, og er gået i gang med at træne og lægge sin livsstil om. (magasinet-sundhed.dk)

Overvægt & slankekure

Visse tarmbakterier fremmer måske fedme
En bestemt art af tarmbakterier kombineret med et højt fedtindhold i kosten, får vægten til at stige — i det mindst hos mus.
(slankenyt.dk)

Advarsel mod farlige slankeprodukter med indhold af DMAA
Fødevarestyrelsen advarer mod to farlige slankeprodukter, som markedsføres til de danske forbrugere på dansksprogede hjemmesider. (Fødevarestyrelsen)

Læs om slankeprodukter på slankeprodukter.dk

Klarlund: Det er ikke et fedt, hvilken slankekur man vælger
Mere motion og færre kalorier er en sundere slankekur end en, hvor man kun skruer ned for kalorierne. (politiken.dk)

Det er også vigtigt at styre udenom kure med for meget protein. Læs evt. e-bogen Proteinhysteri (gratis).


Jeg har set og mødt engle iført forklædning af almindelige mennesker, der lever almindelige liv.

— Tracy Chapman


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.