Mere om kolesterol
Sidste uges nyhedsbrev gav anledning til spørgsmål om kolesterol.
Derfor lidt mere om emnet denne gang.
Denne gang en kort snak om kolesterol, og hvorfor det (stadig) er en
god ide at holde styr på mængden af kolesterol i blodet, selv om vi
flere steder på nettet kan få det indtryk, at vi slet ikke behøver at
bekymre os om kolesterol.
Fortalerne for en såkaldt "low-carb" kost (en kulhydratfattig
kost, der er særlig rig på fedt og/eller protein) vil næsten altid
argumentere for, at det er sukker og kulhydrater, der giver
hjerte-kar-sygdomme, og at animalske fødevarer er sunde for dig.
Der er en række artikler på nettet, hvor påstandene er noget i stil
med:
- at mættet i kosten er gavnligt
- at du uden bekymringer kan spise
masser af mad, der er fyldt med kolesterol
- at kokosolie er sundt og ikke
giver problemer, selv om kokosolie er rig på mættet fedt, og får
kolesteroltallet til at stige
- at højt kolesteroltal ikke har
betydning, eller måske endda, at et højt kolesteroltal er en fordel
- at kolesterol i maden ikke øger
kolesteroltallet
- at kolesterol er et livsvigtigt
stof, og at vi derfor gerne må få det i kosten.
Mange mennesker hopper i med begge ben og tror, at de bare kan spise
løs af mad, der er rig på mættet fedt og kolesterol.
Det kan på længere sigt udvikle sig til en helbredsmæssig katastrofe!
Meget kort:
Kolesterol har vigtige funktioner i kroppen, men kroppen
fremstiller selv den kolesterol, den har brug for, og behøver ikke at få
kolesterol via kosten.
For meget kolesterol i blodet er en af flere risikofaktorer i
forbindelse med især hjerte-kar-sygdomme.
I
denne artikel (på engelsk) kan du læse, hvad fire fremtrædende
eksperter mener om kolesterol i kosten.
Kort resume af deres udtalelser i artiklen:
- Plantebaseret kost får
kolesteroltallet ned og mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Det er også den eneste evidensbaserede kost, der kan standse og
vende eksisterende hjertesygdomme.
- Der er gode grunde til at undgå
(for meget) kolesterol og mættet fedt i kosten.
- De fleste af de fødevarer, der er
rig på kolesterol fremmer hjertesygdomme.
- Mange mennesker, der har for
meget kolesterol i blodet, er følsomme over for kolesterol, og det
forværrer blodniveauerne. Mennesker med forhøjet kolesterol i blodet
vil derfor sandsynligvis have gavn af at holde sig fra fødevarer,
der indeholder kolesterol.
- De fleste eksperter er enige om,
at kolesterolaflejringer i hjertets arterier og i hele kroppen
forværres ved at spise animalsk fedt, især mættet fedt.
- Mættet fedt i fødevarer
forhindrer kroppen i at fjerne kolesterolpartikler fra blodet så
effektivt, som den burde.
- De bedste videnskabelige
undersøgelser viser, at kolesterol i kosten kan øge LDL kolesterol i
blodet (det dårlige kolesterol).
- De bedste undersøgelser viser os,
at stigninger i LDL-kolesterol øger risikoen for
hjerte-kar-sygdomme.
Dean Ornish, der
på overbevisende måde hjælper folk med selv alvorlige hjertekarsygdomme,
anvender en fedtfattig plantebaseret kost uden eller med kun ganske lidt
mættet fedt og kolesterol.
De fleste hjertelæger (stort set alle) har læst alle relevante
videnskabelige undersøgelser og er nogenlunde på linje med
hjerteforeningen,
som blandt andet skriver: "Er der for meget kolesterol i blodet, kan
det føre til åreforsnævring og blodpropper."
Der er god grund til, at stort set alle fagfolk er enige om, at
kolesterol og mættet fedt øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Forskningen viser det nemlig ret tydeligt.
Nogle forskere mener, at det egentlig ikke så meget er selve
kolesterolet (eller det mættede fedt), der er problemet, men selve de
fødevarer, som indeholder mættet fedt og kolesterol (altså animalske
fødevarer), der er problemet. Det kan derfor efter nogens mening være
indholdet af animalsk protein i disse fødevarer, der er den værste
skurk.
Uanset hvad, så vil en plantebaseret kost, uden eller med kun ganske
lidt animalske fødevarer og kun lidt overforarbejdede eller raffinerede
fødevarer, hjælpe de fleste mennesker med et højt kolesteroltal og
væsentlig sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Lidt af hvert
Vægtløftning kan gøre dig mere intelligent
I et nyt studiet blev personer i alderen 55 - 86 år med symptomer på
Alzheimers bedt om at kombinere vægtløftning og hjernegymnastik. Og
forskerne fandt, at der var et direkte link mellem en øgning i
muskelmasse og styrke og en bedre hjernefunktion.
Læs
mere på videnskab.dk
Trafikstøj og luftforurening giver risiko for forhøjet blodtryk
Høj luftforurening og støj fra trafikken øger risikoen for at få
forhøjet blodtryk, viser et stort studie blandt mere end 40.000 personer
i fem lande, heriblandt Danmark.
Læs
mere på ing.dk
Fysisk aktivitet giver mindre risiko for urinvejsinfektioner
Dansk forskning viser, at selv en lav grad af fysisk aktivitet er
relateret til en lavere risiko for bakterielle urinvejsinfektioner.
Læs
mere på aau.dk
Sådan slipper du din vintertristhed
Snooze-knappen på din iPhone står automatisk på ni minutter, og det
er slet, slet ikke nok. Hvorfor er den ikke indstillet til fire måneder?
Måske skulle man gøre noget ved sin vintertristhed ...
Læs
mere på b.dk
Vintertid giver flere depressioner
Antallet af mennesker, der får diagnosen depression på landets
psykiatriske hospitaler, stiger umiddelbart efter overgangen til
vintertid. Det viser et nyt dansk registerstudie baseret på 18 års data.
Læs mere i
pressemeddelelse fra Aarhus Universitet
Hjerneforskerens gode råd til at slippe for vinterdepressionen
Vinteren har gjort sit indtog i Danmark, og med den følger
depressionerne. Men hvordan kan man undgå, at det kolde, våde og mørke
vejr går ud over humøret?
Læs
mere på sondagsavisen.dk
Hvordan vågner man bedst fra søvnen?
Det er ikke altid lige let at komme ud af fjerene. Men hvordan
vågner man bedst, når dagen starter?
Læs
mere på sondagsavisen.dk
Svært ved at sove? Du er ikke alene
4 ud af 10 kan ikke sove. For de fleste går det over, men for hver
10. bliver det kronisk.
Læs
mere på politiken.dk
Vi spiser usund snask i store mængder
Den gennemsnitlige dansker køber i alt fire kilo remoulade, mayonnaise,
ketchup og sennep til pølserne og pomfritterne om året.
Læs
mere på dr.dk
Så meget sukker er der i din morgenmad
Der er stor forskel på sukkerindholdet i morgenmadsprodukter. Men
med nogle få tommelfingerregler er du godt på vej.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Sukker kan forlænge din forkølelse
Tænker du over, om du drikker saftevand, frugtdrikke eller spiser
halspastiller, der har tilsat sukker, når du er forkølet?
Læs
mere på sondagsavisen.dk
Sådan vælger du det sundeste rugbrød
Alle rugbrød er ikke lige sunde. Læs, hvad du skal gå efter, så du
undgår for meget fedt og salt og i stedet får de gode fuldkorn.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Læs også om
fuldkorn på fuldkornsprodukter.dk