Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 43, 2021
- Øget indtagelse af fuldkorn kan
mindske forekomsten af type 2-diabetes og give kæmpe økonomisk
besparelse
- Fuldkornsrug giver mere vægttab
end raffineret hvedeprodukter
- Svampe i kosten kan måske mindske
risikoen for depression
- Tang kan hjælpe med at indfri FNs
Bæredygtighedsmål,
|
UGENS CITAT
"Ingen
venlighed, uanset hvor lille, er nogensinde spildt."
— Æsop
Øget indtagelse af fuldkorn kan mindske forekomsten af type 2-diabetes
og give kæmpe økonomisk besparelse
Øget indtagelse af fuldkorn kan betydeligt reducere forekomsten af
type 2-diabetes og omkostningerne forbundet med behandlingen af
sygdommen, ifølge en nylig undersøgelse fra University of Eastern
Finland og det finske institut for sundhed og velfærd.
"Vores undersøgelse viser, at blot én portion fuldkorn som del af den
daglige kost reducerer forekomsten af type 2-diabetes på
befolkningsniveau og dermed de direkte diabetesrelaterede omkostninger
sammenlignet med folk, der ikke dagligt spiser fuldkorn. I løbet af de
næste ti år vil samfundets potentiale for at opnå omkostningsbesparelser
være fra 300 millioner til næsten en milliard euro (i Finland),
afhængigt af den formodede andel af fuldkorn i den daglige kost. På et
individuelt niveau betyder det flere sundere år,” udtaler professor
Janne Martikainen fra University of Eastern Finland.
Læs
mere på uef.fi
Fuldkornsrug giver mere vægttab end raffineret hvedeprodukter
Der er sundhedsmæssige fordele forbundet med at spise fødevarer med
fuldkornsrug i stedet for produkter med raffineret hvede.
I en undersøgelse tabte de personer, der spiste fiberrige produkter
fremstillet af fuldkornsrug, mere kropsfedt og samlet vægt end dem, der
spiste tilsvarende produkter fremstillet af raffineret hvede.
Læs
mere på news.cision.com
Resultatet var måske mere eller mindre givet på forhånd, eftersom
fuldkorn/kostfibre giver øget mæthed sammenlignet med raffinerede
kornprodukter.
Kommentar:
Læs eventuelt mere om fuldkorn og fuldkornsprodukter på
fuldkornsprodukter.dk
Der er en forskel i mæthed (samt smag og sundhed), når vi bager ægte
fuldkornsbrød af hvede, frem for almindelige "fuldkornsbrød" fra bageren
eller supermarkedet, hvor selv brød, der bærer fuldkornsmærket som regel
indeholder lige så meget raffineret hvedemel som fuldkornsmel.
Mortens bagebog er en letforståelig e-bog, der forklarer, hvordan du
kan bage ægte fuldkornsbrød af hvede.
Mortens bagebog – Næringsrige brød af fuldkornshvede
Du kan også
læse e-bogen gratis via e-reolen
Havde sammenligningen været mellem fuldkornsrug og fuldkornshvede,
havde der nok ikke været forskel. Undersøgelsen understreger vigtigheden
af at vælge fuldkorn frem for de raffinerede kornprodukter fødevarer,
når formålet er vægttab.
Mere om sundt vægttab
Svampe i kosten kan måske mindske risikoen for depression
Forskere fra Pennsylvania State University har analyseret data om
kost og mental sundhed fra mere end 24.699 amerikanske voksne mellem
2005 og 2016.
De fandt, at folk, der spiste svampe, havde lavere risiko for at have
depression.
Ifølge forskerne har undersøgelser vist, at antioxidanter, der blandt
andet findes i svampe, kan hjælpe med at forhindre flere psykiske
sygdomme, såsom skizofreni, bipolar lidelse og depression.
Undersøgelsen viste ingen fordele ved et relativt højt svampeindtag.
Djibril M. Ba, Xiang Gao, John P. Richie m.fl. Mushroom intake and
depression: A population-based study using data from the US National
Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2005–2016. Journal of
Affective Disorders, Volume 294, 2021, Pages 686-692, ISSN 0165-0327,
https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.07.080.
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Der er tale om en sammenhæng, og det er usikkert i hvilken
udstrækning svampe i kosten kan være med til at mindske risikoen for
depression.
Svampe er dog på mange måder sunde, og det er en god ide for alle at
inkludere en variation af spiselige svampe i kosten.
Tang kan hjælpe med at indfri FNs Bæredygtighedsmål
Et internationalt forskerhold konkluderer, at tang kan bidrage til at
opfylde mindst seks af FN’s Verdensmål: Nedbringe sult i verden og
samtidig øge folkesundheden, forbedre klima og havmiljø, og understøtte
ansvarlig produktion og industriel innovation.
Læs
mere på tech.au.dk
Kommentar:
Tang er rig på jod. En kost uden fisk, skaldyr eller tang indeholder
næsten altid for lidt jod (medmindre jod indtages som kosttilskud).
En del vegetarer og veganere, der ikke tager kosttilskud eller ikke
spiser tang, mangler jod. Læs
mere om jod i en plantebaseret kost.