Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 44, 2007
-
Hvordan du vurderer kosttilskud (10)
-
Mail: Næringsstoffer i vore fødevarer
-
Mail: Energi med vitaminer
-
Søvnmangel påvirker både hjerne og humør negativt
-
Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
e.l. til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
“Det har
været min observation,
at folk kommer foran i den tid, andre spilder tiden.”
-- Henry Ford
Jeg har modtaget flere mails fra læsere der mener, at
vore fødevarer nu om dage er så dårlige, at vi ikke kan få nok vitaminer
og andre næringsstoffer fra kosten.
En del af disse mails er fra kostvejledere, terapeuter
eller forhandlere af kosttilskud, som bruger ”den dårlige kost” som et
vigtigt argument for, at vi bliver nødt til at tage kosttilskud med
vitaminer og mineraler.
Jeg mangler dog stadig at få svar på HVILKE
næringsstoffer vi ikke kan få nok af fra kosten?
Hvis vi fx sammenligner næringsstoffer i vore fødevarer
beskrevet i tabellerne
her, med kroppens behov for næringsstoffer eller den Anbefalede
Daglige Tilførsel (ADT) -
fx beskrevet her, ser det unægtelig ud til, at vi ret let kan få det
hele fra kosten.
Min påstand er altså:
En sund og varieret kost indeholder alle de vitaminer
og mineraler kroppen har brug for.
Der er naturligvis undtagelser -- som vi var inde på i
sidste uge er det fx klogt, at veganere tager tilskud af B12-vitamin --
men den mest oplagte undtagelse er, at kosten ikke er sund og varieret
nok.
Der er god dokumentation for, at frugt og grønt
forebygger en lang række sygdomme. Det er ikke det samme som at
tabletter og kapsler med frugt og grønt eller vitamintabletter virker på
samme måde. Der er stor forskel på den ægte vare (sund mad) og piller.
Vi ved med sikkerhed, at
sunde kostavner --
især fedtfattig kost med hovedvægt på næringsrige vegetabilske fødevarer
-- kan forebygge og endda helbrede flere sygdomme.
Tag gerne kosttilskud, når du mener de er nødvendige
eller de er anbefalet af din læge eller anden sagkyndig, men hold dig
til moderate mængder og fokuser først og fremmest på at spise sundt og
varieret.
Her er en af de mails, jeg fik efter en tidligere
artikel om emnet ...
Hej John
jeg kan læse at du bliver ved med at efterlyse
kilder/dokumentation for påstandene om den ringe kvalitet i dagens
råvarer.
Jeg har mailet til dig som svar på din sidste mail til
mig om at du burde købe det sidste nr. af MAD og HELSE som lige præcis
handler om de oplysninger du så gerne vil have.
Jeg har dog aldrig fået et svar fra dig om at du endelig
har fået kendskab til kilder der ville kunne fjerne din tvivl om
nutidens råvarernes lødighed. som kommentar til din påstand om –
stadigvæk - bare man spiser sunde råvarer skulle man være dækket ind.
UPS - du mangler jo hele bagsiden af medaljen, f.eks.
bliver du jo nød til at tage højde for bl.a. fysisk aktivitet (større
behov for antioxidanter, ekstra B til at få dannet energien i
citronsyrecyklusen, q-10 og L-karnitin for at undgå flaskehalsproblemet
med omdannelsen af linolsyre til GLA od derved dannelsen af de forkerte
inflammationfremmende prostaglandiner), stressniveauet (B5 til at
regenerere trætte binyrer), sexuellt aktivitet som kan resultere i
zinkunderskud og derved give CU-overballance osv.
Derudover kunne jeg forstille mig at alder, køn, den
almene helbredstilstand miljøet og arbejdspladsen man bevæger sig rundt
i skal tages i betragtning i ens kostvurdering.
Ernæring er en noget mere komplex størrelse end du
prøver at give udtryk for – desværre - og det er måske også en del af
forklaringen på at der foregår mindst lige så meget vildledning som
vejledning med den totale overgivelse/håbløshed af forbrugeren over for
ernæringen til følge.
Venlig hilsen
Rolann Raisch-Untereiner
Faglærer
Kommentar:
Rent undtagelsesvis gik jeg ud for at købe det nye MAD
OG SUNDHED, som Rolann henviser til. Men ellers må jeg opfordre læsere
til ikke at sende mig i byen :-)
Skiv så vidt muligt den relevante tekst i dine indlæg /
dine e-mails – gerne kort med en henvisning til kilder – eller
henvis/link direkte til referencer/artikler/videnskabelige undersøgelser
e.l.
Jeg har læst artiklen Rolann henviser til uden dog at
ændre mening af den grund. Jeg kender til de undersøgelser, der
angiveligt skulle vise, at nogle af vore fødevarer indeholder færre
næringsstoffer (færre af visse vitaminer og mineraler) nu i forhold til
tidligere.
Jeg kender også til de undersøgelser og udtalelser fra
forskere og andre sagkyndige, der mener at vore fødevarer ikke er blevet
ringere. Ja, nogle mener endog at vi i visse henseender dyrker fødevarer
med højere næringsindhold end tidligere (fordi der forskes meget i
dyrkningsmetoder, de bedste vilkår for planter mv.).
Jeg kan ikke gennemskue, hvem der har ret i den
diskussion, men det er nok også ret lige meget!
Du kan nemlig sagtens vælge sunde fødevarer, der er
sprængtfyldt med gavnlige vitaminer, mineraler, plantestoffer mv.
Er du også blevet overbevist om, at ”maden er blevet så
dårlig”, at du ikke længere kan vælge mad med nok næringsstoffer, hører
jeg gerne dine argumenter.
Først og fremmest må fortalerne for den idé, at sunde
fødevarer indeholder for lidt næring, forklare præcist hvilke
næringsstoffer, vi ikke kan få nok af fra kosten.
Har Rolann ret i, at ernæring er en meget kompleks
størrelse -- eller bliver det hele gjort mere kompliceret, end det i
virkeligheden er?
Hvad mener du?
Hej John
En hilsen til hende Trine der søger en vitaminpille som
kan give noget energi og uden at den er baseret på urter. Omnimin kan
jeg varmt anbefale. Selvom den ikke er baseret på urter så giver den
faktisk noget mere energi. Jeg har hørt andre siger de samme så udover
dine super gode råd kan Omnimin multivitamin også hjælpe lidt.
Venligst Susanne
Kommentar:
Omnimin er en stærk vitamin- og mineraltablet med en
noget anden sammensætning og balance end de fleste andre multivitaminer.
Den indeholder bl.a. naturlig E-vitamin i stedet for den kunstige, som
de fleste andre vitaminprodukter indeholder, da den er væsentlig
billigere.
Du kan se indhold af vitaminer mv. i Omnimin her
Jeg mener at de fleste mennesker let kan klare sig med
en tablet dagligt, i stedet for to tabletter som anvist på glasset. De
der lever meget sundt kan ofte klare sig med de vitaminer der er i
kosten eller blot tage en multivitamin – fx Omnimin – af og til.
For lidt søvn kan ikke alene gøre folk trætte og gnavne,
men en ny undersøgelse viser, at søvnmangel også kan sætte hjernen i en
primitiv ”kæmp eller flygt” tilstand.
Vi ved alle, hvordan en dårlig nattesøvn kan påvirke
humøret, men søvnmangel kan også have mere alvorlige konsekvenser.
Forskerne opdagede omfattende ændringer i
hjerneaktiviteten blandt deltagerne i et eksperiment med søvnmangel.
Scanninger viste en stærk overreaktion fra de områder i hjernen, der har
at gøre med følelser.
Efter to dage og en nat uden søvn, viste scanninger af
26 sunde voksnes hjerner, at mangel på nattesøvn får hjernens
følelsesmæssige aktivitetsniveau til at stige markant. Efter at
forsøgspersonerne havde været holdt vågne i de mange timer, blev de
hjernescannet, alt imens de fik forevist fotos og billeder, der skulle
fremprovokere en følelsesmæssig reaktion.
I forhold til en testgruppe af mennesker, der havde fået
en normal nats søvn, havde de mere end 60 % øget aktivitet i de områder
af hjernen, der har at gøre med følelser.
Det blev også observeret, at deltagerne der ikke havde
sovet i to dage og en nat svingende meget i humør.
Disse forskningsresultater peger (sammen med flere andre
tidligere forsøg) på, at der er en sammenhæng mellem sindslidelser og
søvnproblemer. Forskerne understreger dog, at psykiatriske lidelser ikke
alene kan tilskrives mangel på søvn, og der kræves flere undersøgelser
for at kortlægge de præcise sammenhænge mellem søvnmangel og psykiske
lidelser.
Kilde: Current Biology, Vol 17, R877-R878, 23 October
2007
The human emotional brain without sleep — a prefrontal amygdala
disconnect.
Kommentar:
Værdien af god og uforstyrret søvn undervurderes ofte.
Det er ISÆR vigtigt, at mennesker med følelsesmæssige
eller psykiske problemer sikrer sig en god søvn – inkl. en god
søvnrytme, hvor de går tidligt i seng og står tidligt op.
Ingen kontrol med tilsætningsstoffer i cigaretter
Ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse viser, at cigaretter
indeholder tilsætningsstoffer, der er alarmerende sundhedsskadelige og
gør rygerne mere afhængige. Og der findes ingen regler for, hvilke
stoffer tobaksindustrien må putte i cigaretterne.
Tobaksindustrien kan helt uden kontrol fylde
cigaretterne med stoffer, der ikke alene gør rygerne mere og hurtigere
afhængige, men som også kan give alvorlige sygdomme som blandt andet
kræft.
Det konkluderer Kræftens Bekæmpelse efter at have
gennemgået ikke færre end 249 tilsætningsstoffer, der findes i
cigaretter.
Cancer 26-10-2007
Nogle børn får alt for mange vitaminer
stud. scient. Camilla Spagner har undersøgt 6.000
danskeres indtag af fødevarer, vitaminpiller og kosttilskud via
Fødevareinstituttets register over danskernes kostvaner. Og tallene
viser, at især børn mellem fire og seks år generelt får alt for meget.
Det er især for meget A-vitamin, der kan give problemer.
politiken
27-10-2007
Et løg om dagen nedsætter kræftrisiko
Ifølge forskere ved German Institute of Human Nutrition
er løg et effektiv middel mod kræft i bugspytkirtlen.
Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borschenius
virker løgene bedst, hvis de spises rå. Det skyldes, at de derved
bevarer flest vigtige stoffer.
Jyllands
Posten 09-10-07
Tema-aften om afhængighed af sove- og nervemedicin
Torsdag 8. november 2007. kl. 19.00-21.30
Forsamlingshuset Onkel Danny Plads, Halmtorvet 13. 1700
København V
Oplæg ved psykiater Jens Frydenlund om Afhængighed og
bivirkninger ved brug af sove- og nervemedicin (benzodiazepiner)
Gratis adgang. Alle interesserede er velkomne
Arrangeret af BenzoRådgivningen
Landsforeningen SIND telefon 70 26 25 10
Mere info: www.benzo.dk
“Den fremtid,
du ser, er den fremtid, du får.”
-- Robert G
Allen