Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 44, 2008


  1. Junkmad ansvarlig for 35 % af alle hjerteanfald
  2. Kostfibre beskytter mod tarmkræft
  3. Mail: Kolesterol igen-igen
  4. Mail: Er det mest en trossag?
  5. Mail: Kosttilskud hjalp, forkert diagnose
  6. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Jeg tror, at en af livets største risici er aldrig at turde risikere.”

-- Oprah Winfrey


1) Junkmad ansvarlig for 35 % af alle hjerteanfald

Canadiske forskere har konkluderet ud fra en undersøgelse af mere end 16.000 patienter (hvoraf 5.700 lige havde oplevet et hjerteanfald), at junk food er ansvarlig for 35 % af alle hjerteanfald i verden.

Det er især stegt mad, salte snacks og kød der er synderne.

Studiet, der blev gennemført af forskere fra McMaster University i Ontario, Canada, inkluderede 52 lande, og viste, at folk der spiste en kost baseret på kød, æg og junkfood havde 35 % større risiko for at få et hjerteanfald, hvorimod de der spiste mere frugt og grønt havde lavere risiko.

Forskerne fandt, at de mennesker der spiste mere frugt og grøntsager havde 30 % lavere risiko for hjerteanfald, sammenlignet med dem der spiste lidt eller ingen af disse fødevarer.

Kilde: Circulation.
Læs evt. mere her (på engelsk)


2) Kostfibre beskytter mod tarmkræft

En sund mængde kostfibre og fuldkornsprodukter i kosten beskytter ikke alene mod tyktarmskræft (dokumenteret i tidligere undersøgelser), men også kræft i tyndtarmen. Det viser ny forskning.

Forskerne analyserede et omfattende materiale fra ”Diet and Health Study”, der inkluderer 293.703 mænd og 198.618 kvinder.

Studiet viste, at deltagerne med det højeste indtag af kostfiber fra kornprodukter/fuldkornsprodukter havde 41-49 % lavere risiko for kræft i tyndtarmen, sammenlignet med deltagerne med den laveste indtagelse.

Kilde: Gastroenterology. Volume 135, Issue 4, Pages 1163-1167 (October 2008). Prospective Study of Dietary Fiber, Whole Grain Foods, and Small Intestinal Cancer


3) Mail: Kolesterol igen-igen

Kære John!

Kolesterol-problemet er åbenbart enormt i dagens Danmark!

Befolkningen tæppebombes med advarsler imod for højt kolesterol, og mange henslæber livet i en evig nervøsitet for kommende hjerteproblemer m.m., mens de har udfaset mange ting fra deres kost, som de holdt af og nu ikke vover at indtage.

For dem, der kan læse engelsk, vil jeg anbefale en yderst interessant artikel, hvor Barry Groves, en engelsk doktor i kostvidenskab, fremlægger noget ganske andet, end vi har fået indprentet i Danmark i årtier. Han afslører også, på hvilket betænkeligt - ja faktisk fejlagtigt - grundlag, de generelle (inkl. danske) kostanbefalinger er baseret, nemlig baseret på suspekte rapporter fra hhv. 1950 & 1953!!

Han påpeger endvidere, hvor farligt det er, hvis man kommer frem til et for lavt kolesteroltal, som det danske system ellers anbefaler. Og han er faktisk ikke den eneste, som skyder de danske, officielle anbefalinger ned.

Han siger bl.a.: "Så hvordan spiser vi mere sundt? Spis renere fødevarer, og sådanne som er mere naturlige for os som art. Skær ned på brød og spis mere fisk, æg, smør - enhver slags dyrisk protein, alt som har bevæget sig og ikke været bundet fast til jorden."

Men læs selv (på engelsk)

Mvh
Hanne

Kære Hanne

De danske kostanbefalinger er absolut (og naturligvis) ikke baseret på suspekte rapporter fra hhv. 1950 og 1953, men på en meget lang række videnskabelige undersøgelser (især af nyere dato).

Det betyder ikke, at jeg er helt enig i alle anbefalinger -- fx synes jeg at risikoen ved en høj indtagelse af visse animalske fødevarer nedtones, selv om den nævnes -- men deres anbefalinger er langt mere veldokumenterede end fx påstandene i den artikel, du henviser til her!

Barry Groves mening om, hvad der er ”rene og naturlige” fødevarer for os som art er efter min mening ren volapyk :-) ... men vigtigere er det nok, at han skriver ting der beviseligt er forkert.

For meget dyrisk protein/mættet fedt er igennem talrige undersøgelser sat i forbindelse med en række alvorlige sygdomme. Det samme er tilfældet med for meget kolesterol i blodet (giver især øget risiko for hjerte-kar-sygdomme).

Der er desværre mange der sluger den slags artikler råt, og du er ikke den eneste, der har sendt mails om, hvorfor man ikke behøver at bekymre sig om for høje kolesteroltal.

Jeg har svært ved at tage den slags artikler alvorlige, hvis ikke lige det var fordi, så mange kritikløst falder for dem.

Når bogstavelig talt tusindvis af forskere bl.a. anbefaler godt med grøntsager, ikke for meget kød og at vi holder igen med mættet fedt er det hverken fordi de er dumme eller – som en anden læser påstod – at de er i lommen på medicinalindustrien. De beretter jo som regel blot om, hvad videnskabelige undersøgelser viser.

Det er klart, at de medicinproducenter der sælger kolesterolsænkende medicin, tjener tykt på at læger ordinerer medicin ved højt kolesteroltal.

Men det er da ikke et argument for, at man skal være ligeglad med et højt kolesteroltal, men især et argument for, at vi skal have lægerne opdraget til, at de rette kostændringer både er lige så effektive som medicin og langt den sundeste måde at få kolesteroltallet ned på :-)

Højt kolesteroltal er naturligvis ikke den eneste risikofaktor for fx hjerte-kar-sygdomme. Kolesterol (for meget af den "dårlige" slags) kombineret med andre uheldige faktorer (for lidt sund mad med antioxidanter, for lidt motion eller overvægt) er bogstavelig talt en dødsensfarlig kombination.

Andre læsere har nævnt alle de positive funktioner kolesterol har i kroppen, og nærmest brugt det som et argument for at det er fint eller i orden, at kolesteroltallet er højt. Det er naturligvis en misforståelse. Kroppen har brug for en vis mængde kolesterol, men det er irrelevant, da det kun er kolesterol over en vis mængde der potentielt set kan udgøre et alvorligt problem.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Er det mest en trossag?

Jeg havde en lang og lige pludselig ret hidsig diskussion med en bekendt om naturmedicin, og han sagde at alt det der kun virker, fordi man tror på det, og grinede smørret. Jeg blev s.... sur og så gik bølgerne lidt for højt!!

Men han viste mig en artikel om hvor meget det betyder, at man tror på noget –- næsten sådan at noget medicin kan virke KUN fordi man tror på det, og altså ikke fordi produkterne indeholder noget der RIGTIG virker!?!?

Hvad siger du til det?

Mvh. Sus

Hej Sus

Tror du blindt på, at en behandling eller et præparat virker, vil det sandsynligvis -- pga. dine forventninger -- virke, eller i det mindste virke bedre, end hvis du ikke er sikker på, om det virker.

Det skyldes den såkaldte placebo-virkning (dine holdninger til behandlingen).

Placebo forekommer både indenfor traditionel og alternativ medicin. Hvor det altså er patientens tro på et middel der sikrer en virkning eller øger den positive virkning (i det mindste i en periode).

Visse former for alternativ medicin -- fx homøopatiske midler -- virker sandsynligvis mest eller udelukkende på grund af placebo-virkningen. På samme måde som der indenfor traditionel medicin givetvis også er medicin og behandlingsformer, der mest eller udelukkende virker, fordi patienten tror på behandlingen.

Det er netop på grund af placebo-virkningen, at der kræves dokumentation fra korrekt gennemførte videnskabelige studier, før fx naturprodukter kan godkendes som naturmedicin, og før producenten (lovligt) må reklamere med, at det virker overfor en bestemt sygdom.

Det er især kravet om god dokumentation, der gør det så svært (og dyrt) at få godkendt naturprodukter som naturlægemidler.

Når et produkt er godkendt som et naturlægemiddel står det på etiketten, at det er et naturlægemiddel, hvilket betyder, at der er videnskabelig dokumentation for den beskrevne virkning (det virker altså ikke ”kun”, fordi brugeren tror på det).

Du vil så også finde en beskrivelse af både virkninger og bivirkninger (enten på etiketten eller en indlægsseddel).

Et præparat kan sagtens have en virkning selv selv om det ikke er registreret og godkendt som et naturlægemidler, men så er det mest en trossag og usikkert, hvorvidt der er en reel virkning (en virkning ud over placebo), og mulige bivirkninger er ikke beskrevet på etiketten.

Med venlig hilsen
John Buhl

Læs evt. mere om naturmedicin


5) Mail: Kosttilskud hjalp, forkert diagnose

Hej John.

Jeg læste for et stykke tid siden med stor interesse om 'KOSTTILSKUD - Spild af penge eller?' i online-bladet hos naturli.dk - en artikel skrevet af Carsten Vagn Hansen, som de fleste jo nok kender - egentlig en mand, som jeg virkelig tager hatten af for, når man har læst hvorfor han valgte at videreuddanne sig EFTER sin lægeuddannelse.

OK - jeg sluger ikke ALT råt ... men går på opklaring med ting, som evt. kan hjælpe mig eller mine nærmeste, da det jo er et kæmpestudium.

Har længe døjet med at vågne om morgenen, grundet kramper i lægmusklerne (kender godt grunden) ... Altså har jeg prøvet at tage Magnesium-tilskud (god kvalitet) sammen med B-6 vitamin hver eneste aften sammen med Omnimin i et godt stykke tid ... og dét har afhjulpet mit problem, så jeg nu sover som en drøm, og absolut ikke mærker spor til lægkramper mere om morgenen - herligt!

Også C-vitamin - 3 x 500 mg daglig - har fået min såkaldte 'løbenæse' til at forsvinde som dug for solen, og jeg er blevet langt mere frisk.

I alt 2 gener, som egentlig forpestede mit liv ... og som nu er gjort til skamme med lidt hjælp fra vitaminernes og mineralernes verden.

Vedr. 'Diagnoser' (artiklen uge 42) giver jeg dig fuldstændig ret!

Jeg fik jo på et tidspunkt diagnosen 'Bibolar affektiv sindslidelse uden specifikation' (manio-depressiv lidelse) - og blev fyldt med medicin, som jeg meget hurtigt fik mig kæmpet ud af, ved at 'løbe' medicinen ud af kroppen 'på landevejen', da jeg virkelig fik det elendigt EFTER deres medicinering. (Blev utrolig deprimeret og passiv - og fejlede alverdens ting rent fysisk).

Efter 5 år kan jeg fortælle, at jeg absolut IKKE har denne opfundne lidelse. Jeg er både sund og rask psykisk som fysisk - og fejler INTET.

At jeg så SPISER og LEVER sundt ... ja, dét er jo også af største betydning ... men lige dét er vi alle jo nok enige om.

Jeg vil være meget glad for at få nogle kloge kommentarer fra dig, da jeg véd, at du véd en masse om sådan noget -- du har jo arbejdet med det.

Mange venlige hilsner
Britta

Kommentar:

Vist ingen klog kommentar herfra denne gang ;-)

Det er jo bare flot, at du har løst dine helbredsproblemer med sundere livsstil og kosttilskud!
(Jeg fraråder at tage 3 x 500 mg C-vitamin over længere tid – medmindre der er en god grund til det, og ordineret af en læge eller anden sagkyndig)


6) Lidt af hvert

Millioner risikerer svækket hørelse

Op imod 10 millioner mennesker i EU-landene risikerer varige høreskader, fordi de har høj lyd på iPoden i timevis hver dag.
videnskab.dk 21-10-2008

Læger blæser på bivirkninger

Danske læger indberetter i gennemsnit kun en bivirkning til Lægemiddelstyrelsen hver femte år. Nu er patienterne selv begyndt.
Jyllands-Posten 25-10-2008

Kaffe kan give mindre bryster

Mange kvinder, som drikker meget kaffe, kan mærke det på bh-størrelsen, hævder svenske forskere.
Jyllands-Posten 23-10-2008

Jernmangel hos gravide kan udvikle skizofreni

Kvinder, der lider af jernmangel under graviditeten, har en firedobbelt risiko for at føde et barn, der senere i livet udvikler skizofreni.
Berlingske 23-10-2008

Lægeforeningen: Straf hospitaler, der laver fejl

Hospitalerne i USA får ikke længere betaling for en behandling, hvis den fører til alvorlige skader for patienten. Bør den praksis også indføres i Danmark?
dagensmedicin.dk 24-10-2008

Gamle ernæringsråd kan afhjælpe fødevarekrise

Inspiration til sund kost, der samtidig hjælper på den globale fødevarekrise, fra en af fortidens kosteksperter.
Videnskab.dk 27-10-2008


”Jeg vil ikke tillade i gårs succes at lulle mig ind i i dags veltilfredshed, for det er det store fundament for fiasko.”

-- Og Mandino


Intet i dette nyhedsbrev er et forsøg på at holde dig fra nødvendig lægebehandling. Nedtrapning af medicin eller behandling bør ske i samråd med en kvalificeret læge. Vælger du at ophøre med lægeordineret behandling eller medicin, uden din læges samtykke, bærer du selv det fulde ansvar.


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.