Usund kalorierig mad er næsten dobbelt så distraherende
som sund mad
Selv når folk arbejder koncentreret, kan billeder af kager, pizza og
is distrahere dem - og disse billeder er næsten dobbelt så distraherende
som billeder af sunde fødevarer. Det konkluderer en ny undersøgelse, som
også viste, at deltagerne i undersøgelsen, ikke fandt junkfood mere
interessant end kål, efter de havde spist to stykker slik.
Undersøgelsen understreger, at folk oftest foretrækker fedtrige
og/eller sukkerrige fødevarer.
Først skabte forskerne en kompliceret computeropgave, hvor mad var
irrelevant, og bad en gruppe deltagere om at finde svarene så hurtigt
som muligt.
Imens deltagerne arbejdede flittigt, blinkede billeder i skærmens
periferi. Hvert billede var kun synligt i 125 millisekunder, hvilket er
for hurtigt til, at deltagerne fuldt ud kunne opfatte, hvad de så.
Billederne var en blanding af billeder af fedtrige fødevarer med højt
kalorieindhold, sunde fødevarer og ting, der ikke var mad.
Alle billederne distraherede deltagerne fra opgaven, men forskerne
fandt, at ting som donuts, kartoffelchips, ost og slik var cirka dobbelt
så distraherende. De sunde madbilleder - som gulerødder, æbler og
salater - var ikke mere distraherende for deltagerne end billeder af
ting, som ikke var fødevarer, fx cykler, lamper og fodbolde.
Dernæst genskabte forskerne eksperimentet, men lod en ny gruppe af
deltagere spise to stykker slik, inden de begyndte med arbejdet på
computeren. Forskerne var overraskede over, at disse deltagerne ikke
blev mere distraherede af de fedtrige og kalorierige madbilleder, end de
gjorde af billeder af sunde fødevarer og andre ting.
Resultatet af undersøgelsen viser, at synet af fedtrige/kalorierige
fødevarer eller junkfood let kan distrahere os - i det mindste indtil vi
spiser lidt af det.
Kilde: Cunningham, C.A. & Egeth, H.E. Psychon Bull Rev (2017). The
capture of attention by entirely irrelevant pictures of calorie-dense
foods.
https://doi.org/10.3758/s13423-017-1375-8
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Kommentar:
Hvis du ønsker at undgå usunde kalorierige fødevarer, kan du gøre det
lettere for dig selv ved:
- Undgå at have junkmad i dit hjem,
hverken til dig selv, andre i familien eller til uventede gæster
(hvis det er muligt/realistisk). Eller gem det langt væk i skabe
o.l., så du ikke let ser og bliver mindet om det. Fyld køkkenskabe
og køleskabe op med sunde fødevarer.
- Lad evt. være med at se
madprogrammer og reklamer om usund mad på tv.
- Undgå at købe ind, når du er
sulten, og gå bevidst hurtigt forbi eller spring helt over
afdelinger i supermarkedet, som du ved har størst tendens til at
friste dig over evne.
- Hvis du får en stærk trang til
noget kalorierigt, kan du først forsøge at fokusere din opmærksomhed
intenst på noget andet. Trangen til usund og kalorierig mad kommer
og går, og vil for det meste hurtigt forsvinde igen, hvis du helt
fokuserer på noget andet (og undgår at have det i nærheden).
- En anden metode er blot at spise
lidt af noget sundt kalorierigt -- fx lidt god chokolade eller lidt
nødder, lidt af en nøddeblanding med tørrede frugter, lidt sød
frugt. Blot lige nok til at tage trangen eller den værste trang
(resten af trangen forsvinder hurtigt).
- Begynd at dyrke intens motion,
hvis du får en stærk trang til junkmad. En tur på motionscyklen,
danse rundt i stuen, bygge carport, gøre rent, vaske bilen eller
noget andet fysisk, der effektivt fjerner opmærksomheden fra det
kalorierige, du har lyst til at spise. Du kan også vælge at gå en
rask tur.
Fuldkorn hver dag mindsker risikoen for tarmkræft
Fuldkorn forebygger tarmkræft. Det slår forskerne fast med
syvtommersøm i en ny stor rapport, der samler den nyeste viden om,
hvordan vores livsstil påvirker risikoen for tarmkræft.
I en ny rapport, der sammenfatter international forskning baseret på
i alt 29 mio. mennesker verden over, beskriver eksperter de vigtigste
livsstilsbetingede årsager til tarmkræft. Og her bliver det for første
gang slået helt fast, at man kan mindske risikoen for at få tarmkræft
ved at spise fuldkorn.
For hver 48 gram ekstra fuldkorn man spiser om dagen, falder risikoen
med 17 procent.
Læs
mere på cancer.dk
Stærk sammenhæng mellem for meget mad, overvægt og kræft
Ny rapport fra WHO slår fast, at overvægt skyldes, at vi spiser for
meget. Beregninger viser, at ca. 50.000 danskere frem mod 2045 vil få en
kræftdiagnose som følge af overvægt.
Rapporten fastslår, at den vigtigste årsag til overvægt er et for
højt energiindtag. Genetiske faktorer har også en rolle, men de er ikke
nok til at forklare den store stigning i overvægt verden over de seneste
35 år. Samtidig viser rapporten, at fysisk aktivitet alene ikke kan løse
problemet.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 pct. af voksne danskere i dag
overvægtige.
Læs
mere på cancer.dk
Hele rapporten kan læses på engelsk her (hvor du kan vælge de
kapitler, du finder interessant):
http://publications.iarc.fr/553
Sunde bryster: Sådan kan du beskytte dig mod brystkræft
1 ud af 9 danske kvinder bliver ramt af brystkræft, som er den
hyppigste kræftsygdom blandt kvinder.
Læge Jerk W Langer giver dig her gode råd om, hvordan du kan
forebygge brystkræft. Han skriver, at du blandt andet skal være
opmærksom på kost, motion, stress og vægt.
Læs hans gode
råd til at undgå brystkræft på letliv.dk