Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 44, 2022
- Undersøgelse forbinder omega-3
til forbedret hjernestruktur og bedre kognition midt i livet
- Omega-3 fra planter kan måske
hjælpe hjertepatienter
- Knogleskørhed: De syv vigtigste
ting, du skal vide om osteoporose.
|
UGENS CITAT
"Kritiser for
at løfte op, ikke for at ødelægge."
— James Clear
Undersøgelse forbinder omega-3 til forbedret hjernestruktur og bedre
kognition midt i livet
En undersøgelse, der involverede 2.183 deltagere fandt, at:
- højere koncentrationer af
omega-3-fedtsyrer gav bedre hjernestruktur og kognitiv funktion i
midalderen, og var forbundet med større hippocampus-volumener.
Hippocampus, en struktur i hjernen, der spiller en stor rolle for
indlæring og hukommelse.
- Indtagelse af mere omega-3 var
forbundet med bedre abstrakt ræsonnement eller evnen til at forstå
komplekse begreber ved hjælp af logisk tænkning.
- Personer, der var arvelig
disponeret for kardiovaskulær sygdom og vaskulær demens, der indtog
mere omega-3, havde lavere forekomst at sygdom.
"Omega-3 fedtsyrer såsom EPA og DHA er vigtige mikronæringsstoffer,
der forbedrer og beskytter hjernen," udtaler forskeren Debora Melo van
Lent. "Vores undersøgelse er en af de første til at observere denne
effekt i en yngre befolkning. Flere undersøgelser i denne aldersgruppe
er nødvendige."
Forskerne ved endnu ikke, hvordan DHA og EPA beskytter hjernen. Det
er måske fordi disse fedtsyrer er nødvendige i nervecellers membran, og
når de erstattes med andre typer fedtsyrer (fordi indtagelsen af omega-3
er lav) bliver nerveceller ustabile. En anden forklaring kan have at
gøre med de antiinflammatoriske egenskaber af DHA og EPA.
"Det er komplekst. Vi forstår ikke alt endnu, men vi viser, at hvis
du på en eller anden måde øger din indtagelse af omega-3'er selv med en
lille smule, beskytter du din hjerne," udtaler undersøgelseslederen
Claudia Satizabal
Kilde: University of Texas Health Science Center at San Antonio. "Study
links omega-3s to improved brain structure, cognition at midlife: Holy
mackerel! Could eating salmon, cod, tuna, herring or sardines keep our
brains healthy and our thinking agile in middle age?." ScienceDaily.
ScienceDaily, 5 October 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221005162432.htm>
Læs mere om
omega-3
Omega-3 fra planter kan måske hjælpe hjertepatienter
Forskere undersøgte blodprøver fra 905 hjertesvigtpatienter og fandt,
at højere blodniveauer af ALA (den omega-3 fedtsyre, der hovedsageligt
findes i planter) er forbundet med færre dødsfald og færre første ture
til hospitalet for hjertesvigt.
Kilder:
Iolanda Lázaro, Josep Lupón, Germán Cediel, Pau Codina, Montserrat
Fitó, Mar Domingo, Evelyn Santiago-Vacas, Elisabet Zamora, Aleix
Sala-Vila, and Antoni Bayés-Genís. Relationship of Circulating Vegetable
Omega-3 to Prognosis in Patients With Heart Failure. Original
Investigation. J Am Coll Cardiol. 2022 Nov, 80 (18) 1751–1758
Getting Omega-3s From Plants May Help Heart Failure Patients
Kommentar:
Det er ikke givet, at øgede ALA-blodniveauer i sig selv er årsagen
til denne positive effekt. Det er fx muligt, at andre gavnlige
egenskaber ved fødevarer, der er rige på ALA, spiller en rolle. Og det
er muligt, at de hjertepatienter, der har mere ALA i blodet, generelt
spiser/lever sundere.
Eftersom ALA er vigtigt for vores sundhed, er det under alle
omstændigheder en god ide, at sikre nok ALA i kosten.
Læs mere om omega-3 og ALA:
Omega-3 i vegetarkost
Knogleskørhed: De syv vigtigste ting, du skal vide om osteoporose
Ny bog fortæller alt om den nyeste forskning i knogleskørhed.
Danmark har en af de højeste forekomster af osteoporose i verden.
Det skyldes til dels genetiske forhold, men uden træning eller fysisk
arbejde kan muskel- og knoglestyrke ikke opretholdes, og uden ophold i
Solen er det svært at danne tilstrækkeligt D-vitamin.
Generelt er det godt at spise en alsidig kost, fordi det øger
sandsynligheden for, at der ikke opstår mangel på blandt andet
vitaminer, mineraler og sporstoffer.
Ud over dette er der særlige kostkomponenter, som er vigtige for
knoglerne. Det er især kalk, D-vitamin og protein.
Endelig er der motion. Ligesom musklerne bliver stærke af, at vi
bevæger os, gælder det samme også for knoglerne.
Læs
mere på videnskab.dk
Kommentar:
Endnu en mulig forklaring på den høje forekomst af knogleskørhed i
Danmark kan være mange på K-vitamin.
I
en tidligere artikel på videnskab.dk, der omhandler K-vitamin, kan
vi læse: "Ifølge professor mso Susanne Gjedsted Bügel fra Sektion for
Klinisk og Forebyggende Ernæring, Institut for Idræt og Ernæring på
Københavns Universitet kan K-vitaminmangel faktisk være en af årsagerne
til, at vi i Danmark har verdensrekord i knogleskørhed, selvom vi
samtidig drikker rigtig meget mælk."