Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 45, 2006

  1. Mirakelprodukter

  2. ADD/ADHD

  3. Amning forebygger psykiske problemer

  4. Frugt og grønt forbedrer mænds forplantningsevne

  5. Færrest pesticidrester i dansk frugt og grønt

  6. Danskeres medicin- forbrug er i vild vækst

  7. Fjendtlighed og stress forudsiger insulinresistens

  8. Internet–afhængige ligner alkoholikere

  9. Læsertip


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer eller gode opskrifter/tips til nyhedsbrevet!

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Der er ikke nogen bedre tid end lige nu at være bedre, end vi var i går.”

Gary Kelley


1) Mail: Mirakelprodukter

Hej John

Tusind tak for spændende og inspirerende nyhedsbreve om mange interessante emner.

Jeg kunne ikke lade være med at studse over de sidste linier i indslaget om ”mirakelsukkere” i nyhedsbrevet uge 42
http://www.nomedica.dk/ugeskrift42_2006.htm 

”Hvis der fandtes god dokumentation for de påstande, producenterne kommer med, ville de ”essentielle sukkerstoffer” for længst have været godkendt som et sandt mirakelmiddel. Intet firma har forsøgt at få essentielle sukkerstoffer godkendt som et middel mod en eneste af de sygdomme, som de påstår deres produkter kan lindre eller kurere. Hvorfor mon ikke?”

Ja hvorfor mon ikke?

Jeg er da sikker på at der rent faktisk findes mange effektive og gavnlige – nærmest mirakuløse stoffer og kure rundt omkring.

Men for det første har dem der producerer dem og har udviklet dem ikke økonomi til en egentlig godkendelse som ofte beløber sig til mange tusinde kroner pr. produkt.

For det andet bliver der i den grad slået hårdt ned på personer eller virksomheder som overhovedet forsøger at udbrede kendskabet til produkter der ”virker”.

Dette sker primært gennem pressens ”heksejagter” – fødevarestyrelsens kosttilskuds-taskforce eller politienhed, som både Carsten Vagn-Hansen og Frede Damgaard har stiftet bekendtskab med.

Det er jo ikke tilfældigt at vi netop har ratificeret en EU-lovgivning som forbyder naturlige stoffer samtidig med at endnu flere syntetiske stoffer vælter ind over grænsen og ned i halsen på befolkningen.

Og så lige en sidste ting – jeg er enig med dig i, at især mirakelsukkere måske nok virker en anelse for mirakuløse i den markedsføring der er af produkterne. Også fordi de sælges som de gør (Multi Level Marketing) som på det nærmeste omgår de traditionelle ”handelshindringer” som lovgivningen omkring anprisninger. Tankevækkende i sig selv, at netop denne metode er valgt – og at produktet er så dyrt ...

Alt med måde, sådan også med vitaminer, kosttilskud og lignende. Men hvordan skal befolkningen og forbrugerne nogensinde finde ud af hvad der er godt til hvad og hvor meget og hvor lidt, når man ingenting må skrive om stofferne? Hvorfor må forbrugerne ikke selv bestemme og beslutte hvilke stoffer, midler og droger de ønsker at indtage?

I stedet kan man nu købe ”painkillers” stort set overalt, alle kasser i supermarkeder har smertestillende håndkøbsmedicin liggende sammen med skrabelodderne.

Det er da sygt!

Med venlig hilsen

Mads Wedel-Ibsen
Heilpraktiker

Hej Mads

Producenter af ”mirakelprodukter” – de producenter, der påstår, at de sælger mirakelprodukter – HAR økonomi til en godkendelse. Der er ikke noget de hellere ville investere i, hvis det altså var muligt at få produkterne godkendt.

Ved at registrere et produkt som et middel mod bestemte sygdomme overstiger indtjeningen LANGT investeringen i en godkendelse.

Der findes desværre mange produkter, hvor forhandlere ulovligt og samvittighedsløst strør om sig med de mest utrolige og løgnagtige påstande om helbredende egenskaber.

Resultatet er bl.a., at mange gode produkter let drukner i larmen fra markedsføringen af mere eller mindre uvirksomme produkter, der sælges med gyldne løfter.

Det duer altså ikke, at give producenter/forhandlere lov til at sige hvad som helst om produkter uden god dokumentation. Det narrer syge mennesker til at tage produkter, der ikke virker, og forhindrer dem måske i at tage produkter der faktisk har en virkning.

Når et produkt er blevet godkendt - når firmaet har indsendt og fået godkendt dokumentationen - må producenter og alle andre da gerne berette om disse virkninger.

Fx har Biosym for nylig fået deres dokumentation godkendt, så de nu må skrive at fedtsyrerne i deres EPA-GLA+ bl.a. er gavnlige for indlæringsevnen, øjnene og huden, samt for blodets fedtstofbalance.

Og at deres Lecithin Granulat styrker hukommelsen og har en gavnlig indvirkning på blodets fedtstofbalance.

Og der er givetvis mange flere produkter, der fremover vil blive solgt med den slags godkendte (og dokumenterede) virkninger.

Det er naturligvis værd at bemærke, at den samme eller bedre virkning opnås hvis næringsstofferne kommer fra en sund kost i stedet for kosttilskud!

Lovgivningen på området kunne på mange måde være langt bedre, men når firmaer fx sælger forskellige ”mirakelprodukter” med løfter om helbredelse for alvorlige sygdomme (uden dokumentation) er jeg helt på Fødevarestyrelsens side.

Det skal forbydes.

Grunden til, at firmaerne ikke får deres produkter godkendt med de virkninger, de påstår de har, er, at de ikke kan bevise deres påstande.

Det er fordi producenter af ”mirakelprodukter” ikke har og ikke kan skaffe dokumentation for de påståede virkninger, at de af og til vælger en mere lovløs adfærd.

Med venlig hilsen
John Buhl


2) ADD/ADHD

Hej John

Jeg er ikke helt enig med dig i, at det kun er omega - 3 fedtsyren, der er den væsentlige i forhold til de ting der blev nævnt i Ugeskrift for lægfolk. Nyheder fra Nomedica uge 44, 2006 omkring ADD.
http://www.nomedica.dk/ugeskrift44_2006.htm

Vi har en dreng, hvor den foreløbige diagnose er ADHD - han er i gang med en ny udredning. Han får 6 kapsler eye-q dagligt + 1 tsk GLA (som er omega - 6). Vi ser, at han ikke kan undvære hverken eye-q eller GLA.

Skal han endelig undvære GLA, skal han have ekstra eye-q, men det går kun i en periode.

Vi mærker det ved en manglende koncentrationsevne, generel letafledelighed, mere fastlås i egne tanker og idéer. Samtidig bliver han meget hyperaktivitet.

Når vi kan se ændringen ved at udelade GLA mener jeg det viser, at det drejer sig om sammensætningen af omega 3 og 6 fedtsyrerne. Det eye-q har gjort, er at vende forholdet mellem omega 3 og omega 6 om. Det er rigtig at de bruger en unik fiskeolie, der består af et anderledes forhold af EPA og DHA, end man normalt ser.

Vi har også læst Frede Bräuner og hørt hans foredrag. Vi er dog gået endnu videre og fjernet en del salicylat holdige ting fra kosten. Det drejer sig om friske bær, rå tomater, rå havregryn, paprika, karry, chili, lakrids m.m. og vi bruger så få raffinerede produkter som muligt. Dvs. så fuldkornsprodukter, både ved mel og pasta. Vi bruger rørsukker i stedet for alm. hvidt sukker for bare at nævne nogle eksempler.

Man kan læse mere om eye-q på
http://www.sund-forskning.dk/index.cfm?p=1675
og om kostens indflydelse på adfærden i bogen kost, adfærd, indlæringsevne af Frede Bräuner.

Venlig hilsen
Kirsten Fosgrau,

Kommentar:

Jeg modtager gerne flere mails fra læsere med erfaringer eller meninger om emnet!


3) Amning forebygger psykiske problemer

Børn, der får bryst i mere end seks måneder, har mindre risiko for at udvikle psykiske problemer i barndommen.

Australske forskere har undersøgt 2.500 børn, og bedømt deres adfærd mellem de var to og ti år gamle. De ammede børn har mindre risiko for aggressiv, asocial opførsel og er mindre angste og deprimerede.

Når børnene er otte år, var risikoen for et psykisk problem hele 61 procent højere hos dem, der havde fået modermælkserstatning.
(Jyllands Posten 30. oktober 2006)
http://www.jp.dk/indland/artikel:aid=4049648/ 


4) Frugt og grønt forbedrer mænds forplantningsevne

Et nyt studie viser, at mænd kan blive mere frugtbare ved at spise mere frugt og grønt.

Forskere fra the University of Rochester sammenlignede indtagelsen af antioxidanter hos 10 fertile og 48 infertile mænd og sammenlignede resultaterne med spermens kvalitet.

Infertile mænd var dobbelt så tilbøjelige til at have en lav indtagelse af frugt og grøntsager (mindre end 500 g dagligt) sammenlignet med fertile mænd.

Spermen var også bedre hos de mænd, der indtog flest antioxidanter fra kosten, sammenlignet med de mænd der fik færrest.
(Kilde: Annual Scientific Meeting of the American Society for Reproductive Medicine; October, 2006; New Orleans; Breaking Medical News 02-11-2006)

Kommentar:

Vi hører og læser ofte om, hvordan den dalende sædkvalitet er et problem hos mange danske mænd. Væsentlig øget indtagelse af frugt og grøntsager er måske en del af løsningen.


5) Færrest pesticidrester i dansk frugt og grønt

Der var rester af pesticider i ca. halvdelen af det frugt og grønt, som blev kontrolleret i 2005.

Udenlandske produkter indeholder oftere pesticidrester end danske produkter - men sjældent over grænseværdien.

Frugt og grønt indeholder dog så mange gode stoffer, at det langt overstiger risikoen ved pesticidresterne.

Økologiske produkter har igen vist sig stort set at være fri for pesticider og er derfor et alternativ for de forbrugere, som ønsker at undgå pestcider – selv under den fastsatte grænseværdi.

Fødevarestyrelsen.dk

Kommentar:

Vælg økologisk, når det er muligt. Vælg de friskeste og bedste kvalitet af frugt og grønt (kan let være lige så vigtig eller vigtigere, end om du køber økologisk).
Skræl eller vask grundigt ikke-økologisk frugt og grønt.
Frem for alt: Spis masser af frugt og grøntsager!


6) Danskeres medicinforbrug er i vild vækst

Medicinforbruget stiger voldsomt. Apotekerne sælger bl.a. kolesterol- og depressionsmedicin som aldrig før.

Medicinforbruget er i kraftig vækst med en stigning på mere end 11 procent siden januar 2005.
(berlingske 01-11-2006)
http://www.berlingske.dk/business/artikel:aid=817406/ 

Kommentar:

En kvart million danskere tager fx kolesterolsænkende medicin, i stedet for at gennemføre de kostændringer, der næsten altid klarer problemet.
http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm

Også indtaget af antidepressiv medicin er stigende. Det til trods for, at der efterhånden findes god dokumentation for, at kost, motion, søvn mv. spiller en rolle ved depressioner.

Læs evt. mere om depressioner her:
http://www.nomedica.dk/depressioner.htm


7) Fjendtlighed og stress forudsiger insulinresistens

Mennesker der er meget stressede eller let bliver fjendtlige har øget risiko for at udvikle insulinresistens.

Mennesker med insulinresistens har øget risiko for at få diabetes.
(Kilde: Psychosomatic Medicine, September/October 2006).

Kommentar:

Der er efterhånden gange mange undersøgelser, der viser at stress og negative følelser i væsentlig grad kan påvirke helbredet.

Sund kost, nok motion, frisk luft og god søvn har positiv indflydelse på humøret og fjerner mange af de negative virkninger af stress.


8) Internet–afhængige ligner alkoholikere

Hvis du er voldsomt afhængig af Internettet, kan du udvise samme symptomer, som ses hos alkoholikere. Det afslører en ny amerikansk undersøgelse fra Stanford University School of Medicine.

Undersøgelsen handler om internetvaner og er baseret på interview med 2.513 amerikanere.

(Mikkel William Nielsen, PC World 24-10-2006 )
http://www.pcworld.dk/art/8079?a=newsletter&i=164 

Mere om undersøgelsen her:
http://mednews.stanford.edu/releases/2006/october/internet.html

Læs evt. om de mekanismer, der skaber afhængighed i bogen ”Kunsten at ændre vaner”
http://helseonline.dk/product.asp?product=295&sub=1&page=1 


”Hvis du ikke er villig til at risikere det usædvanlige, må du klare dig med det sædvanlige.”

Jim Rohn, American forretningsmand, forfatter og foredragsholder


9) Læsertip

Smoothies er også en løsning, hvis man ikke spiser frugt nok, og/eller hvis man har trang til noget sødt. Man kan f.eks. søde det med 3 svesker.

Venlig hilsen
Helle


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.