Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 45, 2007
-
Fiberrige fødevarer er nøglen til sund kost
-
Mail: Der er nok næring i sunde fødevarer
-
Mail: Vitaminer
-
Mail: Hvad med selen?
-
Sandsynlig sammenhæng mellem natarbejde og
brystkræft
-
Lidt af hvert
Kære læser
Jeg får stadig en del spørgsmål og kommentarer vedr.
kosttilskud, og vi kunne givetvis blive ved i mange uger endnu, men for
at undgå at det bliver for ensformigt, begynder vi i de kommende uger at
fokusere på andre emner. Vi vil bl.a. tage forskellige problemer op –
sygdomme, symptomer mv. – og se lidt nærmere på hvilke naturlige
løsninger, der evt. findes.
Jeg hører gerne fra dig, hvis der er bestemte problemer
eller emner, du ønsker vi skal tage op.
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
e.l. til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
"Den
kærlighed vi giver væk er den eneste kærlighed vi beholder."
-- Elbert
Hubbard, 1856-1915, amerikansk filosof og forfatter
What the Bleep!?
Ekstramaterialer til filmen What the Bleep do we (k)now?! /
Verden på hovedet er nu også oversat til dansk!
Normalt er ekstramaterialer til en film – altså
interviews med skuespillere, filmproducenter mv. – ikke oversat på en
dvd.
Det er derfor heller ikke tilfældet med filmen ”What the
Bleep do we (k)now!? / Verden på hovedet.
Men netop med denne film er der mange, der gerne vil
forstå hvad skuespillere og filmproducenter siger i de ca. 45 min
ekstramaterialer, der findes på dvd’en efter selve filmen.
Vi har derfor fået dette ekstramateriale oversat til
dansk!
Du kan dog ikke se disse ekstra oversættelser som
undertekster på selve filmen. Men du kan
få dem tilsendt gratis via
e-mail (som en vedhæftet pdf-fil, når du køber filmen på
Helseonline.dk.
Selve filmen er naturligvis med danske undertekster.
Køb film og
filen med ekstra materialer oversat til dansk her >>
Læs
mere om What the Bleep / Verden på hovedet her.
I stedet for at bekymre sig om kulhydrater eller
Glykæmisk Indeks (GI) – altså hvor meget forskellige fødevarer påvirker
blodsukkeret – bør vi fokusere på at spise masser af fiberrige
fødevarer.
Det viser en ny gennemgang af studier af kulhydrater og
vægt (BMI).
Forfatteren til undersøgelsen -- Glenn A. Gaesser, PhD
-- mener, at mængden af kostråd er uoverskuelig eller forvirrende, men
han siger også, at folk kan gøre meget for at holde sig slanke og sunde
ved ganske enkelt at spise en portion fiberrige kornprodukter hver
morgen.
Gaesser gennemgik 140 studier af sammenhængen mellem
kulhydrater og BMI.
Kulhydratrige diæter er sundere, fordi de også
indeholder flere kostfibre og mange andre sundhedsfremmende stoffer som
fx fytokemikalier og antioxidanter.
En gennemgang af relevante undersøgelser og relevant
litteratur om emnet viser, ifølge Gaesser, en positiv sammenhæng mellem
kulhydrater og lavere BMI.
Kulhydratrig kost er altså generelt forbundet med lavere
vægt.
Det bedste skulle være en fedtfattig, kulhydratrig kost,
uden at fokusere på at begrænse indtagelsen af kalorier eller vægttab.
Kilde:
Journal of the American Dietetic Association
Volume 107, Issue 10, Pages 1768-1780 (October 2007)
Kommentar:
Fiberrige fødevarer – frugt, grøntsager, bælgfrugter,
fuldkornsprodukter og nødder – indeholder masser af gavnlige
plantestoffer, sammen med kostfibrene. Det er samspillet mellem de
utallige plantestoffer, inkl. kostfibre, i sunde fødevarer der er så
gavnlige, og som også er med til at sikre normalvægten.
Mere om sundt
vægttab
Hej John
Jeg mener som du at ernæring bliver gjort meget mere
kompleks, end den egentlig er.
Se på dyrene i naturen, som klarer sig ganske udmærket
uden kosttilskud, komælk, Q10 og hvad ved jeg. De spiser helt
instinktivt den føde, de har brug for og bliver store og stærke, tag fx
en giraf som hovedsagelig lever af blade. Det der er den helt afgørende
forskel fra dyrene og os er at dyrene spiser al deres føde i rå tilstand
og derved bevares enzymer, vitamin- og mineralindholdet.
Desuden er det påvist at al varmebehandlet mad bevirker
en stigning i kroppens immunforsvarsaktivitet på 300 %, dvs. at kroppen
reagerer på kogt, stegt, bagt mad som om det var sygdomsfremkaldende
organismer. Denne reaktion sker ikke ved ”rå” mad.
Vi mennesker koger, steger, bager al næring ud af
fødevarerne og forringer derved stærkt næringsværdien. Det er det, der
efter min mening er skurken og bevirker, at det kan være nødvendigt med
kosttilskud.
Et godt eksempel er en herre, der hedder Storm. Et stort
muskelbundt, som har levet af frugt, nødder, kerner, grøntsager, svampe
og tang alt i rå tilstand i over 30 år
http://www.thegardendiet.com/storm.html
Mennesket ligner aberne så meget fysiologisk at vi burde
spise som dem, vi ligner slet ikke rovdyrene, og er af den grund ikke
skabt til det enorme kødspiseri, som kræver store mængder energi for at
blive nedbrudt. Jeg har selv levet 'råt' i nu 3 måneder og kan virkelig
mærke forskel, fx er jeg ikke træt mere på samme måde som før, jeg har
meget mere energi og mit humør er også bedre. Folk der har levet sådan i
flere år, fortæller at deres sygdomme, skavanker mv. forsvinder, de
føler sig gladere og har aldrig haft det bedre.
Så tænk over det og brug den sunde fornuft, det er IKKE
nødvendigt med hverken kød, komælk eller kosttilskud (bortset fra B12),
hvis man spiser som vi er designet til.
Med venlig hilsen
Lili
Kommentar:
Det er en god ide, at en meget stor del af kosten består
af rå fødevarer, men korrekt tilberedte sunde fødevarer – uanset om det
er ved stegning, bagning eller dampkogning – indeholder stadig en vælg
af gavnlige næringsstoffer.
Ved mange sygdomme er det en rigtig god idé – måske en
nødvendighed – med en kortere eller længere periode, hvor man kun spiser
rå vegetabilske fødevarer.
Hvis du vælger KUN at leve af rå fødevarer, som Lili
her, er det vigtigt, at du sætter dig lidt ind i tingene først, så du
sikrer nok variation i kosten.
Kære John,
Vi er et gammelt ægtepar, på 74 og 80 år.
Vi lever nogenlunde sundt med en sildemad, grønsager og
lidt kød hver dag, ofte fjerkræ.
Havregrød med rosiner æble og kanel til morgenmad og 2
kopper tynd kaffe med økomælk.
Vi har de sidste 2 år taget en omnimin hver morgen, har
i flere omgange været udsat for et massivt angreb af forkølelse af flere
familiemedlemmer uden at blive syge.
Vi spiser jo ikke så meget i vores alder, derfor tror vi
bestemt at vores omnimin har styrket vores immunforsvar så meget at vi
har undgået forkølelserne.
Vi er heller aldrig blevet vac. for influenza, prøver at
undgå smittende personer.
Når jeg (konen på 74) ser på vores jævnaldrene, er der
stor forskel på dem der får en god vitaminpille og dem som ikke gør.
Vi fungerer godt og vil tage vores omnimin så længe vi
lever.
Tak for de gode nyheder som læses med stor interesse.
Mange hilsener og god weekend
A. Jørgensen.
Kære Alice
Det er en god ide at supplere kosten med en god
vitamintablet, især hvis man ikke er sikker på, at kosten indeholder det
hele.
Omnimin er en udmærket vitamintablet.
Med venlig hilsen
John Buhl
Hej John,
I forbindelse med vægttab var jeg meget omhyggelig med
at veje og taste alt ind jeg spiste på min profil i www.madital.dk – et
gratis site. Man kan i detaljer analysere kosten vha. programmet.
Jeg lykkedes ikke at sammensætte min kost sådan, at jeg
fik dækket mit dagsbehov af selen.
Har du nogen tip?
Med venlig hilsen
C.Holm
Hej Cathina
Her
er listen over fødevarer med selen
For vegetarer/veganere er det klogt at inkludere
paranødder (blot 50 gram nødder giver dagsdosis = nogle få paranødder
sammen med den selen, der er i andre vegetabilske fødevarer er nok).
Med venlig hilsen
John Buhl
International Agency for Research on Cancer (IARC), som
er Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningscenter, har
konkluderet, at natarbejde øger risikoen for brystkræft.
Skifteholdsarbejde, herunder arbejde sen aften, nat og
tidlig morgen forstyrrer cellernes naturlige døgnrytme, hvilket giver
uorden i den komplekse regulering af stofskiftet i kroppens celler. Og
altså også de processer der beskytter os mod kræft.
Risikoen for brystkræft øges især, fordi natarbejde
forstyrrer dannelsen af hormonet melatonin. Det beskytter kroppen og
især kvinders bryster mod kræft.
Der dannes normalt mest melatonin ved to-tre tiden om
natten, men får du lys om natten, falder mængden af melatonin.
Også andre kræftformer er blevet vurderet. Der er for
eksempel mistanke til, at natarbejde også øger risikoen for
prostatakræft, tyktarmskræft og livmoderkræft. IARC vurderer dog indtil
videre, at dokumentationen for disse kræftformer er for usikker.
Dr. nyheder 31-10-2007
Cancer 31-10-2007
Fedme giver børn livsstilssygdomme
En fjerdedel af de danske børn har så dårlig kondi, at
de risikerer hjertesygdomme i deres ungdom.
En australsk undersøgelse viser, at overvægtige 8-årige
børn har syv gange så stor risiko for at ophobe risikofaktorer for
diabetes og hjertekarsygdomme, når de bliver 15, sammenlignet med
normalvægtige 8-årige.
Politiken 29-10-2007
Børn bør sove længe for at minimere risikoen for
fedme
Amerikanske forskere har opdaget, at en ekstra times
nattesøvn for en 3. klasses elev, reducerer elevens risiko for at blive
overvægtig i sjette klasse med hele 40 procent.
Berlingske 5-11-2007
Kosmetik og medicin kan give kræft
Over 200 produkter på det danske marked indeholder
nanopartikler, der er under mistanke for at være kræftfremkaldende.
Nanopartiklerne findes i en lang række produkter på det
danske marked, blandt andet babyprodukter, kosmetik, lægemidler, tøj og
hårde hvidevarer.
Derfor ønsker EU's ekspertkommité nu at undersøge
nanopartiklerne grundigere.
Politiken 30-10-2007
Flere antioxidanter i økologiske fødevarer
Økologiske grøntsager indeholder langt flere
antioxidanter end de konventionelt dyrkede, og det gør dem sundere. Også
andre økologiske fødevarer er sundere end deres konventionelle
varianter.
Berlingske 30-10-2007
Forskere skærer igennem: Økologi er sundere
Frugt og grøntsager indeholder op til 40 procent flere
antioxidanter, hvis de er dyrket økologisk, konkluderer forskerne. Også
mineraler er blandt andet squash, spinat og kål bedre til at optage, når
det ikke bliver udsat for sprøjtemidler eller kunstgødning. Andre
planter, der nyder godt af økologien, er hvede, tomater og kartofler.
Ingeniøren 30-10-2007
Forskere: Nå dine mål ved at styre dine drømme
Bliv i stand til at kontrollere dine drømme, og du kan
bedre nå dine mål i vågen tilstand.
Bliver man i stand til at kontrollere sin drømme, mens
man sover, bliver ens vågne timer meget bedre, mener forskerne.
Det drejer om at fokusere på det ønskede emne, lige før
du falder i søvn.
Jyllands
Posten 30-10-2007
“At vinde er
kun halvdelen af det. At have det sjovt er den anden halvdel.”
-- Bum
Phillips, American Football Coach