Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 45, 2009


  1. TVIVL OM FISK

    a) Fisk øger måske risiko for diabetes

    b) Skaldyr øger måske risiko for diabetes

    c) Fisk beskytter ikke mod hjerteanfald

    d) Fiskeolie reducerer aldersblindhed

    e) Kommentar/konklusion:

  2. Indtagelse af kød øger risiko for diabetes

  3. Lidt af hvert

 

Kære læser

Du er altid velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send en mail

Med venlig hilsen
John Buhl


”For at kunne opdage nyt land må man være villig til at miste udsigt til kysten i meget lang tid.”

— Andre Gide (fransk forfatter, 1869–1951)


1) TVIVL OM FISK

Det er naturligvis vigtigt at få nok omega-3 fedtstoffer, som blandt andet findes i fisk, men der er mange og delte meninger om, hvor meget omega-3, vi har brug for, og hvilke kilder, der er sundest.

Det er ikke nødvendigvis særlig sundt at spise 200-300 gram fisk om ugen, som normalt anbefales, selv om det er sundere at vælge fisk frem for kød.

En ny undersøgelse viser fx ...

1a) Fisk øger måske risiko for diabetes

Forskerne undersøgte forbindelsen mellem indtagelse af fisk, omega-3 fedtsyrer og udviklingen af diabetes, blandt 195.204 kvinder og mænd. Efter 18 år havde 9.380 udviklet type 2 diabetes.

Efter forskerne havde justeret for andre faktorer, der havde at gøre med kost, livsstil, vægt mv., opdagede de en lille øget risiko for diabetes hos dem, der spiste mest fisk. De mennesker, der spiste fisk 2-4 gange om ugen, havde 1,17 gange øget risiko for at få diabetes, og de, der spiste fisk fem eller flere gange ugentlig, havde 1,22 gange større risiko for at udvikle diabetes – sammenlignet med de deltagere, der spiste mindre mængder fisk.

Kilde: Frank B Hu m.fl.
Long-chain omega-3 fatty acids, fish intake, and the risk of type 2 diabetes mellitus.
American Journal of Clinical Nutrition, 2009 90: 613-620. First published online July 22, 2009; doi:10.3945/ajcn.2008.27424

Kommentar: En anden undersøgelse viser, at de tvetydige udmeldinger om fisk i forbindelse med diabetes, kan hænge sammen med, at fisk måske mindsker risikoen for diabetes, og skaldyr øger risikoen ...

1b) Skaldyr øger måske risiko for diabetes

Forskerne analyserede ugentlig indtagelse af fisk og skaldyr hos 9.801 mænd og 12.183 kvinder. I løbet af 10 år fik 125 af disse mænd og kvinder type 2 diabetes.

Det viste sig, at de deltagere, der rapporterede, at de spiste hvide fede fisk en eller flere gange dagligt, havde 25 % mindre risiko for at få diabetes, sammenlignet med deltagere, der spiste hvide eller fede fisk færre gange.

Men helt uventet opdagede forskerne, at mænd og kvinder, der spiste skaldyr — især rejer, krabber og muslinger — en eller flere gange dagligt, havde 36 % øget risiko for at udvikle type 2 diabetes.

Forskere ved ikke, hvorfor det forholder sig sådan, men mener, at det måske har at gøre med tilberedelsesmetoder.

Kilde: Nita G. Forouhi m.fl.
Association Between Type of Dietary Fish and Seafood Intake and the Risk of Incident Type 2 Diabetes: The European Prospective Investigation of Cancer (EPIC)-Norfolk cohort study
Diabetes Care October 2009 32:1857-1863; published ahead of print July 10, 2009, doi:10.2337/dc09-0116

Kommentar: Vi hører ofte, hvor vigtigt det er at spise fisk, blandt andet fordi det er godt for hjertet, men en ny undersøgelse skaber fornyet tvivl om, hvor godt fisk egentlig beskytter hjertet — i det mindste, når det gælder hjerteanfald ...

1c) Fisk beskytter ikke mod hjerteanfald

Studier har vist, at fisk sandsynligvis mindsker risikoen for at dø af en hjertesygdom. Men omega-3 har kun lille indflydelse på blodtryk, kolesterol og opbygningen af plaque i hjertets arterier (aflejring af fedt mv., også kaldet åreforkalkning) — som alt sammen er vigtige risikofaktorer for hjerteanfald.

I et nyt studie blev 5.299 voksne, der var 55 år eller ældre, udspurgt om deres kost og livsstil. I løbet af de næste 11 år oplevede 669 af deltagerne et hjerteanfald. Det viste sig, at det stort set ingen forebyggende virkning havde at spise fisk (ingen signifikant effekt).

Men undersøgelsen viste dog, at de diabetikerpatienter, som spiste mest fisk, havde 42 % mindre risiko for få hjerteanfald sammenlignet med dem, der havde den laveste indtagelse.

Kilde: Dr. J. Marianne Geleijnse m.fl.
Intake of very long chain n-3 fatty acids from fish and the incidence of heart failure: the Rotterdam Study.
European Journal of Heart Failure 2009 11(10):922-928; doi:10.1093/eurjhf/hfp126

Kommentar: Selv om fisk (eller i hvert fald skaldyr) ser ud til at øge risikoen for diabetes, er fisk åbenbart med til at beskytte mennesker, der allerede har diabetes, imod hjerteanfald.

Undersøgelsen handler udelukkende om hjerteanfald, og der findes mange andre former for hjertelidelser, og flere tidligere undersøgelser har vist, at fisk sandsynligvis er med til at forebygge andre hjerte-kar-sygdomme.

At ekstra Omega-3 nok er en god idé for en del mennesker er tydelig fra flere undersøgelser. Blandt andet viste det sig for nylig, at ...

1d) Fiskeolie reducerer aldersblindhed

I et studie undersøgte forskerne igennem 12 år 1.837 personer med moderat til svær risiko for aldersrelateret central blindhed i form af central atrofi eller maculadegeneration. Og i begge tilfælde var forekomsten var 30 % lavere i den gruppe, der indtog mest fiskeolie i forhold til den gruppe, der indtog mindst.

Kilde: John Paul SanGiovanni, Elvira Agrón, A Dhananjayan Meleth, George F Reed, Robert D Sperduto, Traci E Clemons and Emily Y Chew
Omega–3 Long-chain polyunsaturated fatty acid intake and 12-y incidence of neovascular age-related macular degeneration and central geographic atrophy: a prospective cohort study from the Age-Related Eye Disease Study
The American Journal of Clinical Nutrition (October 7, 2009). doi:10.3945/ajcn.2009.27594

1e) Kommentar/konklusion:

De noget forskellige resultater, forskerne kommer frem til, når de undersøger, hvordan det påvirker helbredet at spise fisk, kan skyldes flere faktorer.

Den vigtigste faktor er nok, at fisk er mere eller mindre forurenet (miljøgifte som kviksølv, dioxin og PCB), samtidig med, at de indeholder nogle af de næringsstoffer, som en del mennesker får for lidt af (selen, jod, omega-3, D-vitamin).

De fleste ernæringseksperter (men langt fra alle) mener, at risikoen ved at spise fisk overgås af de positive effekter ved at spise fisk.

Det er også sandsynligt, at mennesker, der er interesseret i sund kost og livsstil, spiser mere fisk, fordi de mener, at fisk hører hjemme i en sund livsstil. De spiser nok også generelt mere grønt og mindre kød. Det er uvist om der i tilstrækkeligt omfang er taget højde for disse faktorer i alle undersøgelser om fisks eventuelle gavnlige virkninger.

Fiskespisere opnår en bedre fedtsyresammensætning i kosten — en bedre balance mellem omega-3 og omega-6 — sammenlignet med kødspisere og de mennesker, der inkluderer større mængder planteolie i kosten.

Balancen mellem omega-3 og omega-6 rettes lettest op ved at indtage mindre omega-6, frem for at indtage mere omega-3. Jeg mener, at blot lidt omega-3 er nok for de fleste mennesker, såfremt de undgår for meget mættet fedt og omega-6 i kosten. De vegetabilske kilder til omega-3 er generelt de sundeste (nødder, frø, grønt, fuldkorn, bønner) — også selv om omega-3 fra fisk udnyttes bedre end omega-3 fra vegetabilske kilder.



2) Indtagelse af kød øger risiko for diabetes

Forskere gennemførte en systematisk gennemgang af undersøgelser vedr. diabetes (en såkaldt meta analyse).

De gennemgik i alt 12 videnskabelige studier vedr. en evt. sammenhæng mellem indtagelse af kød og risiko for diabetes.

Konklusionen var:

  • Generel høj indtagelse af kød (alle former) var forbundet med 17 % øget risiko for diabetes.

  • Rødt kød (svinekød, kalvekød, lammekød og andet kød fra firbenede dyr) var forbundet med 21 % øget risiko.

  • Forarbejdet kød (pølser, bacon, kødpålæg o.l.) var forbundet med 41 % øget risiko for diabetes.

Kilde: Aune D, Ursin G, Veierød MB.
Meat consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies.
Diabetologia. November 2009;52:2277-2287.

Kommentar:

Dr. Neal Barnard har påvist, hvordan en veltilrettelagt veganerkost effektivt kan forebygge og behandle diabetes
http://www.nealbarnard.org/diabetes_book.htm

En veganerkost er helt fri for kød, fisk, fjerkræ, æg og mejeriprodukter. Både Dr. Barnard og flere andre læger har dokumenteret, at en veltilrettelagt veganerkost i de fleste tilfælde kan helbrede diabetes.

Her tre videoklip, hvor to læger forklarer, hvorfor veganerkosten virker mod diabetes (på engelsk).

Veganerkost som kur mod diabetes (1 af 3)

Veganerkost som kur mod diabetes (2 af 3)

Veganerkost som kur mod diabetes (3 af 3)



3) Lidt af hvert

Skolers indeklima har det skidt

Over halvdelen af de danske skoleklasser, der deltog i et stort forsøg med måling af indeklima, har målt CO2-koncentrationer over den anbefalede grænse, hvilket tyder på et dårligt indeklimaet, som bl.a. kan gøre det sværere for børnene at koncentrere sig. (videnskab.dk 27-10-2009)

Kommentar: En simpel om end nok midlertidig løsning på indeklimaproblemer i skolerne er, at lærerne sørger for at lufte godt ud i fem minutter i alle frikvartererne. Det er under alle omstændigheder vigtigt, at lærerne sørger for nok udluftning, hvis indeklimaet er dårligt.

Vær opmærksom på dit barns indtag af koffeinholdige drikke

Flere drikke som børn har adgang til indeholder koffein. Nogle halvstore børn opsøger drikke med højt koffeinindhold for at få en slags rus. Men koffein kan hos børn og unge give forbigående adfærdsforandringer, fx forøget uro, irritabilitet, nervøsitet og angst. Desuden er koffein vanedannende.
(altomkost.dk 26-10-2009)

Depressive danskere får piller i stedet for terapi

Deprimerede danskere sendes på apoteket i stedet for til psykologen. Sidste år gik hele 422.216 danskere på apoteket for at hente antidepressiv medicin — en stigning på 77 procent på 10 år — men medicinen behandler ikke årsagen til depressionens udbrud på samme måde som psykoterapi.

Psykologbehandling bruges ikke i nær samme omfang. Endda selv om der er god dokumentation for, at fx kognitiv terapi er væsentlig mere effektiv end piller, og psykologbehandling har ingen bivirkninger, som det ofte er tilfældet med medicinen. (politiken 31-10-2009)


”Skæbne er ikke et spørgsmål om tilfældighed. Den er et spørgsmål om valg. Det er ikke en ting at vente på, det er en ting at opnå.”

— William Jennings Bryan



Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.