Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 45, 2012


  1. Din reaktion på stress påvirker dit helbred
 

Hvis du bliver ven med dig selv, er du aldrig alene.

— Maxwell Maltz


Din reaktion på stress påvirker dit helbred

I modsætning til den gængse opfattelse, behøver stressende udfordringer i livet ikke nødvendigvis at gå ud over helbredet.

Det er mest, hvordan du reagerer på stressfaktorer, der afgør, om du senere vil lide under konsekvenserne af stress.

I et nyt studie undersøgte forskerne forholdet mellem stressende begivenheder i dagligdagen, folks reaktioner på disse begivenheder samt deres sundhed og velvære 10 år senere.

Forskerne udspurgte 2.000 personer hver dag otte dage i træk om, hvordan de brugte tiden, hvad der skete i deres liv, deres humør, fysiske symptomer, stressende begivenheder mv.

De indsamlede også spytprøver fra de 2.000 personer fire gange i løbet af de otte dage, hvor de kunne se indholdet af stresshormonet kortisol. Derefter blev de indsamlede oplysninger knyttet sammen med en anden større undersøgelse, der viste noget om deltagernes helbredstilstand, personligheder og sociale netværk.

Forskerholdet fandt, at personer, der bliver forstyrret af daglige stressfaktorer og blev ved med at dvæle ved dem efter, de var overstået, var mere tilbøjelige til at lide af kroniske helbredsproblemer.

Kilde: Jennifer R. Piazza, David M. Almeida m.fl. Annals of Behavioral Medicine. October 2012. Affective Reactivity to Daily Stressors and Long-Term Risk of Reporting a Chronic Physical Health Condition. Abstract.

Selv om stress kan være et symptom på, at en person har det hårdt, kan den også blot betyde, at personen er involveret i mange aktiviteter og oplever meget.

Løsningen er derfor ikke nødvendigvis at fjerne stressfaktorer — hvilket jo heller ikke altid er muligt — men især at lære, hvordan vi bedst tackler stress.

Formålet med stress

Stress påvirker os fysisk og psykisk. Når vi oplever (føler), at der er fare på færde, gennemgår kroppen en opbygning af indre spænding, der blandt andet er kendetegnet ved øget puls, øget blodtryk og muskelspændinger. Kroppen er kampklar og anspændt. Disse ændringer sker, så vi er klar til en hurtig og kraftig indsats.

En gang i fortiden hjalp disse kropslige ændringer os til bedre at kunne klare farlige situationer. De gjorde os bedre til enten af kæmpe eller flygte.

Men i mange af vore dages stresssituationer behøver du ikke nødvendigvis en kampklar krop. Hvis du fx har for meget at se til på kontoret, konflikter derhjemme eller hvis du er frustreret over problemer med computeren, hjælper det sjældent, at kroppen er anspændt og kampklar.

Kroppens stressrespons er uhensigtsmæssig, hvis den ikke hjælper dig med at løse opgaven bedre eller hurtigere. Hvorimod stress er en god ting, når den tjener et formål — når den er hensigtsmæssig i den pågældende situation.

Når en stresstilstand er langvarig eller forekommer for ofte, kan den forstyrre kroppen så meget, at sygdom opstår. Ja, mange sygdomme kan faktisk spores tilbage til en forudgående langvarig periode med stress og usund livsstil.

Følelser, der stresser

Der findes et utal af undersøgelser, der dokumenterer en tæt forbindelse mellem følelser og helbred. Mennesker, der føler sig ensomme, deprimerede og isolerede, har fx langt højere risiko for at blive syge eller dø for tidligt, end dem, der har en stærk fornemmelse af samhørighed eller fællesskab.

Indre konflikter, dårlig samvittighed, selvbebrejdelser, at dvæle ved tidligere traumatiske oplevelser, frygt — i korthed alle vedvarende spændinger, frustrationer og negative følelser — kan være kilder til en eller anden grad af langvarig, nedbrydende stress, som dræner dig for energi og livsmod.

Bitterhed, fjendtlighed, had eller ønske om hævn hører til de mest skadelige former for følelsesmæssig eller mental stress. Når vore handlinger går ud over andre, kan vi ende op med både at skade andre og os selv. Hvorimod gode gerninger, tilgivelse, næstekærlighed og tolerance ikke kun er godt for verden omkring dig, men faktisk også gavner dig selv og dit helbred.

Årsager til stress

Det er ikke altid, at årsagen til en stresstilstand erkendes, og vi kan ikke altid regne med, at årsagen til stress er den, vi tror, den er.

Ubetalte regninger, personlige konflikter, hemmeligheder over for ægtefællen, brudte løfter, dårlig samvittighed, uoverensstemmelser på jobbet og meget andet er ofte vigtigere stressfaktorer end at have for meget at se til.

Nogle mennesker oplever virkningen af stress, uden de helt ved hvorfor. De går rundt med en underlig følelse af frustration, som de har svært ved at definere. For disse mennesker kan blot det at finde kilden til stresstilstanden være en befrielse.

Du kan spore kilderne til din stresstilstand ved at finde de områder af dit liv, du føler er ude af kontrol, som du ikke har styr på, som hele tiden giver dig problemer, som frustrerer dig, som du føler tærer på dit livsmod.

Det er ikke nødvendigvis stressende i sig selv at blive stillet over for høje krav og have meget at se til. Følelsen af stress kommer først, når du føler, at du ikke kan klare situationen — når du føler, at situationen er for meget ude af kontrol — når du bliver nødt til at blive, selv om du hellere vil løbe væk.

Hvad du kan gøre

Stress kommer ikke kun fra, hvad der sker i dit liv, men også og især fra, hvordan du reagerer på de ting, der sker i dit liv og verden omkring dig. Du kan lære at reagere på måder, der mindsker de negative virkninger af stress, og du kan lære hurtigere at komme i balance igen efter en situation eller periode med voldsom stress.

Det er meget forskelligt, hvordan vi reagerer på stress — eller enhver ændring i livet. Hvad der virker truende på en person, ser en anden måske kun som en mindre udfordring. En uretfærdighed, som en person hurtigt glemmer, får måske en anden til at surmule eller gå helt ned med flaget i længere tid.

Det kan være individuelt, hvad der virker bedst, men nok motion og gode naturoplevelser får næsten alle til at falde til ro i både krop og sind. Uanset, hvad du ellers gør for at mindske stress i dit liv, er det derfor en god idé også at inkludere motion i naturen — evt. blot gåture.

Motion mod stress

Motion har en positiv virkning overfor stress, men ved alvorlig kronisk stress, bør du sandsynligvis undgå hård motion, og i stedet tage den med ro, indtil du har det bedre, og blot udføre mild motion som let havearbejde, gåture i naturen o.l. Men, medmindre du er kørt helt i sænk af stress, vil godt med motion både mindske de skadelige virkninger af nuværende stress og gøre dig mere modstandsdygtig overfor fremtidig stress.

Sov godt

Søvnbesvær og søvnmangel kan både være en årsag til stress og et symptom på stress. Men lider du af søvnproblemer, bør du tage det alvorligt, uanset om de skyldes stress eller ej. Læs bogen Søvnproblemer — er der en naturlig løsning? og gennemfør de trin, der er beskrevet i bogen.

Stress af i naturen

Vores moderne liv og måde at arbejde på — med en strid strøm af indtryk og ting, der skal klares eller tages stilling til — eller som vi føler, vi skal tage os af og klare, stresser og trætter hjernen, og giver en form for mental træthed.

Hjernen er i langt højere grad bygget til at bearbejde de mange sanseindtryk i naturen, frem for indtrykkene i vores moderne hektiske verden, og det giver fred i sindet, når du opholder dig i naturen og er opmærksom.

Prøv at gå en tur i naturen, samtidig med, at du giver slip på stress og bekymringer. Se dig omkring, vær blot til stede i nuet. Få en fornemmelse af, at du har tid nok, uden der er pligter, formål eller arbejde i dine tanker. Det er ikke nødvendigvis let, men det kan læres.

Lad tankerne falde til ro.

Tid til stilhed hver dag

Hvis du er vant til at være "på" det meste af tiden, og du måske hele tiden er en lille smule stresset, kan det virke underligt tomt eller kedeligt, når der pludselig ikke længere er noget til at stimulere eller underholde opmærksomheden. Men vi bliver så bombarderet med informationer hele tiden, at hjernen ofte har brug for og gavn af stilhed ind imellem uden en konstant strøm af påvirkninger, du hele tiden skal tage stilling til.

Giv dig selv en eller flere perioder i løbet af dagen, hvor du slapper af og lader tiden stå stille, hvor du får mere kontakt med dig selv.

Hvis du har meget travlt og alt for meget at se til, så sæt alligevel blot ti minutter af til ingenting et par gange dagligt. Det skal være en lille pause uden forstyrrelser og påvirkninger udefra — en tid reserveret til afslapning og stilhed. Du vil snart opleve, at disse uforpligtende pauser, hvor du får helt ro på, giver øget velbefindende, overblik og fornyet overskud.

Du behøver ikke nødvendigvis at meditere, når du sidder stille og slapper af, men du kan lære noget fra at forstå principperne for meditation og indføre dem i dit liv — uanset om du kalder det meditation eller ej.

Læs evt. om meditation i artiklen: Meditation — hvor svært kan det være?


Hvis du korrigerer sindet vil resten af dit liv falde på plads.

— Lao Tzu


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.