Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 45, 2013
-
Sammenhæng mellem kost og depression
-
Styr på blodsukkeret er godt for hukommelsen
-
For lille indtagelse af kostfibre øger risiko for
hjerte-kar-sygdomme
-
Mail: Vi har altid spist meget mættet fedt fra dyr
|
|
|
Jeg har altid
været glad ved udsigten til en ny dag, et friskt forsøg, endnu en start,
med måske lidt magi, der venter et sted bag morgenen.
-- J.B. Priestley
Sammenhæng mellem kost og depression
I en undersøgelse blev i alt 43,685 kvinder (mellem 50 og 77 år
gamle) fulgt i 12 år.
Det viste sig, at et bestemt kostmønster, som også øger forekomsten
af inflammation (betændelse), er forbundet med øget risiko for
depression.
Resultaterne viste, at kvinder, der indtog en såkaldt inflammatorisk
kost (en betændelsesfremmende kost) — en kost der er rig på rødt kød,
sukker, sodavand og raffinerede kornprodukter — var 29% til 41% mere
tilbøjelige til at blive diagnosticeret eller behandlet for depression,
sammenlignet med de kvinder, der kun indtog små mængder af disse
fødevarer.
Kilde: Michel Lucas m.fl. Inflammatory dietary pattern and risk of
depression among women. Brain, Behavior, and Immunity. Available online
1 October 2013
Kommentar:
En kost specifikt tilrettelagt til at forebygge eller behandle
depression ville givetvis virke endnu bedre.
Læs også artiklerne:
Sammenhæng mellem betændelse og depression
Betændelseshæmmende kost
Styr på blodsukkeret er godt for hukommelsen
En undersøgelse der involverede 141 mennesker med en gennemsnitsalder
på 63 år — der blandt andet fik testet deres hukommelse og målt deres
blodsukker — viste, at selv mennesker med normale niveauer af blodsukker
kan forebygge de kognitive problemer, der nogle gange følger med
alderen, ved at sænke niveauet af blodsukker.
Personer med forhøjet blodsukker havde nemlig en forøget risiko for
at udvikle kognitiv svækkelse — også selv om blodsukkeret lå inden for
normalområdet.
Forskerne mener, at det derfor muligvis kan være en god idé, at ældre
mennesker sænker deres blodsukkerniveau, endda selv om det ligger
indenfor normalområdet. Det er dog en hypotese, der først skal tjekkes i
fremtidige undersøgelser.
Kilde: Agnes Flöel m.fl. Higher glucose levels associated with lower
memory and reduced hippocampal microstructure
Neurology. 10.1212/01.wnl.0000435561.00234.ee; published ahead of print
October 23, 2013.
Abstract
Kommentar:
Undersøgelser har også vist, at visse typer fødevarer kan svække
eller skade kroppens evne til at regulere blodsukkeret og medvirke til
udvikling af sukkersyge. Det gælder en kost med mange raffinerede
kulhydrater, en fedtrig kost og en kost med for store mængder animalske
fødevarer.
Læs evt. også
om
diabetes på Nomedica
For lille indtagelse af kostfibre øger risiko for
hjerte-kar-sygdomme
Tidligere undersøgelser har vist, at kostfibre kan medvirke til at
sænke blodtrykket, kolesterolniveauer og niveauet af inflammation i
kroppen.
I en ny undersøgelse analyserede forskere data fra 23.168 personer
fra the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)
1999-2010 for at se, hvilken rolle kostfibre spiller for hjertesundhed.
Det viste sig, at deltagere med den største forekomst af metabolisk
syndrom*, inflammation og fedme også var dem med det laveste indtag af
kostfibre.
Kilde: Cheryl R. Clark m.fl. Dietary Fiber Intake and Cardiometabolic
Risks among US Adults, NHANES 1999-2010
The American Journal of Medicine. published online 16 October 2013.
Abstract
Kommentar:
* Metabolisk syndrom kendetegnes ved forandringer som højt blodtryk,
høje insulinværdier, overvægt og høje kolesterolværdier. Disse
forstyrrelser øger risikoen for udvikling af blandt andet diabetes og
hjerte-kar-sygdomme.
Det er en gammel nyhed, at mad med rigelige mængder kostfibre (en
plantebaseret kost) har gavnlige virkninger mod blandt andet
inflammation, hjerte-kar-sygdomme og fedme, men mange finder det
åbenbart svært at få nok kostfibre, for vi indtager generelt alt for få
fiberrige fødevarer (frugt, grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter).
Mail: Vi har altid spist meget mættet fedt fra dyr
Har du fulgt med i den livlige debat om fedt på nettet og aviser!?
... og jeg kom til at tænke på, at vi altid har spist meget mættet fedt
fra dyr!? Den naturlige og sunde stenalderkost indeholder en del mættet
fedt fra alt det sunde(!!) kød, kosten indeholder! ...
VH Per
Hej Per ...
Ideen om, at den kost, vi spiste i stenalderen må være den bedste for
os, er ikke særlig logisk. I stenalderen måtte mennesker ofte spise,
hvad de kunne finde, som bare var nogenlunde spiseligt, for ikke at
sulte ihjel.
Vi kan derfor ikke blot spise som stenaldermennesker og forvente at
blive sunde af den grund.
Der er også stor usikkerhed om, hvad stenaldermennesker egentlig
spiste.
Jeg skrev lidt om stenalderkost i nedenstående artikler:
Stenalderkost (1)
Stenalderkost (2)
Stenalderkost (3)
Det er en sejlivet myte, at vi i stenalderen svælgede i kød. Det
meste af kosten bestod det meste af tiden af vegetabilske fødevarer.
Læs evt. artiklerne:
Human Ancestors Were Nearly All Vegetarians
Jane Says: If You Believe in Science, Don’t Go Paleo
Læs evt. også artiklerne:
Ikke så fedt
Smør på brødet
Fedtfattig kost kan være bedst
Med venlig hilsen
John Buhl
I det
øjeblik, du har mest dyb respekt for alt, der er om livet, som du ikke
forstår, er du tættere på at forstå det hele, end på noget andet
tidspunkt
— Jane Wagner