Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 45, 2013


  1. Sammenhæng mellem kost og depression

  2. Styr på blodsukkeret er godt for hukommelsen

  3. For lille indtagelse af kostfibre øger risiko for hjerte-kar-sygdomme

  4. Mail: Vi har altid spist meget mættet fedt fra dyr

 

Jeg har altid været glad ved udsigten til en ny dag, et friskt forsøg, endnu en start, med måske lidt magi, der venter et sted bag morgenen.
-- J.B. Priestley


Sammenhæng mellem kost og depression

I en undersøgelse blev i alt 43,685 kvinder (mellem 50 og 77 år gamle) fulgt i 12 år.

Det viste sig, at et bestemt kostmønster, som også øger forekomsten af inflammation (betændelse), er forbundet med øget risiko for depression.

Resultaterne viste, at kvinder, der indtog en såkaldt inflammatorisk kost (en betændelsesfremmende kost) — en kost der er rig på rødt kød, sukker, sodavand og raffinerede kornprodukter — var 29% til 41% mere tilbøjelige til at blive diagnosticeret eller behandlet for depression, sammenlignet med de kvinder, der kun indtog små mængder af disse fødevarer.

Kilde: Michel Lucas m.fl. Inflammatory dietary pattern and risk of depression among women. Brain, Behavior, and Immunity. Available online 1 October 2013

Kommentar:

En kost specifikt tilrettelagt til at forebygge eller behandle depression ville givetvis virke endnu bedre.

Læs også artiklerne:

Sammenhæng mellem betændelse og depression

Betændelseshæmmende kost


Styr på blodsukkeret er godt for hukommelsen

En undersøgelse der involverede 141 mennesker med en gennemsnitsalder på 63 år — der blandt andet fik testet deres hukommelse og målt deres blodsukker — viste, at selv mennesker med normale niveauer af blodsukker kan forebygge de kognitive problemer, der nogle gange følger med alderen, ved at sænke niveauet af blodsukker.

Personer med forhøjet blodsukker havde nemlig en forøget risiko for at udvikle kognitiv svækkelse — også selv om blodsukkeret lå inden for normalområdet.

Forskerne mener, at det derfor muligvis kan være en god idé, at ældre mennesker sænker deres blodsukkerniveau, endda selv om det ligger indenfor normalområdet. Det er dog en hypotese, der først skal tjekkes i fremtidige undersøgelser.

Kilde: Agnes Flöel m.fl. Higher glucose levels associated with lower memory and reduced hippocampal microstructure
Neurology. 10.1212/01.wnl.0000435561.00234.ee; published ahead of print October 23, 2013. Abstract

Kommentar:

Undersøgelser har også vist, at visse typer fødevarer kan svække eller skade kroppens evne til at regulere blodsukkeret og medvirke til udvikling af sukkersyge. Det gælder en kost med mange raffinerede kulhydrater, en fedtrig kost og en kost med for store mængder animalske fødevarer.

Læs evt. også om diabetes på Nomedica


For lille indtagelse af kostfibre øger risiko for hjerte-kar-sygdomme

Tidligere undersøgelser har vist, at kostfibre kan medvirke til at sænke blodtrykket, kolesterolniveauer og niveauet af inflammation i kroppen.

I en ny undersøgelse analyserede forskere data fra 23.168 personer fra the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2010 for at se, hvilken rolle kostfibre spiller for hjertesundhed.

Det viste sig, at deltagere med den største forekomst af metabolisk syndrom*, inflammation og fedme også var dem med det laveste indtag af kostfibre.

Kilde: Cheryl R. Clark m.fl. Dietary Fiber Intake and Cardiometabolic Risks among US Adults, NHANES 1999-2010
The American Journal of Medicine. published online 16 October 2013. Abstract

Kommentar:

* Metabolisk syndrom kendetegnes ved forandringer som højt blodtryk, høje insulinværdier, overvægt og høje kolesterolværdier. Disse forstyrrelser øger risikoen for udvikling af blandt andet diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Det er en gammel nyhed, at mad med rigelige mængder kostfibre (en plantebaseret kost) har gavnlige virkninger mod blandt andet inflammation, hjerte-kar-sygdomme og fedme, men mange finder det åbenbart svært at få nok kostfibre, for vi indtager generelt alt for få fiberrige fødevarer (frugt, grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter).


Mail: Vi har altid spist meget mættet fedt fra dyr

Har du fulgt med i den livlige debat om fedt på nettet og aviser!? ... og jeg kom til at tænke på, at vi altid har spist meget mættet fedt fra dyr!? Den naturlige og sunde stenalderkost indeholder en del mættet fedt fra alt det sunde(!!) kød, kosten indeholder! ...

VH Per

Hej Per ...

Ideen om, at den kost, vi spiste i stenalderen må være den bedste for os, er ikke særlig logisk. I stenalderen måtte mennesker ofte spise, hvad de kunne finde, som bare var nogenlunde spiseligt, for ikke at sulte ihjel.

Vi kan derfor ikke blot spise som stenaldermennesker og forvente at blive sunde af den grund.

Der er også stor usikkerhed om, hvad stenaldermennesker egentlig spiste.

Jeg skrev lidt om stenalderkost i nedenstående artikler:

Stenalderkost (1)

Stenalderkost (2)

Stenalderkost (3)

Det er en sejlivet myte, at vi i stenalderen svælgede i kød. Det meste af kosten bestod det meste af tiden af vegetabilske fødevarer.

Læs evt. artiklerne:

Human Ancestors Were Nearly All Vegetarians

Jane Says: If You Believe in Science, Don’t Go Paleo

Læs evt. også artiklerne:

Ikke så fedt

Smør på brødet

Fedtfattig kost kan være bedst

Med venlig hilsen
John Buhl


I det øjeblik, du har mest dyb respekt for alt, der er om livet, som du ikke forstår, er du tættere på at forstå det hele, end på noget andet tidspunkt

— Jane Wagner 


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.