Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 45, 2022
- Trang til fed mad spores til
tarm-hjerne-forbindelse
- Mangel på D-vitamin forbundet med
for tidlig død
- Eksperter afviser politikernes
fredning af kødsovsen: Det er meningen, at den skal blive dyrere
- At være i nærheden af fugle er
forbundet med øget mental velvære
- Biavl er ikke godt for den vilde
natur.
|
UGENS CITAT
"Det er ikke
byrden, der nedbryder dig, det er den måde, du bærer den på."
— Lena Horne
Trang til fed mad spores til tarm-hjerne-forbindelse
Ny forskning, der undersøgte kilden til vores appetit, har afsløret
en forbindelse mellem tarmen og hjernen, der driver vores ønske om fedt.
På Columbias Zuckerman Institute fandt forskere, der studerede mus,
at fedt, der kommer ned i tarmene, udløser et signal, der via nerverne
til hjernen udløser et ønske om fed mad.
"Overforbruget af billige, stærkt forarbejdede fødevarer, der er rige
på sukker og fedt, har en ødelæggende indvirkning på menneskers sundhed
...," udtaler Dr. Zuker, professor i biokemi og molekylær biofysik og i
neurovidenskab ved Columbias Vagelos College of Physicians and Surgeons.
Kilde: Columbia University. "Cravings for fatty foods traced to
gut-brain connection: Mouse research reveals fat sensors in the
intestines that stimulate the brain and drive food desires."
ScienceDaily. ScienceDaily, 7 September 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220907133226.htm>.
Læs evt.
mere om ultraforarbejdede fødevarer
Mangel på D-vitamin forbundet med for tidlig død
Ny forskning viser, at D-vitaminmangel er forbundet med for tidlig
død. Jo mere alvorlig mangel, desto større er risikoen for at dø for
tidligt.
D-vitamin er et vigtigt næringsstof, der hjælper med at opretholde et
godt helbred og holde vores knogler og muskler stærke og sunde.
Forskerne vurderede data om 307.601 personer fra den britiske
biobank.
Professor Elina Hyppönen udtaler: "Det er meget vigtigt at fortsætte
folkesundhedsindsatsen for at sikre, at udsatte og ældre opretholder
tilstrækkelige D-vitaminniveauer hele året."
Kilde: University of South Australia. "Vitamin D deficiency linked to
premature death." ScienceDaily. ScienceDaily, 26 October 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221026102935.htm>
Eksperter afviser politikernes fredning af kødsovsen: Det er
meningen, at den skal blive dyrere
Danskerne har på grund af et stort kødindtag et af de største
klimaaftryk fra fødevarer i verden.
Både Socialdemokratiet og Venstre mener, at kød, ost og mælk ikke må
blive dyrere, selv om det belaster klimaet mere end andre fødevarer, og
danskerne ifølge Fødevarestyrelsens officielle kostråd spiser for meget
af det.
Men det er netop pointen med en afgift, at den skal være så høj, at
de mest klimabelastende fødevarer bliver dyrere, og danskerne derfor
vælger mere grønt i supermarkedet, siger flere eksperter.
Danskerne spiser i dag cirka et kilo kød om ugen - altså omkring tre
gange over det anbefalede.
Hvis alle danskere spiste efter anbefalingerne i kostrådene ville det
give en klimagevinst på op mod 3,9 millioner ton CO2 om året.
Der er sundhedsmæssige fordele ved at spise efter de nye kostråd, og
samfundet ville spare 38 milliarder årligt, hvis alle spiste efter
rådene.
Læs
mere på dr.dk
At være i nærheden af fugle er forbundet med øget mental velvære
Ny forskning fra King's College London har fundet, at det at se eller
høre fugle er forbundet med en forbedring af mentalt velvære, der kan
vare op til otte timer.
Denne forbedring var også tydelig hos mennesker med diagnosen
depression - den mest almindelige psykiske sygdom på verdensplan -
hvilket indikerer fuglelivets potentielle rolle i at hjælpe mod psykiske
lidelser.
Kilde: King's College London. "Feeling chirpy: Being around birds is
linked to lasting mental health benefits." ScienceDaily. ScienceDaily,
27 October 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221027093319.htm>.
Biavl er ikke godt for den vilde natur
Honningbien er ikke en truet dyreart, og den gavner ikke
biodiversiteten.
Ifølge vidogsans.dk udtaler Carsten Rahbek, der er professor i
biodiversitet ved Københavns Universitet:
”Honningbien er et husdyr og har intet med natur at gøre. Det er 100
procent et landbrugsdyr, som vi bare slipper løs i naturen, hvor den kan
lave en masse ravage. Den gør intet godt for biodiversiteten, faktisk
tværtimod”.
Der er god grund til at passe bedre på bierne, mener Carsten Rahbek.
Problemet er bare, at det er de forkerte bier, vi passer på.
De vilde bier er ganske rigtigt en afgørende del af naturen, og mange
af arterne er truet.
Læs
mere på vidogsans.dk