Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 46, 2007


  1. Ti gode råd om at forebygge kræft

  2. Mail: Kolesteroltal

  3. Mail: For meget olie?

  4. Lidt af hvert


Kære læser

I denne uge åbnede vi langt om længe hjemmesiden slankeklub.dk.

Hvis du er interesseret i at blive medlem af slankeklubben kan du benytte dig af vores åbningstilbud.

Læs mere på www.slankeklub.dk

I forbindelse med oversættelsen af ekstramaterialet til filmen ”Verden på hovedet” (se senere i nyhedsbrevet) er der læsere, der har spurgt om de også kan modtage ekstra materialet, hvis de tidligere har købt filmen hos os.

Ja, naturligvis :-)

Har du tidligere har købt dvd’en her, sender du blot en mail, og jeg sender det oversatte ekstramateriale til dig vedhæftet en e-mail.

Har du endnu ikke set filmen, kan du læse mere om den her

Du er meget velkommen til at indsende spørgsmål eller kommentarer til nyhedsbrevet.

Med venlig hilsen
John Buhl


”Folk siger ofte at motivationen ikke varer ved. Tja ... det gør et bad heller ikke -- det er derfor vi anbefaler det dagligt.”

-- Zig Ziglar, forfatter


Verden på hovedet!

Ekstramaterialer til filmen What the Bleep do we (k)now?! / Verden på hovedet er nu også oversat til dansk!

Normalt er ekstramaterialer til en film – altså interviews med skuespillere, filmproducenter mv. – ikke oversat på en dvd.

Det er derfor heller ikke tilfældet med filmen ”What the Bleep do we (k)now!? / Verden på hovedet.

Men netop med denne film er der mange, der gerne vil forstå hvad skuespillere og filmproducenter siger i de ca. 45 min ekstramaterialer, der findes på dvd’en efter selve filmen.

Vi har derfor fået dette ekstramateriale oversat til dansk!

Du kan dog ikke se disse ekstra oversættelser som undertekster på selve filmen. Men du kan få dem tilsendt gratis via e-mail (som en vedhæftet pdf-fil, når du køber filmen på Helseonline.dk.

Selve filmen er naturligvis med danske undertekster.

Køb film og filen med ekstra materialer oversat til dansk her >>


1) Ti gode råd om at forebygge kræft

Undgå kød og hold vægten er to vigtige punkter i en omfattende rapport om, hvordan vi kan undgå kræft.

Kød og overvægt øger risiko for kræft, og eftersom danskerne hører til blandt verdens mest kødspisende folk, er det en væsentlig grund til, at alt for mange danskere får kræft.

En ny omfattende undersøgelse fra World Cancer Research Fund, er beskrevet i en lang rapport på baggrund af flere end 7.000 studier, der blev udvalgt som de bedste blandt i alt næsten en halv million studier siden 1960’erne.

Rapporten 'Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer' er blevet til efter flere hundrede forskeres arbejde gennem fire år.

I alt anslår rapporten at hvert tredje kræfttilfælde skyldes livsstil og dermed kunne undgås.

Her er kort beskrivelse af rapportens konklusioner:

Overvægt

Overvægt øger risikoen for en række kræftsygdomme -- bl.a. bryst- og tarmkræft samt kræft i bugspytkirtlen. Det gælder også ved lettere overvægt. Faktisk er det bedst at holde sin vægt i den lave ende af den anbefalede.

Risikoen stiger med vægten. Hold dig derfor inden for normalvægten og så slank som muligt - uden dog at blive undervægtig. Undgå vægtstigninger og at udvide dit taljemål

Et BMI-tal mellem 18,5 og 25 betyder, at du er normalvægtig, men WCRF-rapporten anbefaler, at du bestræber sig på at komme så tæt på 18,5 som muligt.

Body Mass Index (BMI), der er en (ikke særlig præcis) metode til at beregne om du er overvægtig.

Læs evt. mere om BMI her.

Ifølge forskerne har kropsfedt større betydning for om man udvikler kræft end hidtil antaget.

Forskerne mener, at der er flere grunde til at der er en forbindelse mellem kropsfedt og kræft. En af grundene er sammenhængen mellem for meget fedt og kroppens hormonbalance.

Fedtceller frigiver hormoner som østrogen, der øger risikoen for brystkræft, og fedt på maven påvirker kroppen til at fremstille flere væksthormoner, der kan øge risikoen for kræft.

Rapporten understreger, at overvægt er en af de væsentligste risikofaktorer. Det gælder både for kræft i tyktarm, bryst, livmoder, nyrer, spiserør og bugspytkirtlen.

Motion

Rapporten anbefaler mindst 30 min moderat fysisk aktivitet dagligt og gerne mere.

Forsøg gradvist at komme op på at være fysisk aktiv i en times tid hver dag.

Undgå mad der feder

Undgå så vidt muligt fødevarer, der feder - fx junkfood og sukkerholdige drikkevarer.

Mest planteføde

Lad størstedelen af din kost bestå af fødevarer fra planteriget. Spis mindst 400 gr. frugt og grønt om dagen. Selv om betydningen af frugt og grønt i sig selv er mindre overbevisende end hidtil antaget, når det gælder kræft, holder forskerne fast i, at anbefale mere frugt og grønt, fordi det kan erstatte kød, og fordi meget frugt og grønt forebygger en række andre sygdomme.

Mindre kød

Undgå eller begræns indtagelsen af kød.

Med kød menes især rødt kød – altså kød fra firbenede dyr som ko, gris, lam og ged.

Undgå forarbejdet kød (røgede eller saltede) som skinke, bacon, salami og pølser.

Skift kødet ud med mere planteføde.

Rødt og forarbejdet kød øger risikoen for tarmkræft, som er en af de hyppigste kræftsygdomme.

Skurken i kødet er sandsynligvis især de mættede fedtsyrer, som kød fra køer og svin indeholder. Kyllingekød og fisk er med sine flerumættede fedtsyrer sundere set i forhold til risikoen for kræft. Men alle typer kød kan danne kræftfremkaldende stoffer ved tilberedningen.

Steg ikke kød for hårdt og for længe.

Alkohol

Undgå alkohol, men hvis du absolut skal drikke, så hold dig til højst to genstande om dagen, hvis du er mand og en genstand hvis du er kvinde. (En genstand defineres i rapporten som fx ca. 250 ml øl eller et lille glas vin).

Salt

Begræns mængden af salt.

Kosttilskud

Brug ikke kosttilskud til at forebygge kræft.

Stræb efter at få alle næringsstoffer fra kosten alene.

Høje doser beta-karoten øger risikoen for kræft blandt rygere. Omvendt er fx calcium sandsynligvis med til at beskytte mod kræft i tyk- og endetarm, og selen i høje doser beskytter sandsynligvis mod prostatakræft.

Der er altså dokumentation for at høje doser af enkelte næringsstoffer både kan fremme og forebygge kræft. Der er samtidig så stor usikkerhed – mangel på viden – om mulige bivirkninger fra især høje doser næringsstoffer som kosttilskud, at forskerne generelt set ikke anbefaler kosttilskud.

Det er bedre at øge indtagelsen af udvalgte fødevarer, hvis der er øget behov for bestemte næringsstoffer.

Forskerne konkluderer at den bedste kilde til næringsstoffer ikke er kosttilskud men føde- og evt. drikkevarer.

Panelet af forskere anerkender, at der kan være situationer, hvor kosttilskud er tilrådelige, men kosttilskud kan altså ikke anbefales med henblik på forebyggelse af kræft.

Amning

Rapporten anbefaler, at mødre ammer deres barn i de første seks måneder, efterfulgt af en kombination af amning og anden passende føde til babyer.

Ud over de gavnlige virkninger amning har på barnets sundhed beskytter amning nemlig både moderen mod brystkræft og forebygger overvægt hos barnet.

Kræftpatienter

Kræftpatienter bør følge samme anbefalinger for kost, vægt og fysisk aktivitet, som beskrevet ovenfor, hvis ikke andet er blevet anbefalet

Du kan finde WCRF rapporten her.

Kommentar

Rapporten anslår at hver 3. kræfttilfælde skyldes livsstil. Lægges tobak til bliver det ifølge Hans Storm fra Kræftens bekæmpelse til ca. halvdelen af alle kræfttilfælde. Læs om rapporten på cancer.dk

Hvis vi også undgår andre kendte risikofaktorer som forurenet luft, (fx meget dårligt indeklima, radon i boligerne), natarbejde mv., kommer vi givetvis endnu længere ned.

Med andre ord kan vi givetvis mere end halvere risikoen for kræft ved at tage forholdsvis enkel forholdsregler.

Læs mere om sund kost og livsstil her.

Læs evt. bogen The China Study, hvis du kan læse engelsk. Bogen gennemgår grundigt hvilken rolle animalske fødevarer kan spille i forbindelse med kræft og en række andre sygdomme.


2) Mail: Kolesteroltal

Hej John.

Jeg har fået konstateret for højt kolesteroltal. Jeg passer i forvejen på med at spise animalsk fedtstof, er ikke overvægtig og motionerer mindst 1 time om dagen. Jeg vil meget nødigt tage medicin, der indeholder statiner, jeg har hørt så meget negativt om det. Kan du anbefale et alternativ indenfor naturmedicin?

Venlig hilsen
Marianne

Hej Marianne

I de fleste tilfælde er den bedste kur mod højt kolesteroltal en sund og varieret, fedtfattig, veganerkost!
Den kan endog være MEGET effektiv og i løbet af kort tid.

Mere om sund kost her.

Mere om kolesterol og hjerte-kredsløbssygdomme i denne bog (som desværre kun er på engelsk, men kan du læse engelsk kan jeg varmt anbefale, at du læser den)

Med venlig hilsen
John Buhl


3) Mail: For meget olie?

Kære John

Jeg er blevet anbefalet at tage 2 spsk. The Power of Plants: Livets Olie hver dag af hensyn til ledsmerter.

I min verden overskrider jeg alle anbefalinger omkring daglig indtag af kalorier og fedt.

Selv om jeg er meget bevidst om fedtindholdet i min mad (jeg er vegetar og indtager så lidt æg og mejeriprodukter som muligt) føler jeg at 2 spsk. Livets Olie overskrider alle grænser.

"Kloge mennesker" siger, at Livets Olie ikke sætter sig. "Kroppen tager det den har brug for og kasserer resten". Lidt svært at forstå. Jeg er 20 kg for tung og er ikke helt glad for at indtage denne ekstra olie.

Hvad mener du om den sag?

Glæder mig til at høre fra dig.

:-) eva

Kære Eva

Der kan være sjældne og individuelle grunde til at tage olie i en kortere periode, men ellers fraråder jeg olier i kosten.

Vi har brug for fedt/olie, men meget lidt. Og den bedste kilde til de vigtige fedtsyrer er kosten (grønne grøntsager og især nødder og frø), og ikke rene olier.

Ideen med at anbefale dig olien er nok/måske omega-3 fedtsyrers evne til at dæmpe betændelsestilstande. Problemet er blot, at lindringen er kortvarig, hvis olien da ellers hjælper. Når du holder op med olien igen vender problemet sandsynligvis tilbage.

Der er måske en fornuftig grund til anbefalingen, men det må du spørge din forhandler/behandler om. Jeg synes nemlig også, at det er lidt svært at forstå :-)

Eftersom du vejer 20 kg for meget er der givetvis flere ting i din kost, du kan gøre bedre. Og du tager let på af olie/fedt, uanset hvor den kommer fra.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Lidt af hvert

Bag bedre fuldkornsbrød

Fuldkornprodukterne har været fremhævet for deres sundhedsfremmende evne i forbindelse med hjertekarsygdomme, type 2 diabetes og nogle former for kræft.

Her lidt om, hvordan du bager sundt brød.
Altomkost 5-11-2007

Lidt frugt og grønt har også ret

Fødevareinstituttet DTU har netop færdiggjort en opdatering af videngrundlaget for anbefalingen om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Den bekræfter tidligere rapporters konklusioner om, at frugt og grønt forebygger hjerte-kar-sygdomme, kræft, fedme og diabetes. Den viser samtidig, at frugt og grønt måske også forebygger grå stær, demens, galdesten og astma.

Selv om man ikke kan følge anbefalingen om 600 gram om dagen helt, er der dog helbredsmæssige gevinster ved at spise blot lidt mere frugt og grønt hver dag.

Folkesundhed.dk 30-10-2007
Læs et resume af hele rapporten her


“Mennesker med klare nedskrevne mål når langt mere på kortere tid, end mennesker uden klare nedskrevne mål nogensinde kan forestille sig.”

-- Brian Tracy, forfatter


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.