Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 46, 2008


  1. Kød igen sat i forbindelse med tyktarmskræft
  2. Mail: ADHD
  3. Mail: Stress og udbrændthed
  4. Mail: Vedr. fede fisk m.m.
  5. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”I fraværd af klart definerede mål bliver vi på en underlig måde trofaste overfor de daglige trivielle gøremål, indtil vi til sidst bliver slaver af dem.”

-- Robert Heinlein


1) Kød igen sat i forbindelse med tyktarmskræft

Et studie af 1.095 patienter med tyktarmskræft og 1.890 raske personer i en kontrolgruppe viste, at de der spiste mest kød havde 67 % større risiko for at få tyktarmskræft, og personer med øget risiko pga. arveanlæg havde op til fire gange (400 %) så stor risiko for tyktarmskræft sammenlignet med mennesker, der ikke spiste kød.
Kilde: Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention. 2008;17:3098-3107.

Læs evt. også her (på engelsk)

Kommentar:

Det er de færreste der ønsker helt at undvære kød, men har du mod på at blive vegetar, eller blot efterhånden indføre mere vegetarmad i din daglige kost, kan du læse lidt om vegetarkost på hjemmesiden www.vegetarkost.dk og få inspiration til opskrifter i bogen Vegetar Light.

Erstat også noget af kødet med fisk og fjerkræ.

Erstat så mange animalske fødevarer, som du kan overkomme, med grøntsager og andre vegetabilske fødevarer.


2) Mail: ADHD

Jeg er rystet over informationen fra de to såkaldte eksperter ang. ADHD i sidste nyhedsbrev.

Jeg er mor til en dreng der fik stillet diagnosen ADD som 17-årig. Vi er nogle gode kærlige forældre der i den grad har været der for vores barn og ja vi har sat grænser, for det var nødvendigt at være meget tydelig i opdragelsen og meget struktureret for at sønnen fungerede.

Det var været nogle helt urimelig hårde år også for vores søn der var utrolig ked at ikke at kunne huske sine ting og have kaos i hovedet. Vi har også altid levet sundt og vores børn havde slikdag om fredagen og var ikke dem der gik med sodavand i hånden.

Min søn har en IQ på 135 og ville gerne læse videre fra folkeskolen. Det betød at sønnen først som 18-årrig fik ritalin for at kunne gennemføre sin HTX. Den dag han fik sin første pille kom han til mig og sagde "mor der er RO i mit hoved" og han havde det godt. Jeg blev utrolig berørt af det.

Det er noget møg-medicin ligesom så meget andet. Men kan medicinen gøre at min søn kan gennemføre det han gerne vil, så er det det der skal til. Min søn bruger 1½ pille om dagen som han tager om morgenen.

Resten af døgnet lever han med sit tankemylder og har det fint med det og han får hjælp i hverdagen af familie og venner til at huske dit og dat. I weekenden er han medicinfri på nær hvis han skal lave en opgave så går han ud og tager en pille.

Når eksperter tordner ud med at ADD ikke findes og man bare stemples som dårlige forældre får mig til at tænke på dengang eksperter udtalte at autistiske børn bare var børn af kolde mødre og det at børn var nattevædere skyldes at børnene var bange og utrygge.

Jeg er RASENDE!

Med venlig hilsen
Jette

Hej Jette

Jeg forstår helt, hvad du mener, og hvorfor din søn får medicinen, så han kan gennemføre sit studie. Og det må da også være en stor lettelse for ham at få ro til at koncentrere sig!

Forfatterne til den nye bog mener nu ikke at ADHD o.l. ikke eksisterer, men at det ikke er en selvstændig sygdom (på samme måde som "morgensur", "lyst til at springe ud fra 10. sal" eller ”ukoncentreret” heller ikke er egentlige sygdomme, men tegn på at noget er galt). Forfatterne kritiserer heller ikke forældrene, eller påstår de ikke har kærlighed til deres børn -- men jeg forstå da godt, at du og sikkert mange andre i lignende situation kan få den opfattelse og føle sig trådt på.

Jeg synes du skal give forfatterne en chance, og læse deres bog. Der er måske alligevel et par tips og erfaringer, I kan bruge, selv om jeg er helt med på, at I allerede gør og har gjort en fantastisk indsats! (Bogen findes desværre kun på engelsk).

Med venlig hilsen
John Buhl

Kommentar:

Debatten raser allerede flere steder vedr. ADHD, også pga. af bogen, så det kunne være interessant at få flere synspunkter frem i nyhedsbrevet, og høre hvilke erfaringer andre forældre til børn med ADHD (eller lignende diagnoser) har!


Verden på hovedet & Jonathan havmåge ...

To film, som på hver deres måde giver lidt at tænke over!

Normalpris kr. 324,- Køb dem nu samlet til kun kr. 249,- SPAR 75,-


3) Mail: Stress og udbrændthed

Kære John.

Har du ideer til, hvad jeg kan gøre for at genvinde mine kræfter -- helt.

Har et udfordrende job, som jeg holder af, men efter en konflikt på arbejdspladsen, var jeg helt tappet for kræfter.

Jeg har gået til psykolog og læge -- får ingen medicin, men kæmper for at komme til kræfter ved at være god mod mig selv.

Jeg går 10.000 skridt om dagen, svømmer 500 m en gang om ugen, cykler så vidt jeg kan, spiser frugt 4 stk. (økologiske) om dagen og for de meste 600 g grøntsager -- også økologiske, og er ved at erstatte kaffen (drikker desværre for meget) med grøn te.

Passer mit arbejde, men får det til tider dårligt, uro i kroppen, vågner kl. 2 om natten og sover dårligt resten af natten. Min psykolog sagde, jeg skulle være god mod mig selv de næste 3 måneder, hvis ikke jeg ville sygemeldes noget af tiden, så jeg kom helt til kræfter.

Har du forslag til noget ekstra jeg kan gøre. Jeg får ingen medicin.

Hilsen
M.

Kære M.

Først og fremmest gælder det om, at du får nok søvn af høj kvalitet!

Drop al kaffe, andre stimulanser og måltider nogle timer før sengetid.

Gå tidligt i seng. Sov komfortabelt i mørke. Undgå forstyrrelser.

Gør i det hele taget ALT, hvad du kan for at få så god søvn som muligt. Tag gerne en lur midt på dagen, når behovet er der, og du har mulighed for det.

Der er nok ikke andet der rigtigt vil virke, medmindre du først får det med søvnen på plads.

Med venlig hilsen
John Buhl

Kære John Buhl.

Tak for din hjælp m.h.t. søvn. Jeg har forsøgt at gå tidligere i seng og har taget et hvil midt på dagen, når det har været muligt -- og det har det næsten hver dag.

Det går meget bedre med at sove.

I ugens løb går det meget godt med mit arbejde ...

Jeg har været nødt til at lytte til min krop for at mærke, hvad jeg har kræfter til.

Forsøger at få hvil, masser af motion, strikker, og har genoptaget det med at skrive 3 A4 sider hver morgen, som jeg har læst i en bog af Julia Cameron: Kreativitet -- bare få alt det ud, der lå mig på sinde.

I går havde jeg det for første gang siden midt i februar helt godt igen ... så nu tror jeg det går fremad for alvor.

Jeg vil være taknemlig, hvis du kan skrive lidt om, hvordan man får sin "brændstoftank" fyldt igen, når den er blevet tømt, hvis du har mulighed for det eller henvise til en god bog.

Der er motion, sund kost, rigeligt med søvn, at få gode oplevelser, men det er et langt, sejt træk at komme helt på fode igen, kan jeg mærke.

Hvid og grøn te styrker også, synes jeg, god musik, men jeg er godt klar over, der ingen nemme løsninger er.

At mærke efter, om man har kræfter til dette eller hint og sige fra, når man ikke har det godt eller føler uro i kroppen, er også en god måde at passe på sig selv på.

Med venlig hilsen
M.

Kære M.

Du gør vist allerede det, der skal til!
Du nævner også en god metode til at få stress ”ud af hovedet” -- nemlig at skrive det ned.

Vær tålmodig.

Det tager tid for kroppen at komme til hægterne igen efter sådan en omgang!

Det er især under søvnen, at kroppen heler og regenererer, så blive endelig ved med at fokuserer på at få nok søvn og den bedste søvn.

Læs evt. punkterne under Hvordan Rask? -- og se hvad du evt. kan forbedre i din allerede sunde kost og livsstil!

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Vedr. fede fisk m.m.

Hejsa. Hvorfor er I "kloge Hoveder" aldrig enige, den ene siger det ene og næste gang siger den anden det modsatte, jeg er total forvirret. For eksempel siges der nu om fede fisk at man ikke må spise for meget af det på grund af bly osv. Jeg spiser en marineret fed sild hver dag, og laks 5-6 gange om ugen på anbefaling af en af ovennævnte. Det gælder mange "gode Råd" der er total forskellige og direkte modsat -- hvordan kan det forekomme inden for I sundhedsprofeter som skal/vil råde os forhåbentligt til det bedste?

Jeg vil gerne have et svar jeg kan bruge til noget.

Med venlig hilsen
Inger

Hej Inger

Fisk indeholder en række gavnlige stoffer -- bl.a. omega-3 fedtsyrer -- og der er mere omega-3 i fede fisk.

Du kan sagtens få de samme næringsstoffer fra planteføde (inkl. omega-3), men hvis du vælger at spise fisk (hvilket generelt er sundere end fx kød), er det korrekt at visse fisk kan udgøre et problem i større mængder.

Problemet er jo, at fisk også indeholder tungmetaller (især kviksølv) og miljøgifte (fx dioxin).

Fødevarestyrelsen har skrevet en udmærket artikel om problemet her. Som der står i artiklen "Fødevarestyrelsen vurderer, at sundhedsgevinsten ved at spise flere og varierede fisk er mærkbart større end risikoen ved forurening."

Det er altså en vurderingssag -- for hvornår bliver ulemperne med miljøgifte i fisk et større problem, end de gavnlige næringsstoffer?

Det ved ingen nok helt, så derfor er der flere meninger om netop det spørgsmål.

Efter min mening er det endnu sundere, at få de samme næringsstoffer, der er i fisk, fra vegetabilske fødevarer, men mad har jo også at gøre med, hvad man er vant til og kan lide at spise.

Hvis du vælger at spise fisk, er det nok et klogt valg at følge Fødevarestyrelsens anbefalinger i artiklen nævnt ovenfor.

Med venlig hilsen
John Buhl


5) Lidt af hvert

Druer hjælper mod forhøjet blodtryk

Druer kan være naturens egen hjertemedicin. Blodtrykket går ned, og symptomer på alvorlige hjerteproblemer forsvinder, viser omfattende dyreforsøg.
videnskab.dk 7-11-2008

Motion mindsker blodprop-skader

Bevæg dig hver dag og nedsæt din risiko for en alvorlig blodprop i hjernen. Det siger danske forskere på baggrund af ny, stor undersøgelse.
videnskab.dk 11-11-2008

Høretelefoner påvirker hjerteapparater

Høretelefoner til mp3-afspillere kan forstyrre både pacemakere og ICD'er, der hjælper mod dårlig hjerterytme. Amerikanske forskere advarer mod at have høretelefoner hængende på brystet.
videnskab.dk 10-11-2008

Solens stråler giver power-sæd

D-vitamin fra solen kan ifølge australsk forskning forbedre sædkvaliteten hos mænd, der har problemer med at få børn.
videnskab.dk 10-11-2008


”Hav først fred inde i dig selv, så kan du også bringe fred til andre.”

-- Thomas a Kempis


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.