Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 46, 2009


  1. Fuldkorn hjælper med at kontrollere blodtrykket
  2. Grøn te mindsker risiko for visse kræftformer
  3. Behandling af mild jodmangel forbedrer børns mentale evner
  4. MAIL: D-vitamin og B12-vitamin som vegetar?
  5. Lidt af hvert
 

”Ønsket om at virke begavet forhindrer ofte, at vi bliver det.”

— La Rochefoucauld


Kære læser

De fleste har været meget glade for, at nyhedsbrevet nu kan læses på hjemmesiden, og derfor evt. også indeholder billeder, videoklip mv. Også denne gang er der et interessant videoklip.

Nogle foretrækker dog, at nyhedsbrevet udkommer som det plejer, hvor det kan læses i denne e-mail. Du kan derfor også læse nyhedsbrevet nedenfor i denne mail (som ren tekst), hvis du foretrækker det.

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet. Send til [email protected]

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


Ny version af www.kalorietabel.dk

Vi har nu gjort kalorietabellen lidt mere overskuelig ved at fjerne tal og kolonner, der forvirrede en del brugere. Jeg hører gerne din mening og evt. forslag til forbedringer.

Muskler, ikke fedt holder knogler stærke. Det viser ny undersøgelse. Læs mere i Slankenyt 131.

Intensiv motion kan mindske sult. Det er ikke ligegyldigt, hvordan du motionerer, når du ønsker at bruge motion til at dæmpe sult. Læs mere i Slankenyt nr. 130


Nedenfor er nyhedsbrevet i ren tekst. Jeg foretrækker, at du læser nyhedsbrevet på hjemmesiden, da jeg der har mulighed for at indsætte rettelser, videoklip, tilføjelser, billeder mv. Denne gang kan du fx se et videoklip, der viser, hvordan omfattende kostændringer hurtigt kan gøre gavn, og endda helbrede diabetes.


1) Fuldkorn hjælper med at kontrollere blodtrykket

I et nyt studie fandt forskerne, at de mænd, der spiser mest fuldkorn har 19 % mindre risiko for at udvikle højt blodtryk, sammenlignet med de mænd der spiser mindst fuldkorn.

Forskerne bemærker, at der allerede er bevis for, at kvinder, der spiser meget fuldkorn har lavere risiko for at få højt blodtryk.

Forskerne analyserede data fra ”the Health Professionals Follow-up Study” som har fulgt 51,529 mænd siden 1986, hvor deltagerne var 40 til 75 år gamle.

Det viste sig at den femtedel, der indtog mest fuldkorn (i gennemsnit 52 gram dagligt) var 19 % mindre tilbøjelige til at udvikle højt blodtryk, sammenlignet med den femtedel, der indtog mindst fuldkorn (i gennemsnit 3 gram dagligt).

Denne forbindelse mellem høj indtagelse af fuldkorn og lavere blodtryk holdt, selv når andre faktorer som indtagelse af frugt, grønsager, vitaminer og fysisk aktivitet blev taget med i betragtning.

Forskerne skriver dog, at deltagere der indtog mest fuldkorn, muligvis tog mindre på, og derfor havde mindre tendens til højt blodtryk.

Kilde: Alan J Flint, Frank B Hu, Robert J Glynn, Majken K Jensen, Mary Franz, Laura Sampson, and Eric B Rimm
Whole grains and incident hypertension in men
Am J Clin Nutr 2009 90: 493-498. First published online July 1, 2009; doi:10.3945/ajcn.2009.274602) Grøn te mindsker risiko for visse kræftformer

I et større studie, der inkluderede 19.749 mænd og 22.012 kvinder mellem 40 og 79 år, der blev fulgt i ni år, fandt forskerne, at risikoen for at få blodkræft var 42 % lavere blandt deltagere, der drak fem eller flere kopper grøn te dagligt, sammenlignet med dem, der drak en eller færre kopper grøn te dagligt i gennemsnit.

Fem eller flere kopper grøn te dagligt var også forbundet med 48 % mindre risiko for lymfekræft.

Kilde: Toru Naganuma m.fl.
Green Tea Consumption and Hematologic Malignancies in Japan. The Ohsaki Study
American Journal of Epidemiology, 15. september 2009 170(6):730-738; doi:10.1093/aje/kwp187

Kommentar:

Den positive virkning er tilstede, selv om der let kan forekomme rester af sprøjtemidler i både hvid, grøn og sort te. Det er derfor sandsynligvis endnu sundere at drikke te, hvis du vælger økologisk te (og i det hele taget vælger økologisk, når det er muligt).

Læs evt. lidt mere om te i et tidligere nyhedsbrev


3) Behandling af mild jodmangel forbedrer børns mentale evner

I et studie i New Zealand fik forskerne 184 børn, der led af mild jodmangel, til at tage enten en tablet, der indeholdt 150 mikrogram jod eller en snydetablet (placebo) i 28 uger.
Efter de 28 uger viste det sig, at den gruppe børn, der fik kosttilskud med jod, generelt viste en forbedring i to standard prøver, som måler evnen til at løse problemer. Og de klarede sig bedre ned den gruppe, der fik placebo.

Kilde: Rosie C Gordon, Meredith C Rose, Sheila A Skeaff, Andrew R Gray, Kirstie MD Morgan and Ted Ruffman
Iodine supplementation improves cognition in mildly iodine-deficient children
American Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.28145
Vol. 90, No. 5, 1264-1271, November 2009

Kommentar:

De fleste mad- og drikkevarer indeholder en lille smule jod, men kun få fødevarer indeholder jod af betydning. Fisk og især mælk er de fødevarer, der indeholder mest jod.

Tidligere fik mange danskerne for lidt jod gennem maden, og derfor begyndte man at tilsættes jod til husholdningssalt samt til salt, der bruges ved brødfremstilling.

Vegetarer kan være særlig udsatte, især når de gør noget ekstra for at leve sundt, og derfor udelader salt i maden, eller bruger salt uden tilsat jod.

Heldigvis er det let at forebygge jodmangel ved regelmæssigt at spise tang og/eller ved at tage en vitamintablet, der også indeholder jod.4) MAIL: D-vitamin og B12-vitamin som vegetar?

Min mand har været hos lægen og fået at vide, at han har B-12 mangel og D-vitamin mangel.

Han er 58 år, ser meget sund og rask ud, og er i god form. Han (vi) er vegetar, spiser masser af øko grønt, meget af det fra egen have, tager 1 Omnimin, 1 Multi-B og 1 E-vitamin dagligt.

Han spiser lidt ost og æg. Han får masser af sol og er solbrændt. Han er mørk (godt nok "almindelig" dansker, men mørk i modsætning til mig, der er lys). Jeg har læst, at vi lyse optager mere D-vitamin fra solen.

Han drikker kaffe og tager ofte en lille skarp.

Som jeg ser det, får han nok både B12- og D-vitamin, men han optager det ikke.

Han fik at vide, at han skulle tage tilskud og så komme igen om et stykke tid. Jeg er bange, at han får at vide af lægen, at han skal spise kød. Det her er jo lige vand på kødspisernes mølle!

Jeg har siddet i venteværelset hos lægen og hørt to ældre damer snakke om, at lægen havde sagt til dem, de skulle spise kød, da de havde B 12-vitamin mangel. De væmmedes begge ved kød, men autoriteten havde talt.

Jeg tænker jo, at kød har så meget lidelse på samvittigheden, både for dem der spiser det, og dem der bliver spist.

Jeg vil gerne være godt forberedt både over for min mand (som dog er meget glad for at være vegetar) og overfor lægen.

Vi er rimeligt disciplineret med at spise og leve sundt. Måske er det her et vink med en vognstang om at få givet vores livsstil et ekstra pift og også få lagt de sidste dårlige vaner på hylden.

Kærlig hilsen
Hanne

Hej Hanne

Mangel på D-vitamin passer ikke godt med, at han får masser af sol og er solbrændt, og det er lidt underligt, at han allerede nu mangler D-vitamin, hvis han fik meget sol i sommers. Men hvis han er meget mørk i huden er det naturligvis en mulighed (mørk hud optager mindre D-vitamin). Det bør han let kunne klare med tilskud i en periode.

Vegetarer skal altid sørge for nok B12-vitamin ved at tage tilskud.

Medmindre det er en af de læger, der har den opfattelse at tallene skal være højere end normal, for at være normale, er det givetvis rigtigt og vigtigt, at han skal tage B12-vitamin og D-vitamin som tilskud.

Han kan nok alligevel ikke få D-vitamintallet op ved at spise fisk og andre fødevarer med D-vitamin. Men en daglig vitamintablet med en høj dosis D-vitamin klarer sandsynligvis let problemet. Han kunne fx skifte Omnimin ud med OmniX, der er fra samme firma, som fremstiller Omnimin, men den indeholder meget mere af både B12- og D-vitamin.

Det er naturligvis meget uheldigt, når læger anbefaler kød til patienter, med lave B-12 tal. Den slags klares som regel let med kostændringer (der bl.a. forbedrer optagelsen) og B12-vitamin som kosttilskud.

Vegetarer undgår let mangel på B12 ved regelmæssigt at tage en stærk B12-vitamintablet.

Han bør tage stærke D-vitaminer og fx B12-vitaminer med 500 mikrogram eller mere per tablet i en periode, indtil tallene er normale.

Han skal naturligvis følge lægens råd vedr. mængder og dosering, men normalt tager man ret høje doser i en periode, indtil blodprøverne igen er i orden.

Med venlig hilsen
John Buhl


Veganerkost hjalp ...

I sidste uge bragte jeg 3 videoklip om, hvordan veganerkost kan helbrede de fleste diabetikere. Denne gang et eksempel på, hvordan Rocco tabte sig, fik forbedret sit kolesteroltal, fik det væsentlig bedre mentalt og blev fri for sin diabetes i løbet af blot 28 dage på en sund veganerkost >>Lidt af hvert

Medicinalfirma løber fra erstatningsansvar for influenzavaccine

Hvis vaccinen mod svineinfluenza viser sig at give danskerne bivirkninger, så hænger staten på erstatningsansvaret. Det var kravet fra fabrikanten for at levere vaccinen hurtigt til Danmark.
(Ingeniøren 9-11-2009)

Sådan vælger du klimavenligt på menukortet

Tre tommelfingerregler for, hvordan du kan spise klimavenligt, ligegyldig hvor du spiser
(aok.dk 11-9-2009)

Sådan bremser du influenzasmitten i familien

Rengøring og omtanke kan stoppe influenza A, når en i familien er smittet
(Politiken 9-11-2009)

BPA udbredt i dåsemad

Plastik-kemikaliet bisphenol A (BPA), der mistænkes for at være hormonforstyrende, findes næsten overalt, viser amerikansk forbrugertest. Det er også udbredt i dåsemad. Det amerikanske ”Consumer Reports” testede 19 forskellige mærker af konserves og fandt BPA i næsten alle de undersøgte produkter.
(Miljø og Sundhed)

Nanopartikler skader som asbest

Hvis et menneske indånder store mængder nanopartikler, giver det sandsynligvis samme slags lungeskader, som man kender fra dødbringende asbest.
(videnskab.dk 9-11-2009)

Dårlige chefer giver dig dårligt hjerte

Ny svensk forskning viser, at dårlig ledelse ikke bare fører til øget sygefravær, men også til negativ påvirkning af helbredet og øget risiko for hjerteanfald.
(Ingeniøren 9-11-2009)

Terapi kan hjælpe vrede hjertepatienter

Amerikanske forskere mener at kunne bevise, at deres specielle tilgivelsesterapi kan være til stor gavn for hjertepatienter, der ikke kan kontrollere deres vrede.
(Videnskab.dk 8-11-2009)

Lyt til dit barns mave

Børn skal have sunde mellemmåltider, men forældre forstår ikke, hvad børnene har lyst til at spise, viser ny dansk forskning. Forbedringer kan dog allerede spores.
(Videnskab.dk)


”De klogeste mennesker følger deres egen retning.”

— Euripides


Kunsten at ændre vaner & Hvordan Rask?

To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre omfattende forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme.

Bemærk: Når du køber disse to bøger sammen, får du også adgang til to e-bøger: Depressioner — er der en naturlig løsning? og Ung Længere.

Online pris i alt kun kr. 289,00

Læs mere her >>


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.