Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 46, 2014


  1. Ny undersøgelse sår igen tvivl om mælk
  2. Medicin
  3. Kost & kosttilskud
  4. Motion
  5. Overvægt & vægttab
  6. Psyke & velvære
  7. Klima & miljø
 

Heltemod er i virkeligheden at stræbe efter at leve i overensstemmelse med ens interne standarder af rigtigt og forkert, uanset om verden ser på.

— John F. Groom


Ny undersøgelse sår igen tvivl om mælk

Vi tager i denne uge et lille kik på den svenske undersøgelse, som i de sidste par uger er blevet omtalt i mange medier rundt om i verden.

Kort fortalt gik undersøgelsen ud på, at forskere fulgte 61.433 kvinder og 45.339 mænd i 20 år og fandt, at der ikke var færre knoglebrud hos de personer, der indtog mest mælk.

For kvinder var højt indtag af mælk faktisk forbundet med en øget risiko for knoglebrud.

De kvinder, der drak tre glas eller mere dagligt (680 ml) var også dobbelt så tilbøjelige til at dø tidligt end dem, der indtog mindre end et glas.

Kilde: Karl Michaëlsson m.fl. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. British Medical Journal 2014;349:g6015. (Published 28 October 2014). Hele undersøgelsen kan læses på engelsk her

Mange har skrevet om undersøgelsen. Nedenfor et lille relevant udpluk.

Ifølge artiklen: Three glasses of milk a day can lead to early death, warn scientists, mener nogle britiske eksperter, at den svenske undersøgelse bør tages med et vist forbehold, fordi mælken i Sverige er beriget med A-vitamin, som måske kan have påvirket resultatet. I samme artikel udtaler professor Sue Lanham-Nyt, leder af Institut for Nutritional Sciences ved University of Surrey: "Vi ved, at lavt calcium indtag (mindre end 400 mg per dag) er en risikofaktor for osteoporose. ..." (The Telegraph 28.10.2014)

Hvis du spiser en del animalske fødevarer men ingen mejeriprodukter og kun få grøntsager, kommer du let under 400 mg kalk dagligt — og øger bl.a. derfor risikoen for knogleskørhed.

Det er med andre ord værd at bemærke, at mælk til mennesker med et meget lavt indhold af kalk i kosten sandsynligvis alt andet lige kan have en gavnlig virkning.

Se eksempler på en daglig kosts indhold af kalk i artiklen: Kilder til kalk

Videnskab.dk skrev blandt andet om undersøgelsen i artiklen: Tre glas mælk om dagen koblet til øget risiko for død. Studiet overbeviste en af forskerne bag undersøgelsen om, at det var på tide at droppe mælken.

Både mænd og kvinder, der drak meget mælk, havde markører for et højere niveau af oxidativ stress.
Mændene havde tegn på forhøjet betændelse i kroppen.

Undersøgelsen fandt dog samtidig en omvendt effekt forbundet med et højt indtag af syrnede mælkeprodukter som eksempel yoghurt, skyr og ost. (videnskab.dk 30.10.2014)

Ingeniøren skrev: Stik imod anbefalinger: Mælkedrikkere har højere dødelig og flere knoglebrud. Svensk undersøgelse viser, at det er skadeligt for kvinder at drikke tre glas mælk om dagen. (Ingeniøren 30.10.2014)

Selv om mænd ifølge denne undersøgelse ikke har samme øget risiko som kvinder for at dø for tidligt eller få knogleskørhed, hvis de drikker meget mælk, er der en anden og endda vigtigere grund til, at mænd bør holde igen med mælk, nemlig en sandsynlig øget risiko for prostatakræft.

Ingeniøren skrev i 2010: Topforsker advarer: Tre glas mælk om dagen øger risikoen for kræft. Mælk forebygger ikke knogleskørhed og blot tre glas mælk om dagen eller mere øger risikoen for kræft, hedder det fra verdens mest citerede forsker inden for ernæring, Walter Willett fra Harvard. Ifølge Walter Willett giver det 2,4 gang højere risiko for at dø af prostatakræft, hvis man drikker tre glas mælk eller mere dagligt, i forhold til, hvis man nøjes med et enkelt glas eller mindre. Desuden stiger risikoen for kræft i æggestokkene. Til gengæld falder risikoen for kræft i tyktarmen. (Ingeniøren 1.6.2010)

Både undersøgelser foretaget af måske verdens mest kendte ernæringsforsker, Walter Willett, og af forskerne i den nye svenske undersøgelse tyder altså på, at mælk over en vis mængde kan give endog meget alvorlige problemer med helbredet.

Når undersøgelserne tyder på, at tre glas mælk dagligt mere end fordobler risikoen for at dø og øger risikoen for knogleskørhed (den svenske undersøgelse) eller mere end fordobler risikoen for prostatakræft (undersøgelser fra Walter Willett) er det vist et gyldigt argument for at holde sig et godt stykke under 3 glas mælk dagligt.

Eller måske er det tid til helt at undvære mælk — som forskeren i den svenske undersøgelse valgte, da han så resultatet af undersøgelsen?

Fødevarestyrelsen tager den svenske undersøgelse alvorlig og har bedt DTU Fødevareinstituttet om at se nærmere på, om danskerne drikker for meget mælk. Læs mere i artiklen: Ny forskning kaster skygger over mælken

Det bliver spændende at se, hvad de kommer frem til.

Der er foretaget rigtig mange undersøgelser om mælk — og selv om de peger i forskellige retninger, kan vi konkludere at især visse former for mælk- og mejeriprodukter kan have skadelige virkninger og, at mælk slet ikke har så gavnlig en virkning på knoglerne, som vi ellers er blevet fortalt.

- - - Vi følger op på emnet i næste uge - - -


Medicin

Børn kan få mareridt af astma-medicin
Astma-medicin kan have alvorlige bivirkninger for børn, viser nye studier. Mareridt og aggressioner er nogle af de alvorlige bivirkninger, som kan være forbundet med børns forbrug af astma-medicin. (politiken.dk 27.10.2014)

Så alvorlige bivirkninger kan smertestillende medicin have
Udbredt smertelindrende medicin giver betydeligt større risiko for at dø i forbindelse med et slagtilfælde, viser ny dansk forskning. Man skal vælge smertestillende medicin med stor omhu, mener forskere. (videnskab.dk 6.11.2014)

Marianne er ikke alene: 76 danskere ramt af nervesygdomme efter vaccine
En række danskere mener at have udviklet alvorlige neurologiske sygdomme efter, de i 2009 og 2010 på anbefaling fra Sundhedsstyrelsen lod sig vaccinere med den omstridte vaccine Pandemrix mod svineinfluenzaen. (BT 12.11.2014)

Kost & kosttilskud

Kosttilskuddet Q10 forlænger hjertepatienters liv
Kosttilskuddet Q10 kan hjælpe næsten halvdelen af alle hjertepatienter til at få det bedre og leve flere år, end hvis de kun får almindelig medicin, viser ny dansk forskning. 'Køb det, hvis du har råd,' lyder anbefalingen fra forskere. (videnskab.dk 8.11.2011)

Læs evt. også artiklen: Q10 mod hjertesvigt

Forældet krav om mælk
Mange forældre ønsker at fravælge mælk til deres børn. I modsætning til hvad man skulle tro, er dette i praksis svært at gennemføre. I børnehaver er det praksis, at børn skal drikke komælk. (Jyllands Posten 11.11.2014)

Motion

Sådan får du en flot krop med en times træning om ugen
Endeløse timer i fitnesscentret eller på løbebåndet er helt unødvendigt.(go.tv2.dk 25.10.2014)

Gode råd til løb i kulde
En stor del af Danmarks befolkning har opdaget glæden ved at få rørt sig og vil nødigt lægge træningen til side bare på grund af kulde og mørke. I denne artikel fif og idéer til, hvad der kan være nyttigt til den slags løb. (Jyllands Posten 10.11.2014)

Stress | arbejde | psykiske

Forskning: Folk, der tænker positivt, præsterer dårligere
At tænke positivt skulle være så godt som redskab til at nå dine mål. Men det virker overhovedet ikke, mener en professor i psykologi. Medmindre du tænker forhindringerne med i processen. (Jobfinder.dk 5.11.2014)

Nyt studie: Skifteholdsarbejde gør dig dum
Arbejde på skæve tidspunkter nedsætter hjernens funktioner. Det går især udover hukommelsen og de mentale færdigheder, siger forskere fra universiteterne i Toulouse og Swansea. (go.tv2.dk 4.11.2014)

Overvægt & vægttab

Feder kulhydrater?
Vi skal have færre kalorier for at tabe os. Det er ligegyldigt om vi får færre kalorier ved at spise mindre kulhydrater eller mindre af noget andet. »Nej, kulhydrater feder ikke,« siger cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard. (Samvirke 2.11.2014)

Æbler ved fedme
Forskere på Washington State University har konkluderet, at ufordøjelige stoffer i æbler — specielt i Granny Smith æbler — kan hjælpe med at forhindre sygdomme, som ellers er forbundet med fedme. (Slankenyt uge 46, 2014)

Psyke & velvære

Lær at blive herre over eget humør
Det, du tænker, styrer dit humør. Og tanker, der ukritisk får lov at fylde, kan gøre livet surt for dig. Du kan lære at balancere dine tanker og dermed dit humør. (dr.dk 3.11.2014)

Voldelige 3D-spil gør dig vred
En undersøgelse har vist, at fordybelse i voldelig 3D spil kan føre til øget vrede. (Videnskab.dk 28.10.2014)

Klima & miljø

Hej dansker: Så stort er dit CO2-fodaftryk
En materialistisk livsstil og røde bøffer fylder langt mere end elektricitet, varme, benzin og diesel. (Politiken 9.11.2014)

Undersøgelse: Luftforurening giver børn adfærdsproblemer
Nyfødte børn, der gennem moderen er blevet påvirket af luftforurening, har forhøjet risiko for at udvikle adfærdsproblemer som koncentrationsbesvær og i værste fald ADHD, viser undersøgelse fra Columbia University. (Ingeniøren 6.11.2014)

Forskere: Vi er nødt til at vide mere om børn og luftforurening
Danske forskere mener, at vi endnu ved endnu for lidt om, præcis hvilke påvirkninger af børns hjerne der i værste fald kan føre til eksempelvis ADHD. (Ingeniøren 7.11.2014)

Ingen går fri: Hormonforstyrrende stoffer rammer os alle
Danmarks største undersøgelse om hormonforstyrrende stoffer viser, at vi alle bliver ramt - uanset, hvordan vi lever.
Gravide, ungkarle og uskyldige børn. Ingen går fri fra de skadelige hormonforstyrrende stoffer, som blandt andet kan forårsage pubertetsforstyrrelser, nedsat fertilitet og testikelkræft. (Politiken 10.11.2014)

DTU: EU-grænse for bisphenol A er 70 gange for høj
DTU gør i kødet på de europæiske fødevaremyndigheder, som ifølge de danske forskere tillader alt for meget af plastkomponenten bisphenol A i vores fødevarer. (Ingeniøren 12.11.2014)


Dette er din verden. Form den eller en anden vil.

— Gary Lew


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.