Plantekost er muligvis endnu vigtigere end hidtil
antaget
Forskellige stoffer i planter -- herunder planternes egne hormoner --
kan sandsynligvis påvirke vores helbred langt mere, end vi hidtil har
antaget.
Nye studier tyder på, at plantehormoner spiller en afgørende rolle i
kroppen og i forholdet mellem mennesker og tarmens mikrobiota
(tarmflora).
Måske spiller plantehormoner og andre "ubetydelige" plantestoffer
endda en afgørende rolle i mange af de livsstilssygdomme, som i stigende
grad har ramt os i løbet af de sidste 50 år.
Læs
mere på videnskab.dk
Måske handler det mest om, at sikre kostens indhold af alle gavnlige
plantestoffer er stor nok til at gøre en væsentlig forskel -- altså ved
at spise NOK grøntsager, frugter og bær, bælgfrugter, fuldkorn og
nødder, og gerne en stor variation af disse fødevarer.
Fødevarestyrelsen med nye kostråd til vegetarer og veganere
Nye råd fra Fødevarestyrelsen til veganere og vegetarer, der kun
spiser mælkeprodukter og æg i små mængder.
Hvis du er veganer eller vegetar, er det vigtigt at spise varieret samt
følge De officielle Kostråd om at spise mindre sukker, mættet fedt og
salt. Hvis du er veganer, eller hvis du som vegetar kun spiser
mælkeprodukter og æg i små mængder, kan det også være nødvendigt, at
supplere med kosttilskud.
Læs
mere på altomkost.dk
Ikke så ringe endda! :-)
Rådene kan med fordel udvides og justeres lidt her og der, men en
MEGET positiv udvikling, at myndighederne involverer sig i, hvordan man
rent ernæringsmæssigt vælger den bedste plantebaserede kost.
Fuldkorn er sundt af flere årsager
Når overvægtige skifter de raffinerede kornprodukter ud med
fuldkornsvarianter, spiser de betydeligt mindre, deres vægt falder og
mængden af inflammation i kroppen mindskes. Det viser en stor dansk
undersøgelse ledet af DTU Fødevareinstituttet.
50 personer, som havde øget risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme
eller type 2-diabetes, deltog i undersøgelsen.
De blev tilfældigt delt op i to grupper. Den ene gruppe spiste i otte
uger en kost, hvor alle kornprodukter var fuldkornsvarianter. Derefter
en periode på seks uger med normal kost. Derefter spiste de i otte uger
en kost, hvor kornprodukterne var raffinerede kornprodukter. Den anden
gruppe gennemførte studiet i modsat rækkefølge.
Blodprøveanalyser viste, at deltagerne fik mindre inflammation i
kroppen, når de spiste fuldkornsprodukter. Det så især ud til, at rug
har en gavnlig effekt på blodets indhold af inflammatoriske markører.
Læs
mere på food.dtu.dk
Mere om
fuldkorn og fuldkornsprodukter.dk
Forsker: Knogleskørhed kan stoppes med rødkløver
Rødkløver indeholder såkaldte planteøstrogener, der har nogle af de
samme virkninger som almindelig østrogen, men planteøstrogenerne binder
til andre receptorer i kroppens celler end østrogen, og virker derfor
også på en lidt anden måde.
Indtag af østrogen er forbundet med øget risiko for bryst- og
æggestokkræft, men det er ikke tilfældet med planteøstrogener.
Planteøstrogener, kaldet isoflavoner, findes i blandt andet rødkløver og
bønner. Da det findes i store mængder i soja, kan det ifølge det nye
studie være årsagen til, at kvinder i Asien sjældnere bliver ramt af
knogleskørhed end kvinder fra eksempelvis Europa.
Samlet set peger studier på, at den positive effekt kun sker ved indtag
af fermenteret rødkløver, hvor rødkløveren er blevet behandlet med
mælkesyrebakterier eller lignende.
Læs
mere på videnskab.dk
Forskere vil gøre op med tanken om kroppen som en æske reservedele
Der er en langt større samspil mellem kroppens organer, end mange
sundhedstrends lægger op til, mener forskere bag en museumsudstilling.
Med udgangspunkt i hjernens tætte kommunikation og samarbejde med tarmen
sætter forskere og kunstnere fokus på, hvordan vi mennesker, i vores
forsøg på at blive sundere, glemmer at tænke kroppen som en helhed.
Adam Bencard peger på sygdomme som depression, Alzheimers, ADHD,
skizofreni, angst, stress, diabetes og generelt kroniske lidelser, som
vi endnu ikke har kunnet forklare ud fra kroppens enkelte organer.
Ifølge Adam Bencard er der i de seneste 5-10 år kommet nærmest en
»flodbølge af ny forskning«, der peger på, at tarmens
bakteriesammensætning kan påvirke vores sind. For eksempel viser
studier, at der er forbindelser mellem tarmbakterierne og depression.
Læs
mere på videnskab.dk
Multivitamin under graviditeten er måske forbundet med lavere risiko for
autisme hos børn
I en
undersøgelse, hvor kvinder rapporterede deres brug af folsyre-, jern- og
multivitamintilskud og tilfælde af autisme (ASD), fandt forskerne, at
indtagelse af multivitaminer med eller uden ekstra jern og/eller folsyre
var forbundet med en mindre risiko for autisme blandt børnene
sammenlignet med mødre, der ikke brugte folsyre, jern og multivitaminer.
Der er endnu ikke bevis for, at en multivitamin kan være med til at
forebygge autisme, selv om undersøgelsen tyder på det, men forskerne
opfordrer til yderligere undersøgelser.