Kostfibre mindsker inflammation i hjernen
forbundet med aldring
Kostfibre er også vigtige for en sund hjerne
Efterhånden som pattedyr ældes, opstår der kronisk inflammation i
immunceller i hjernen kendt som microglia. I denne tilstand producerer
de kemikalier, der er kendt for at forringe kognitiv og motorisk
funktion. Det er en af forklaringerne på, hvorfor hukommelsen bliver
dårligere, og andre hjernefunktioner aftager, når vi bliver ældre. Men
ifølge en ny undersøgelse fra University of Illinois er der måske en
måde, vi kan forsinke det uundgåelige — nemlig ved at spise en fiberrig
kost.
Kostfibre fremmer væksten af gode bakterier i tarmen. Når disse
bakterier fordøjer kostfibre, fremstiller de kortkædede fedtsyrer,
herunder butyrat, som biprodukter.
Den nye undersøgelse viser, at i gamle mus hæmmer butyrat
produktionen af skadelige kemikalier fra inflammeret microglia. Et af
disse kemikalier er interleukin-1β, som er forbundet med Alzheimers
sygdom hos mennesker.
En fiberrig kost fremmer forekomsten af gode mikrober, mens en kost, der
er rig på fedt og protein, kan have en negativ indflydelse på
sammensætning og funktion af bakterier i tarmene.
En fiberrig kost øgede mængden af butyrat i blodet både hos unge og
gamle mus. Hos gamle mus mindskede en fiberrig kost inflammation i
tarmene og i hjernen.
Kilde: Stephanie M. Matt, Jacob M. Allen, Marcus A. Lawson, Lucy J.
Mailing, Jeffrey A. Woods and Rodney W. Johnson. Butyrate and Dietary
Soluble Fiber Improve Neuroinflammation Associated With Aging in Mice.
Front. Immunol., 14 August 2018 |
https://doi.org/10.3389/fimmu.2018.01832
Pressemeddelelse om undersøgelsen:
http://news.aces.illinois.edu/news/dietary-fiber-reduces-brain-inflammation-during-aging
Kostfibre tilsat overforarbejdede fødevarer har måske negativ
virkning
Kan man forbedre overforarbejdede fødevarer ved efterfølgende at
tilsætte raffinerede kostfibre?
Kan du modvirke de skadelige virkninger af en fiberfattig kost ved at
indtage kosttilskud, der indeholder kostfibre?
Det er velkendt, at indtagelse af hele fødevarer med et naturligt
højt indhold af kostfibre har en lang række sundhedsmæssige fordele, men
hvad med de kostfibre — fx inulin — som fødevareindustrien tilsætter
deres ultraforarbejdede fødevarer?
Tilføjelse af disse raffinerede kostfibre til forarbejdede fødevarer
har måske negative virkninger for menneskers sundhed, såsom at fremme
leverkræft. Det viser en ny undersøgelse af forskere ved Georgia State
University og University of Toledo.
Et forsøg med mus, der fik et foder, der var tilsat inulin, viste, at
nogle af musene begyndte at udvikle gulsot, og efter seks måneder
udviklede mange af disse mus leverkræft.
Georgia State University. "Adding refined fiber to processed food
could have negative health effects, study finds." ScienceDaily.
ScienceDaily, 19 October 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181019120721.htm>
Kommentar:
Interessant undersøgelse. Det er let at få nok af de vigtige
kostfibre fra kosten — frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter
og nødder — og det er sandsynligvis den eneste fornuftige og sunde
måde at få nok kostfibre på.
Jeg er usikker på, hvad det betyder vedr. de kosttilskud med
kostfibre, som mange bruger, men det er nok klogest helt at fravælge
dem.
Det er let at få nok kostfibre fra en sund kost, og helt holde dig
fra kosttilskud, der indeholder eller er tilsat inulin eller andre
raffinerede kostfibre. De er i bedste fald unødvendige.
De fleste tilfælde af Alzheimers og demens kan undgås.
På den græske ø Ikaria er der en befolkning på 10.000 mennesker, der
lever otte til ti år længere end i USA, med kun halvt så mange har
hjerte-kar-sygdomme, langt færre tilfælde af kræft og en ekstraordinær
lav forekomst af demens.
Hvis du bor i Amerika, og du bliver 85 år gammel, er der en stor
risiko for, at du også har Alzheimers sygdom (det samme er tilfældet i
Danmark), men på Ikaria har kun 10 % af de 85-årige demens. De forbliver
skarpe og sunde indtil slutningen af deres liv.
På Ikarian spiser befolkningen den strengeste version af
middelhavskost i verden. Ligesom andre mennesker, der spiser
middelhavskost, spiser de mange frugter og grøntsager, fuldkorn, bønner
og bælgfrugter. De drikker rødvin og bruger olivenolie. Men den ikariske
kost varierer fra andre områder, hvor befolkningen spiser
middelhavskost.
De spiser nemlig meget mindre fisk og kød og meget mere af det grønne
— både fra den vilde natur og deres haver.
Kilde:
Alzheimer og demens kan undgås | A Greek Island’s Ancient Secret to
Avoiding Alzheimer’s